Könyvajánló: Romsics Ignác: Hérodotosztól Harariig (2024)
2024. szeptember 23. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Romsics Ignác: Hérodotosztól Harariig (2024)

A történelemírás történe

romsics_ignac.jpg

A történelemírás története. A szerző monumentális vállalkozásba fogott, az ókortól a napjainkig tekintette át a történelemírás históriáját. A tőle megszokott módon olvasmányos stílusban, azonban abszolút tudományos alapon tette ezt, melynek köszönhetően napokig tart, míg megemésztjük ezt a több, mint 500 oldalas könyvet. Rengeteg témakört érintünk a filozófián át a régészet kialakulásáig, azonban minden egy irányba mutat, ez pedig a történelem tudománya. Meglepő, hogy milyen korán kialakult ez a szakterület, és még ennél is megdöbbentőbb, hogy milyen későn lett egyetemi oktatási tárgy, és milyen sokan tevékenykedtek az évszázadok során azért, hogy a história elmélete is megszülessen. Mert itt bizony nem a történelem egyes eseményeiről értekezik a szerző, hanem magáról a történelemírásról, ami minden igyekezete ellenére mégis egy kicsit száraz leírás lett, amelyben nagyon könnyű elveszni a különféle irányzatok között, nem is beszélve a rengeteg életrajzi adatról. Azonban mégsem vész el a részletekben, abszolút mértékben végigkövethető, milyen szellemi fejlődésen ment keresztül ezt a tudományág, amelyben meglepően sok a filozófiai és irodalmi kitekintés, miközben az adott kort is megismerhetjük. Ezt a könyvet nem lehet egy ültő helyünkben elolvasni ehhez bizony idő kell, sokszor meg kell állni és végig kell gondolni, hogy mit is olvastunk, annyira elméleti a levezetés sokszor, dacára annak, hogy a szerző mindent megtesz, hogy közérthető legyen az összhatás.  Vannak közismert és teljesen ismeretlen szereplők a témakörben, vannak, akik teljes meglepetésre kerültek bele - ki gondolná, hogy Voltaire-nek is voltak történelemelméleti munkái? -, és vannak, akiket egyrészt tanulmányainkból ismerünk, mások pedig a jelen történelmi sztárjai (lásd Harari). Elsősorban a történelem és a tudomány szerelmeseinek ajánlom ezt a kötetet, mert nem történelmi leírást kapunk, hanem történelemelméleti levezetést, amelyet nem könnyű követni, főként ínyenceknek lesz ez érdekes, de bárki próbát tehet vele, akit érdekel a téma.

Azt már az iskolásban megtanultuk, hogy Hérodotosz a történelemírás atyja, és napjainkban biztosan sokan olvasták Harari Sapiens című könyvét, de mi volt a kettő között? Erre ad választ ez a nagyívű gondolatmenet, melyből tényleg mindent megtudhatunk a történelemírásról.

A szerző neve a garancia a minőségre, és nem is csalatkozunk ez ügyben, hihetetlen tárgyi tudásról tesz tanúbizonyságot ebben a kötetben. Az ókortól napjainkig veszi számba a történelemírás legfontosabb könyveit, legmeghatározóbb alakjait, és mutatja be a legfontosabb irányzatokat. Tökéletesen megfogalmazza mindazt, amit a tárgyról tudni érdemes, egy egyetemi előadássorozatnak felel meg a kötet, amely azonban mindvégig megőrzi közérthetőségét. Mindezzel együtt nem könnyű olvasmány, az ember lányának a feje egy idő után zúgni kezd a rázúdított információkról, ilyenkor pihenni kell egy kicsit, és újult erővel nekifutni, mert egyébként határtalanul érdekes a téma. A tematika nem túl bonyolult: a több részletre osztott fejezetekben előbb röviden bemutatja a kort, majd az akkoriban ható szellemi tudományokat, végül jönnek az életrajzok. Tényleg rengeteg szereplővel dolgozik a szerző, ennyit megjegyezni sem lehet, éppen ezért megsüvegelendő, hogy mindenkinek ilyen alaposan feltérképezte az életét és az életművét. Talán egy cseppet túlságosan sokat időz olyan kérdéseknél, amelyekről korábban már szót ejtett, de ennél több hibát nem tudok felróni ennek a hiánypótló kötetnek.

Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy a történelemírás ennyire összetett dolog, és ennyi szakmai és filozófiai problémát vet fel, de nagyon sokat tanultam ebből a nem rövid könyvből a témakörről. Tényleg lehetetlen még csak felsorolni is azt a rengeteg témát, amit érint, számomra a legérdekesebbek az antik szerzők és korunk legnagyobb történészei voltak, köztük természetesen Harari, akinek a könyve nagy hatást gyakorolt rám. Nem tartom magam tájékozatlannak a história műfajában, mégis sikerült rácsodálkoznom arra, hogy mennyi alapművet nem ismerek - hiába, ez egy tudomány - , és mennyi restanciát kell még ledolgoznom, hogy legalább alapszinten elmondhassam magamról, tájékozott vagyok a témakörben. Azt örömmel tapasztaltam, hogy voltak számomra ismert nevek is a kötetben szereplők között, és hosszú listát írtam azokról, akiknek a műveivel meg kell ismerkednem. Nagy öröm, hogy bepillantást nyerhettem ennek az érdekes tudománynak az ismeretanyagába, nagyon szívesen áldoztam rá több napot az életemből, mert nagyon érdekelt a téma.

A történelem mindig nagy szerelem volt a számomra, azonban ebből a nézőpontból még sohasem gondoltam végig, szerencsére megtette ezt a szerző, aki végtelen tudással és türelemmel vezeti végig az olvasót az évszázadokon, és mutatja meg, hogy mennyire sokrétű ez a tudományág. Nagyon sokan nagyon sokszor nekiveselkedtek már a világtörténelem megírásának, több-kevesebb sikerrel, minden kornak megvoltak a maga sztártörténészei, abban azonban mindannyian megegyeztek, hogy mérhetetlen becsvággyal kutatták a múlt, a jelen és a jövő titkait. Lehetetlen felsorolni a könyvben szereplő tudósokat, akik legjobb tudásuk szerint mindent megtettek azért, hogy gyarapítsák tudományáguk történetét, nagyon könnyű beleveszni ebbe a sokaságba, de mégis mindvégig megmarad a szellemi iránytű, amivel végigvezet bennünket a szerző a köteten. Érdemes belevágni ebbe a tudományos igényű könyvbe, mert rengeteg tanulhatunk általa, és mély bepillantást nyerhetünk egy nagyon érdekes tudományág történetébe. 

9/10

A könyvet a Helikon kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8018472943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása