12 év rabszolgaság / 12 Years a Slave (2013)
2013. december 20. írta: FilmBaráth

12 év rabszolgaság / 12 Years a Slave (2013)

12-years-slave-ejiofor-fassbender-570x399.jpegNaponta panaszkodunk, hogy rabszolgamunkát végzünk, és a hétköznapok csendes szenvedésben telnek. Könnyen dobálózunk ezekkel a szavakkal, pedig nem is olyan régen sok embertársunk a saját bőrén tapasztalta mit jelent a szabadság hiánya, a teljes kiszolgáltatottság, az emberhez nem méltó lét. Csak már elfelejtettük ezeket az időket, ezért nagyon fejbe tud kólintani egy film, ami ezt a szerencsére már elsüllyedt világot mutatja meg nekünk.

1841-ben járunk. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) szerencsés és boldog, hiszen afroamerikai létére szabad ember, hegedűművész, szép családja, meleg otthona van. Azonban egyetlen este alatt törik szét az idill: egy munka miatt Washingtonba megy, ahol a vacsoránál leitatják, és másnap reggel bilincsbe verve ébred egy börtönben, Hiába magyarázza, hogy ez tévedés és ő egy szabad ember, senkit nem érdekel a története, nemsokára egy hajón találja magát, majd a rabszolgavásár. Szerencséje van, új gazdája, Ford (Benedict Cumberbatch) rendes ember, jól bánik a rabszolgáival, hamar megkedveli a tehetséges és értelmes Solomont (azaz új nevén Platt-et). Azonban egy nem túl szép napon meggyűlik a baja a munkafelügyelővel, addig fajulnak az események, hogy megkorbácsolja a szabad fehér embert, aki megfogadja, hogy ezért megöli. Ford annak érdekében, hogy megmentse az életét, eladja egy másik birtokosnak, Epps-nek (Michael Fassbender), akinél kénytelen szembesülni azzal, milyen is a földi pokol. Vajon sikerül megtörni Solomont, vagy lesz elegendő ereje túlélni a mérhetetlen szenvedést?

 

Megtörtént eseményt dolgoz fel a film, Solomon Northup életrajzi regénye alapján készült. A film nagy részében döbbenten ültem, teljesen letaglózott a film, idejét sem tudom, mikor láttam utoljára ilyen erős drámát. Sajnos az utolsó 10 perc elég sziruposra sikerült, de ettől eltekintve tökéletesen adagolták nekünk a történetet. A forgatókönyv brilliáns volt (mínusz a vége, de ne legyünk telhetetlenek), a megrendítő kezdés után lassan, teljesen befogadható módon kerül bemutatásra Solomon kálváriája. Iszonyatos volt látni a rabszolgák mindennapi életét, és habár tényleges erőszak kevés van a filmben, a lelki elnyomás teljes mértékben átérezhető. A vágások, az operatőri munka (azok a fények elképesztőek!), a zene nagyon jól eltalált, tökéletesen időzített. Azt kell mondanom, hogy a súlyos mondanivaló kifejtéséhez minden tekintetben profi filmszakmai trükk bevetésre került, rendkívül magas színvonalon. 

12-years-slave2.jpegHa ezért az alakításért Michael Fassbender és Chiwetel Ejiofor nem kap Oscar-díjat, akkor nincs igazság ezen a Földön. Mindketten lenyűgözőek, Fassbender mindenkit lemos a vászonról, hihetetlenül szuggesztív módon játssza el a nem kicsit őrült ültetvényest, a karakter teljes mélységét megmutatja, nem fél leásni a lélek legsötétebb bugyraiba. Chiwetel Ejiofor szintén tökéletesen mutatja be Solomon minden rezdülését, teljesen átlényegül az általa játszott karakterré. Lupita Nyong'o Patsy szerepében méltó játszótárs. Benedict Cumberbatch sajnos csak egy rövid szerepet játszik a filmben, tisztességesen helytáll, de kicsit elmarad a tőle megszokott szinttől. Brad Pitt inkább a produceri teendőkre koncentrált, csak egy kis mellékszerepet vállalt, de azért természetesen jó jeleneteket íratott magának.

