Egy magnetikus tehetség: Michael Fassbender (1977 - )
2014. május 24. írta: FilmBaráth

Egy magnetikus tehetség: Michael Fassbender (1977 - )

fassbender.jpgEltartott néhány másodpercig, amíg a karakterre, a történetvezetésre és egyebekre tudtam koncentrálni, amikor Fassbender megjelent a filmvásznon az  új X-Men filmben Magnetoként. Igen, tudom, beállítás, világítás, stylst stb , de akkor is, lehengerlően sármos az a fiú! Paradox módon sokáig azért nem voltam kíváncsi rá, mert olyan jól néz ki (a 300 után elkönyveltem szimpla szépfiúnak, ezért rám jellemző módon nem voltam kíváncsi rá a továbbiakban), a 12 év rabszolgaság sajtóvetítésén döbbentem rá, hogy milyen jó színész, és mekkora hibát követtem el, hogy kihagytam a filmjeit, azóta természetesen pótoltam ez irányú hiányosságaimat (a legjobb 5 film listája itt olvasható). Nagyon drukkoltam neki az idei Oscar-díjkiosztón, habár Leto teljesen megérdemelten nyert, azért remélem, minél előbb megkapja azt a szobrot, ami éppen úgy jár már neki, mint Leonardo DiCaprionak.

Németországban született, Heidelbergben, az anyuka angol (pontosabban ír), az apuka német. Egy nővére van, aki neuropszichológus. Két éves korában költöztek Írországba, egy étterme volt a családnak, ahol édesapja volt a séf. 18 éves volt, amikor barátaival színpadra állított egy darabot Tarantino Kutyaszorítóban című filmjéből. 19 évesen költözött Londonba, ahol a Drama Centre-ben tanult. Nem fejezte be az iskolát, az utolsó évben szerzett magának egy ügynököt, és egy színtársulattal turnézott Csehov Három nővér című drámájával.

A tévében kezdett, mint mindenki más, 2001-ben volt olyan szerencséje, hogy bekerült a kor kultikus sorozatába, Az elit alakulatba, azonban akkor nem sikerült a kiugrás, maradtak a tévéfilmek (hardcore Sherlock Holmes fanként muszáj megemlítenem, hogy előfordult a Sherlock Holmes és a selyemharisnya esete című örökbecsű opuszban is,  de őszintén megmondom nem hagyott bennem mély nyomokat a film, Fassbenderre pedig nem is emlékszem).

A kutya sem ismerte, amíg szerepet nem kapott a 300 című gigasikerű tesztoszteron bombában (régen utáltam a filmet, mára megkedveltem), amelyben ő nézett ki a legjobban a sok kockahasú szereplő között, de legyünk őszinték, a mára már közismert tehetsége akkoriban még nem mutatkozott meg teljes mélységében (= nagyon jól forgatta a kardot félmeztelenül, de nem hívta fel magára a figyelmet a színészi alakításával). 

2008-ban az Éhség című film jelentette a fordulópontot a karrierjében. Steve McQueen alkotása óriás sikert aratott, Fassbender megrendítő alakítást nyújtott Bobby Sands, az IRA egyik tagjának szerepében, akivel nem bántak politikai fogolyként, ezért éhségsztrájkba kezdett, amibe belehalt. Brutál erős film, engem nagyon megrázott, az a hosszú vágatlan jelenet Bobby és a pap párbeszédével simán zseniális. A színészi alakításon túl Fassbender nem mindennapi külső átalakítást vállalt a szerep érdekében. 10 hétre leálltak a forgatással, ez idő alatt a színész 19 kilót adott le, hogy hiteles legyen a haldokló éhségsztrájkoló figurájában. Los Angelesbe utazott, ahol egy lakást bérelt, jógázott, naponta 7 km-t gyalogolt és irgalmatlanul durva diétát tartott. Megérte a szenvedés, a film meghozta a régen várt sikert.

