Aki sokkal több, mint egy rocksztár kalóz: Johnny Depp (1963-)
2014. április 12. írta: FilmBaráth

Aki sokkal több, mint egy rocksztár kalóz: Johnny Depp (1963-)

johnny depp.jpgDicsérni jöttem Johnny Depp - et, nem temetni. A tavalyi év legnagyobb buktája kétségkívül A magányos lovas volt, de ez még nem volt ok arra, hogy mindennek elhordják a kiváló színészt, aki csupán a blockbusterek világából írta ki magát egy időre, szó sincs arról, hogy vége lenne a karrierjének. 

A 21 Jump Street-ről ma már mindenkinek a Channing Tatum és Jonah Hill főszereplésével készült mozifilm jut eszébe (aminek idén jön a folytatása), pedig az én középiskolás koromban ez egy nagyon menő tévésorozat volt, melynek legnagyobb sztárja Johnny Depp volt. Innen indult a karrierje, ami az egekbe emelkedett az utóbbi idők legdögösebb kalózának megformálásával. Pedig az évek során rengeteg filmben játszott, voltak köztük jók, rosszak, közepesek, de a színész kivételes tehetsége mindig átsütött a vásznon.

A Kentucky állambeli Owensboróban látta meg a napvilágot, átlagos családban: édesanyja pincérnő volt, édesapja mérnök. Három testvére van, közülük az egyik író lett. 12 éves korában kapott egy elektromos gitárt, ami szerelem volt első látásra, elhatározta, hogy ő bizony rocksztár lesz. Végülis bejött a terv, csak némi fáziskéséssel.

15 éves volt, amikor elváltak a szülei, nem tudta feldolgozni a szomorú családi eseményt, a drogokhoz és az alkoholhoz menekült. 16 éves korában úgy döntött, hanyagolja a sulit, inkább rockzenészi karriert épít. Azért volt egy megingása: két héttel a szent elhatározás után vissza akart ülni az iskolapadba, azonban az igazgató bölcsen azt tanácsolta neki, hogy ne tegye, inkább kövesse az álmait. Hallgatott a kiváló tanerőre, és zenélni kezdett. Egészen addig meg sem fordult a fejében a színészi karrier, amíg össze nem futott Nicolas Cage-dzsel, aki beajánlotta egy szerepre a Rémálom az Elm utcában című horrorfilmhez, ami hatalmas siker lett, így Depp elindult a rögös színészi pályán.

Egy kis szerepet játszott A szakasz című Oliver Stone filmben, de nem ez volt a fordulópont a karrierjében, hanem a 21 Jump Street című sorozatban vállalt szerepe, amelyre az ügynöke beszélte rá. Megnyílt előtte a filmes karrier lehetősége is. Az 1990-ben készült Cry-Baby kultfilm volt annak idején, Depp igazi tinibálvány lett (középiskolás koromban rengetegszer láttam a filmet, akkor imádtam, ma már jókat mosolygok egykori rajongásomon, teljesen átlagos alkotásról van szó). De az igazi áttörést nem ez a film hozta meg a kiváló színész számára, hanem az Ollókezű Edward című nagy sikerű Tim Burton-mozi (ennek a különleges atmoszférájú filmnek szintén nagy  kultusza volt annak idején, teljesen megérdemelten, nagyon jó filmről van szó, mindenkinek csak ajánlani tudom!). Depp-et Golden Globe-ra jelölték a szerepért, beütött a világhír.

Sorra érkeztek a jobbnál jobb szerepajánlatok, Depp pedig élt a lehetőségekkel, így olyan filmekben szerepelt, mint az Arizoniai álmodozók (egy zseniális Kusturica film, Faye Dunaway fantasztikus benne), nagy kedvencem, a Benny és Joon, egy minőségi romkom, amelyben nagyon jól működött a kettősük Mary Stuart Mastersonnal., és nem mellesleg újabb Golden Globe- jelölést hozott neki a szerep. A Gilbert Grape kötelező darab, nagyon erős film, ebben esett meg az csúfság az akkor már sztárstátuszú színésszel, hogy egy teljesen ismeretlen fiú lejátszotta a vászonról. A srácot Leonardo DiCaprionak hívták, és Oscar díjra jelölték az alakításáért (nem kapta meg az a szobrot akkor sem, és azóta sem)

