Puszta formalitás / Una Pura Formalitá (1994)
2014. november 19. írta: !Márk!

Puszta formalitás / Una Pura Formalitá (1994)

a-pure-formality-gérard Depardieu-onoff.jpgEgyszer már volt szerencsém pár éve Giuseppe Tornatore húszéves alkotásához és akkori emlékeim szerint elkönyveltem egy maximálisan korrekt és fordulatos kriminek, amit egyszer izgalmas volt megnézni. A minap sikerült éjjel elcsípnem és megnéznem újra. Az élmény pedig azt igazolja, hogy érdemes újrázni néhány filmet, főleg akkor, ha évek telnek el két megtekintés között. Mert amikor először láttam, akkor még nem tudtam azt, amit most konstatáltam: számomra ez a filmgyártás egyik legnagyobb mesterműve.

Zuhog az eső egy rejtélyes éjjelen. Egy olyan éjjelen, ahol gyilkosság történt. Az elismert íróra, Onoffra (Gérard Depardieu) vetül a gyanú árnyéka, aki a bűntett helyszínétől nem messze menekül, amikor is a rendőrség elkapja őt és beviszik kihallgatásra. A gond csak annyi, hogy az író elméje kissé zavaros, emlékképek hiányoznak az életéből. Ezt a kemény diót akarja mindenáron feltörni a felügyelő (Roman Polanski), hogy aztán egy fordulatos, roppant feszült játszma alakuljon ki a két főszereplő között.

a-pure-formality.jpgA másodszori megtekintés alkalmával fokozatosan realizálódott bennem, hogy mik voltak azok az összetevők, amiket első blikkre nem, vagy csak elvétve fedeztem fel. A film önmagában ugyanis egy átlagon felüli minőséggel rendelkező krimi, de Tornatore nem akart ennyivel megelégedni és a szemünk láttára bontakozik ki egy kőkemény egzisztenciális dráma, egy lélektani thriller, egy olyan mű, amely felülkerekedik a szokványos, faék egyszerűségű krimiken. Hozzáteszem, hogy nem egy könnyen emészthető darabról van szó, noha nem a nyelvezete vagy a vizualitása miatt, hanem az összetettség és a hihetetlenül erős, már-már allegorikus hangulat miatt.

Tornatore mester az atmoszféra megteremtését lehengerlően oldotta meg. Ennio Morricone esetében úgy gondolom, hogy elég pusztán magát a zeneszerző nevét megemlíteni, a fényképezések és a vágások pedig valósággal megfagyasztják a levegőt. A Depardieu-Polanski páros a kimért és sokszínű játékuknak köszönhetően elevenítik meg a két igencsak változatos és izgalmas karaktert. Előbbi talán élete egyik legjobbját nyújtja, utóbbi esetében pedig sajnálatos, hogy manapság inkább a magánéleti problémái kerülnek előtérbe, persze ebben nyilván ő is ludas valamilyen szinten. Az esőnek is van funkciója, szerves része a cselekménynek, sok más filmmel ellentétben, ahol csak a gyilkosság körülményeit akarják drámaibbá tenni az égi áldás megjelenítésével.

formality.jpgTöbb csavar is előbukkan a játékidő lepergése alatt, ám ezek közül kétségtelenül a végső gyomros a leghatásosabb, aminek kapcsán elképzelni sem tudom, hogy létezik olyan ember, aki előre kitalálta. Klisés mondat következik, de alig van olyan film, amely kapcsán relevánsabb lenne az az állítás, hogy a végső csavar teljesen kiforgatta az addig látottakat, mint a Puszta formalitás esetében.

Katartikus erejű, lehengerlő film ez a francia-brit-olasz készítésű produkció, amihez alaposan neki kell ülni, hogy megtegye a hatását. Ez nem az a darab, amit a haverokkal sörözés közben bedobva kell megnézni. Ezt lehetőleg egyedül, sötétben kell megtekinteni, mert egy ilyen ritka elgondolkodtató és az érzelmekre ható alkotást nem lehet egyszerűen félvállról venni. A cím pedig találóbb nem is lehetne. Pótolja sürgősen, aki még nem látta!