INGLOURIOUS-BASTERDS-MICHAEL-FASSBENDER-8_1.JPGSzéles körben azonban akkor vált ismertté, amikor szerepet kapott a Becstelen brigantyk című Tarantino filmben (nekem ez a kedvencem a mester alkotásai közül), amelyben nagy hasznát vette német nyelvtudásának. Ezután felejthető filmek következtek, de 2011 már az ő éve volt. A Jane Eyre egy jó feldolgozása a klasszikus Bronté regénynek, de nem a legjobb (mindenkinek ajánlom megnézésre a William Hurt főszereplésével készült változatot!). Fassbender természetesen jó alakítást nyújtott, de közel sem tökéletest. Aztán jött az X-Men: Az elsők, amelyben kiválóan alakította Magnetot (halkan jegyzem meg, nem volt nehéz, mert jól meg volt írva a karaktere, egy profi blockbusterben vehetett részt). Ennek örömére sikerült jó nagyot bukni a nem túl acélos Veszélyes vággyal.  De jött A szégyentelen, amelyben másodjára dolgozott együtt Steve McQueen-nel, és finoman szólva sem volt szégyenlős, volt abban a filmben lánnyal, fiúval, és mindenkivel, aki a közelébe került. De egyáltalán nem volt üres ágyakrobatika a film, nehezen emészthető, súlyos mondanivalójú alkotásról van szó, amely az emberi elidegenedésről szól, és csak hangyányival marad el az Éhség mögött. 

2012 egyik legnagyobb sikere a Prometheus volt, amely nekem nagyon nem tetszett, közepes utánérzésnek tartom, de Fassbender alakítására szavam sincs.  A gigasikereknek köszönhetően hatalmas sztár lett,  aki ugyanakkor kiváló színész is, amelyet ragyogóan bizonyított a 12 év rabszolgaságban (az a korbácsolós jelenet, és az összes többi...), olyannyira, hogy idén Oscar díjra jelölték, sajnos nem kapta meg a szobrot, de még rengeteg ideje  és vélhetően filmje van arra, hogy újra megkapja ezt a lehetőséget, előbb-utóbb úgyis haza fogja vinni a díjat, mert megérdemli. 

magneto.jpgA jogászt sajnos nem szerette a közönség, az X-Men várható elsöprő sikere azonban feledteti ezt a fiaskót. Idén jön még a Frank, amit a kritikusok nagyon szerettek, és a Slow West című western, valamint egy Terence Malick film, jövőre pedig a Macbeth (Shakespeare -  függő szívem repes: 2015-ben Cumberbatch Hamletet fog játszani színpadon - ezt élőben szándékozom megtekinteni Londonban - , ráadásul Fassbender is egy jónak ígérkező feldolgozásban jön a moziba). Előkészületben az Assassin's Creed, a Prometheus 2. része, és persze a következő X-Men, vagyis nem kell hiányolnunk a filmvászonról a közeljövőben a kiváló színészt.

Habár a sztárságot a blockbusterek-nek köszönheti, Steve McQueen filmjeinek köszönhetően színészi képességeit is mindenki elismeri (nem hátrány, hogy nem szégyenlős típus, de ez még kevés lett volna ahhoz, hogy komoly művészként tartsa számon a közönség). A sikereknek azonban ára van: még nincs családja, a színésznők és a modellek közül válogatja a barátnőit, vagyis a népes női rajongótábor még reménykedhet. Szerencséje volt, de nem választotta a könnyebb utat, jól válogatja meg a szerepeit, még az sem árt a karrierjének, ha egy-két gyengébb film is becsúszik, de ezért remélhetőleg még sok jó filmben láthatjuk a kiváló színészt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr526197411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.24. 12:48:35

nálam jelenleg még picit túlértékelt kategória.

Láttam több filmjét is, ilyet is olyat is, de még várom A filmjét.

FilmBaráth 2014.05.24. 12:56:53

@doggfather: túlértékeltnek nem mondanám, generációjának egyik legjobb színésze, de valóban "a" film még hátravan, de rengeteg ideje van még rá:-)

Nyílméregbéka 2014.05.24. 16:29:30

Sose tünt fel nekem a különleges tehetségével, nem tűnt ki nelem egy filmből sem, @doggfather: egy jó iparosember, jó színész de semmi különleges amit más többszáznyi ugyan ilyen jó színész ne tudna. Nálam is erőseen túlértékelt Fassbeder, de talán majd később rámcáfol.
@FilmBaráth: "generációjának legjobb színésze" :DDD Ezt remélem te sem gondolod komolyan, eddig semmivel nem utalt erre. A 12 év rabszolgaságban remek volt, megérdemelte a jelölést, de ennyi. Ennél az általad előszerettel leszólt Tom Cruise-nek, Brat Pittnek vagy George Clooney-nek is több ilyen alakítása volt...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.24. 16:47:22

Az egyik legjobb 30-as éveiben járó színész.

