A 2021. évi Hugo-díj magyarul is elérhető jelöltjei!
2021. április 15. írta: P.A. Doorman

A 2021. évi Hugo-díj magyarul is elérhető jelöltjei!

hugo_2021.jpg

A 2020-as év a nehézségek és a szokatlan élethelyzetek éve volt. A blog hagyományaihoz híven, idén is összegyűjtöttük a magyar nyelven is elérhető Hugo-díjra jelöltek listáját. Az igazság az, hogy amikor az előző évi válogatáson dolgoztam, el sem tudtam képzelni, hogy mi minden következik még abban az évben. Aztán a gondok és nehézségek szépen átkúsztak a 2021-es évre. Megdöbbentő módon egy év alatt annyit változott a világ, hogy bizony ijesztő belegondolni, mi várhat még ránk. Megváltoztak a vásárlási szokásaink, és aki csak tehette, az online térbe költözött. Előadások, koncertek, kerekasztal beszélgetések lettek hirtelen elérhetőek az éterben. Ez a szükség szülte változás ijesztő lehet, de számos lehetőséget is rejt ez a felgyorsult digitalizálódás. Minden esetre mi, sci-fi rajongók, sokszorosan is fel vagyunk készülve a jövő nyújtotta lehetőségekre. Mondhatjuk azt nyugodt szívvel, hogy mi nyitottak vagyunk az újra. Azt már most látom, hogy igazán érdekes lesz pár év múlva visszanézni ezekre az évekre, és számot vetni arról, hogy hogyan hatottak a zsánerre jelenünk eseményei. Kortárs olvasmányok ügyében, ahogyan szerencsére már évek óta lenni szokott, idén sincs okunk a panaszra, hiszen a legjobb regény, illetve a legjobb könyvsorozatok kategóriában is vár minket magyar nyelvű olvasnivaló. Azonban ebben az évben rendhagyó módon – természetesen a járvány miatt – a science fiction egyik legrangosabb elismerésének számító Hugo-díjat csak ez év decemberében osztják ki az arra érdemeseknek.

 

harrow_the_ninth.jpg

Tamsyn Muir :Harrow the Ninth

Fumax Kiadó

Az igazság az, hogy a pakli egyik fordított lapja ez a kötet. Hiszen a díjra jelölt rész a Harrow the Ninth egyelőre nem elérhető magyar nyelven. Viszont Tamsyn Muir Lezárt-sír sorozatának első része – mely nincs a jelöltek között – 2020-ban jelent meg idehaza Gideon, a Kilencedik címmel. Egy biztos, Tamsyn csontokkal, nekromantákkal, és halottimádó apácákkal benépesített világa megér egy próbát, s csak remélni tudjuk, hogy megkaphatjuk a magyar folytatást.

 

piranesi.jpg

Susanna Clarke: Piranesi

Agave Könyvek

A Hollókirály szerzőjének új története a legjobb regény kategóriában jelölték a díjra. Igazán nagy esélyesnek tűnik az alternatív álomvilágban játszódó megdelejező stílusú írás. A kötet lapjain megismerhetjük Piranesi házát, mely szobrokkal és labirintusszerű csarnokokkal teletűzdelt titokzatos hely. Főhősünk élete nem szól másról mint, hogy felfedezze és megismerje a cseppet sem hétköznapi hajlékot. Ebben a feladatban segítséget is kap a Másik nevű férfitól, aki hetente kétszer meglátogatja és tanácsokkal látja el Piranesit.

 

devabad-trilogia.jpg

Dévábád-trilógia

Agave Könyvek

A. Chakraborty igazán lenyűgöző világa jogosan kerülhetett be a jelöltek közé. A dzsinnekkel megidézett Ezeregyéjszaka meséit idéző könyvsorozat igazán egyedi és komplex világalkotásával, élőnek ható mitológiájával, politikai csatározásaival garantáltan jó választás. Az élesen megrajzolt karaktereken keresztül igazi személyes kalanddá válhat a teljes sorozat. A legjobb pedig az, hogy a trilógia mindhárom része elérhető, szép igényes magyar fordításban. A regényfolyamról már mi is írtunk. (Bronzváros, Rézkirályság,Aranybirodalom)

 

az_egyesules.jpg

Az Egyesülés

Agave Könyvek

John Scalzi neve nem ismeretlen a sci-fi rajongók körében. Az Egyesülés első része a 2018-as jelöltek között is feltűnt már. Idehaza Az összeomló birodalom címmel jelent meg. A három részes sorozat igazán alkalmas a kikapcsolódásra, és arra, hogy az ember jól érezze magát olvasás közben. Az Egyesülés elmeséli azt a jövőt, melyre mindig is vágyott az emberiség. A világűr végtelenjét benépesítő emberi birodalom mítosza ez, mely egyszer még talán igaz is lehet. A sorozat első két részéről már írtunk. (Az összeomló birodalom, Pusztító tűz

makhaboru_1.jpg

Mákháború

Agave Könyvek

A fantasy zsánerében még mindig újnak nevezhető R. F. Kuang világa a nem várt jelöltek közé tartozik. Az alapjában véve nem túl egyedi kliséket és történelmi eseményeket újra gondoló kínaiskodó regény mégis annyira jól sikerült, hogy vita nélkül a jelöltek között a helye. Kuang friss, olykor megdöbbentően nyers és reális stílusa figyelemreméltó. Az általa megalkotott távol-keleti hangulattal ellátott világ igazán jó olvasnivaló a téma iránt fogékony olvasóknak. Mindenképpen plusz pont, hogy a magyar kiadó példányai igazán mutatósak és szemgyönyörködtetőek. Olyan sorozat ez, melybe, ha beleszeret az ember, bizony egyben megvásárolja, még a hangulat hevében. A sorozat címadó kötetéről már mi is írtunk. (Mákháború)

covers_617349.jpg

Marjorie Liu : Monstress, vol. 5: Warchild

Marjorie Liu

Jelen kiadvány kapcsán ismételten csak megelőlegezett bizalomról beszélhetünk, hiszen a képregény Hugo-díjra jelölt része még nem jelent meg magyar nyelven. Azért kerülhetett fel mégis a listánkra, mert Marjorie Liu történetei a magyar kiadó jóvoltából szépen lassan idehaza is megjelennek. A 2019-ben díjazott harmadik kötetig bezáróan már a magyar olvasók is megismerhetik a keleti és nyugati képregény hagyományokkal ügyesen játszó sorozatot. A sorozat első kötetét már mi is olvastuk (Ébredés

Szerencsére ebben az évben is lesz mit olvasnunk, kedvelt zsánerünk legjavából. Idehaza úgy látszik már második éve tart a díjra jelölt könyv sorozatok erősödése. Ez egyáltalán nem baj, ami viszont engem illet érdeklődve várom a tényleges nyerteseket 2021 decemberében. Addig is az érdeklődő olvasóinknak ajánljuk figyelmébe blogunk virtuális könyvespolcát, hogy a magyar nyelven elérhető jelölteket, vagy azok folytatását/előzményét gyűjtöttük össze.

 

polc_gomb_1_optimized_0.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4816501272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása