A 15 legnagyobb filmes fordulat
2014. december 05. írta: !Márk!

A 15 legnagyobb filmes fordulat

Filmnézés közben mindig is szerettem meglepődni, érezni magamon egy-egy nagy fordulat okozta sokkot. Emiatt egy idő után már elkezdtem vadászni az ilyen alkotásokra, sőt a mai napig is keresem a rejtettebb gyöngyszemeket. Persze a legtöbb egy kaptafára készül, nagyon sok film süti el ugyanazt a csavart, így mára már kezdi kicsit varázsát veszíteni a dolog. Alapvetően két részre tudnám az ilyen filmeket bontani: van a rosszabbik eset, amikor a rendező csak a hatásvadászat kedvéért bedob egy vagy több indokolatlan fordulatot, ami az esetek többségében nem is igazán kapcsolódik az addig látottakhoz. A másik eset a ritkább, ez az a jelenség, amikor a sztori és ezáltal a film szerves részét képezi az adott csavar. Ilyenkor teljesen más megvilágításba kerül minden, amit korábban láttunk és azonnali vágyat érzünk az azonnali újranézésre, csak azért, hogy más szemmel nézve egy más filmélményben legyen részünk. Ez nagyon ritka, de ha jól elsül, akkor kegyetlen gyomrost kaphatunk.

A lista teljes mértékben szubjektív, többéves "kutatómunka" eredménye, ugyanis több, mint száz olyan alkotást láttam, ami egy ilyen listához kapcsolódhat. Volt tehát miből válogatni, az érdekesség viszont az, hogy olyan nagy meglepetések nincsenek az alább felsorolt filmek között. A lista spoilermentes, és azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy itt csak és kizárólag a fordulatokat vettem figyelembe, illetve azt, hogy az adott cselekményéhez hogyan kapcsolódott, a filmek színvonala tehát nem befolyásolta a listát.

15. A barlang / The Descent (2005)

15.jpg

Az egyik legmegosztóbb horrorfilm, ami valaha elkészült. A felvezetése már-már kínzóan lassú, de ez alapozza meg a borzalmak előtti, feszült hangulatot. Nem tartom mesterműnek, sőt a finálét is kissé hatásvadásznak gondolom, de mégis akkora gyomrost ad, amiért megéri az előtte lévő kb. másfél órát végigszenvedni. Werewolfrulez és mocsariszorny egy duplakritika erejéig emlékezett meg A barlangról.

 

14. Jákob lajtorjája / Jacob's Ladder (1990)

14.png

Nagyon egyedi hangulatú, zavarba ejtő és hátborzongató film a Jákob lajtorjája, amit az érzékenyebb lelkűeknek nem is igazán tudnék ajánlani. Olyan bizarr, semmihez sem fogható atmoszférája van, amit a legtöbben valószínűleg nem tudnak befogadni. De függetlenül attól, hogy az ember mennyire tud ráhangolódni erre a stílusra, a befejezésre szinte mindenki elismerően csettintett. Érezzük a levegőben, hogy valami nincs rendben, ám a végkifejletet szinte lehetetlen előre megjósolni. Nagyon tragikus befejezés, komoly tartalommal.

 

13. Ördöngösök / Les Diaboliques (1955)

13_1.jpg

Henri-Georges Clouzot mesterműve azért került "csak" a 13. helyre, mert objektíven nézve nem olyan nagy durranás a filmvégi fordulat. Viszont amikor először ültem neki, akkor semmit sem tudtam róla. Ebben a tudatban pedig könnyebben megdöbben az ember, mint ahogy az velem is megtörtént. De ettől eltekintve is mindenki figyelmébe ajánlom az egyik kedvenc filmemet. Jómagam írtam is róla bővebben. 

 

12. Harcosok klubja / Fight Club (1999)

12_1.jpg

A legnagyobb gond ezzel a fordulattal és magával a filmmel az, hogy mára már elcsépeltté vált és mintha divat lenne imádni. Kicsit vesztett emiatt az értékéből az én szememben, ám a TOP 15-be így is bekerült David Fincher örök klasszikusa. Danialves kritikáját itt tudjátok elolvasni.