Nyílméregbéka 2014.05.24. 21:02:52

@REMY: Igen, ezt tök könnyű így kijelenteni, csak semmi támasztja alá egyelőre. :) A pontenciál meg van benne, mert tényleg jónszínész, és ha jól választ szerepeket, öt-tíz év múlva akár be is teljesülhet a sokak által megelőlegezett jelző.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.24. 23:40:38

@Nyílméregbéka: "A 12 év rabszolgaságban remek volt, megérdemelte a jelölést, de ennyi."

Shame,X-Men: Az elsők,Jane Eyre,Becstelen brigantyk,Akvárium,Éhség..

Erre csak ennyit. ;)

Nyílméregbéka 2014.05.25. 00:51:54

@FroG: Ezzel nem sokat mondtál! :) Egyikben sem láttam semmi különöset (mondjuk a Jane Eyret nem láttam), semmi olyat amit egy másik jó brit színész aki mondjuk a Royal Academy of Dramatic Art-on végzett, ne oldaná meg ugyanígy, csuklóból. :) A Becstelen Brigantykból pl. annyira nem tűnt ki nekem, hogy tegnapig nem is tudtam hogy ő játszott benne, pedig négyszer láttam. :) De ne legyen félreértés, én nem leszólom az ő tehetségét, remek színésznek tartom, csak a nagy hypeot nem értem, hasonlóan túlspilázzák, mint pár éve Grosslingnál, túlságosan könnyen dobálóznak olyan kifejezésekkel, mint "korunk egyik legnagyobbja" vagy "generációjának legjobbja". Ehhez azért még egy-két súlyos alakítást le kell tennie az asztalra. A jó szerepek úgy is majd csak negyven fölött jönnek.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.25. 00:57:10

@Nyílméregbéka: "Ezzel nem sokat mondtál!"

Mit mondhattam volna még? Kezdjek bele apránként elemezni a játékát, vagy mi? :)
Egyébként a kommented alapján már értem mire gondoltál korábban, de eléggé sarkosan fejezted ki magad korábban, így először félreértettem a mondanivalód.

Nyílméregbéka 2014.05.25. 01:11:09

@FroG: Nem kell elemezni! :D csak úgy dobtad be ezekez a címeket, mintha ez mindent megmagyarázna. Azért még nem tart ott mint mondjuk DiCaprio, akinél bemondhatjuk az utóbbi tíz év öt tetszőleges filmjét, és az mind oscar szintű alakítás... :)

Holly Goly 2014.05.25. 17:38:54

Szerintem több van benne, mint amit egyelőre látunk, és én is várom "a" filmjét, mert eddig olyan nagyon nem győzött meg, annak elenére, hogy a sármot elismerem.
Tom Hiddleston, aki nem sokkal fiatalabb nála, szerintem sokkal jobb (őt láttam színpadon is, le a kalappal), mégis TH az, aki állítólag Fassbender visszaadott forgatókönyveit kapja...
Amúgy csodálom, hogy az állítólagos barátnőverés nem jött még szóba, lehet, hogy inkább ezért nincs családja, nem pedig mert sokat dolgozik...

Holly Goly 2014.05.25. 17:49:46

Amúgy pedig az észak-ír anyukát leangolozni kb olyan, mintha egy budapestit lebukarestizni (majd zárójelben odatenni, hogy pontosabban inkább pesti)...

kovácspéterke 2014.05.25. 17:59:59

sztem magnetóként nem volt jó, de a 12 év rabszolgaságból ő meg a csaj maradt meg a halovány főszereplő mögött. kimagaslóan jó színész.
@Holly Goly: th kevésbé bevállalós sztem, pont nála van az, h sztem még várni kell arra, hogy kapjon egy olyan szerepet, ahol megmutathatja magát.
a nőverésnek sztem nem sok köze van ahhoz, h valakihez hozzámennek-e vagy nem.

Dr_utcai_arcos 2014.05.26. 14:41:26

Bevallom, se a 300, se az Elit alakulat nem kapcsolódna össze vele, még ha vernének sem. A Prometheus-ban azért tudom, hogy játszott, mert mindenhonnan folyt a nők nyála (bocs...), hogy jajj így meg úgy várják. A Brigantikban nem volt rossz.

FilmBaráth 2014.05.28. 10:42:35

@Nyílméregbéka: EGYIK legjobb színésze:-) Merthogy a legjobb természetesen Cumberbatch:-)

Nyílméregbéka 2014.05.28. 12:19:24

@FilmBaráth: Na, már vártam ezt tőled! :D
süti beállítások módosítása