Steve McQueen kiváló teljesítményt nyújtott a rendezői székben, Elkerülte a felszínességet, nagyon mély, szíven ütős drámát kapunk tőle. Sajnos a felszabadulás pillanatainak ábrázolása már erősen klisésre sikeredett, és ezért marad egy kis hiányérzet a nézőben, de összességében katarktikus erejű alkotáshoz van szerencsénk. A színészvezetés tökéletes, a jelenetek brutálisan erősek, az ilyenek miatt volt érdemes feltalálni a mozgóképet.

Mélyen felkavaró film, méltán fog hullani rá az Oscar-eső!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr505699085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agika88 2013.12.20. 01:56:11

Amikor legendás rendező-színész párosokról beszélnek, mindig eszembe jut McQueen és Fassbender.. nem hiába.

SarahConnor 2013.12.20. 15:39:09

Nem láttam még, de iszonyúan várom. Fassbendert nagyon szeretem.

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2013.12.24. 11:13:17

Minél előbb szeretnék már sort keríteni rá én is. Fassbender az egyik legnagyobb kedvencem, McQueen korábbi filmjei pedig ott vannak a legfontosabb alkotások között amiket az utóbbi 10 évben láttam (az Éhség épp annyira mint a Szégyentelen). Nem tudom Brad Pitt mennyire kellett ebbe a filmbe, néhány kritikában eléggé lehúzták. Benedict Cumberbatch szereplésére viszont kifejezetten kíváncsi leszek!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.12.24. 11:43:21

@-Britpopper-: Pitt kb. 5 percet szerepel a filmben, és nem mondanám, hogy teljesen indokolt az ő szerepeltetése.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.02. 22:40:46

Chiwetel Ejiofor

vidd innen... jó volt, de ennél jóval több kell. Pont az nem látszódott rajta, ami a lényeg lett volna. 12 év rabszolgaság, de mintha semmi nem történt volna vele. Áhh.. ez kevés volt tőle.

FilmBaráth 2014.01.03. 10:07:56

@REMY: Sajnálom, hogy csalódtál Chiwetel Ejioforban, szerintem nagyon erős volt az alakítása.

Dr_utcai_arcos 2014.10.24. 20:43:55

@FilmBaráth: Ennyi idő után szántam el magam, hogy megnézzem. Igen, ilyen rágódó ember vagyok, Oscar díjas filmekhez félve nyúlok (lásd alig 1-2 hónapja megnézett Captain Philips). Ma valahogy úgy éreztem, ez kell. Hát, ez kellett. Nem kicsit. Elképesztő film. Lehet vádolni Hollywood-ot, hogy legyenek zsidók, buzik, négerek, nyomik, és már zsebben az Oscar. Talán egy pillanat volt nekem sok ebben a filmben -amikor az akasztás után lóg a kötélen és minden megy a megszokott kerékvágásában, az kicsit túl volt rendezve. Ezen túl? Egy pillanat sem. Egyszer csak azt vettem észre, hogy itt a vége főcím. Ejiofor valamiért nem kedvencem, nekem valahogy túl modorosak az alakításai, de itt? Tökéletes. Nem is tudok mit mondani. Érdemes volt egy kicsit kilépni a lövöldözős, darabolós filmek védernyője alól. Teljesen jogos a 9 pont.

FilmBaráth 2014.10.24. 22:50:52

@Dr_utcai_arcos: Örülök, hogy tetszett a film:-)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.25. 11:56:46

@Dr_utcai_arcos: Poén ha azt mondom, hogy nekem a kiemelt jelenet volt a kedvencem az alkotásból ? :D

Dr_utcai_arcos 2014.10.25. 13:07:55

@FroG: Nekem sincs vele bajom, csak mintha fogyatékosoknak akarta volna kihangsúlyozni, hogy látod? ennyit ért egy rabszolga élete Délen. Ha felakasztotta a gazda/samesz, akkor addig lógott ott amíg le nem vágták, a többiek meg nem törődtek/nem mertek törődni vele. Nekem is megvolt 3 mp alatt az utalás.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.25. 13:36:33

@Dr_utcai_arcos: Nekem az tetszett benne, hogy olyan volt, mint egy Radnóti költemény: a harmonikus környezetet és az egyén szenvedését állította egymás mellé. Szerintem a legerősebb jelenet, bár ez bőven ízlésfüggő is.
süti beállítások módosítása