 

11. Hideg nyomon / Gone Baby Gone (2007)

11_1.jpg

Ben Affleck első egész estés filmje kiváló krimi, nagy adag társadalomkritikával megfűszerezve. Feszültség szempontjából is kimagasló, a remek szereplőgárda és a pörgős tempó abszolút elviszi a hátán a filmet. A lezárás nagyon okos és logikus, mégis váratlan csapásként ér, amit nem lehet egyhamar elfelejteni.

 

10. Psycho (1960)

10.png

Psycho szerepeltetése a listámon egyáltalán nem sznobságból fakad. Úgy ahogy van, imádom ezt a filmet, amit nem véletlenül tartanak egy korszakalkotó thrillernek. Alfred Hitchcock minimális eszközökkel is maximális eredményt tudott produkálni, de ezt valószínűleg mindenki tudja. Ahogyan a film zseniális csavarját is.

 

9. A köd / The Mist (2007)

9_1.jpg

Ritkán elégedetlenkedek Frank Darabont munkásságát illetően, ám 2007-es filmjét nagy mellényúlásnak tartom. Egyszerűen nem tudott megfogni, bármennyire is izgalmas témákat vet fel. A finálé viszont óriásit dob az összképen, az egyik legnagyobb katarzis, amit filmvásznon valaha láttam. A kedvenc filmjeim között is szerepelhetne A köd, hogyha a film összességében olyan precíz és húsba vágó, mint a vége. Listám kilencedik helyezettjéről Danialves írt bővebben.

 

8. Hetedik / Se7en (1995)

8_1.jpg

Filmművészeti szempontból is megkerülhetetlennek tartom a Hetediket, ha pedig sorba kell rendezni a legnagyobb csavarokat, akkor abszolút kihagyhatatlan a lassan 20 éves thriller-klasszikus. Maga a fordulat önmagában nagyon erős, ám ahogy a filmhez kötődik és kikerekedik belőle egy gyönyörű ívű történet, akkor nyugtázza a néző, hogy éppen mozitörténelmet él át. FilmBaráth kolléga is nagyon dicsérte a filmet, nem érdemtelenül.

 

7. Közönséges bűnözők / The Usual Suspects (1995)

7_3.jpg

Amikor az ember először látja Bryan Singer munkásságát, akkor azt gondolja magában, hogy egy teljesen átlagos krimit lát, aztán eljön az utolsó pár perc. Singer parafrázisa az ismeretlentől való félelmünkről alaposan újraformálja a véleményünket az addig középszerűnek gondolt filmről. Ezt a témát azóta senki nem ragadta meg ennyire jól.

 

6. Holtodiglan / Gone Girl (2014)

6_3.jpg

A lista legfiatalabb szereplője egészen a 6. helyig pofátlankodta be magát, ám ez nem érdemtelen. Túlzás nélkül mondom, hogy a Holtodiglan az egyik legsokkolóbb filmélményem volt. Sok csavar üti fel a fejét, ám én most az első nagyobb durranásra, arra a tökéletesen felvezetett és előadott, a mű felénél látható fordulópontra gondoltam. A 2012-es könyvet is erősen ajánlom, a filmről már nem is beszélve. Danialves is hasonlóan vélekedett.

 

5. Memento (2000)

5_3.jpg

Az általam legjobbnak vélt Nolan-film egészen az ötödik helyig jutott. A krimi-thrillerek magasiskolája ez az alkotás, ami a szerkezetének köszönhetően könnyedén nyújt táptalajt a fordulatoknak. A pálmát egyértelműen a finálé viszi ebben a körömrágóan izgalmas, unikális moziban. Úgy látszik Danialves rendre megtalálta magának a csavaros filmeket, a Memento-kritika is az ő reszortja volt.

 

4. Puszta formalitás / Una Pura Formalitá (1994)

4.jpg

Puszta formalitás egy feszült, jól működő nyomozósdinak tűnik, viszont a film végi magyarázat elképesztő mértékekben forgatja ki magából az addig elénk tárult eseményeket. Elgondolkodtató mű, amit egyértelműen a vége emelt a kedvenceim közé. Nem is olyan rég ajnároztam Giuseppe Tornatore ezen munkáját.

