Sorozat: Trónok harca - 4. évad
2014. június 16. írta: danialves

Sorozat: Trónok harca - 4. évad

Game-of-thrones-season-4-arya-the-hound.jpgSoha meg nem született 3. évados kritikám helyett álljon itt most egy összegző, hogy milyen előzmények után futottam én neki az ennek az epizódnak. Mint a 2. évad szemére vetettem, egy erősen zanzásított etap után egy immár két évadra bontott könyv első felét láthattuk, és ez azzal a reménnyel kecsegtetett, hogy végre több lehetőségünk lesz a karakterekkel és a világgal foglalkozni az események rohamtempójú felsorolása helyett. Azonban ez talán túlságosan is jól sikerült.

Úgy éreztem a 3. évad során, a történetet kezdi maga alá temetni a saját terjedeleme és súlya. A karakterek (és így a történetszálak) egyre növekvő létszáma azt eredményezte, hogy bizonyos szálakon gyakorlatilag nem történt semmi szignifikáns az évad során. Pedig még rendre ketté is volt bontva a társaság, részről-részre pihentetve egyeseket, azonban sokszor még így sem futotta többre, mint hogy néhány szereplő csak tiszteletét tegye a képernyőn. Ezt az évadzáró tetőzte be tökéletesen, amikor a brutálisan erős 9. rész után megint kaptunk egy olyan 10.-et, amiben semmi előremutató nem történt. Vagy más szemszögből nézve pont, hogy csak az történt: fontos történések helyett mindenhol csak annak az ígérete látszott, hogy majd a következő évad során most már tényleg valami fontos jön.

game-of-thrones-season-4-episode-1-two-swo-003.jpgSzóval a hosszúra nyúlt bevezető után végre itt van az a bizonyos "következő évad", és valóban valami fontos jött. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a kissé szétfolyó történetmesélést a készítők biztos kezekkel rázták vissza egy stabil mederbe. Ebben elsősorban az játszott közre, hogy végre bátran parkolópályára merték tenni a teljesen érdektelen szálakat, ahelyett, hogy minden epizódban tartottak volna egy rövid beköszönést ezekről a helyszínekről. Bran, vagy éppen Theon vonala jogosan szorult a háttérbe, de még a többi sztoriról is elmondható, hogy minden szál annyi szerepet kapott, amennyi jelentősége volt. Egyedül Daenerys ragadt meg az első könyv lezárása óta folyó gyenge közjátékban, amelyet valószínűleg csak egyre inkább késleltetett westerosi inváziója fog feloldani, valamikor a nagyon távoli jövőben.

Ez azonban önmagában még kevés lett volna, így nem szabad elfeldkezni arról sem, hogy kiegyensúlyozott történetmesélés mellé sikerült végre keretbe rendezni az évadot. Céltalanság és a nagy események puszta ígérete helyett ezúttal szinte rohamléptekben haladt előre történet. Ennek legjobb példája minden bizonnyal Királyvár, ahol az előző szezon látszólagos semmibe tartó volta helyett ezúttal egyben előre is mutató fordulópontok okoztak újabb és újabb izgalmakat. (De akár mondhatnám azt is, hogy 4 év várakozás után a vadak fenyegetése végre kézzelfogható formát öltött.)

GAME-OF-THRONES-SEASON-4_612x380.jpgLátvány szempontjából is egyértelműen fejlődött a produkció, már egyáltalán nem a spórolás érződik néhány jeleneten, hanem ezen túlmenve még egészen kreatív és drága megoldásokat is megengedtek maguknak a készítők. (Például Neil Marshall ezt a hosszú beállítást.) Még azt megkockáztatom, a sorozat kezdi kinőni a kis képernyőt, bár az évad első része még nem ezt mutatta a mozivásznon.

Ugyanakkor Martin dramaturgiai húzásai nem változtak, mondhatni, kezd kiszámíthatóan sokkoló lenni, és én személy szerint már ott tartok, hogy egy-egy szándékosan megdöbbentőre koreografált halálon olyan cinikusan nevetek, mint Arya, amikor újabb rokona haláláról kap hírt. Kezdem kissé azt érezni, hogy ezeket a fordulópontokat a puszta hatásvadászat uralta el, és ezzel párhuzamosan a valódi súlyukat nem igazán képesek kiaknázni. (SPOILER Nem hagy nyugodni, hogy Ygritte és John konfrontációja milyen jelentőséggel bírhatott volna, de szinte egy jelentéktelen mellékzöngeként prezentálták.)

Ez azonban már cseppet sem volt jellemző a fináléra, amely a sorozat története során először végre hajlandó volt valódi évadzáróként viselkedni, és nem csak egy nagy maszatolás volt a 9. rész eseményei után. Ténylegesen hajlandó volt történetszálakat lezárni, hogy aztán remélhetőleg ezek új alapokon épüljenek fel a következő szezonban. Ha más nem is, ez legalább kiváló bizonyíték arra, hogy nem egy végtelenített, céltalan, egyre inkább szétcsúszó történetfolyamot látunk a szemünk előtt.

Koncepcióként tehát egyértelműen idén tette meg a legnagyobb előrelépést a Trónok harca, ezzel pedig egyértelműen a sorozat legjobb évadát láthattuk. A jövőre nézve természetesen egy égető kérdés, hogy Martin sokkoló történetmesélése meddig tudja élettel megtölteni a sorozatot, illetve az előttük álló könyvek ismerete híján azt sem tudom megmondani, esetleg nem lőttek-e el túl sok puskaport most. Viszont látva, hogy a Benioff-Weiss showrunner-páros milyen biztos kézzel terelgeti a sorozatot, annyira ezen nem aggódom.

