A 10 legjobb Matt Damon-film
2015. október 08. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Matt Damon-film

Gondolom nem csak én izgultam magam halálra a napokban a moziban a Mentőexpedíció történetén, büszkén dagadt a honleányi kebel, hogy milyen jó filmet hozott össze nálunk Ridley Scott és Matt Damon. Talán azért szólhatott ekkorát ez a remek alkotás, mert senki nem várt tőle csodát, a rendező elég régen szállított igazi kasszasikert, Matt Damon-ról mindenki tudja, hogy egy jó színész, de igazán nem hozza lázba a mozi szerelmeseit a nevének az említése, hiszen hosszú ideje megbízhatóan szállítja a minőséget, tudjuk, hogy vele nem lesz gond, de azt is tudjuk, hogy nem zseni, tehát nem fogunk falhoz menni az alakításától. Annyira régen nézzük már a filmjeit, hogy megszoktuk, hogy ott van a vásznon, nincs őrületes hiányérzetünk, ha egy ideig nem látjuk, de amikor ismét újabb darabbal jelentkezik, biztosan elmegyünk rá, hiszen tudjuk, hogy nem csalódunk benne. Oscar-díjjal kezdődött a pályája, nem színészivel, hanem forgatókönyvíróival, egy időre összenőttek Ben Affleck-kel a Good Will Hunting sikere után, de aztán különböző pályát jártak be. Afffleck jóval zűrösebb egyéniség, sokszor a magánéletével került a címlapokra, míg Damon csendben intézte a családi ügyeit, és minden különösebb felhajtás nélkül végezte a dolgát. Az elmúlt években sok filmben fordult elő, volt közöttük jó, rossz, felejthető, de több emlékezetes pillanatot is szerzett nekünk. Nem volt könnyű a legjobb 10 film kiválasztása, de végül összeállt a teljesen szubjektív lista. Ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

10. Túl a csillogáson / Behind the Candelabra (2013)

003-behind-the-candelabra-theredlist.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

Igaz, hogy ez egy tévéfilm, tehát nem került a mozikba, mégsem tudom lehagyni a listáról, akkora kedvencem ez az alkotás. Elsősorban Michael Douglas nagy visszatérése volt ez a nem hétköznapi darab, amelyben igen merész jelenetekben mutatták meg az alkotók a homoszexuális szerelmet, mégsem ez volt a lényeg, hanem a kiválóan megírt karakterek, amelyekben lubickoltak a rutinos színészek. Matt Damon bevállalós volt és nagyon jól bemutatta nekünk, hogyan csúszik szét egy ember élete. Ha valakinek kimaradt volna az életéből ez a kiváló alkotás, nagyon sürgősen pótolja!

9. A félszemű / True Grit (2010)

true_grit.jpg

 A kritikát itt olvashatjátok.

A western szerelemesként mindig örülök, ha ilyen műfajú alkotás kerül a mozikba, bár meglehetősen aggódtam annak idején, hogy a Coen-tesók mit fognak kezdeni a hozzám hasonló fanok körében kultikus, John Wayne főszereplésével készült klasszikussal, de felesleges volt, kiváló film született, amelyet 10 Oscar-jelöléssel honorált az Akadémia. A show-t ugyan elvitte Matt Damon elől a nála sokkal karakteresebb Jeff Bridges, de az ő alakítására sem lehetett panasz. 

8. Fertőzés / Contagion (2011)

fertozes.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

Vannak kiváló filmek, amelyek valamiért elsikkadnak. Ez az alkotás sajnos ennek a tipikus példája. Egy földhöz vágósan erős dráma, ha ettől nem kapsz az agyadhoz, akkor semmitől, mégsem hullott rá Oscar-eső, pedig nagyon fontos dolgokról beszélt, kiváló színészi alakítások sora látható benne, és mégsem lett világsiker. Igen, tudjuk, hogy volt egy ilyen, de mivel nem volt körülötte elég hírverés, nem szoktuk emlegetni. Kár, mert remek alkotás, mindenkinek csak ajánlani tudom!

7. A tehetséges Mr. Ripley / The Talented Mr. Ripley (1999) 

matt-damon-talented-mr-ripley-lunettes-4_png.jpg

Milyen jó kisfiúnak néz ki, pedig van bizony sötét oldala is! Emlékszem, mekkora döbbenet volt számomra a film bemutatója idején, hogy Matt Damon-nak milyen színészi mélységei vannak, hiszen addig nem nagyon láthattunk tőle ilyen összetett alakítást. Mára már sajnos ez a film is feledésbe merült, pedig saját korában hatalmas siker volt, és máig bármikor ajánlott a megtekintése, Anthony Minghella kiváló munkát végzett, bár a zsenialitás sajnos hiányzik belőle, de ettől még nyugodtan adjunk neki egy esélyt, ha eddig  kimaradt volna az életünkből!

6. Ocean's eleven - Tripla vagy semmi / Ocean's Eleven (2001)

oceans_eleven.jpg

Az Ocean's filmekről a kritika itt olvasható.