 

3. Oldboy / Oldeuboi (2003)

3_1.jpg

A dobogó legalsó fokára ez a kultikus dél-koreai csoda került fel, amit nem véletlenül imádnak ennyire az emberek. Erőszakos, ám valahol mégis gyönyörű filmről van szó, aminek a befejezésére más jelző a betegen kívül nem nagyon jut eszembe. Abszolút megjósolhatatlan kategória, stílusérzékből jeles! FroG is kifejtette a véleményét az Oldboyról. 

 

2. Más világ / The Others (2001)

2_1.jpg

A szellemsztorik filmbe ültetése már nagyon elcsépelt dolog, de Alejandor Amenabar olyat tudott alkotni 13 évvel ezelőtt, ami még egy ilyen fertőből is képes volt kitörni. Az egész film nagyon feszült, logikusan meg vannak magyarázva a felmerülő kérdések, sőt a végén kapjuk meg a legvérfagyasztóbb magyarázatot.

 

1. Fűrész / Saw (2004)

1.jpg

Tapasztalt filmnézőként ritka az olyan pillanat, amikor tátva marad a szám, a Fűrész befejeztével azonban percekig ilyen állapotban voltam. Utólagos kukacoskodással nyilván megkérdőjelezhető a hitelessége ennek a csavarnak, viszont amikor sodor magával a film lendülete, akkor padlóra kerülsz. Rég volt az, amikor én először találkoztam a 21. század egyik legszenzációsabb horrorfilmjével, de azóta csavarok tekintetében nem találkoztam olyannal, ami letaszíthatta volna a trónról a Fűrészt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr586941593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.05. 12:12:50

Hatodik érzék meg sehol? :(
Plusz azért egy Primert vagy valami kevésbé kötelező darab jellegűt is adtam volna.

Amúgy A-barlang-SPOILER azt tudtad, hogy elvileg két befejezése van a filmnek? A mozis verzióban nem volt benne, hogy nem jutott ki a barlangból és csak hallucinálta az egészet.

Gringo 2014.12.05. 12:26:49

A Hatodik érzék tényleg megérdemelt volna pár szót.

Max Renn 2014.12.05. 12:30:57

Annak örülök, hogy a Fűrész egyáltalán a listában van. Bár egy kicsit túl elöl. Az, hogy nincs Falu és Hatodik érzés az fura, de az, hogy Sebezhetetlen nincs az már hiba:) A Harcosok klubja pedig kicsit hátul van:) De szép lista!
Ui: No Játsz/ma No Party:) És ha már fordulatról van szó, akkor nekem Millió dolláros bébi is belefér.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.12.05. 13:07:42

Mai szemmel nézve a Psychót nem igazán nagy fordulat a vége, az viszont, h a vélt főszereplőt megölik, még mindig az :)
A közönséges bűnözőkkel az volt a gond, h úgy reklámozták eleve, h micsoda fordulat lesz végén. és ilyen szemmel nézve más nagy fordulat nem nagyon adhatta magát, mint ami (már a közepétől úgy néztem, h lehetséges-e ez a verzió).
A másvilágnál nagyon jó, és ütős lett volna a fordulat, de egyszerűen túlhúzták a dolgot, és addigra mire kiderült, már ki lehetett következtetni.
A hatodik érzék fordulata pedig azért volt olyan nagy, mert olyan ügyesen elaltatták a gyanakvásunkat Bruce Willis irányába. Nem ő volt a rejtélyes karakter, hanem a kisfiú.

volverino 2014.12.05. 13:47:00

csak ahogy az előttem szólók: hatodik érzék. és a másvilág nekem az első.

FilmBaráth 2014.12.05. 14:01:46

Hatodik érzék:-)Percekig nem tértem magamhoz a végén:-)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2014.12.05. 16:42:59

A sokat emlegetett Hatodik érzék nekem is hiányzik, viszont senki nem hiányolja a Tökéletes Trükköt! Vagy csak nekem volt meglepő? Aztán ott a Legbelső félelem ami még ordít egy helyezésért, de akár az Angyalszív is szerepelhetne.

