Tökéletes hang 2 / Pitch Perfect 2 (2015)
2015. május 18. írta: !Márk!

Tökéletes hang 2 / Pitch Perfect 2 (2015)

tokeletes-hang-2-04.jpgA Tökéletes hang a 2012-es év egyik nagy meglepetése volt. Sablonos, túl sok eredetiséget nem tartalmazó, ám roppant szórakoztató darab volt. A célközönségnek számító tinilányok megkapták a menő csajok, menő cuccok, popsláger-feldolgozás recept alapján elkészült zenés vígjátékot, ami hihetetlen gyorsasággal vált kultfilmmé. Volt bennem némi aggodalom a második rész előtt. Az nyilvánvaló, hogy a folytatás a nagy sikernek köszönhetően készült el, ráadásul a rendezői poszton is váltás történt: Elizabeth Banks került az első részt dirigáló Jason Moore helyére. Szerencsére a Tökéletes hang 2. nem lépett bele a rossz folytatások mély mocsarába sőt, lazán visszahozza az előd színvonalát.

A Bardeni Bellák többszörös egyetemi a capella bajnoknak mondhatják magukat, ám egy nagyszabású gálán elkövetett kínos baki miatt veszélybe kerül a csapat sorsa. Utolsó esélyük a formáció megtartására az, ha megnyerik a közelgő a capella-világbajnokságot, ami korábban amerikai csapatnak még sosem sikerült.

sxdnjp.jpgA film alatt azon morfondíroztam, hogy mi lehet a Tökéletes hang sikerének a titka. Mert alapjáraton én sem vagyok oda ezekért a kiszámítható, éneklős maszlagokért. Két részre tudnám a megfejtést bontani: egyfelől az alkotók tisztában voltak a saját korlátaikkal, és nem is a világmegváltás volt a céljuk, ennek megfelelően a színészek csak pont annyira veszik komolyan a projektet, amennyire kell. A másik pólus egy sokkal kisebb, ám annál fontosabb része a sikernek. Arra gondolok, hogy a film nem a hollywood-i PC alapján járja az útját. Apró kikacsintások, meglepő beszólások és megnyilvánulások emelik ki az átlagból, és ezáltal az egész valahogy sokkal emberibbé válik.

A film eleje elképesztően pörgős. Valósággal záporoznak a poénok, egyből belecsapunk a lényegbe. A dalok és a koreográfiák ismét remekül lettek összerakva. Egy-egy jelenet kifejezetten látványosra sikerült, viszont a cselekmény tempója elég ingadozó. A film közepén lévő párbajjelenet indokolatlanul hosszú, és innentől fogva a poénok is szórványosabban jelentkeztek. Kicsit sajnáltam is, hogy az igazi főszereplő maga a zene volt, és különösképpen senki sem volt előtérbe helyezve. Háj Amy lehet talán a kivétel, hozzá azonban többségében primitív jelenetek kapcsolódnak. Amit igazából azért bánok, mert elő-előfordul a film során néhány kritikai tartalmú, kifejezetten intelligens humorra valló elszólás. A színészek hozzák ugyanazt, amit 3 éve láthattunk tőlük. Igaz ezzel a stábbal ezt a sztorit nem tudom még hány részen keresztül lehetne eladni. Karakterek és teljesítmények terén a pálmát egyértelműen az előítéletes, cinikus a capella-kommentátorpáros (Elizabeth Banks és John Michael Higgins) vitte. Kicsit Rebel Wilson-t éreztem soknak, bár azt nem tartom kizártnak, hogy láthatunk pár éven belül egy Háj Amy spin-off-ot.

Összefoglalva tehát ami sikerült három éve, az idén is összejött. Kompakt, szórakoztató darab lett a Tökéletes hang második felvonása, de közel sem tökéletes.

7/10

A Tökéletes hang 2. teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr557467460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2015.08.05. 08:50:45

Jó lett ez, sokkal jobb, mint amiket a kritikák után vártam! Ha nem éjjel néztem volna, néha visítva röhögtem volna.
"and if we don't win the Worlds,there will be no more Bellas,and without the Bellas, then my life would have had no...-Malaria-
"Meaning," Flo..." A illegális bevándorló csaj dumáin meghalsz. Az alvilági acapella verseny -szerintem- nagyon jó, végül is ennek a filmen az éneklésről kell szólnia. Nekem az új lány nagyon erőltetett (és még finoman fogalmaztam) és a producertől a szőr felállt a hátamon. Viszont pont a lényegi részt, a döntőt, csapták olyan slendrián módon össze, hogy csak néztem, hogy ennyi? (És ezt a Bella vs Übermensch dolgot sem értettem). (Uhh, lehetne, hogy a karaktereket nem fordítjátok magyarra :P? )
süti beállítások módosítása