Smoking Series: Rocky Balboa (2006)
2015. augusztus 29. írta: FilmBaráth

Smoking Series: Rocky Balboa (2006)

A Rocky kritikát itt olvashatjátok.

A Rocky II kritikát itt olvashatjátok.

A Rocky III kritikát itt olvashatjátok.

A Rockky IV kritikát itt olvashatjátok.

A Rocky V kritikát olvashatjátok.

2006_rocky_balboa_054.jpgSly jött nekünk és saját magának még egy menettel. Sokat kellett rá várnunk, de megérte. Nem láttam annak idején a filmet ( a Rocky V. után megígértem magamnak, hogy nem nézek meg több részt ebből a sorozatból, és ehhez egészen idáig tartottam magam), pedig tudtam, hogy mindenki dicséri, mégsem tudtam rávenni magam, hogy megnézzem, annyira szerettem gyerekkoromban Rocky karakterét, hogy nem akartam látni idősen a ringben. Az olasz csődör utolsó meccse újra sínre tette Stallone karrierjét, azóta is szorgalmasan gyártja nekünk a filmeket, ami lássuk be, nem kis teljesítmény ebben az életkorban. Igen, persze, botox és rengeteg edzés, de akkor is, ilyen formában lenni ilyen idősen igenis tiszteletreméltó, gyerekkorunk félistene méltósággal öregedett meg. Nem szégyenli a ráncait, a már nem éppen hamvas testét, kellő öniróniával kezeli a még mindig ráirányuló figyelmet. Rocky-nak köszönhette, hogy bevette a Hollywoodot, rengeteg szerepet eljátszott az évek során, mégis az ő alakjában maradt meg emlékezetünkben. Nem véletlenül fájt a szégyenteljesen gyenge ötödik felvonás, szerencsére sok évvel később megérkezett a méltó búcsú, amelyben nagyon is ott dobogott az a szív, amelyért mindig is szerettük ezt a kiváló bokszolót, aki a végsőig küzdött azért, ami fontos volt neki a ringben és azon kívül is. 

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) felesége halála után visszavonultan él, egy éttermet vezet, és a múltban él. Aztán egy fiktív video hatására (amelyben virtuálisan összeeresztették a legendás bokszolót a jelenleg regnáló nehézsúlyú világbajnokkal, és őt hozták ki győztesnek) ráébred, érez még magában annyi erőt, hogy erősen nyugdíjas korban ringbe szálljon. Mindenki le akarja beszélni a tervéről, ő azonban elvállalja a meccset, és rá jellemző módon apait-anyait beleadva nekiáll edzeni, hogy leckét adjon az őt nem tisztelő fiatalembernek...

Ezt a filmet egyszerűen jó nézni, talán az első rész óta nem éreztük még ilyen erősnek a Rocky-feelinget, Sly sok év után újra visszatalált a saját maga által létrehozott karakterhez. Ő volt az író, a rendező és természetesen a főszereplő is, mégis meg tudta találni a helyes arányt, sok év után újra eljutott a nézők szívéig ezzel az alkotással. Pedig nincs benne semmi különös, minden rész ugyanarra a kaptafára épül: Rocky vissza akar vonulni, aztán történik valami, és újra a ringben kell bizonyítania, milyen erős a lelke. Békés nyugdíjas mozinak indul, jót merengünk a múlton, aztán ahogyan térünk vissza a jelenbe, egyre jobban elkezdünk szorítani a főszereplőnek, és elhisszük, hogy valóban legyőzheti a nagy szívével a nála sokkal fiatalabb és erősebb világbajnokot. Mert újra elhittük, hogy Rocky helyettünk vívja meg a saját csatáinkat, és a végén természetesen jól eltángálja éppen aktuális ellenfelét. Ráérősen zajlik a történetmesélés, mégsem unalmas a film, amely gátlások nélkül a nosztalgiára épít, mégis tartalmassá tud válni, nem nélkülözi az öniróniát, a humort, a végén csak annyit tudunk mondani, köszönjük Rocky, így kerek a történet, amely 30 évvel ezelőtt kezdődött.