Nálam amúgy az Oldboy a győztes, ott tényleg az államat kapartam fel a padlóról. A holtodiglan csavarja (legalábbis az a bizonyos) meg szerintem tök egyértelmű, ott inkább a film egésze csapott szét, de imádtam. A Jákobot imádtam, nálam simán top10-es.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.12.05. 17:13:03

Tényleg, a Legbelső félelem, az nagyon nagy csavar.
És erről beugrott a Vád tanúja is :)
A Tökéletes trükkről pedig a Trükkös fiúk ugrott be, az is nagyon jó átverés volt.

Mortanius 2014.12.05. 18:47:21

Angyalszív, A gépész, Viharsziget...

Jó a lista egyébként. Jöhetne akkor egy Jákob kritika!

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.05. 19:35:09

@danialves: @Gringo: @volverino: @FilmBaráth: @Swarm: A hatodik érzék hiányára egy egyszerű magyarázat van: sajnálatos módon nekem az első megtekintés előtt lelőtték a végét, így egyáltalán nem tudott a meglepetés erejével hatni. Objektíven nézve nem rossz, viszont a listám inkább a személyes élményekre épült. A meglepetésfaktorra.

@Max Renn: A faluval az volt a bajom, hogy annyira untam az egész filmet, hogy a végére már teljesen elfogyott az érdeklődésem. Végignéztem, de érdektelen volt már egy idő után. A sebezhetetlen nagyon közel áll a szívemhez, a vége is tetszett, egyszerűen csak nem tartottam elég erősnek a TOP 15-höz.

A tökéletes trükköt nagyon-nagyon jó filmnek tartom, viszont a végét kissé izzadságszagúnak éreztem, a Legbelső félelmen pedig egyáltalán nem tudtam meglepődni, szerintem teljesen egyértelmű volt, hogy hol fog kilyukadni a történet.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2014.12.05. 20:20:18

A "Hetedik" a horrorfilm-történet korszakos nagy alkotása! Igazi filmtörténeti fordulópontot jelentett és olyan inspirációkat "indított be" melyek horrorfilmek egész sorát hozta. (Mellesleg a Fűrész filmeket is.) A lista 8. helyére tenni szinte szentségtörés.

Micellás Zsizell 2014.12.05. 20:40:17

Sevent én is előrébb tettem volna. Usual suspects-el együtt nagy kedvencek.

bloglegelő 2014.12.05. 20:45:33

A majmok bolygója a Szabadság-szoborral, könyörgöm ...

Tom Taylor 2014.12.05. 20:47:13

Miután megnéztem a Hatodik érzék című filmet, rengeteg embert megkérdeztem arról, neki mekkora meglepetés volt a vége? Kivétel nélkül mindenkinek óriási meglepetést okozott.
Azért nem értettem ezt, mert a film elején eldördülő lövés után azonnal a film végi "csavar" jutott eszembe. Annyira kézenfekvőnek tűnt, hogy nekem ez a film egyszerűen csalódás volt. A mai napig nem értem, hogy ez másnak miért nem jutott az eszébe?

Bikli néni 2014.12.05. 20:47:55

Végig holtbiztos voltam benne, hogy a Hatodik érzék lesz az első... és akkor most elolvasom a kommenteket.

Bikli néni 2014.12.05. 20:49:59

@Mortanius: Tényleg, Viharsziget, ezt akartam még írni, +1.

Tom Taylor 2014.12.05. 20:51:57

Talán még a Vidocq című film is felkerülhetne a listára. Sokkal ütősebb, mint a Bruce Willis movie.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2014.12.05. 21:03:14

Dr. Caligari, fiatalok, Dr. Caligari :)

www.youtube.com/watch?v=AP3WDQXkJq4

Aztán még elmélkedhetünk egy sort azon is, hogy fordulatnak számít-e mondjuk, ha meghal a főhös, mert a sok hepiend közepette ez is sokkoló tud lenni.

Esetleg még a Brazil.

