Grizzly (2014)
2015. március 02. írta: Werewolfrulez

Grizzly (2014)

billy-bob-endangered-grizzly-gets-a-new-gory-trailer.jpegAz igazán jó állatos horror ritka kincs. Annyira ritka, hogy szökő évente egy ilyen, ha akad... pedig cápás/óriáspókos/medvés/óriáskígyós/stb. horrorfilmekből van dögivel, elég ha csak a "mozifilmes" kábelcsatornák vasárnap esti kínálatára gondolunk. Az olyan klasszikusok azonban, mint a Steven Spielberg-féle Cápa, vagy az Alfred Hitchcock nevével fémjelzett Madarak nem teremnek minden bokorban.

A 2014-es keltezésű, simán Grizzly névre hallgató medvés alkotás első pillantásra egész jó mókának tűnt. Viszonylag ismert, bár abszolút nem a pályájuk csúcsán járó színészek szerepelnek benne, meg persze Bart, a medve, amely (aki?) többek között a Trónok harca egyik epizódját is emlékezetessé tette. Az előzetes izgalmas forgatókönyvet, korrekt látványt, és látványos fényképezést ígért. Az első kritikai visszhangok viszonylag kedvezőek voltak. Mégis: ez a film soha nem fog bevonulni az igazán jó állatos horrorok rendkívül szűk képzeletbeli pantheonjába.

A színészek hiába relatíve ismert figurák, nem játszanak kiemelkedően. Bart, a medve persze jól hozza a szerepét, de a számítógépes utómunka sok esetben nem kedvezett a "játékának" - főleg a fináléra gondolok itt. Az izgalmas összetevőkkel dolgozó forgatókönyv hiába hordoz magában nagy adag feszültséget, sajnos rengeteg idegesítő logikai bukfenc van benne. Ha már a forgatókönyvnél tartunk:

A történet alapvetően egy alaszkai testvérpár körül forog. Rowan (James Marsden, az X-men filmek Küklopsza) a család börtönviselt, "fekete báránya", aki azért tér haza Alaszkába, hogy segítsen felkutatni egy régi ismerősét, akinek nyoma veszett a Grizzly-útvesztőnek nevezett vadonban. Rowan testvére, Beckett (Thomas Jane - A köd, A megtorló) nem nézi túl jó szemmel a zűrös öccse felbukkanását. Beckett egyébként rendőr, aki egy véletlen folytán éppen a süketnéma természetfotós feleségét (Piper Perabo - Sakálanya, Looper) keresi ugyanabban az erdőben, ahol a testvére kutakodik. A keresésben segítséget nyújt számára a fiatal igazságügyi orvosszakértő lány, Kaley - őt a vicces nevű Michaela McManus alakítja. A helyi favágók és orrvadászok vészesen fogynak egy hatalmas medve brutális ténykedésének köszönhetően, és hőseink is hamar összefutnak az erdőben a jókora állattal. Rövid idő után egy macska-egér szituáció kerekedik a dologból, amelyben az embereknek jut az üldözött egér szerepe, és az óriás grizzlynek a macskáé. Hogy a képlet ne legyen ilyen egyszerű, Beckett főnöke, a helyi seriff a medve után küldi a kegyetlen és rossz hírű vadászt, Douglasst (Billy Bob Thornton - Armageddon, Szörnyek keringője, stb.) is.

vlcsnap-2015-02-26-21h50m33s66.pngEzekből a panelekből egy igazán pörgős és sokrétű filmet is össze lehetett volna hozni, de sajnos az alkotók megragadtak a masszív B-kategóriánál. Itt azonban nem a Wyrmwood-féle "bűnös élvezet" B-kategóriáról van szó, hanem a Prometheus-típusú komolykodó-erőltetett-fárasztó féléről. Humor nem sok van a filmben, emiatt kénytelen vagyok (lennék) komolyan venni azt, amit látok. Viszont amikor olyasmiket tapasztalok, hogy egy süketnéma hölgy egymaga nekivág a medvéktől hemzsegő erdőnek fotózgatni (!), és harcos természetvédő létére  hurokcsapdákat (!!!) állít, erősen megkérdőjelezem az alkotók realitásérzékét. Szintén hitetlenkedtem a főszereplők állóképességén és az óriás grizzly eltalálhatatlanságán is. Ha engem beletaposna egy négymázsás mackó a patakba, én nem tapogatóznék már semerre. Az meg már mindennek a teteje, hogy egy hegynyi méretű grizzlyt az istennek sem lehet eltalálni. Hát fiúk, másszatok már fel egy fára, és ha utánatok kapaszkodik a mackó, durrantsatok egy méterről a szeme közé néhányat...

