A bakancslista / The Bucket List (2007)
2013. május 03. írta: FilmBaráth

A bakancslista / The Bucket List (2007)

Régóta halogattam ennek a filmnek a megnézését, hiszen nagy tisztelője vagyok Jack Nicholsonnak és Morgan Freemannak is. Azonban minden filmnek megvan a maga ideje az ember életében, az enyémben most érkezett el a megfelelő lélektani pillanat.

Egy családi gyászeset miatt mostanában sokat gondolkodom az elmúláson, még többet a végső útra való méltó felkészülésen. Vajon lehet ezt jól csinálni? Nézzük meg, milyen választ ad erre a film!

Adva vagyon két teljesen különböző idős ember: Edward, a kőgazdag, playboy üzletember (ki játszaná más, mint Nicholson?), és Carter, az egyszerű szerelő (Morgan Freeman), akiknek teljesen különböző élete a sors szeszélyéből egy kórházi szobában fut össze. Mindketten a rák végső stádiumában vannak, és Edward (aki egyébként a kórház tulajdonosa) csak PR okok miatt vállalja, hogy Carterrel marad egy szobában. Nem kevés összetűzés után végül összebarátkoznak, és úgy döntenek, ha már meg kell halniuk, legalább élvezzék még egy kicsit, hogy élnek: összeállítanak egy bakancslistát arról, hogy mit kell megtenniük, mielőtt meghalnak, világ körüli útra mennek, ami a felszínen túl végül egy izgalmas és ugyanakkor fájdalmas, katarktikus utazás lesz saját belső lelki világukba.

Az alapötlet nagyon jó, a főszereplők kiválasztása telitalálat, azonban a film végül mégsem ad olyan mély élményt, mint amire talán számítunk. Sajnos alapvetően megmarad a felszínen, túl sok a felesleges beszéd, nem értem, miért nem bíztak a forgatókönyvírók a színészekben, hiszen a legjobb pillanatok azok, amikor Nicholson és Freeman nem beszélnek, csak az arcukat mutatja a kamera. Túlságosan sokat időzünk a pazar külső helyszíneken, ezért nem marad elég idő a belső folyamatok teljes mértékű feltárására. 

Nicholson természetesen szokásához híven teljesen átveszi a hatalmat a filmvásznon, vibráló egyéniségét remekül egészíti ki Freeman nagyapós bölcsessége, akit nem zavar, hogy csak másodhegedűs lehet Jack mellett. A két színész felszabadultan lubickol szerepében, látható élvezettel próbálták ki az ejtőernyőzést, az autóversenyzést. Azonban mégis folyamatosan az volt az érzésem, hogy tévéfilmet nézek, nem pedig mozifilmet: lassú a történet, a párbeszédek sokszor sekélyesek, a vágások sem sikerültek túl jól. Ha tényleg jó lett volna a film, valószínűleg sírás kaparta volna a torkomat a temetésen (nem árulom el, kién), azonban erről szó sem volt. Nem érintett meg mélyen a film, és bár jó volt újra látni Jacket (aki még elhízva, idősen, talpig katéterben is ezerszer vonzóbb tud lenni, mint bármelyik most nagy sztárnak kikiáltott fiatal kollégája) és Morgant, mégis azt mondom, hogy többet érdemeltek volna ők is, és a nézők is.

Viszont a film hatására összeírtam a saját bakancslistámat (azért nekem még van jó néhány évtizedem megvalósítani őket), amelyen többek között szerepel az ejtőernyőzés és az autóversenyzés, a tetkót kihagyom, a Himalája sem vonz (Tibet annál inkább) , viszont biztosan fogok motorozni a kinai Nagy Falon, elmegyek Indiába és Afrikába, vagyis próbálom a hétköznapi nyűgökön túl tartalmasan élni az életem, nem a pénzt, hanem az élményeket gyűjteni. Már ezért érdemes volt végignézni a filmet, nem?

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr995218023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.03. 22:41:47

Imádtam a filmnek minden percét. Hatalmas ötlet volt a két legendát összeereszteni.

FilmBaráth 2013.05.04. 18:28:04

@REMY: szerintem is hatalmas ötlet volt összeereszteni őket, sajnálom, hogy a filmből mégsem lett legenda.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.05.06. 12:09:57

Klisék sablonok hátán:) A két főszereplő a szokásosat hozza és a szokásosat alakítja. Közepes.

FilmBaráth 2013.05.06. 12:57:17

Szerintem ez csak félig igaz, Freeman tényleg csak az átlagot hozza, de Nicholson a legrosszabb filmben sem tud közepes lenni:-)
süti beállítások módosítása