Dr_utcai_arcos 2014.12.05. 21:05:24

Nem olvastam el, ígérd meg, hogy nem a SW az első ;). (Most elolvasom...)

Dr_utcai_arcos 2014.12.05. 21:10:38

Ne már! Nekem annyira nem tetszett, de a Donnie Darko végén azért elnyomtam egy jó hangos a jókurvaanyádat-ot...És hát ugye ott a kifogyhatatlan tárház, ami ugyan nem film, hanem sorozat és Trónok harcáról szól :DD.

vuvuvu2 2014.12.05. 21:12:58

Dogville hol maradt?

Booksi 2014.12.05. 21:52:37

Kevésbé ismert Nolan-től a Following. Egy viszonylag rövid és fekete-fehér film, de ha megnézitek, a film után keresni fogjátok az állatokat...
Itt látszik, hogy ha van egy nagyszerű ötlet akkor nem kell CGI, és patakvér, mégis zseniális lehet egy film.
Ha tehetitek ne hagyjátok ki.

lutánnia 2014.12.05. 22:03:00

Nekem: a Deep Red, Szegénylegények, Oldboy, Hetedik, Alkonyat Hajnalhasadás II. (Ez csak azért mert moziban "izgulhattam" végig azt a nagyon nyomi csavart, és őszintén meglepődhetem, hogy az utolsó film is ugyanannyira sz@r, mint elődjei), Négy légy a szürke bársonyon, Hatodik napon (ez kiskoromban nagyon ütött).

A Fűrészen én nem lepődtem meg akkorát, a Másvilág, Psycho végét meg szerintem már nincs ember aki ne ismerné (ugyanez vonatkozik a Hatodik érzékre is).

Luke én vagyok az apád körösztanyjának a szomszédj 2014.12.05. 22:07:33

Egy ilyen lista elso 10 helyet egyertelmuen az Alkonyattol pirkadatig kene elfoglalnia. Az itt felsorolt filmek a kanyarban sincsenek ahhoz kepest. A furesz meg szerintem egy 500-s listara sem fert volna fol, nem hogy az elso legyen.

Alick 2014.12.05. 22:13:53

Revolver.
Őslakó.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.05. 22:14:20

Azt hiszem, az Ace Ventura első részének az Einhorn-Finkle fordulata is ütött :D :D :D

jet set 2014.12.05. 22:34:58

Hatodik érzék, Játsz/ma hol vannak?
A Holtodiglan nekem egyáltalán nem volt ütős, a legunalmasabb Fincher film.

Dr_utcai_arcos 2014.12.05. 22:47:50

Biztos le fognak hurrogni sokan, de bőven ide lehet számolni a Tűzparancsot is. Még az összes "film"csatorna mindig Segallal reklámozza, de b+...Segal a főcímig nem jut el a filmben!!! :D

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.12.05. 23:01:25

@jet set: ezt a kettőt hiányolom én is :)

Laci1982 2014.12.05. 23:04:34

nálam is a fűrész lenne az első

2014.12.05. 23:25:59

A titkok kulcsa/The Skeleton key. Nem túl ismert, pedig Kate Hudson, John Hurt és Peter Sarsgaard is játszanak benne. Hibátlan kis film.

Leone_510 2014.12.05. 23:30:38

a Hetedikben mi a csavar? Abban az értelemben nem mint ahogy a többi filmben van, szerintem inkább megdöbbentő fordulat , persze nem öncélú hanem szükségszerű, de csavarnak nem nevezném.

Ezért inkább Hatodik érzék, na az csavar.

A Más világ valóban könnyen kitalálható , a többi ok de inkább 30-as lista kell.

Rosemary gyermeke is lehetne a listán!

hunyuan 2014.12.05. 23:55:05

külön kategória:
Szerb film (Srpski film)

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 00:53:27

Köszönöm a kulturált kommenteket, srácok! Örömmel tölt el, hogy ilyen tájékozott és nyitott olvasótáborunk van. Jó címeket írtok, de eddig nem találkoztam a kommentek között olyannal, amit ne láttam volna. A tippeket/javaslatokat továbbra is sok szeretettel várom.

