Akivel ma is szívesen táncolnánk a sápadt holdfénynél: Jack Nicholson (1937-)
2014. november 08. írta: FilmBaráth

Akivel ma is szívesen táncolnánk a sápadt holdfénynél: Jack Nicholson (1937-)

jack nicholson_1.jpgCumberbatch a kedvenc színészem, de ha választanom kellene, hogy vele költsek-e el egy gyertyafényes vacsorát, vagy Hollywood legnagyobb playboyával, gondolkodás nélkül a már erősen nagypapakorban lévő színészóriást választanám. Miért? Hogy élőben lássam azt az ördögi mosolyt, amit nagyon sok éve nem tudok kiverni a fejemből, pedig nem mostanában láttam moziban a  Batmant, na és persze azért, hogy megtudjam, megkopott-e a legendás sárm, amelynek olyan kevés nő tudott ellenállni az elmúlt évtizedekben. Közgazdászként pontosan ki tudnám számolni, mennyi a valószínűsége annak, hogy ez a találkozó egyszer létrejöjjön (nullához konvergál erősen), és egyébként sem kezdenék soha színésszel (úri nevelésem részeként erősen belém lett verve, hogy tartsam magam távol az ilyen bohém alakoktól), úgyhogy ne legyünk erkölcstelenek, inkább koncentráljunk arra, hogy miért bánjuk olyan nagyon, hogy a kiváló színész sajnos már visszavonult a filmezéstől.

John Joseph Nicholson New Yorkban született. A kis Jack nagyon sokáig nem tudott egy családi titkot: akit az édesanyjának hitt, valójában a nagymamája volt, a nővére  pedig igazából az édesanyja. És mindezt a 70-es években kellett megtudnia az újságból, ugyanis nem ő jött rá, hanem egy újságíró nyomozta ki az igazságot. Ez azonban semmit nem változtat azon, hogy nem  volt jó tanuló, nem bírta az iskolai kötöttségeket, ezért 17 évesen úgy döntött, hogy a saját lábára áll, és a filmiparban fog szép karriert befutni. Az álom megvalósításának első lépéseként az MGM képregényosztályán lett kifutófiú, miközben érdeklődése egyre inkább a színészet felé fordult. Soha nem tanulta a szakmát hivatalos keretek között, ennek ellenére hamar felfigyeltek a tehetségére. Színházban kezdett, majd egyre több szerepet kapott a tévében is.

1969-easy-rider1.png1958-ban játszotta el első filmszerepét, de a The Cry Baby Killer nem lett sikeres, sőt a Rémségek kicsiny boltja sem hozta meg a fiatal színész számára az áttörést, a 60-as évek még jobbára tévésorozatokkal és felejthető filmekkel teltek, azonban 1969-ben jött egy film, ami mindent megváltoztatott. Legendákról vagy jót, vagy semmit. A Szelíd motorosok nem azért lett klasszikus, mert olyan óriási művészeti alkotás, hanem azért, mert tökéletesen kifejezi egy korszak hangulatát. A forgatás állítólag nagyon jó hangulatban telt (alkohol és kábítószergőzben egészen pontosan), és ez le is jött a filmvászonról. Nicholson-nak nem volt igazán jelentős szerepe benne, mégis kiragyogott a többi szereplő közül, máig emlékezetes az alakítása. Aki még nem tette, sürgősen nézze meg, katarzisközeli állapotba kerülhet ettől a dögös filmtől, amelynek köszönhetően az isteni Jack sztár lett, és mindjárt hozzávágtak egy Oscar-jelölést is. Akkor még nem kapta meg a szobrocskát, viszont sorra kapta a jobbnál jobb szerepajánlatokat, megnyílt előtte Hollywood kapuja.

Néhány közepes film után 1973-ban jött a következő nagyobb siker, Az utolsó szolgálatért Nicholson megkapta a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznek járó elismerést, és Oscar-ra is jelölték a főszerepért. És az igazi megasiker csak most jött.  Egy kiváló Polanski krimiről van szó, a Kínai negyedről, amit igazán a színészi játék tett felejthetetlenné, Nicholson és Fay Dunaway is osztályon felüli alakítást nyújt. A film mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, izgalmas a történet, a párbeszédek izzóan nyomatékosak, a drámai erő áthatja ezt a kivételes alkotást. A kiváló színész begyűjthette a sokadik Oscar-jelölését, de a neki már régen kijáró szobrocskát csak 1976-ban kapta meg a mára már klasszikussá nemesedett Száll a kakukk fészkére című Forman-moziban, méltán, hiszen zseniális alakítást nyújtott a főszerepben. 