Ez után újra együtt dolgozott Tim Burton -nel, az eredmény egy újabb hatalmas siker: az Ed Wood-ban a trash filmek királyának állított emléket a kiváló rendező, aki nem látta, sürgősen pótolja, nagyon jó film! Depp egy újabb Golden Globe- jelöléssel lett gazdagabb, a Lugosi Bélát zseniálisan alakító Martin Landau pedig Oscar-díjjal. 

donnie brasco_1.jpgA Don Juan de Marco annak ellenére nem sikerült igazán emlékezetesre, hogy olyan színészek játszottak benne Depp mellett, mint Marlon Brando és Faye Dunaway. Pedig nem rossz film, jó kis romkom, egyszer érdemes megnézni! Ezután komolyabb vizekre evezett hősünk: a Halott ember tipikus Jim Jarmush film: nagyon jó, de nagyon hangulat kell hozzá. A Holtidő sajnos nem sikerült olyan jól, ámde ezután egy kiváló alkotás következett: a Fedőneve: Donnie Brasco egy FBI  ügynök történetét meséli el, aki beépül a maffiába. Al Pacno és Johnny Depp kettőse felejthetetlen, erős dráma, kötelező darab!

Johnny új területen próbálta ki magát: saját magát rendezte A halál ára című alkotásban, ami azonban nem lett maradandó, pedig Brando is előfordult benne. Terry Gilliam rendezte a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben, amelyben olyan játszótársakat kapott maga mellé, mint Benicio del Toro, vagy Tobey Maguire. Roman Polanski sem utolsó rendező, mégsem lett mestermű A kilencedik kapu, természetesen Depp-en nem múlt semmi, szokásához híven kiválóan játszotta a szerepét.

Az asztronauta a felejtős kategória, Az Álmosvölgy legendájában újra Tim Burton rendezte, az eredmény egy újabb jó film, amit kár lenne kihagyni az életünkből! Ezzel véget értek a sikerekben gazdag '90-es évek, de a 2000-es évek sem alakultak rosszul Johnny életében. A síró embernek nagy kultusza van, pedig szerintem nem olyan jó film, dacára a kiváló színészi alakításoknak. A Mielőtt leszáll az éj Oscar jelölést hozott Javier Bardemnek, ahogy a következő filmre is Oscar - eső hullt, megérdemelten, a Csokoládé egy nagyon jó film, tele kiváló színészi alakítással, nem lehet elégszer látni! A Betépve is egy gyöngyszem, amelyről nem sok szó szokott esni, ahogy A pokolból című filmről sem, pedig nem hétköznapi feldolgozása a Hasfelmetsző Jack legendának.

jack sparrow_1.jpg2003-ban új dimenzióba került Johnny Depp karrierje: Jack Sparrow kapitány meghódította nézők szívét, az első rész zseniális volt, ezredszer sem lehet megunni, még a második rész is jó volt, utána azonban törvényszerűen elkezdett csökkenni a színvonal, ennek ellenére kb. 10 éven keresztül igazi filmsztári magasságokba emelkedett a kiváló színész. Pedig a Karib tenger kalózai franchise-on kívül nem játszott igazán nagy sikerekben, de ez nem ártott a karrierjének. 

A Desperado máig a kedvenc Robert Rodriguez filmem, epedve vártam a folytatást, amelyben visszatért Banderas és Salma Hayek is, és hozzájuk csatlakozott Depp. Sajnos hatalmas csalódás volt a film, de egyszer érdemes megnézni a két főszereplő miatt. A titkos ablak és a Változatok a házasságra sem jelentős alkotás, ellentétben az Én,Pán Péterrel, amelyért Deppet Oscar díjra jelölték, megérdemelten, zseniálisan játszott abban a meglehetősen elhanyagolt filmben.  A Rochester grófja - Pokoli kéj hamar feledésbe merült,  Tim Burton kellett a következő kiemelkedő sikerhez: a Charlie és csokoládégyár egy nagyon látványos film, amelyért Depp  -et újra Golden Globe-ra jelölték. A következő Tim Burton filmben, A halott menyasszonyban csak hangban volt jelen, de jól dübörgött a Jack Sparrow biznisz, ezért a közönség elnézte neki, hogy egyéb filmjei nem arattak igazi sikert. 

A Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című újabb Tim Burton opuszért végre megkapta a Golden Globe-ot, de a film nem volt átütő siker. Ahogy Terry Gilliam filmje, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma sem, dacára a két Oscar-jelölésnek. A Közellenségek is méltán hullt a feledés homályába. Az Alice Csodaországban című Tim Burton film ellenben gigasiker lett (nekem nem tetszett, de biztos bennem van a hiba...), ennek örömére sikerült nagyot bukni Az utazóval. 

the lone ranger.jpgJack Sparrow kapitány lassan kiment a divatból, a menetrendszerűen következő Tim Burton film, az Éjsötét árnyék sem volt sikeres, és akkor jött a tavalyi gigabukta A magányos lovassal. Mindenki temette Johnny Depp-et, azonban messze még a karrier vége, hiszen jön a Transzcendens, ezen kívül még 3 filmje vár  idén bemutatásra, vagyis megvan az esély arra, hogy újra megtalálja az utat a nézők szívéhez a ragyogó színész. Mostanában biztosan nem bíznak rá blockbuster főszerepet, leiratkozott az A-listáról, de ez nem zárja ki azt, hogy jó filmekben játsszon jó szerepeket, nem is baj, ha a látvány helyett a színészi alakítás kerül előtérbe a következő alkotásokban.

Ifjabb éveiben híres volt kicsapongó életmódjáról, azonban Vanessa Paradis mellett révbe ért, békésen nevelték a gyerekeiket, aztán Depp-en úrrá lett a klimax, és most egy nála sokkal fiatalabb színésznővel él együtt. A legnagyobb tragédia az volt az életében, hogy az ő bárja, a Viper Room előtt halt meg drogtúladagolásban egyik legjobb barátja, River Phoenix. 

Rocksztárnak készült, filmsztár lett belőle, a sors iróniája, hogy egy rocksztárról mintázott kalóz hozta meg számára a világsikert (Keith Richards-nak van humora, bevállalta, hogy eljátssza Jack Sparrow apját - Depp többször nyilatkozta, hogy róla mintázta mindenki kedvenc kalózának alakját). Ma már nem akkora sztár, mint régen, de még ma is kiváló színész, és biztos vagyok benne, hogy sok szép pillanatot fog szerezni még nekünk a következő években.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr275988498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.12. 18:42:40

a cím helyes: aki sokkal többnek indult, mint egy sima rocksztár kalóz aki végül lett. :S

Gülücsipacsodamuki 2014.04.16. 17:52:21

Deppnek Brando és Al Pacino között van a helye, és nagyon bízom benne, hogy fogja még ezt az állítást bizonyítani, és nem ragad le a kalózos baromkodásnál. Aki az Ollókezű Edwardot és a Félelem és reszketés Las Vegasban figuráját el tudja játszani az a legnagyobbak között van.

agnesko 2014.04.16. 19:23:49

Nekem ő az egyik kedvenc színészem, a régebbi filmjeit imádom, Ollókezű Edward, Benny & Joon, Ed Wood, és sorolhatnám...Tim Burton meg az egyik kedvenc rendezőm, így aztán imádom, mikor ők ketten együtt dolgoznak.
Mostanában viszont tényleg kb. arról volt szó, hogy fehérre meszelt arccal bohóckodik valami idióta szerepben. És Tim Burtönben is csalódtam az Alice-szal is, meg az Éjsötét árnyékkal is. Remélem, mindketten visszatalálnak önmagukhoz, és nem engedik meg maguknak, hogy csak a pénz motiválja őket. Depp korábban azért vállalt el olyan szerepeket is, amelyek nem éppen kasszarobbantó filmekben voltak, mert kihívást látott bennük. Szeretném ismét olyan szerepben látni, ami kihívás.
süti beállítások módosítása