Közönségfilm, de annak ritka jó. George Clooney bulizott egy jót a haverokkal filmezés ürügyén, melynek eredményeként hosszú tömött sorokban zarándokoltak a nézők a moziba, jól csengett a kassza, mi istenien szórakoztunk, mindenki jól járt. Nem, ez nem egy tartalmas dráma, hanem egy cool alkotás, amelynek a második része sem lett rossz, a harmadik viszont már nem kellett volna. Matt Damon hozta a szokásos formáját, nekünk pedig lett egy filmünk, amit bármikor elővehetünk, ha nem akarunk világmegváltani, csak egy jót akarunk szórakozni.

5. Mentőexpedíció / The Martian (2015)

matt-damon-as-mark-watney-in-the-martian.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

A jóhoz könnyű hozzászokni, ma már meg sem lepődünk, hogy világsztárok forgatnak nálunk. Etyekwood, a magyar filmipar profizmusa, na és persze az adókedvezmények eredményeként már büszkén mondhatjuk, hogy egy igazi világsiker részese lehettünk. Ridley Scott végre összekapta magát, összerakott nekünk egy jó kis mozit, amin elgondolkozunk, miközben jól szórakozunk, Matt Damon pedig elvitte a hátán a történetet, ne ragozzuk tovább, inkább nézzük meg még egyszer ezt a kiváló alkotást, amíg még adják a mozik!

4. A tégla / The Departed (2006)

a_tegla.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

Ez a film sikerre volt ítélve. Martin Scorsese, Jack Nicholson és Leonardo DiCaprio hármasa nem tudott hibázni, Matt Damon-nak nagyot kellett villantania, hogy a nála jóval fajsúlyosabb egyéniségek mellett észrevegyük a filmvásznon. Jelentem, sikerrel járt, neki köszönhetően is születhetett meg ez a kiváló alkotás, amely bár nem ér fel a rendező legnagyobb klasszikusaihoz, mégis az utóbbi idők egyik legjobbja a műfajban.

3. Ryan közlegény megmentése / Saving Private Ryan (1998)

private-ryan-saving-private-ryan-1668304-852-480.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

Spielberg még csúcsformában volt, amikor ez a kiváló film készült, lejött a haj a fejünkről az első 20 perctől, pedig az igazi dráma még csak azután következett. Szívbe markoló a történet, amelyben Tom Hanks vitte el a show-t, de Matt Damon sem vallott szégyent, mi pedig máig nem untunk rá ifjabb éveink nagy kedvencére, amelynek bérelt helye van a második világháborús filmek toplistáján.

2.  A Bourne-trilógia 

bourne.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

Az akciófilmek igazi aranykora a 80-as évekre tehető, a 90-es évekből is szép emlékeket őrzünk a műfajból, de ha a 2000-es évek kerülnek szóba, biztosan a Bourne-trilógia ugrik be elsőre mindenkinek. A szuperhősök után, a képregényhősök előtt még jutott nekünk egy emberi akcióhős is, akit természetesen csak egy átlagos külsejű színész alakíthatott hitelesen, így esett meg Matt Damon-nal, hogy gyúrhatta ki magát rendesen, amely jó szokását szerencsére máig megőrizte, mi pedig kaptuk egy jó kis sorozatot, amelyre nem lehet ráunni.

1. Good Wiil Hunting (1997)

will-hunting_657177.jpg

A kritikát itt olvashatjátok.

A dolgok normális menete az álomgyárban az, hogy egy színész lehúz jó néhány évet vagy évtizedet a filmiparban, és munkájának elismeréseként előbb-utóbb hozzávágnak egy Oscar-díjat. Ehhez képest Matt Damon (és Ben Affleck) a semmiből jött, és azonnal a csúcsra ért ezzel a filmmel, amelynek a forgatókönyvéért abszolút megérdemelten hazavihették a szobrocskát. Jó néhány évvel később pedig már nyugodtan mondhatjuk, hogy megérdemelt volt a bizalom, a fiatalember az évek során remek színésszé érett, egy hétköznapi sztár, aki nem zseni, viszont mindig megbízhatóan hoz egy szakmai színvonalat, ami nem kis teljesítmény ezen a rögös pályán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr407922392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.10.08. 12:09:39

Hát igen, a Bourne-trilógiát muszáj egybevenni, mert különben szerintem 3 helyet is simán elfoglalt volna itt. Contagion v a Ripley helyére nekem mondjuk beférne esetleg a Dogma, de ezt leszámítva tényleg ezek a legjobbjai.

Capt. Hindsight 2015.10.08. 14:35:06

A Pókerarcok/Rounders befért volna a Good Will Hunting mögé.

borosnyuszi 2015.10.08. 18:20:52

Szilajnak is Ő kölcsönözte a hangját. Tényleg élethűen nyerítet

Mészáros Laci 2015.10.08. 19:36:50

Örülök ennek a felsorolásnak, és a Marsi egy picit jobb forgatókönyvet is megérdemelt volna, mert amit Matt Damonnak írtak, arra itt nem kaphat oszkárt, pedig az alaptörténet nagyon jó és a film is elég jó.

korzo 2015.10.08. 20:52:05

Hát a Dogma hol maradt?