A Trónok harca teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr166305256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2014.06.16. 20:29:24

Két megjegyzést szeretnék tenni, a kritika nagyon jó.

Habár az aggodalmakat megértem és részben én is így érzek, úgy gondolom, hogy nem kell félnünk, hogy sok puskapor sült volna el. A harmadik könyvet majdnem teljesen lezárta ez az évad, még mindig van miből dolgozni.

A látvány tekintetében valóban igazad van, óriási technikai bravúrok vannak. Ám CGI tekintetében még mindig itt-ott gyenge a sorozat, ha nagyon szőrszálhasogatunk (de folyamatosan és nagy léptekkel javít).

Summa-summarum, az alkotás még mindig lazán 10/10. Ez úgy lehet a legjobban érzékeltetni, hogy már az első évad is az volt és azóta rengeteg fronton fejlődött a széria. Toronymagasan vezet legtöbb vetélytársa felett, és csak azok legjobbjai tudnának versenyre kelni vele.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.16. 20:33:51

@Razzul: Nem attól félek, hogy ne lenne miből dolgozni, hanem hogy a sok ezer oldalnyi anyagban történik-e valami érdemleges is. A 3. évad is ugyanebből a könyvből készült, aztán elég eseménytelenre sikeredett, most pedig még mazsolázgattak is hozzá a negyedikből. De akár amit már mondtam is neked, hogy a táblázatodból világosan látszik, hogy Daenerys sztorijában már nem tudnak hova előrenyúlni, aztán az is milyen unalmas.

CGI tekintetében pedig szerintem soha nem volt gyenge a sorozat, ha megnézel egy vfx-reel, brutális dolgok vannak benne, csak idáig szerették a könnyebbik végéről megfogni a dolgokat. Ezért voltak a kispórolt csaták és társaik, ellenben most már kifejezett moneyshotok is vannak. (A braavosi kikötő bejárata, vagy most az évadzáró eleje.)

FilmBaráth 2014.06.16. 20:39:45

@Razzul: A könyvek ismeretében nyugodtan mondhatom, hogy van még elsütni való puskapor:-)
Imádom a sorozatot, mégsem 10/10 szerintem. Nagyon jól adaptálták tévére a könyvet, de az évad előre haladtával egyre kiszámíthatóbbak a dramaturgiai húzások (jó közepesen megy előre a történet, aztán a végjáték jól arcon vág mindenkit). A látvány valóban lenyűgöző, de azért akadnak gyengébb epizódok is.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.16. 20:55:50

@FilmBaráth: Szerintem az a közepes ütem egy laikusnak még mindig óriási kapkodásnak hathat a sok név és szál miatt. Ezt azért nem árt megemlíteni. Több helyen is találkoztam már vele, hogy egyes emberek úgy nézik már a sorozatot, hogy a komplexitásra egyáltalán nem is ügyelnek, csak figyelik "mi jön éppen szembe".

@danialves: Szerintem a harmadik évad sem volt eseménytelen, itt is és ott is volt kicsit lassabb időszak ahol inkább a világ bemutatására ügyeltek, és kicsit kevésbé pörgették meg a csavarokat adagoló gépezet fogaskerekeit. Ennek ellenére még mindig csak Daenerys szálán érezni azt, hogy kezd egyre lassabban folyni, és az ott aktuálisan elsütni szánt mondanivaló válik kissé repetitívvé.

A CGI relatíve soha sem volt gyenge, itt az a fontos, hogy önmagához képest van hova fejlődnie. Még a mostani rész elején láthatott lovasok is monumentálisak, csak ott pont a kisebb embert felvonultató snitteket éreztem én erősnek, ahol éppen nem 500 embert volt a képen, hanem mondjuk 20.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.16. 22:29:24

A 4. évad legutolsó három részétől az állam a földön...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.06.17. 07:47:16

Egyetértek, baromi jó évad volt. Az utolsó résztől kicsit tartottam, hogy elcseszik, de nem. Nagyon rendben volt. A halálok pedig a könyvben is elég hatásvadászok, Martin kényszeresen ügyel rá, hogy mindegyikben legyen valami különleges, és ne legyen két egyforma.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.17. 08:16:52

az eddigi legjobb évad volt kétségtelenül.

SemBoga 2014.06.17. 11:48:34

imádom a sorozatot, de számomra is a nevek mennyisége szokott problémát okozni, főleg szezon kezdés környékén, hogy akkor ki kicsoda, ki mit csinált kivel korábban

Dr_utcai_arcos 2014.06.25. 12:10:42

@NY124 (Darvas Tamás): "Szerintem az a közepes ütem egy laikusnak még mindig óriási kapkodásnak hathat a sok név és szál miatt." Hú de fognak utálni néhányan...Igen, ez a könyv nem a divatbuziknak való, akik csak azért hordják magukkal az 1000 (lol...) oldalas könyvet a metrón, hogy mindenki lássa ő magas kultúrát olvas. (Elnézést mindenkitől akinek a kirohanásom a lelkébe gázolt. Nos, nem. De. (kacsint) )
süti beállítások módosítása