Könyvajánló: Szabó Krisztina: Ezüsterdő
2024. szeptember 11. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Szabó Krisztina: Ezüsterdő

Remek romantikus fantasy

ezusterdo.jpg

Remek romantikus fantasy. Engem általában teljesen hidegen hagynak a romantikus regények, azonban erről a könyvről annyi jót hallottam, hogy kíváncsi lettem. Elvileg ez egy meseátirat, a Piroska és a farkas újraértelmezése, amely azonban csak nyomokban emlékeztet az eredetire, kiváló fantáziával rendelkezik a szerző, egy teljesen új univerzumot álmodott és írt meg nekünk. Nagyon modern meseszerűség, amelyben nem hiánycikk az autó és a mobiltelefon, azonban olyan ősi dolgok is előkerülnek, mint a mágia és a természetközeliség. Nagyon jó a történetvezetés, a karakterek is jól fel lettek építve, bár időnként egy picit leül a történet, összességében mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, én egy ültő helyemben olvastam végig, annyira kíváncsi voltam arra, hogy mi történik a szereplőkkel. Nem egy habos-babos mese, hanem egy kicsit sötétebb tónusú vérbeli fantasy, amelyből nem hiányzik a tragédia és a gyász sem, ugyanakkor alapvetően megmarad egy romantikus, ha nem is cuki történetnek. Elsősorban tini lányoknak ajánlanám, de a hozzám hasonló felnőtt könyvmolyok is megtalálják vele a számításukat, hiszen egy nagyon jó olvasmányélményt nyújt, ha valaki könnyed, de nem felületes szórakozásra vágyik, biztosan nem nyúl vele mellé. A szerző előző könyvét, amelyben Aladdin történetét gondolja újra, nem olvastam, de mivel ezzel a kötettel meggyőzött a tehetségéről, megjegyeztem a nevét, és a jövőben nagyon szívesen tanulmányozom az általa jegyzett kiadványokat. Jó kis könyv, amely tökéletesen kikapcsol és magával ragad, a maga műfajában nagyon egyedi alkotás, amelyre érdemes rászánni az időt.

A mágikus képességekkel bíró Calluna nehéz döntés elé kerül, amikor otthonát, az Ezüsterdőt csak úgy tudja megvédeni, ha beleegyezik ősi ellensége, Faelan király házassági ajánlatába. Finoman szólva sem kedveli leendő férjét, és ellenkezésének hangot is ad, azonban idővel megváltoznak érzései iránta...

Kinőttem már a mesékből, ezért félve fogtam az olvasásba, azonban nagyon hamar magával ragadott a történet, amely, ha nem is sodró, mégis tempósan haladunk a végkifejlet felé, amely felől nem lehetett kétség kezdettől fogva - a fiatalok egymásnak vannak a teremtve, itt csak happy end lehet -, mégis mindvégig fenn tudta tartani az érdeklődésemet a szerző. Az alakváltó farkasok világa nagyon kemény, a királyi udvar egy viperafészek, Calluna pedig hamarosan célpont lesz, hiszen már az első napján meg akarják mérgezni, később pedig egyre inkább az ő pusztulására tör kezdetben ismeretlen ellensége. Habár hamar kiderül, hogy ki a főgonosz, eleinte Faelan király sem tűnik barátságosnak, hogy aztán a történetben előrehaladva egyre inkább kiderüljön valóságos természete. A főhősnő sem éppen egy gyámoltalan kishölgy, nagyon is meg tudja védeni magát, mágiája erős, ő maga pedig szenvedélyes, hát csoda, ha a király beleszeret? Calluna kezdetben nem viszonozza az érzelmeket, de aztán természetesen idővel egyre inkább megtanulja megbecsülni a férjét, és az érdekházasságból lassan kölcsönös szerelem lesz. Ez azonban nem ilyen egyszerű, rengeteg akadályt kell leküzdeniük a szerelmeseknek, és akkor a királyságban dúló belső háborúkról még egyetlen szót sem ejtettem.

A borító egyszerűen gyönyörű, nőiesen bevallom, hogy nekem ez tetszett meg igazán, habár az sem volt utolsó szempont, hogy nagyon sok pozitív véleményt hallottam erről a könyvről. Ennyien nem tévedhetnek, ez valóban egy jó kötet, amelyet érdemes elolvasni, a magyar fantasy irodalomban egy nagyon egyedi hangot ütött meg, saját univerzumot épített, nem lépett túl a romantikus kategórián, mégsem cukormázas a történet, végig lehet szurkolni, hogy a fiatalok végre egymáséi legyenek és a királyság dolgait is el tudják rendezni, ha már ők az uralkodó pár. Mágiában sincs hiány, amely egyben felhívja a figyelmet a természetközeliségre, hiszen a lány hatalma egy fától ered, és ez a farkasok high-tech világával annyira éles kontrasztot alkot, hogy nem nehéz felismerni a mondanivalót: forduljunk a természet felé, ne csak a kütyükkel foglalkozzunk. Számomra különleges élmény volt elmerülni a farkasok világában, amely sötét és hideg, vad és félelmetes, ugyanakkor mégis létezik a szeretet és a nagylelkűség is. Természetesen egy ősi titoknak is a nyomába eredünk, amely meglepő végkifejletet tartogat számunkra, a jó és a rossz naná, hogy összecsap a végén, látványosan és szívbemarkolóan, van itt minden, ami egy jó könyvhöz kell.

Az ősi ellenségekből végül szövetségesek és szerelmesek lesznek, az érdekházasság érzelmekkel telik meg, miközben a birodalom sorsa is függ az ifjú házasok egymáshoz való viszonyától. Mert a farkasok egy birodalmat építenek, amelynek az Ezüsterdő csak egy része, amelynek sorsát a házassággal menti meg Faelan király, amit kezdetben természetesen nem lát át Calluna, de ahogy ráeszmél a valóságra, egyre inkább elkezdi tisztelni a férjét, akibe szépen lassan beleszeret. A király kezdetben eléggé ellenszenves, de idővel megkedveljük, és ő is annak rendje és módja szerint beleszeret a feleségébe, akit megtanul becsülni. Ketten együtt szállnak szembe a főgonosszal, nem kérdés, hogy ki fog győzni, de addig még annyi fordulat adódik, hogy nem lehet letenni a könyvet, annyira kíváncsiak vagyunk, mi fog történni a következő oldalakon. Nem váltja meg a világot ez a remek alkotás, azonban kiválóan szórakoztat, a történetszövés átlagon felüli, a karakterépítés remek, a főhősök viszonyának bemutatása mesteri, egyetlen percre sem unatkozunk. Összességében ez egy jó könyv, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, érdekes alkotás, amelyet nem lehet letenni, a romantika és a fantasy műfaj rajongóinak kihagyhatatlan.

9/10

A könyvet a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2418479723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása