Betépve / Blow (2001)
2013. július 16. írta: Walter White

Betépve / Blow (2001)

blow.jpgA cím már árulkodó. Nem egy katolikus bentlakásos suli mindennapjait ismerheti meg az, aki megnézi Ted Demme filmjét. Sokkal inkább George Jung életét, aki a ’70-es évek nagypályás drogdílere volt. Az egész mozi megspékelve olyan színészóriásokkal, mint Johnny Depp, Ray Liotta vagy Penélope Cruz.

George Jung vagy ismertebb nevén Boston George emberek millióit tett boldoggá, emberek millióinak tette elviselhetőbbé a mindennapjait. Mások ezért Nobel-békedíjat kaptak. Neki be kellett érnie a börtönnel. Igen, kokainimportőrnek sem könnyű lenni. George (Johnny Depp) egy kisvárosi srác, aki megunta, hogy a szülei belesavanyodtak az életbe. Ki akart törni, tapasztalatot akart szerezni. Egy barátjával Kaliforniába költözött, remélve, hogy ott majd önmaga lehet. Szép lányok, napfény, minden megvolt, ami kell a boldogsághoz. Vagyis majdnem minden, kivéve a pénzt. Így került a képbe a drog. Előbb csak helyi szinten terjesztett Boston George és bandája, majd bekerültek a nagykutyák körébe. Persze, mint minden díler ő is lebukott, majd börtönbe került, aztán ismét elkapták, és újra jöhetett kényszerpihenő. Voltak jobb és gyengébb pillanatai. Amikor nagyon futott a szekér, akkor Escobárral üzletelt, színészek vették körül, gyönyörű felesége volt. Majd amikor annak a bizonyosnak a másik oldalára került, akkor menekült, nélkülözött, szenvedett.

images_2.jpgEgy átlagos néző számára mi lehet érdekes Demme filmjében? Talán néhányan nosztalgikus hangulatba kerülnek, felidézik, hogy fiatalon, vagy nem olyan fiatalon milyen jó volt egy kicsit betépni és nem törődni a világgal. Gondolom a nézők kisebbik részét teszi ki az előbbi csoport. Aztán egy másik réteg számára érdekes lehet, mert betekintést nyerhet, hogyan is ment az üzlet azokban az időkben. Bár nem hiszem, hogy hatalmas képzelőerőre van szükség, ahhoz hogy világos legyen számunkra, hogyan is csempészik ipari mennyiségben a kokaint, s egyáltalán ennek miért van jelentősége. A nézők túlnyomó részének George Jung lehet érdekes. És most értünk el a film egyik nagy problémájához. Egyáltalán kit érdekel, hogy volt valahol egy díler – el kell ismerni, aki igen jól végezte a dolgát – aki néhányszor lebukott,ezáltal tönkre téve az életét. Aztán az egész sikersztori vége az lett, hogy felesége elhagyta, lánya megutálta, ő pedig egy cellában rohad. Engem nem annyira, s gondolom sokak vannak így vele. A filmet a karakter kellene előre vigye, de mi van, akkor ha a karakter nem érdemel figyelmet? Ha nincs benne semmi különleges. Ilyenkor az van, hogy megnézzük a filmet, de nem kapunk maradandó élményt. Azért nem, mert nem tartjuk érdemesnek Boston George személyét, hogy hosszútávon az emlékezetünkre véssük.  

e843h14w-blow2_movies_635x4.jpgA fentebb leírtak után kicsit visszavesz a néző az elvárásokból. Reméli, hogy lesz egy-két jó poén vagy valami emlékezetes momentum, esetleg a színészek extrát hoznak. A Betépve esetében az utolsó szerencsére bekövetkezett. Johnny Depp tehetségét, sokarcúságát nem igazán kell ecsetelni. Szerencsére ez alkalommal sem okozott csalódást. Ezt a kicsit hippi stílust is teljesen magáévá tudta tenni. Ha egy okot kellene mondanom a film megnézése mellett – több nem is igazán jut eszembe – akkor Depp jelenléte lenne az. Feltűnik még a vásznon Penélope Cruz. Ő viszont jelenesetben csak szépségével hívja fel a figyelmet. Ami szintén nem elhanyagolható, de összességében egy emlékezetes alakításhoz édeskevés.

Érdekes kérdés, hogy mit akartak Demmék kihozni ebből a sztoriból. Adott egy alapjáraton negatív szereplő és azt a végére sajnálja meg a néző? Ha ezt, akkor kicsit mellélőttek – bár próbálkoztak rendesen, elég csak az utolsó jelenetre gondolni – mert Junggot sajnálni nem lehet, maximum megvetni, szánni. De ahogy már írtam, ezek nagyon kevesek egy jó filmhez. Viszont, aki kedveli Deppet és szeretne tőle egy jó alakítást látni egy középszerű filmben, az nyugodtan szánhat két órát a Blow-ra.

6/10  

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr585405545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.16. 12:44:18

nem olyan rossz ez, még azelőtt készült, hogy depp csak kalózt játszott volna állandóan.

jacques francois 2013.07.19. 14:03:17

jőt, nem hogy nem olyan rossze ez, egyenesen kiváló film. óriási értéke h a mai filmek többségével szemben egyszerűen nézeti magát, ninics benne millió időkitöltő üresjárat. nekem az aegyik személyes kedvencem

Ati' 2013.07.24. 12:11:03

rúgjátok ki aki ezt a cikket írta! Ez egy kiváló film, ami az embernek még napokig ott motoszkál a fejében.

Flasztimill 2013.09.10. 20:03:23

@Ati': Évekig inkább!

@Walter White: Ennyire felháborító kritikát nagyon rég láttam de az legalább meg volt írva tisztességgel: ELEMZŐ kritika volt!

Már a hozzáállás is sértő a filmre nézve: "Egyáltalán kit érdekel, hogy volt valahol egy díler..."

Szerintem csak végig tekerted a filmet, vagy egyáltalán meg se nézted!!!

Ez egy rohadt komoly karakter dráma! - Nem Dzsoni Depp miatt nézem meg, hanem mert érdekel mit, miért és hogyan csinált ez az ember életében; beágyazva mindezt a 70-es, 80-as évek kartell-világába!

"...aki igen jól végezte a dolgát..." - Emberünk majd 2 évtizeden át é-amerika legnagyobb kokain beszállítója volt!

"...aki néhányszor lebukott, ezáltal tönkre téve az életét..." - Ha a film megtekintése után neked az jött le, hogy emiatt ment gallyra az élete??? - A többi szereplő egyáltalán semmilyen hatással nincs egymásra, az ember egyes egyedül vágta maga alatt a fát, rajta kívül más ott sem volt?

"Aztán az egész sikersztori vége az lett, hogy felesége elhagyta, lánya megutálta, ő pedig egy cellában rohad." - Nem véletlenül rohad a cellában és nem véletlenül fordul el tőle a lánya és ebben A MUTER IS VASTAGON SÁROS!

stb

Ha az utoló jeleneten nevetni voltál képes akkor hagyj fel a drámákról való firkálgatással, szerintem a blogról valaki más meg tudja oldani

Bődületes marhasághalmaz ez!

Írjál inkább Troma filmekről, bár inkább azt se!
süti beállítások módosítása