Nicholson anno nem élt a lehetőséggel, hogy ő legyen Michael Corleone A keresztapában, azonban mégis együtt játszhatott Marlon Brandóval a Missouri fejvadászban, amelyet azonban a két  legendás színész sem tudott megmenteni a középszertől. Az isteni Jack ezután besokallt, néhány évre kivonta magát a forgalomból, pihent, playboykodott, élvezte az életet, hogy aztán a 80-as években újult erővel térjen vissza a filmvászonra. Stanley Kubrick hívására természetesen nem mondott nemet, így a két zseniálisan tehetséges alkotó összehozta nekünk a Ragyogást, amelyet generációk rettegtek végig, időtálló klasszikus a horrorfilmek műfajában. A következő film, A postás mindig kétszer csenget, egy akkoriban igen merész szexjelenettel híresült el, és sajnos azt kell mondanom, hogy méltán, mert valóban a konyhaasztalon megejtett liezon a legjobb benne, maga a film nem hagy igazán mély nyomokat a nézőben.

Becéző szavak_1.jpgWarren Beatty és Nicholson volt akkoriban Hollywood két legnagyobb nőcsábásza (Beatty később lehiggadt és békés családapa lett, az isteni Jack-kel ez természetesen nem fordulhatott elő, soha senki nem tudta igazán megszelídíteni), tehát valószínűleg nem unatkoztak a Vörösök forgatásán sem, de közben egy nagyon jó filmet is összehoztak, amely 3 Oscart nyert, Nicholson ismét "csak" a jelölésig jutott. De szerencsére már nem kellett sokat várnia a második szobrocskájára, amelyet 1984-ben kapott meg a Becéző szavakban nyújtott alakításáért. 5 Oscart a semmire nem szoktak kiosztani. Ez a film pedig valóban katarktikus élmény nyújtó, szívfacsaró dráma. Jack egy űrhajóst játszik benne, aki meghódítja Aurora (Shirley McLaine), egy konzervatív nézeteket valló hölgy szívét, akinek komoly problémái vannak a lányával, akinek vele szemben modern nézetei vannak. Aztán a lány halálos beteg lesz és minden megváltozik. Erősen zsepis film.

Nicholson alkata ordított a maffiózó szerepért, azonban érdekes módon sokáig nem alakított igazán nagyot ebben a műfajban. A Prizzik becsülete számomra hatalmas csalódás volt, sokat többet vártam volna a John Huston rendezte filmtől. Az 1987-es Az eastwicki boszorkányok című alkotás viszont hatalmas kedvencem, dacára annak, hogy nem filmtörténeti mérföldkőről van szó, viszont nem lehet elégszer kárörvendeni azon, hogyan küldi pokolra magát a megtestesült Sátánt (ezt a szerepet Jack-nek találták ki, nem igaz?) három "gyenge" nő: Cher, Susan Sarandon és Michelle Pfeiffer 

joker.jpgElső találkozásom a kiváló színésszel igen emlékezetesre sikeredett, a Tim Burton  rendezte Batman Jokere természetesen nagy hatással volt rám. Talán ez a leghíresebb szerepe Nicholsonnak, óriási sikert aratott ebben a képregényfilmben.  Főleg a legendás mosollyal, és az őrülten jó alakítással vívta ki a közönség elismerését. Rajta kívül egyedi és maradandó az atmoszféra, is ami nagyon is jellemző Tim Burton-re, Sokáig nem is tudták überelni a filmet a Batman sorozatban, aztán jött Nolan és Ledger és szinte utolérték a nagy elődöket. De csak szinte. A sikerekben gazdag 80-as évek méltó lezárása volt ez a film.

1990-ben saját maga rendezte a Cinikus hekus című filmet, amely azonban lett igazi siker (ez igazából a Kínai negyed folytatása, hiszen ugyanaz a karakter a főszereplő), és sajnos azóta sem ült vissza a direktori székbe. De nem sokat búslakodott ezen, inkább újra belevetette magát a munkába. Ennek eredményeként nemsokára megkapta ki számolja már hányadik Oscar - jelölését az Egy becsületbeli ügy című filmben nyújtott lenyűgöző alakításáért. A guantanamói haditengerészeti bázison két közlegény megöli harmadik társát. A közvélemény miatt példát akarnak statuálni az illetékesek, és két tehetséges jogászt bíznak meg az ügy kivizsgálásával. Aztán persze kiderül, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Bár alapvetően egy haditengerészeti reklámfilmről van szó, azért nagyon sok komoly kérdést felvet, nagyon jó rendezésben. Bár a film sztárja Tom Cruise volt, Nicholson természetesen lesöpörte a vászonról. És ez így van jól.

Danny DeVito az egyik legjobb barátja, ezért örömmel vállalta el a főszerepet az 1992-ben készült Hoffa című filmjében. Nem lett rossz a végeredmény, de igazán jó sem, ennél sokkal több volt a karakterben és természetesen Jack-ben is. Szánom-bánom bűnömet, de én bizony tinikoromban imádtam a Farkas című erősen közepes romantikus horrorszerűséget, bohó leányszívem repesett a történetért, amelyben farkassá változik a főszereplő, nagyon sokáig az egyik kedvenc jelenetem volt, amikor Nicholson letépi magáról az amulettet, amely megvédhette volna az átalakulástól, csak azért, hogy megmentse a lányt, most komolyan, hát nem romantikus? Aztán felnőtt fejjel újranéztem a filmet, és nem igazán értettem, miért néztem rongyosra egykoron, de hát ez már csak így szokott lenni, ettől függetlenül aki még nem látta, mindenképpen pótolja,  a színészi játék miatt érdemes adni neki egy esélyt.

lesz_ez_meg_igy_se_3.jpgSean Penn nemcsak kiváló színész, rendezőként is kipróbálta magát, azonban a Nicholson főszereplésével készült Menekülés az éjszakába sajnos nem lett igazán kiemelkedő alkotás. Ahogyan a Tim Burton rendezte Támad a Mars! sem, ami természetesen nem a színészi alakításokon múlt (az én abszolút kedvencem Tom Jones volt, iszonyatos öniróniával alakította saját magát a filmben). A csendesebb évek után végre ismét egy átütő siker következett, amely meghozta a kiváló színész számára a harmadik Oscar-díjat. A Lesz ez még így se! egyértelműen Nicholson jutalomjátéka, lubickolt az antipatikus főhős szerepében, öröm volt nézni a játékát.

Az évek sajnos Hollywood legnagyobb szívtiprója felett is eljártak, már nem ő játszotta a csábító szerepét a filmekben, de azért nem kellett félteni, ha volt alkalma rá, bebizonyította, hogy még mindig veszélyes tud lenni a női szívekre. Nagy kedvencem a Minden végzet nehéz című habkönnyű romantikus vígjáték, Jack nagyon ellenállhatatlan benne, nem fél tréfát űzni öregedő nőcsábász mivoltából. Még Adam Sandler is volt olyan szerencsés, hogy egy filmben játszhatott a színésszel, sőt egy ágyban is elfordultak a Ki nevel a  végén? című meglepően szórakoztató kis semmiségben.

a_tegla_06_nagy.jpgAzért jutottak fajsúlyosabb szerepek is még a 2000-es évekre, ezek közül messze kiemelkedik A tégla, Nicholson szokásához híven teljes mértékben uralja a filmet, DiCapriot is, ha nem is simán, de lemosta a vászonról. A sokadik maffiafilmjében is tudott újat mutatni, egyszerre volt halálosan félelmetes és joviális, igazi jutalomjáték volt ez a számára. De ez már a végjáték, A bakancslista egy kedves, de nem túl mélyenszántó nyugdíjas mozi, a 2010-es utolsó megjelenése a filmvásznon már sajnos nem volt méltó hozzá. Azóta a jól megérdemelt nyugdíjas éveket tölti, de szívből remélem, hogy lesz az a rendező és forgatókönyv, amely ráveszi arra, hogy újra dolgozzon.