Egy kis kiegészítés: A lista helyezettjei között volt, hogy nüanszok döntöttek és mivel elég komoly munkát öltem ebbe az összeállításba, a lista nem azt jelenti, hogy van 15 jó fordulat, a többi meg semmit sem ért. Próbáljatok olyan szemmel tekinteni a felvonultatott filmekre, hogy ami itt szerepel az nálam az abszolút elit ligát képviseli fordulatok tekintetében.

Herczeg Zsófi · http://dotandline.blog.hu 2014.12.06. 01:08:30

@Powerful900: Kim Ki-Duk jó pár filmjének vége eléggé üt, személyes kedvencem az Idő befejezése. Ha az ember több filmet is látott már tőle, akkor észreveszi, hogy a legtöbb ugyanarra a csavarra épül, de mégsem mondható, hogy kiszámítható lenne a végkifejlet (elképesztő, hogy mennyi történetre tudja alkalmazni).

Metaaal 2014.12.06. 02:00:07

Tökéletes trükk?

Herczeg Zsófi · http://dotandline.blog.hu 2014.12.06. 02:00:49

Ne nézz vissza, Faragjunk férfit, Gyilkossághoz öltözve, Nővérek, Alibi test, Szédülés, Triangle...
Magyar vonatkozásban az Idő urai, a Vizsga...

batboy 2014.12.06. 07:42:09

három Fincher és 0 Shyamalan? cöcö! Legalább egy Hatodik érzék kellett volna.

Minden relativ mondta Einstein majd 3 evet kapott 2014.12.06. 09:00:52

Nálam a Memento abszolút első. De hol van a Pandorum? Nálam az nagyon sok filmet beelőz a listáról.

Lauro 2014.12.06. 10:06:44

A Más világ szerintem jobb, mint a Hatodik érzék, így nekem az nem hiányzik.
Az igazán jó csavarok szerintem azok, amelyek az egész filmet, annak minden jelenetét felülírják, átértékelik.
Ezért nálam a Memento lenne az első: ott a fordulat tényleg olyan, hogy annak tudatában a filmnek minden másodperce átértékelődik, részleteiben, nem csak a nagy egészet tekintve.
Ami nekem hiányzik, az a Vanília égbolt, ott is minden átértékelődik. A Holtodiglan helyére tenném, mert abban is a fordulat "csak" egy csavar egy krimitörténetben.
A Hideg nyomon helyére én a Titokzatos folyót tenném. Lehane-adaptációban nekem a kedvencem, ott a fordulat nem csak meglep, de katarzist is nyújt.
Finchertől a Hetedik helyett inkább a Játszma lehetne, az is olyan fordulat, mint a fentiek. (A Hetedik inkább "csattanó", A köd is ilyen.)

Azzal pedig egyetértek, hogy vannak annyira klasszikussá vált jelenetek, amit ma már alig lehet fordulatnak tekinteni, annyira beépült a filmes közhelyek rendszerébe (A birodalom visszavág, A majmok bolygója stb. Ilyet én sem tennék a listára.)

Mindenképp érdekes téma, érdemes ilyenről toplistát írni.

(Nekem nagy kedvencem még a Szemekbe zárt titkok, tág értelemben az is felférne egy ilyen listára, bár talán éppen e poszt szerzője vallott arról, hogy az az egyik valaha készült legunalmasabb mozi... :-) Javítsanak ki, ha tévedek.)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.12.06. 10:19:33

egyiket se láttam. valószínűleg szar filmek.

nemszólokmégegyszer 2014.12.06. 10:59:44

@Luke én vagyok az apád körösztanyjának a szomszédj: Kb. egyetértek veled. A Fűrész gyenge a fordulatokban. Nálam első helyen a Közönséges bűnözők, vagy a Lépéselőnyben van.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.06. 12:42:38

Mit kaptok ti a spoilerfoboktol. :-) :-)

Dr_utcai_arcos 2014.12.06. 12:44:25

@h.zs.: No! Amíg nem olvastalak, én is éppen be akartam írni az Idő urait! De jöhet még a The Signal is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 14:34:58

@Dr_utcai_arcos: "De jöhet még a The Signal is."
Pedig az tökéletes példa lenne a poszt elején említett öncélú fordulatra.

