Csak kétszer élsz / You Only Live Twice (1967)
2014. május 11. írta: FilmBaráth

Csak kétszer élsz / You Only Live Twice (1967)


csak kétszer élsz_1.jpgMinden jobb James Bond filmben van egy-két emlékezetes jelenet, amiről azonnal beugrik, a sorozat melyik darabjáról van szó (pl. dr.No: Ursula Andress fürdőruciban kiemelkedik a habokból, Goldfinger: a lány talpig aranyban az ágyon stb.). Az mindig gyanús, ha a címről semmi sem jut a néző eszébe. Azt jelenti, hogy egy teljesen közepes alkotásról van szó, hiába adottak a franchise-ra jellemző külsőségek, egyetlen maradandó pillanat sincs benne. Ez a film sajnos pontosan ilyen: látványos, de üres. 

Nem kispályás a nyitás: az űrben egy amerikai űrállomást egy ismeretlen szerkezet szó szerint magába zár. Érthető módon kitör a pánik a titkosszolgálatnál, természetesen csakis őfelsége legszexisebb ügynöke jöhet szóba a probléma megoldására. Az ellenség félrevezetése érdekében megrendezik James Bond  (Sean Connery) halálát, és mivel a szálak Japánba vezetnek, az ottani titkosszolgálat segíti kedvenc ügynökünket az ügy felgöngyölítésében. A nindzsák mellett természetesen kap maga mellé egy bájos japán feleséget is, így a nászút ideje alatt mellékesen megmenti az emberiséget a 3. világháborútól, amelyet az ördögien gonosz Blofeld (Donald Pleasence) akar kirobbantani.

Ígéretes a kezdés, de hamar unalmassá válik a történet, még Sean Connery sármja sem elég ahhoz, hogy izgatottan figyeljük az eseményeket. Látványos ízelítőt kapunk a japán kultúrából (és a férfinézők örömére szép japán lányokból), azonban az épkézláb történet és a karizmatikus főgonosz fájóan hiányzik a filmből. Jó ötlet a sejtetés, Blofeldből sokáig csak a fehér cicát simogató kezét láthatjuk, azonban amint meglátjuk az arcát, a karakter elveszti minden érdekességét, egy átlagos őrült figura lesz belőle, nincsen súlya, a Bonddal közös jelenetekben szinte észre sem lehet venni, nem hiteles, nem hisszük el neki, hogy tényleg képes lenne kirobbantani egy világháborút. 

A forgatókönyv ezúttal nem sikeredett túl fényesre, bár akad benne néhány igazán Bondos jelenet ("Mit meg nem teszek a hazámért", vagy amikor a szaké megfelelő hőfokáról értekezik), de nem sikerült őfelsége titkos ügynökének karakterét tovább mélyíteni, az írók megmaradtak a felszínen, ezért kizárólag Connerynek köszönhető, hogy nem fulladt teljes unalomba  a film. A főgonoszon kívül a többi szereplő figuráját sem sikerült jól megírni. Azért akad néhány cool jelenet: amikor Q. néhány bőröndből összerak egy kis repülőgépet vagy a piranhák a medencében, de azért ez még nagyon kevés az üdvösséghez. 

Az akkor csúcstechnikának számító effektek ma már megmosolyogtatóak, ami még nem lenne probléma, de annyira hiteltelen a történet, hogy a sok robbantás önmagában képtelen érdekessé tenni a filmet. Az operatőri munka remek, mint mindig, a vágások voltak már jobbak, a zene sem kiemelkedő. Nem állt össze ez a fim, akárhogy is nézzük, sajnos.

csak kétszer élsz2.jpgSean Connery hozza a szokásos szintet, de ő is volt már jobb, azért még mindig lemos mindenkit a vászonról. Donald Pleasence bántóan közepes, Bondhoz nem méltó főgonosz (Sinkó László zseniális szinkronja sokat javít a helyzeten, de csodákra ő sem képes). Karin Dor (hozzám hasonló fanoknak a Winnetou filmekből lehet ismerős) sem alkotott maradandót. Bernard Lee "M" és Desmond Llewelyn "Q" szerepében még mindig tud új színt vinni a karakterbe. Charles Gray (Mycroft a Jeremy Brett-féle Sherlock Holmes tévésorozatból) nyúlfarknyi szerepében is képes teljes emberábrázolásra. 