Linusblabla 2015.10.08. 21:29:03

A Túl a csillogáson-t itthon moziban is bemutatták.

htibor 2015.10.09. 10:36:45

Pókerarcokat hiányolom Bagger Vance legendájával együtt:
www.youtube.com/watch?v=EjNAulnPsHo

hugsz 2015.10.09. 11:02:48

A "lubickoltak"-ig jutottam. Lassan ki nem állhatom ezt a szót.

Kyria 2015.10.09. 13:42:45

Nagyon meglepődtem volna, ha nem a Good Will Hunting (apróság, de az első "l" véletlenül "i"-re sikerült) első. A tégla belőlem nem váltott ki osztatlan elragadtatást, de az az igazság, hogy annak az eredetije olyan ütős volt, hogy minden újrázás már csak gyengébb lehetett. Számomra Damon emblematikus a Bourne-sorozattal lett, szerintem az nagyon jól sikerült és remek is volt benne.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.10.09. 21:10:22

a tégla olyan erőltetett és rossz volt mintha cameron rendezte volna

mestska · http://cities.blog.hu 2015.10.10. 10:33:01

A tégla saját véleményem szerint messze túl van hypolva, de erre a listára felférhet, a Contagion azonban olyan gyenge film lett (várakozásaimmal szemben), hogy nem is értem mit keres itt.

arncht 2015.10.10. 17:34:53

A tegla csak olcso masolata a hongkongi eredetinek.

sunblind 2015.10.10. 18:10:50

Ez egy elképesztően középszerű színész, csak mivel valóban megbízhatóan szállít egy bizonyos minőségi színvonalat, szinte teljesen kockázatmentes vele dolgozni.
Mint Will Hunting, tényleg egészen jó, ez munkásságának a csúcsa. LaBoeuf karaktere A félszeműben a Coen zseni miatt jó, de a meló azért nem százas.
És ezzel ennyi.
A Bourne bohóckodás bármelyik epizódján eszelős nagyot tudok aludni, hát az egy vicc. Ryan közlegény? Azt a szerepet a stólbuci is el tudta volna játszani. A téglában teljesen súlytalan, az Ocean's sorozatban viszont konkrétan idegesítő, az már simán jobb is lenne nélküle. A tehetséges Mr. Ripley-ben az a teljesen nyilvánvaló, hogy mennyivel jobb színész még egy súlyosan hullámzó színvonalú Jude Law is.
Persze azt én is bírom, hogy a Kevin Smith haverja, de szerintem soha nem volt jó színész. Jó pillanataiban sikerül a középszerű fölé emelkednie. Ettől persze még lehet végtelenül szimpatikus ember és kiszámítható kolléga, énis beszarnék, ha megihatnék vele egy sört.
De a jó színészhez semmi köze.

K.Leslee 2015.10.10. 21:34:47

Remenykedtem hogy a Good Will-t teszed be elsonek. Nekem a Behind The Candelabra is tetszett, pedig nem szeretem az ilyen biography filmeket. Matt Damon remekul jatszott benne.

2015.10.10. 22:31:37

A bátrak igazságában szerintem elég hiteles volt, az Informátorban szuper, az invictus megint elég erős volt nekem. Bourne - Zöld Zóna párhuzam adja magát, az interstellarban nagyon jó rohadék volt, de az Ügynökségben szerintem jól vitte a filmet. Az egyik nálam bejön az Oceans filmek helyére.

Az igazi Trebics 2015.10.10. 23:28:44

A legjobb alakítása a Peacemaker-ben volt:
youtu.be/C2NxwHIDTUA?t=32

jet set 2015.10.11. 10:27:22

A hulladék Contagion mit keres a listán és a Dogma miért nincs rajta?

gigabursch 2015.10.12. 08:22:21

Kimaradt a Dogma és a többi epizódszerepes Jay&Néma Bob, s ami a Ryan közlegény helyett bejöhetett volna:
Margareth.
Az a film minden szempontból elképesztő.

gigabursch 2015.10.12. 08:26:15

@borosnyuszi:
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁáááááááááááááááááááááá

Az kemény...

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2015.10.12. 17:01:41

Távol álljon tőlem, hogy fikázzam, de márannyiszor eszembe jutott, ez a Matyi mennyire semmilyen figura, amolyan Mark Wahlberg 2.0.

Jó srác, szerethető, több szerepben is bevethető, sok mindenre megtanítható – de iszonyat súlytalan szegény.

Ez főleg akkor látszik, ha valami igazán nagy név is kerül mellé: Dougals (Túl a csillogáson), Nicholson, DiCaprio (Tégla).

A Ryan közlegényből meg hirtelen nem is elékeztem rá, csak most ugrott be, hogy éppen körülötte forog a sztori (!!!). Jellemző, hogy a Ryan-ből még az elején elhalálozó Vin Diesel szereplése is jobban megmaradt nekem.

Renner meg x-szer emlékezetesebb titkos ügynök volt a sorozatban…

K.Leslee 2015.10.12. 18:13:14

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): Damon okkal hitelesebb volt Rennernel, de Renner amugy nem rossz szinesz.
süti beállítások módosítása