Nem ciki az idős bajnok, Sly a korához képest nagyon jól tolja az edzéseket és bokszot, és habár már látszanak rajta az évek, mégsem nevetséges a ringben, ha kicsit megereszkedett izomzattal, mégis bátran kiállhat a kamerák elé túl a hatvanon (uraim! nem fanyalogni, el lehet indulni az edzőterembe!). Abszolút nem értek az ökölvíváshoz (alapjáraton teljesen hidegen hagy ez a sport), laikusként azt tudom mondani, hogy nagyon jól szerkesztett bunyóhoz van szerencsénk, néztem volna még egy ideig. Habár szokás szerint a leglátványosabb jelenetek az edzésen és a meccsen zajlottak, mégis a film hangulata az, ami megmarad bennünk. Sly végre írt magának egy jó forgatókönyvet, ez a rész újra Rocky Balboáról szól, aki időnként sokat beszél, és közhelyeket pufogtat, de annyira emberi, hogy teljes szívünkből tudunk drukkolni neki. Egyetlen helyen vetette el a sulykot egy kicsit írói minőségében Stallone: a romantikus szál erősen erőltetett, de ennél nagyobb bajunk tényleg ne legyen.

2006_rocky_balboa_036.jpgIgen, tudom, hogy valójában nem itt volt a vége, nemsokára jön a Creed, amelyben szerepel Rocky (Apollo Creed fiát fogja edzeni), de én úgy gondolom, hogy annak az alkotásnak már csak áttételesen van köze a franchise-hoz, Stallone itt lezárta kedvenc bunyósunk történetét, a folytatásban már nem ő lesz a főszereplő, de gondolom nem én leszek az egyetlen, aki csak Sly miatt fog elmenni a moziba. A trailer alapján erős utánérzésről  lesz szó, de legyünk pozitívak, a cél az, hogy egy újabb generációt hódítsanak meg az alkotók. Rocky Balboa ringbeli szereplése itt ért véget, mi pedig azzal a jó érzéssel álltunk fel a film elől, hogy a vén csataló még egyszer utoljára megmutatta mindenkinek, mennyi érték és lelkierő lakozik benne.

Sylvester Stallone tökéletesen eljátszotta saját magát, azaz az egykori hatalmas sztárt, aki nem tud belenyugodni abba, hogy kikerült a reflektorfényből, és összekapja magát, hogy példát mutasson, és újra elnyerje a közönség szívét - ami teljes mértékben sikerült neki. Burt Young hozta a kötelezőt, a többi szereplő azonban erősen felejthető, kivéve természetesen Antonio Tarvert, akinek bár színészi képessége nem  sok van, azonban nagyon szakszerűen osztogatta a pofonokat a ringben, ami nem csoda, hiszen a valóságban is ökölvívó bajnok.

Sly újra feltette magát a térképre Rocky-nak köszönhetően, és azóta sem tud lejönni a filmvászonról, amit mi nézők egyáltalán nem bánunk, habár az általam rendkívül kedvelt A feláldozhatók sorozat sajnos erősen kifulladóban van, nem kell a közeljövőben nélkülöznünk a moziban. Rocky Balboa egy olyan ikon, akit nagyon régen szerettünk meg, aztán az egyre gyengébb folytatások miatt lassan, de biztosan csituljon ez az érzés a lelkünkben, de ennek a filmnek köszönhetően elfoglalhatta méltó helyét régi kedvenceink között, akikre mindig jó szívvel emlékezünk. Kellett ez a K.O. a végére, Sly!

8/10

A Rocky Balboa teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr667741886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.23. 12:06:37

"a végén természetesen jól eltángálja éppen aktuális ellenfelét"
Van ebből valami átalakított rendezői változat? Mert amit én láttam, abban az aktuális ellenfele pontozással győz, és a pontszám alapján minimum azt mondható el, hogy pariban voltak. ;)

Egyébként ez a Rocky-filmek Jurassic Worldje, egy értelmetlen katyvasz nyakon öntve kínosan lelkiismeretes nosztalgiázással, és ettől (meg attól, hogy nem olyan rossz, mint a folytatások) mindenki el van ájulva. Gyakorlatilag egy "Rocky jótékonykodik + lelkizik a fiával"-film (szegény Milo Ventimigliától régen láttam ilyen rossz alakítást), amelynek a végén van egy bokszmeccs.

Fincherista 2016.01.23. 12:32:53

@danialves: Imádni fogod a Creedet. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.24. 13:32:32

@Fincherista: Hát ha nem is imádtam, mindenképpen egy kiváló film, ennél legalábbis kategóriákkal jobb. :)
süti beállítások módosítása