A 10 legjobb Jack Nicholson-film
2013. szeptember 14. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Jack Nicholson-film

jack nicholson.jpgSzomorúan olvastam a hírekben, hogy az isteni Jack valószínűleg visszavonul a filmezéstől, mert már kezd romlani a memóriája. Nos, valójában már 2010 óta nem forgatott, tehát már egy ideje élvezi a nyugdíjas életet. Na persze, amúgy Jack-esen: kosárlabdameccsek, bulik, nők. Mit is vártunk Hollywood legnagyobb playboyától? Bár kiemelkedően jó színész, mégis elsősorban az egyéniségének köszönheti a karrierjét, a legendás cápamosoly még túl a sokadik x-en is hódít, nagypapakorban is megmaradt a sármja. Bizony, még ma is sokan táncolnának a szebbik nemből az ördöggel (azaz Jackkel) sápadt holdfénynél, nincs kétségem efelől.

Habár én a korom miatt a legendás nagy filmjeit már nem láthattam, csak néhány éve, felnőtt koromban pótoltam a lemaradást, mégsem maradtam Nicholson jutalomjáték nélkül. Első emlékem róla a Batman Jokere, ami valami frenetikus volt (Heath Ledger sok évvel később nagyon közel volt ahhoz, hogy beérje az alakítást), igazából csak rá emlékszem a filmből. Aztán jött az Egy becsületbeli ügy, amelyben rövid szerepében simán lejátszotta a vászonról Tom Cruise-t (ami nem volt nehéz, gonosz vagyok, ugye?). A Hoffában több volt, mint ami lett belőle. A maga idejében A farkas nagy film volt, mai fejemmel látom, hogy egy teljesen közepes alkotás volt, ami csak Nicholsonnak köszönhetően lett híres. Nem sorolnám fel az összes további filmjét, csak egy-két villanást említenék még: a Támad a Mars! egy kellően elborult Tim Burton alkotás volt, nekem nagyon tetszett, a Lesz ez még így se főszerepéért méltán járt az Oscar (bár ez körülbelül az az eset volt, mint amikor Al Pacino az Egy asszony illatáért kapta meg a szobrocskát a Keresztapa helyett). A minden végzet nehéz egy kedves kis semmiség, A ki nevel a végén-ben fogalmam sincs, hogy mit keresett, de legalább miatta érdemes volt megnézni a filmet. A tégláról majd bővebben később, A bakancslista egy nagyon helyes kis jutalomjáték volt neki és Morgen Freemann-nak. A hattyúdal (Honnan tudod?) nem sikerült túl jól, ezért azt gondolom, hogy a hír kacsa, Jack csak egy jó forgatókönyvre vár, hogy méltó módon zárhassa le hosszú, sikerekben  és három Oscar - díjban gazdag pályáját.

Nagyon nehéz az életműből kiválasztani a 10 legjobb filmet, pláne úgy, hogy az igazán értékes filmjeit nem mostanában forgatta, de én szeretem a kihívásokat és összeállítottam a saját listámat, kíváncsian várom a véleményeteket.

10. Egy becsületbeli ügy / A Few Good Man (1992)

Egy becsületbeli ügy.jpg

A guantanamói haditengerészeti bázison két közlegény megöli harmadik társát. A közvélemény miatt példát akarnak statuálni az illetékesek, és két tehetséges jogászt bíznak meg az ügy kivizsgálásával. Aztán persze kiderül, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Bár alapvetően egy haditengerészeti reklámfilmről van szó, azért nagyon sok komoly kérdést felvet, nagyon jó rendezésben. Bár a film sztárja Tom Cruise volt, Nicholson természetesen lesöpörte a vászonról. És ez így van jól.

9. A Prizzik becsülete / Prizzi's Honor (1985)

A prizzik becsülete.jpg

Egy romantikus dráma, gengszterkörnyezetben. John Houston neve eleve garancia volt arra, hogy nem tucatfilm fog készülni, és a szereplőgárdára sem lehetett panasz. Jack a Prizzi családnak dolgozik, akik kényesek a becsületükre, melyet ha kell, orvgyilkos segítségével védenek meg. Aki vesztére szerelmes lesz, és még nagyobb vesztére a lány nem az, akinek hiszi. Szép, okos, szomorú és mély film, többrétegű mondanivalóval.

8. Lesz ez még így se! As Good As It Gets (1997)

Lesz ez még így se!.jpg


Két Oscart is nyert a film annak idején, az egyiket Helen Hunt kapta, a másikat Jack. Valóban frenetikus alakítást nyújtott a kiállhatatlan, mániákus Melvin személyében, méltán járt a szobrocska. A film egy jól sikerült dramedy, nem több, mely minőségi szórakoztatást nyújt, és jutalomjáték volt Nicholsonnak.