Jack Nicholson soha nem tanulta a színészetet, mégis sokféle műfajban tudott kiemelkedőt alkotni. Három Oscar-díjjal és végtelen számú jelöléssel dicsekedhet, Mindent elért Hollywoodban, igazi élő legenda, az utolsó igazi nagy filmsztárok egyike. Mégis elsősorban az egyéniségének, lázadó jellemének, sármjának, megszámlálhatatlan hódításának köszönheti, hogy a közönség szeretete sok évtizeden át kitartott, nagy klasszikusokat és szórakoztató alkotásokat köszönhetünk neki (a 10 legjobb film listája itt), nagyon hiányzik az az ördögi mosoly a filmvászonról!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr706846421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.08. 12:10:06

Eastwood mellett a filmtörténelem legnagyobb színésze! Imádom!

soadroli 2014.11.08. 12:25:26

Phoenix után a kedvencem színészem :D

soadroli 2014.11.08. 12:27:07

írni meg még mindig nem tudok :D
amúgy mostanában nem volt vele valami interjú, vagy valami? rég nem hallottam felőle.

FilmBaráth 2014.11.08. 12:31:39

@soadroli: Csak nem te küldted be a kívánságládába a két színészről szóló közelképet?:-) Nálam is nagy kedvencek mindketten!:-)

FilmBaráth 2014.11.08. 12:39:13

@soadroli: a Phoenix-közelkép is folyamatban van, de néhány film még kimaradt, ha pótoltam őket, azt is megírom:-)

soadroli 2014.11.08. 13:22:27

@FilmBaráth: nekem már volt egy "cikkem" róla a Supernaturalmovies blogon, életem első és utolsó írása :D
Amúgy ma lesz a Nyughatatlan a tv-ben B)

FilmBaráth 2014.11.08. 13:27:56

@soadroli: Meg fogom nézni az írást:-) Már megvan a jegyem ma estére az Insterstellar-ra, de megvan DVD-n a Nyughatatlan:-)Jó film, de szánom-bánom bűnömet, én a Gladiátort jobban szeretem:-)

soadroli 2014.11.08. 13:37:33

Én is, a kedvenc filmem. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.08. 14:57:53

@soadroli: Hát igen. Valaki a csúcson kezdi, és ott is hagyja abba. :D

soadroli 2014.11.08. 15:50:49

@REMY: Így van :D Már 4000-en megnézték, én két 0-val kevesebbre számítottam :D

kaskala 2014.11.09. 15:32:04

Batman Jokere.....Talán ez a leghíresebb szerepe Nicholsonnak

Nem tetted túl magasra a lécet :))

Night01 2014.11.09. 15:40:56

Kedves cikk író hölgy!Végre egy hölgy aki elismerően nyilatkozik Jack Nicholsonról és az 1989-es Batman filmről.Bár több lenne az ilyen típusúakból mint Ön.Üdv:Európa legnagyobb Batman gyűjtöje.

FilmBaráth 2014.11.09. 15:48:48

@kaskala: Hidd el, elég magasan van nálam a léc:-)

nandras01 2014.11.09. 15:52:27

@REMY:
tejószagúúristen! eastwood, mint nagy színész? és együtt említve nicholsonnal??
mondd, kérlek mondd, hogy csak vicceltél!

FilmBaráth 2014.11.09. 15:52:47

@Night01: Kedves kommentelő Úr! Örülök, hogy végre valaki egyetért velem abban, hogy Nolan előtt is volt élet a Batman-univerzumban:-) Köszönöm a kedves bókot, meg fogom mutatni a családnak, mert szerintük belőlem egy is sok:-)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.11.09. 16:34:11

Nekem is a 49. kedvenc szineszem O'tool, Olivier, Gabin, Sellers, Bogart, Cooper, Noiret, Lemon, Holden, Burton, Chaplin, Fernandel, Keaton, Swanson, Davis, Mastroianni, Brando, Connery, Welles, Pacino, DeNiro, Newman, McQueen..... stb stb utan!!

akira2 2014.11.09. 16:52:04

Nekem is az jött le, a story-ból, hogy az írója nagy Nicholson-fan. Amúgy nekem is egyik kedvencem, de nem tudnék különbséget tenni a sok kedvenc között. Az pedig nagy bátorságra vall, hogy valaki ki meri jelenti bárkiről is, hogy a legjobb színész - akárhány Oscart is kapott életében. Di Caprio egyet sem kapott, még előtte az élet, de én nem tudnék különbséget tenni közöttük. Mindkettő zseni, sőt, vannak még vagy 50-en rajtuk kívül is, de nem tennék sorrendi különbséget közöttük.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 17:07:01

@nandras01: Igen, Eastwood, mint nagy színész! :) Attól, hogy valaki csak egyféle karaktert tudott eljátszani, még nm lehet nagy színész? Ezt sose értettem. Egy jó F-1-es versenyzőt se kérnek meg rá, hogy menjen el Rallyzni, mert csak akkor lesz elfogadott, ha ott is teljesít.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.09. 17:31:13