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr716898399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.19. 12:31:01

Hát ez még elsőre sem volt egy izgalmas krimi, a sztori szenved az egyhelyszínes ötlettelenségtől és időhúzástól, a végére pedig bedobnak egy fordulatot, amitől azt remélik, hogy majd értelmet kap ez a gyötrelem.
Kb. úgy 10/10, mint a Lucy volt nálad, mert 6nál többet csak jó szívvel lehet adni rá. :P

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.19. 12:44:43

@danialves: A Lucy mellett inkább a szórakoztatási faktor szólt méghozzá olyan mértékben, amire ÉVEK ÓTA nem láttam példát, pláne nem moziban.

A Pusztát lehet neked is újráznod kéne. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.19. 12:52:01

@Powerful900: Akkor gyakrabban kéne moziba járnod, mert ezt a szintet minden második film hozza. :P Amúgy tökmind1, hogy mi szólt mellette, a lényeg, hogy az is pont annyira volt 10/10, mint ez. ;)

Őszintén szólva amekkora szenvedés volt elsőre, nehezen tudom elképzelni, hogy ráveszem magam még egyszer, de ha olyanom lesz, lehet, hogy megfogadom a tanácsod.
Amúgy a legújabb Tornatore-film, a La migliore offerta után néztem, és hatalmas volt a kontraszt, az kategóriákkal jobb alkotás ennél.

Fellegjáró Marci 2014.11.20. 10:18:10

@danialves: Mond már meg nekem melyik filmek hozták idén neked a "szintet"?
Mert én még ennyi szar filmet ami most ment idén a mozikban még nem láttam!
És valóban a Lucy volt az egyetlen olyan, amiről úgy jöttem ki, hogy ez a mozijegy minden fillérjét megérte!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.20. 10:31:54

@professional: Most szórakoztatási faktorban vagy csak simán minőségben?
Legyen szórakoztatási faktor, mert nem akarok egy 70-80 címes listát írni:
Lone Survivor
American Hustle
Knights of Badassdom
The Lego Movie
A berni követ
Anchorman 2
Snowpiercer
Captian America: The Winter Soldier
Enemy
The Machine
Cuban Fury
The Grand Budapest Hotel
Neighbors
Bad Words
Cheap Thrills
Kraftidioten
Non-Stop
Edge of Tomorrow
X-Men: DofP
How to Train Your Dragon 2
The Raid 2
Dawn of The Planet of the Apes
Brick Mansions
Frank
22 Jump Street
Guardians of The Galaxy
Coherence
Utóélet
Cold in July
The Equalizer
Whiplash
The Maze Runner
Stretch
Begin Again
Senki szigete
VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan
The Drop
Fury
Horns
John Wick
Fack ju Göhte

És ebből kivettem a határeseteket, meg tényleg azokat, amelyek nem elsősorban szórakoztató filmek voltak.

nandras01 2014.11.20. 14:57:19

orbitális tévedés ezt a filmet kriminek nézni.
ez egy megváltástörténet, egy gyónás, egy mélyen vallásos mű, amikor is nyomon követhetjük egy ember szembesülését a végső itélőszékkel és a feloldozással.
hogy a végén hova kerül, a pokolra, a purgatóriumba vagy a mennyországba?
mindegy is, a lényeg megtörténik. elszámol önmagával és belenyugszik a sorsába.
és még egyszer mondom, hogy irtózatosan félreértelmezi a filmet, aki krimit lát benne.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.20. 16:30:07

@nandras01: Lehet, hogy igazad van, viszont a kommented erősen SPOILERES volt, legközelebb jelezd a komment elején, ha a film csattanójára akarsz utalni. Nekünk nem érdekünk, hogy elrontsuk mások szórakozását.

nandras01 2014.11.20. 17:08:46

@Powerful900:
igazad van, és elnézést.
csak kicsit menti az udvariatlanságomat, hogy a film ilyen nagyfokú félreértelmezése és meg nem értése okán, indulatból írtam a kommentemet.

nandras01 2014.11.22. 02:04:46

@Powerful900:
és az igazi spoilert, hogy mikor is történik a történet a hősünkkel, még el sem árultam :)

ezek1el 2015.12.27. 16:10:14

Ez egy tökéletes film. Ezért létezik a mozi.

R/T 2017.08.27. 17:47:58

Úgy szeretném érteni hogy ez a film mitől zseniális, hovatovább mitől krimi. Annyira untam, hogy nem is emlékszem a végére, pedig már nagyon vártam hogy megnézzem, annyi jót hallottam róla. Nálam egyértelmű csalódás.
süti beállítások módosítása