7. Becéző szavak /Terms of Endearment (1983)

Becéző szavak.jpg

5 Oscart a semmire nem szoktak kiosztani. Ez a film pedig valóban katarktikus élmény nyújtó, szívfacsaró dráma. Jack egy űrhajóst játszik benne, aki meghódítja Aurora (Shirley McLaine), egy konzervatív nézeteket valló hölgy szívét, akinek komoly problémái vannak a lányával, akinek vele szemben modern nézetei vannak. Aztán a lány halálos beteg lesz és minden megváltozik. Erősen zsepis film.

6. Batman - A denevérember / Batman (1989)

Batman 1989 top 10.jpg

Talán ez a leghíresebb szerepe Nicholsonnak, legendássá tette Joker szerepét ebben a képregényfilmben.  Főleg a legendás mosollyal, és az őrülten jó alakítással. Rajta kívül egyedi és maradandó az atmoszféra, is ami nagyon is jellemző Tim Burton-re, Sokáig nem is tudták überelni a filmet a Batman sorozatban, aztán jött Nolan és Ledger és szinte utolérték a nagy elődöket. De csak szinte.

5. Szelíd motorosok / Easy Rider (1969)

szelíd motorosok.jpg

Legendákról vagy jót, vagy semmit. A film nem azért lett klasszikus, mert olyan óriási művészeti alkotás, hanem azért, mert tökéletesen kifejezi egy korszak hangulatát. A forgatás állítólag nagyon jó hangulatban telt (alkohol és kábítószergőzben egészen pontosan), és ez le is jött a filmvászonról. Nicholsonnak nem volt jelentős szerepe, mégis kiragyogott a többi szereplő közül, máig emlékezetes az alakítása. Aki még nem tette, sürgősen nézze meg, katarzisközeli állapotba kerülhet ettől a dögös filmtől.

4. A tégla / The Departed (2006)

tegla1.jpg

A film részletes kritikáját is olvashatjátok.

Röviden csak annyit, hogy a Scorsese-Nicholson-DiCaprio triónak köszönhetően egy katariktus élményt adó gengszterfilmet láthatunk, amelyben a jó, a rossz, a bűn és az erény mesterien összemosódik. Nicholson szokásához híven mindenkit lemos a vászonról, élmény nézni az alakítását.

3. Kínai negyed / China Town (1974)

chinatown3.jpg

Egy kiváló Polanski krimi, amit igazán a színészi játék tett felejthetetlenné, Nicholson és Fay Dunaway is osztályon felüli alakítást nyújt. A film mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, izgalmas a történet, a párbeszédek izzóan nyomatékosak, a drámai erő áthatja ezt a kivételes alkotást. A rendező és a főszereplők a legjobb formájukat hozzák, kár kihagyni.

2. Ragyogás / The Shining (1980)

ragyogas.JPG

"Honey, I'm Home!'. Nicholsonnál hátborzongatóbban senki nem tudja mondani ezt a mondatot. Pedig a film is nagyon jó, nem csak a legendás idézet. Erre a rendező, Stanley Kubrick a garancia, és a Stephen King mű, melyből maga a rendező írta a forgatókönyvet. Csak erős idegzetűeknek ajánlom, nem matiné ez, hanem egy kőkemény horror a nemesebbik fajtából.

1. Száll a kakukk fészkére / One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

száll a kakukk fészkére.jpg

Kell-e bemutatnom valakinek McMurphy-t? Milos Forman filmje annak idején méltán nyert 5 Oscar díjat, melyből egyet Jack Nicholson is hazavihetett. Nagyon erős film, katarzis a köbön. Ha valaki igazán értékes és mély mondanivalójú alkotást szeretne látni, ne habozzon, nézze meg! Ritka filmművészeti pillanat, sokrétű mondanivalóval. Kötelező darab!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr895499272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.09.14. 08:55:58

A visszavonulásáról szóló pletykát 24 órán belül megcáfolták hál' Istennek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.14. 09:02:37

a téglát nem tenném ilyen előkelő helyre, de a 10 választás kétségkívül jó.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2013.09.14. 11:23:30

Nekem a Bakancslista az abszolút kedvencem ettől a manustól...de tényleg, rengeteg óriási alkotása van :)

tejcsokoládé (törölt) 2013.09.14. 23:29:03

Nekem meg epp a bakancslista nem tetszett, gyenge, eroltetett, ez a pasi sokkal tobbet tud...