2014.12.06. 17:08:31

@Powerful900: Amiket kommentekben írtunk mind láttad? Na ne má!!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.12.06. 18:48:53

Hatodik érzéket vártam én is bár nem voltam hasra esve tőle.
A köd vége hihetetlenül szar volt szerintem.
De pl. volt Kirk Douglasnek is egy filmje amiben a végén volt egy fordulat.
Amúgy kisebb filmekben láttam olyat amikor szétbasztam volna az egyik szereplő fejét,mert olyan gennyes volt aztán a végén pont az illető tette a legnagyobb gesztust a főhős felé.

Dr_utcai_arcos 2014.12.06. 18:59:09

Akkor már csak ideírom, vállalom:Sucker punch!

S.Witwicky 2014.12.07. 13:21:17

A titkos ablak?Bújócska? :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.07. 19:08:51

Fentebb írták, de én is ráerősítek: a Vanília égbolt, illetve az eredetije nagyon ideillik.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.07. 23:45:03

@Guadalupei Szűz: Pedig így van. Több éve érlelődő projekt ezt a lista, rengeteg helyen utánaolvastam, hogy milyen fordulatos alkotásokat említenek meg, és szerencsére rengeteg, kevésbé ismert gyöngyszemre is rábukkantam.

Bergyilkos Bohoc 2014.12.29. 13:55:48

Ritka, hogy ennyire egyetértek. Reménykedtem benne, hogy 2 nagy kedvencem a Fűrész és a Más Világ az első háromban benne lesz.
Egyébként Depardieu-ről jutott eszembe a méltatlanul alulértékelt Vidocq c. film. Szerintem abban is van egy elég hatásos fordulat a vége felé.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.12.30. 09:25:33

@Bergyilkos Bohoc: Na,azz naggyon ott van!
Én még féltettem is azt a fiatal gyereket,aztán kiderül ,hogy pont őt nem kellene.:))

jonasinlove 2015.06.26. 12:13:20

Nem örülök, hogy nincs a listában egy kiváló magyar film, a címe: Szalontüdő. Fordulatos, izgalmas, kár h annyira nem hosszú. ;)

Kyria 2015.08.27. 14:50:25

Nekem a Nyomozó jutott eszembe (stílszerűen, mivel a végén néztem mint Rozi a moziban). A Más-világ nekem roppant halovány volt, a Fűrészt nincs az a pénz amiért megnézném, na viszont az Oldboy, az tényleg ott volt.
Nem tudom a film változata milyen lett, mert én az eredeti regényt olvastam, de a Szemekbe zárt titkok vége még azzal is földbe döngölt, hogy sejtettem a "méltó" büntetést.

Pierr Kardán 2015.10.14. 20:38:31

Én felvenném a listára a Millió dolláros bébit is. Ugyan nem a legvégén van a fordulat, de nagy fordulat van benne.

Egyébként egyetértek a korábbi kommentekkel, követelünk egy újabb posztot, amiben benne van a Játszma, a Falu, a Hatodik érzék, Alkonyattól pirkadatig, Tökéletes trükk, sőt én ideveszem az eredeti Svarcis Emlékmást is (ahol tényleg a legutolsó pillanatban derül ki, hogy csak álmodta az egészet).

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.10.15. 08:45:00

@Pierr Kardán: Alkonyattól pirkadatig??Emlékmás??
Ezekben hol a nagy fordulat?

AldoWinnfield 2015.10.15. 11:15:02

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ha nem tudod az Alkonyattól pirkadatigról, hogy lesznek benne vámpírok, az első háromnegyed óra alapján meg nem mondod. Egy teljesen komoly filmből megy át vérgőzös trancsírozásba.

TippMikszáth Kálmán 2018.02.12. 19:40:38

2016-os film, ezért még nem lehetett a listán A fiú (The Boy)

hannigabi 2018.02.13. 13:18:02

@Morli Holect: Megkockáztatom, ha ez a lista 2016 után készül, akkor sem lenne rajta A fiú.
süti beállítások módosítása