@REMY: Csak ha történetesen van a világon 50 ember, aki F1- meg rallyvilágbajnok is, akkor már nem olyan nagy szám, hogy te jó vagy csak az F1-ben. ;)

McKinney 2014.11.09. 17:56:23

a farkasos izé megnézése Michelle Pfeiffer miatt is kellemes időtöltés :)

Night01 2014.11.09. 17:56:38

@FilmBaráth: Vajon akkor mit mondanának rám.... :-)
Egyébként szerintem itt korosztálybeli különbségek is vannak.Számomra Keaton A BATMAN" nagy betűvel és Nicholson "A Joker".Nem is tudnám egy lapon említeni a régi klasszikus filmeket és mostaniakat.Természetesen nem arról van szó ,hogy a Nolan-triológiával bármi baj lenne.Sőt!Egy remek akciófilm amit nagyon szeretek,de nekem ez már nem Batman.Arkham féle videojáték hangulatából viszont egy dögös mozifilmet lehetne készíteni!

Kelly és a szexi dög 2014.11.09. 18:00:18

Szerintem lepippantanád ha tehetnéd! :)

FilmBaráth 2014.11.09. 18:48:43

@Night01: Affleck-kel szerintem reménytelen egy dögös Batman-mozi, de ne legyen igazam:-)
Keaton kiválóan játszotta a szerepet, de nem volt szerencséje, az ő filmjeiben a gonoszok jobban lettek megírva és jobban lettek castingolva, mint a folytatásokban (mínusz Ledger, mert ő tényleg méltó utódja volt Nicholsonnak). Habár én a Burton-mozikon nőttem fel, nekem Bale jobban bejött Batman-ként:-)

FilmBaráth 2014.11.09. 18:50:44

@Kelly és a szexi dög: Szerintem összekeversz a nagymamáddal:-)

nandras01 2014.11.09. 18:53:43

@REMY:
ne érts félre, én is szeretem estwood filmjeit, de azok sikeréről és jóságáról a legkevésbé estwood tehet.
az igaz, hogy nagyon férfiasan tud nézni, meg irtó ügyesen biggyeszti az ajkait -ebben vetélkedhet a stalloneval, a mimikájának gazdagságában pedig steves seagallal:)- de a színészi képességek terén, mondjuk úgy, hogy némi kihívással küzd.
elég legyen csak a talán leghíresebb filmjére, a jó a rossz- ra gondolni, ahol nem csak eli wallach mossa le a pályáról, de még, a szintén nem kimondottan gazdag színészi eszköztárral rendelkező lee van cleef is nagyságrendekkel hitelesebb alakítást nyújt.
és akkor megismétlem: én is szeretem eastwood filmjeit, de nem vagyok annyira elfogult, hogy jó színésznek is tartsam.
és hogy ne legyen annyira off, megemlíteném, hogy mindezzel ellentétben nicholson a legapróbb szerepből is ki tudja hozni a maximumot. szerintem, ha egyszer a hatodik alabárdos szerepét osztanák rá, azt is oscar gyanúsan oldaná meg :)

Leone_510 2014.11.09. 18:58:21

kedvenc színészem, de a ragyogás nagyon túlértékelt film , emberileg jack nulla sörözne vele a tököm persze ha jokert alakítaná az oké :) de mint magánember nem érdekel nincs is mit szeretni benne

szambukusz 2014.11.09. 19:15:39

Vitathatatlanul egyedi és utánozhatatlan pali, de személyes véleményem szerint abszolút karakterszínész, viszont abban tényleg kiváló.
Mindenféle antipatikus figurát kiválóan alakít, de az ellenkezője nem igazán megy neki, nem is erőltették soha szerencsére.

Ha megnézitek a legjobb alakításaiban, mint a Batman vagy a Lesz ez még így se, Bakancslista, Tégla, de még a Becsületbeli ügyben is rendkívül hasonló karaktereket játszik. Mind nagyképű, hatalommal bíró és azzal visszaélő, ellentmondást nem tűrő, de rettentő intelligens karakterek, amik rejtélyes oknál fogva mégis szimpatikusnak hatnak. Ez ő, kis túlzással magát adja, ezért nem esik nehezére. A Száll a kakukkban és a Becéző szavakban sincs ez másként csak a karakter intenzitása kisebb.