Csumpitáz Béla 2013.09.15. 00:16:40

A postás mindig kétszer csenget csak nekem hiányzik erről a listáról?

tomcsi71 2013.09.15. 00:19:32

A postás mindig kétszer csenget (1981), Az eastwicki boszorkányok (1987)... Mindkettő jobb, mint a gengszter filmjei, vagy a Batman...

tisztapista 2013.09.15. 01:36:27

A szállakakukk mély mondanivalója a mai napig nem jött át. Közepes filmnek tartom, elavult mondanivalóval.

FilmBaráth 2013.09.15. 07:22:08

@tomcsi71: Mindkét film jó, azonban értékesnek egyiket sem mondanám. Tisztességesen összerakott, közepes filmek, amelyeket Jack tett híressé.

FilmBaráth 2013.09.15. 07:24:03

@tisztapista: Javaslom, hogy nézd meg még egyszer a filmet. A mondanivalója szerintem mai őrült világunkban sokkal aktuálisabb sajnos, mint a bemutatása idején.

Gloyva (törölt) 2013.09.15. 09:17:43

Mivel a cikk a szerző szubjektív véleményét tükrözi, ezért én nem kezdem el felsorolni, hogy melyik filmjeit hiányolom a listából, sem a sorrendet firtatni. Viszont a legteljesebb jóindulattal szeretném felhívni a szerző figyelmét arra, hogy a katartikus jelző idegesítően sokszor volt ismételve. Ettől eltekintve jó lett a cikk.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.15. 09:32:27

@tisztapista: elavult... valószínűleg 75-ben nem volt elavult.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.15. 11:23:31

@REMY: Ez már csak az elavultság definíciójából is következik :D

windex 2013.09.15. 12:25:42

@FilmBaráth: a postás azért nem igazán a "tisztességes, közepeske" esete :-)

kis zavart érzek, nem tudom biztosan eldönteni, hogy JN legjobb munkáiról, vagy legjobb filmjekről van-e szó :-) bár nyilván összefügg a kettő. például nem tudom, mit keres a listán a becsületbeli ügy, ami nyilván látványosan,, tűzíijátékszerűen pazar JN alakítás volt, ellenben maga a film sok kliséből, még több hatásvadászattal épüéő szokásos halivudi cucc volt, kevéssé árnyaltan megírt figurákkal. mondhatni egy ilyen szerep egy hasonló kvalítású színésznek stílusgyakorlat, és megeszi reggelire. hiányoltam viszont a listáról igazi filmeket, pl az 5 könnyű darabot, a missouri fejvadászt, és az gyik legfontosabbat, antonioni filmjét, a foglalkozása riportert, ami nem csak filmnyelvben is izgalmas darab, hanem azért is, mert nem nicholson nem lopja el a showt, nem róla szól a cucc. adott egy remek film, amihez kerestek egy remek színészt, és a kettő együtt jó. vagyis minden elem a helyén van: a sztori, a rendezés, a színészek, a fényképezés, minden. ehhez képest a lista legtöbb filmje érdektelen, leszámítva a színészt. :-)

windex 2013.09.15. 12:34:32

@tisztapista: hogy miről szól a kakukk, nem olyan bonyolult, ráadásul nem csak intellektuális cucc, vagyis magyarázható, elemezhető, mint társadalmi modell, mint a hatalom kritikája, mint a jellemrajzok, mint a valódi érzelmek, barátság nem felületes ábrázolása, és folytathatnám, így erősen hat érzelmi síkon is. csupa soha el nem évülő dolog. ha neked ezek közül semmi nem jött át, az nem a film problémája :-)

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.09.15. 15:21:17

Egy zseni a pasas, ez vitathatatlan. Érdekes, hogy sose játszott kosztümös,történelmi filmben. Vajon ezt csak a véletlen hozta így, vagy szándékosan kerülte a történelmi filmeket?

theus 2013.09.15. 15:56:08

A ragyogás egy fércmű, csak a stadycamet akarta kipróbálni Kubrick.

Jose"KILLER"Mendez 2013.09.15. 16:33:50

A Postás mindig kétszer cseréljen helyet a batmannal!
Persze én elfogult vagyok mert a batmant utálom!
Szerintem 12 év vagy 50IQ alatt szerethető igazán! :)

angyalföldi partizán 2013.09.15. 16:49:35

@Jose"KILLER"Mendez: szia.én 13 éves vagyok, 51-es IQ-val és csippantom a Burton féle Batmant. emeld a tétet.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.09.15. 16:53:46

Az tényleg igaz, hogy Nicholson annak idején bejelentkezett az Omen 3 főszerepéért, de a rendező inkább a tök ismeretlen Sam Neil-t választotta?