Lewis Gilbert nem utolsó rendező (Alfie - Szívtelen szívtipró Michael Caine-nel), de első találkozása James Bonddal nem sikerült túl fényesen. Nem éri el a korábbi filmek színvonalát az alkotás, a színészvezetés finoman szólva hagy kívánnivalókat maga után, a jelenetek színvonala hullámzó.

Látványos, de felejthető Bond - mozi, amit Connery miatt érdemes egyszer megnézni.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr546044283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.11. 14:47:14

Azért a vulkánba épített főhadiszállás elég emlékezetes. Ha a trükkök nem is, de a film hangvétele sokkal modernebb, mint a korábbi filmekben, pl folyamatos az ironikus célozgatás Bond nemi életére.
És a film zenéje is gyönyörű. Conneryn sztem itt már látszik, hogy kezdte unni a szerepet, nem véletlenül jelentette be a forgatás után, hogy részéről ennyi volt. Blofeld viszont tényleg csalódás.

Nem vagyok egy véresszájú eredetihang mániás, mert nagyon szeretem a jó szinkronokat, de ha van módod rá, szerintem érdemesebb angolul nézni a Bond filmeket, ugyanis 23 film közül eddig összesen egy szinkronra mondanám azt, hogy jól sikerült.

FilmBaráth 2014.05.11. 15:31:39

@Santino89: Engem a vulkánba épített főhadiszállás nem vágott földhöz, de az tényleg igaz, hogy a hangvétel jóval ironikusabb, mint korábban.
Nem véletlenül írtam, hogy nem adott bele Connery mindent, szerintem is látszik, hogy kicsit már tényleg unta Bondot játszani.
Ha James Bondról van szó, én ragaszkodom a szinkronhoz, ki nem hagynám Vass Gábor(később Roger Moore-nál Láng József, stb.) hangját, szerintem jobbak, mint az eredeti:-)

TomAce 2014.05.11. 17:18:54

Végre nem vagyok egyedül azzal, hogy nem ez a film a nonpluszultra, ha 007-ről van szó! Nagyjából Bond foglyulejtéséig még nincs is baj, de utána nagyon leül a sztori, a nindzsás-kiképzős és az esküvős részek pedig kimondottan unalmasak. A vulkánba épített bázis viszont zseniális, túlzás nélkül állítható, hogy Ken Adam legemlékezetesebb díszlete. Blofeld tényleg komolytalan így, legjobban talán a következő filmben Telly Savalas formálja majd meg. Pleasance Blofeldje valószínüleg ugyanaz a karakter, akivel majd Moore rendezi a számlát :)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.05.11. 22:54:31

ÉN szerettem (de én minden Bond filmet nagyon szeretek egy-két kivételtől eltekintve). Nem ez Connery legjobbja, de még így elég jó. Egyedül a Connery-t japánná maszkírozzuk volt szerintem még a 007-es sorozathoz képest is elégé over the top megoldás. Illetve Bond és Blofeld között lehetett volna valami emlékezetes leszámolás (még úgy is, hogy Blofeld túl éli).

Amúgy hiába bírom nagyon Donald Pleasnce-t mint színészt, egyértelmű, hogy Savalas sokkal jobb volt.

A film látványos, a díszlet valóban baromi jó. Sokkal jobb mint Connery utolsó hivatalos filmje a Diamonds are forever, de a korábbi 3-hoz képest valóban gyengébb.

Viszont a klasszikus részek közül ennek van az egyik legjobb zenéje. Amúgy a film sztorija sokkal jobb és logikusabb mint az azonos című Bond könyvé. (Gyakorlatilag csak a két mű címe egyezik meg).

Amúgy pedig a Kém, aki szeretett engem gyakorlatilag remakelte ennek az alap sztoriját (csak űrhajók helyett tengeralattjárókkal), az valamivel jobb lett (pedig Moore-t sokkal kevésbé szerettem a szerepben mint Connery-t)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.12. 08:31:51

@The Man Who Laughs: nekem még kivételek sincsenek, egyszerűen a mások által nem kedvelt, vagy hovatovább utált bond filmekben is van olyan momentum ami miatt szeretem.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.05.13. 07:31:35

A macskát simogató kéz annyira emlékezetesre sikeredett, hogy azóta számos más filmben lett a főgonosz védjegye.
süti beállítások módosítása