A színészek játékát már említettem, de nem mehetek el szó nélkül a rettenetesen sótlan párbeszédek mellett. Még Billy Bob Thornton sem képes életet lehelni az olyan mondatokba, amelyek pl. így szólnak: "Ez a medve nem csak a területét védi vagy egyszerűen éhes. Rohadt pipa. Az anyatermészet így próbál visszavágni". Rég hallottam már ennyire könyvízű Greenpeace-propagandát.

Szóval a műnek számtalan hiányossága van, a karakterek közötti kapcsolatok művi jellegét, a történet kihagyott ziccereit, és a zene totális semmilyenségét nem is kívánom kifejteni. Nézzük helyette a pozitív oldalt!

A trailerben is megjelenő vizualitás tényleg minőségi lett, az erdei tájképek akár egy természetfilmben is megállnák a helyüket. A karakterek a másodvonalbeli jellegük ellenére viszonylag szerethetőek, a nyomukban loholó medve valóban félelmetes jelenség, emiatt a film thriller vonala minden hülyeség ellenére jól működik, és az izgalmi faktor is a helyén van. Az igazi medvével leforgatott jelenetek kellemesen oldschool horrorhangulatot teremtenek. A fentebb vázolt baromságok nagy része inkább csak utólag, a mű megtekintése után realizálódik a nézőben, így zsigerileg alapvetően jól muzsikál az alkotás. Az ízlésesen kivitelezett vérengzések kellően brutálisan és fájdalmasak ahhoz, hogy a vérszomjas horrorfanatikusok is találjanak benne kedvelni valót.

Végeredményben az ajánlható alkotások közé tartozik a 2014-es Grizzly. Kellemesen régi vágású, kicsit butuska alkotás, amely még véletlenül sem említhető egy lapon a legnagyobb állatos horrorfilmekkel, de egyszeri szórakozásnak príma.

 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr577207183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.03.02. 10:03:08

Szép képek, neves színészek, felemás történet, gyenge kivitelezés. Brutál gyenge befejezés. Sokkal jobbra számítottam.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.03.02. 16:58:32

mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy a filmben nem Bart a medve játszik mert ő már 2000 ben megdöglött, hanem Bart II vagy Little Bart. mint neve is mutatja, jóval kisebb mint az igazi Bart (Bart 290 centi és 680 kg volt Bart II meg "csak 258 centi és kb 500 kg). Bart II egyébként nem is rokona Bart-nak (Bart egy Kodiak grizzly volt, Bart II "sima" grizzly"). A medvét azért eltalálják, a végső jelenetekben van pl egy vérző lőtt seb a jobb lapockáján, ami furcsa, hogy állítólag tapasztalt vadászok, távcsöves puskával sem tudják fejbe lőni. Ami meg nevetséges, hogy a végén a medve egy nyaki szúrt sebtől (amiben ha jól emlékszem még a kés is benne marad) max 10 másodperc alatt megdöglik (érdekelne mi is a halál oka mert ennyi idő alatt egy fél tonnás állat se elvérezni se megfulladni nem tud, és mivel a szúrás után még feláll gondolom az agyát sem érte a szúrás). Piper Perabo szerintem csak néma vagy tévedek?

VacakBlogHu 2015.03.02. 17:13:42

A grizzly nem mászik fára :) Nem lehet, hogy rokona Penge Borisznak, a Golyókerülőnek. :)

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.03.02. 17:36:49

egyébként: mi a különbség a barna medve és a grizzly közt?
a barna medve utánad mászik a fára, a grizzly leráz róla :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.03.02. 21:06:53

@csak néha benézek ha marhaságot látok:

- a feliratban, amivel én láttam a filmet, Piper Perabo azt írja, hogy "süket vagyok, nem hülye".

- ezúton is elnézést kérek Bart I-től.

- valóban eltalálják a mackót, de nem rendesen és kellően, ezek szerint.

- a torkon szúráshoz no comment, baromság a köbön.

- a fára mászás kapcsán a lényeg, hogy fix pontról, ahol relatíve nehezen tud megközelíteni a medve, simán le lehetett volna sztem lőni.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.03.03. 07:47:56

@Werewolfrulez: most nincs már nálam a film, de én úgy vettem ki, hogy mintha reagálna a hangokra. a süketnek születettek egyébként soha nem tanulnak meg rendesen beszélni még ha képesek is lennének rá.
süti beállítások módosítása