átlátó 2013.09.15. 17:04:48

Jack Nicholson. Oszt jonapot.

Jose"KILLER"Mendez 2013.09.15. 18:05:46

@angyalföldi partizán: szia! akkor összedőlt az elméletem!
Bár ez az USA-ban érvényes igazán ,ahol hatvanas IQ-ra már diplomákat osztanak, igaz nem a Yale-en!
De ne vedd a szívedre velem van a baj mert háromszor annyi vagyok mint te. Megelőzve kérdésed az IQ-m sajnos nem :).

sunblind 2013.09.15. 18:15:05

mindenkit lemosó katartikus jutalomjáték

Cavalcanti 2013.09.15. 18:32:37

Az ígéret megszállottja szerintem nagyszerű film.

lionking 2013.09.15. 18:41:39

Mondjuk ki bátran, a Ragyogás egy vacak film volt-lett.
Sajna az azóta készült többi feldolgozás sem lett jobb de ez a cikk szempontjából már majd mindegy :)
Az Eastwicki boszorkányok meg valóban hiányérzet, itt talán az egyik "legördögibb" még filmen :)

Jose"KILLER"Mendez 2013.09.15. 19:02:58

@lionking: Szevasz! Igaz a SK filmek nem túl jók, főleg a könyv után,de nekem az ÁLOMCSAPDA kimondottan tetszett. Bár könyvben a nagy kedvencem a HOLTSÁV film változata nézhetetlen! Óriási csalódás volt a letehetetlen könyv után. A Búrát elnézegetem de a könyvet még nem olvastam. Úgy tudom 11/22/63 is készül sorozatnak .Kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle. Ja ez egy Jack Nicholson fórum? Az Eastwicki boszorkányok gyerekkorom egyik kedvence volt!

angyalföldi partizán 2013.09.15. 19:06:57

@Jose"KILLER"Mendez: kösz,hogy nem emeltél...,gondban lennék.és nem,nem teszek magamra piócákat,mert nem egyezik a véleményünk.

almodhi 2013.09.15. 19:16:37

@Quentin vagyok Montargis-ból !:
"Érdekes, hogy sose játszott kosztümös,történelmi filmben."

A western minek számít? Mert abban játszott, nem is egyben :-). Igaz nem emiatt lett híres.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.09.15. 19:25:53

nekem hianyzik schmitt elete :) illetve az igeret megszallotja, nalam a darabot verte

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.09.15. 19:30:23

latom megeloztek

eljen a mobilindex

Agent Midnite Cooper 2013.09.15. 20:06:53

Khm… Utolsó szolgálat, Öt könnyű darab, Foglalkozás: riporter. Ezek nagyon hiányoznak ám a listáról.

dr. mesterséges színezék 2013.09.15. 20:40:11

@windex: "hogy miről szól a kakukk, nem olyan bonyolult, ráadásul nem csak intellektuális cucc, ... csupa soha el nem évülő dolog."

2013 Magyarországán pedig mellbevágóan friss korrajz.

dr. mesterséges színezék 2013.09.15. 20:44:55

"Röviden csak annyit, hogy a Scorsese-Nicholson-DiCaprio triónak köszönhetően egy katariktus élményt adó gengszterfilmet láthatunk, amelyben a jó, a rossz, a bűn és az erény mesterien összemosódik."

Hátttöööö... maradjunk annyiban, hogy a film eredetije után Scorsese ott lépte a lagjobbakat, ahol nem lépett semmit, hanem 1:1-ben átvette az eredeti snitteket.
Viszont - lehet készíteni a köveket - az eredetiben még a színészi munka is jobb, mint a repróban.

ThePretender 2013.09.16. 19:13:05

Örülök hogy a Száll a kakukk fészkére című filmet raktad az első helyre, egyik kedvenc filmem.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.09.17. 01:30:28

@almodhi: A western az western. Egyébként mik voltak ezek a filmek? Én ilyen háborús, kardozós dolgokra gondolok. Pl. Anthony Hopkins rengeteg ilyenben játszott (Lázadás a Bountyn, Amistad, A híd túl messze van stb.)
Sztem egyébként Nicholson valamiért szándékosan kerülte az ilyen típusú filmeket.

szevabá 2017.03.15. 18:13:43

bizony a foglalkozása riporte belefért volna mondjuk a ragyogás helyére/abból volt jobb is mástól/
süti beállítások módosítása