Krampusz / Krampus (2015)
2016. január 09. írta: danialves

Krampusz / Krampus (2015)

krampus04.jpgMindig is azt vallottam, a horror-vígjáték valamilyen szinten lehetetlen hibrid, hiszen két teljesen ellentétes hatásmechanizmusú műfajt próbál összeházasítani. Nehéz egyszerre valakiból borzongást és nevetést kiváltani, legalábbis nem egymás rovására, és a legtöbb ilyen jellegű alkotás jellemzően ezen a paradoxonon el is hasal. Nem úgy Michael Dougherty Krampusza, amely nem hogy megmutatta, hogyan lehet ezt a megközelítést megoldani, de egyben valamit vissza is hozott a klasszikus karácsonyi filmek hangulatából.

Max Engelnek (Emjay Anthony) sok panasza nem lehetne a családjára, a karácsony mégsem csupa öröm és boldogság a házukban: szülei (Toni Colette, Adam Scott) között a sok tennivaló miatt folyamatos a feszültség, ráadásul az elviselhetetlen vidéki rokonok szokásos látogatása még borzasztóbbá teszi az ünnepet. A félresikerült 23-ai vacsora után Max elátkozza az egész karácsonyt, amellyel tudtán kívül megidézi a Télapó sötét szolgáját, a Krampuszt, aki szörnyűséges teremtményeivel együtt szép sorban elkezdi levadászni a környéken lakókat, majd pedig a családtagokat is...

krampus.pngMichael Dougherty remekül találta el azt az egyszerre bájos és félelmetes hangulati mixet, amely például a Szörnyecskéket is emlékezetessé tette, és képes volt arra, hogy a komikum és a horror ne egymást gyengítse művében. Nem követi el azt a hibát, hogy a poénok kedvéért maguk a szereplők is elkezdenek az eseményekhez cinikusan állni: legyen akármilyen nevetséges is egy momentum, arra mindig figyel a rendező, hogy a helyzet súlyossága, hősei rettegése látványos és realisztikus legyen. Hozzáteszem, valószínűleg a realisztikusság az utolsó dolog, ami az eszünkbe jutna a Krampusz koncepciója és lényei láttán, ugyanakkor Dougherty nagy figyelmet fordít arra, hogy a történések elvetemültségére maguk a figurák is reflektáljanak - sokszor pont a néző fejében kavargó gondolatokat visszahangozva.

Gyakorlatilag ebben ragadható meg a film legnagyobb erőssége: rettentően képben van azzal, milyen reakciókra számíthat a nézőjétől, és elképesztően tudatosan igyekszik is építkezni erre. Ami nem könnyű úgy, hogy például karakterei nagy részét a bevezetés során kifejezetten antipatikusnak festi le, azonban a szörnyűségek megkezdésével a forgatókönyv folyamatosan pozitív érzelmeket ragad meg bennük, félelmeiket pedig igyekszik érzékletesen ábrázolni, így még a legellenszenvesebb figurával is hamar együtt tudunk érezni.

Sőt, horror létére a Krampusz fő hiányossága éppen az, hogy a játékidő előrehaladtával egyre sziruposabbá válik, és (még ha szkript tartogat is egy kis fricskát a végére) végeredményben ugyanazt a karácsonyi közhelygyűjteményt tartalmazza egymás szeretetének fontosságáról, mint nagyjából bármelyik másik ünnepi produkció. Igaz, kirobbanó eredetiség például sem az ijesztgetésekben, sem a mű karaktereiben nincs: még ha jellegtelennek nem is mondanám, a Krampusz minden korszakalkotó húzástól mentes darab.

Ugyanakkor Michael Dougherty munkája annyira tudatos, profi és szórakoztató, hogy végső soron nekem sem a frissességet jutott eszembe keresni rajta - főleg, hogy már nem is emlékszem, mikor leptek meg minket legutóbb egy jó karácsonyi filmmel. A Krampusz tehát tökéletes, mindenkit kielégítő kikapcsolódás és a borzongató jellege ellenére is szívmelengető családi darab az ünnepekre - persze szigorúan 16 éves kor felett.

8/10

A Krampusz teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr708250686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.10. 11:59:43

Hacsak nem keverem valamivel, kb. két percet néztem belőle, mert azt hittem, a Grincs, Jim Carrey-vel, akit viszont rettentően utálok.
Lehet, hogy kár volt kihagynom?

AldoWinnfield 2016.01.10. 12:11:48

@Hóhér az utolsó barátod: Kevered valamivel, mert az interneten nincs fent, moziból meg gondolom nem jöttél ki. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.10. 12:13:45

@Hóhér az utolsó barátod: @AldoWinnfield: Mellesleg szerintem a link a poszt végén sokat segít az egyértelműsítésben, hogy melyik filmről van szó. ;)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.10. 14:42:17

@danialves: a link alkalmatlan rá, hogy azonosítsam azt a szörnypofát, amiről kapásból J.C.-re asszociáltam és kapcsoltam azonnal tovább. :D

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.10. 14:44:32

@AldoWinnfield: max. tévében(még CRT, ha egyáltalán tudod, mi az) nézek ilyen szarokat, mozit teljesen felesleges pénzkidobásnak tartom.

borosnyuszi 2016.01.10. 18:32:18

Karácsony környékén láttam a trailert sejtettem, hogy valami horror paródia lesz belőle. Dícséretet kaphat a forgalmazó mert eljutott a magyar mozikba a film. Még nem láttam ellenben eddig mindenki csak dícsérte a filmet. Nekem a karácsonyi filmek ,, szentháromsága,, a Karácsonyi lidércnyomás (Tim Burton) Szellemes karácsony (Bill Murray) és az animációs Scrooge (Jim Carrey) utóbbi tényleg félelmetes pedig ,,csak,, rajzfilm (durva, hogy Robert Zemekcis rendezte - Vissza a jövőbe, Forest Gump). Remélem a Krapuszt is felvehetem majd a karácsonyi listámra:))

borosnyuszi 2016.02.26. 13:39:22

Jelentem a Krampusz felkerült a karácsonyi listámra. Megkésve de, végre sikerült megnézni és danialves-el karöltve mondhatom remek filmet hoztak össze. A befejezés azért nem kis meglepetés, hanem egy óriási csavar lett a történetben. Horrorfilmnek azért nem mondanám, és van benne társadalomkritika, de mindenkinek szívből ajánlom nem csak karácsonyra

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.05.07. 14:43:01

Na végre pótoltam. Abszolút nem volt rossz, nálam olyan 7,5/10. Nem annyira az a hahotázós horrorvígjáték, inkább csak finoman humorosnak mondanám. Mindenesetre lehet, hogy ha időben látom, még akár a tavalyi toplista végére is beugorhatott volna. A Szörnyecskék-párhuzam pedig nagyon igaz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.05.07. 14:57:18

@Werewolfrulez: Szerintem igazán ez a max., amit ki lehet hozni ebből a műfajkeverésből úgy, hogy mind a humor, mind a horror is működjön. A nagyon hahotázós darabok már nem félelmetesek, a nagyon félelmetesek meg nem hahotázósok. Vagy nemtom, te láttál már olyat, ahol mind a kettő kiemelkedően működött?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.05.07. 22:07:18

@danialves: Nálam ilyen a Gonosz halott II és a Hullajó - bár a humor elég szubjetív, lehet, hogy másoknál ezek nem működnek.

AldoWinnfield 2016.05.08. 00:38:35

@Werewolfrulez: Ehhez csak annyit, hogy Singaia! És Groovy!
süti beállítások módosítása