Egyébként azzal nem értek egyet, hogy a Téglában mindenkit lemosott, mert ott az összes főszereplő úgy oda tette magát, hogy csak a fejemet kapkodtam. Kiváló az egész banda, ilyen formában ott nem emelhető ki Nicholson. Megjegyzem DiCaprio fiatal kora ellenére lényegesen több karakter megformált már, mindet szinte kifogástalanul. Ez a Téglában sem volt másként. Rendkívül hitelesen adta elő az idegi leépülést, a stresszben szétmarodó embert, már én is rettegtem vele együtt. Ebből a szempontból DiCaprio szerintem simán lepipálja. Elképzelhető, hogy nőügyek tekintetében is... :-)

A Batmant egyértelműen Nicholson viszi, de jobb is, hogy Keaton nem próbált meg a nyomába érni, mert így van a helyén ő is. A visszahúzódó, jellegtelen szerény milliomos a város rejtélyes hőse. A rábízott szerepet maximálisan hozta, és pont így jön le a kontraszt, pont ez a lényeg! Tehát Nicholson dominanciájának ellenére (ami tán tudatos rendezői döntés is volt, nem tudom), azóta sem volt senki olyan jó Batman, mint Keaton.

Na mindegy, csak azt akartam ezzel mondani, hogy Nicholson nagyon jó, de azért olyan jó, mert ő általában magát játssza.

GERI87 2014.11.09. 20:56:09

"Aki még nem tette, sürgősen nézze meg, katarzisközeli állapotba kerülhet ettől a dögös filmtől, amelynek köszönhetően az isteni Jack sztár lett,"

Mai napig nem tudom hogy miért.
Direkt ezért a filmben való állítólagos baromijó alakításáért néztem meg a szelíd motorosokat, de akkor is csalódás a film és érthetetlen a Nicholson játszotta figura "zsenialitása".
(a film egyébként akkor is egy rakás szar, ha éltem volna a 60-as évek amerikában és "átjönne a hangulat")

cenzuratroll bosszanto 2014.11.09. 21:59:10

"Aki még nem tette, sürgősen nézze meg, katarzisközeli állapotba kerülhet ettől a dögös filmtől,"

Aha. Harmadik nekifutásra nem aludtam el tőle.
Akkor már inkább a Halálfejesek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.10. 08:30:39

nekem is nagy kedvenc az öreg.

A lesz ez még így se rendszeresen előkerül nálunk.

-x a pincérnő, simon a buzi" bemutatás felejthetetlen. :D:D

porch monkey 4 life! 2014.11.10. 15:54:40

A Becéző szavak rettenetesen giccses, tömény nyáltenger. Jack papa pedig tényleg Hollywood császára, soha nem tört meg egyetlen nőnek sem, hetvenakárhány évesen is igazi rockandroll arc.

Sajnos már nem fogjuk komolyabb szerepben látni, a pletykák szerint neurológiai betegsége van, ráadásul saját bevallása alapján már nem tud hosszabb szövegeket megjegyezni (Állítólag Sean Conneryt és Joe Pescit is ilyesmi kényszerítette visszavonulásra). Ettől persze még bármelyik Lakers meccsen berohan megfegyelmezni a bírókat.

www.youtube.com/watch?v=WwPAlbFiUyE

m.o.p. 2014.11.10. 18:08:34

Jack nem játssza, éli a filmet. Annyira hiteles, hogy én is elhittem a filmjeit. Ilyen alakítást nagyjából De Nirotól láttam párszor (Keresztapa, Taxisofőr [bár ott kilógott a lóláb néha] és Heath Ledgertől a Batman-ben. Nála nagyobb svindler nincs Hollywoodban. Eladta magát színésznek, pedig sosem játszott, elhitte a forgatókönyv minden sorát. Ettől zseni. Semmi másra nem jó, viszont "színésznek" tökéletes.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2014.11.12. 18:21:17

Joe Esterhas egyik könyvében (Amerikai rapszódia) olvastam, hogy a becsületbeli Ügybeli alakítása után, ha Jack Nicholson Bill Clintonhoz ment látogatóba (márpedig Bill elnöksége alatt sokat komázott a hollywoodi népséggel), az őrt álló tengerészgyalogosok mindig vigyázzba vágták magukat előtte. Tom Cruise előtt viszont soha.
süti beállítások módosítása