Gyerekkompatibilis horrorfilmek Halloweenre
2018. október 31. írta: Werewolfrulez

Gyerekkompatibilis horrorfilmek Halloweenre

avagy mit nézessen a horrorőrült a gyerekével?

child_horror.jpg

Mit tehet az a horrorfanatikus, aki a gyermekvállalás rögös útjára lépett? Amikor egy horrorőrült személy családjába belepottyan egy bébi, a vérgőzös éjféli filmezések bizony háttérbe szorulnak a kakás pelusokkal és újramelegített anyatejes üvegekkel szegélyezett apai feladatok mögött. Ha még pici a csecsemő, akkor a gyerkőc elalvása után még juthat arra idő és energia, hogy sutyiba megnézzünk egy horrorfilmet... 

...de ahogy a gyermek cseperedik, úgy válik egyre inkább kérdéssé a horror szeretetének továbbadása. Milyen horrorfilmet nézzünk a kisgyermekünkkel, amitől nem áll meg a fejlődésben, illetve felnőtt korában nem lesz pszichopata sorozatgyilkos? Milyen filmmel tudjuk megszerettetni ezt a műfajt a kis porontyunkkal, anélkül, hogy lelki károkat és rémálmokat okoznánk neki?

A következő felsorolásban olyan horrorfilmeket igyekszünk ajánlani az olvasóinknak Halloweenre, amelyek ideálisak lehetnek - természetesen szülői felügyelet mellett - a gyermekek számára is. Az alkotásokat két részre bontva soroljuk, különválasztva az animációs és az élőszereplős filmeket.

Animációs filmek:

rem_rom.jpg

Rém Rom / Monster House (2006)

A horrorfilmes toposzok egyik leginkább elhasznált darabját, a kísértetház - pontosabban az önálló értelemre ébredő, gonosz lakóhely - témáját fiatalok számára is könnyen befogadható animációs mesévé transzformáló produkció ugyan finoman szólva sem számít a filmtörténelem legjobban sikerült alkotásának, de egyszerűsége és a felhasznált kliséi révén tökéletes kezdetnek minősíthető a horror iránt érdeklődő kisebb gyerekek számára.

corpse-bride-featured-image.png

A halott menyasszony / Corpse Bride (2005)

Tim Burton stop-motion meséje egy élő és egy holt különleges szerelmét mutatja be, pazar külsőségek mellett. Csupán a történet máza horrorisztikus, a film veleje szívmelengető, ennek megfelelően jómagam biztos vagyok benne, hogy sem a kicsiknek, sem a nagyoknak nem lesznek rémálmai a megtekintésétől. A fülbe mászó dalok és a káprázatos látványvilág miatt könnyen visszatérő vendéggé válhat a film bármelyik család lejátszójában.

paranorman.jpg

ParaNorman (2012)

A Laika studió bábfilmje, amely egy halottlátó kisfiút helyez a története középpontjába, a Rém Rommal ellenétben már a kicsivel nagyobb gyerekeket veszi célba. A kirekesztettségről szóló, fergetegesen humoros és természetesen horror klisékkel alaposan megszórt filmet nem ajánljuk a legfiatalabbaknak, mert sok részét nem fogják majd érteni és értékelni... de egy picivel érettebben, a megfelelő előismeretekkel már pazar élmény lehet a műfaji és tinifilmes kikacsintásokkal teli mozi. 

coraline_2.jpg

Coraline és a titkos ajtó / Coraline (2009)

(kritikánk a filmről)

A Coraline már a horror mélyebb bugyrai felé való evezést jelenti ebben a kis listában, tehát e mellett a mozi mellett felügyelet nélkül nem érdemes otthagyni a gyermekünket. FilmBaráth kollegina a kritikájában így ír a Neil Gaiman művét stop-trükk mozgóképre adaptáló alkotásról: "A horrorszál meglepően erős, ahhoz képest, hogy elvileg gyerekeknek készült ez a remek kis film, ehhez képest többször is a szívroham kerülgetett, tehát én csak nagyon edzett kiskamaszoknak ajánlanám a megtekintését, de még a felnőttek is nyugodtan bekészíthetik a kispárnát, annyira félelmetes tud lenni egy-egy jelenet."

nightmare_before_chriostmas_1.jpg

Karácsonyi Lidércnyomás / The Nightmare Before Christmas (1993)

(kritikánk a filmről)

Ez a kultikus stop-motion bábfilm egyetlen hasonszőrű filmes válogatásból sem maradhat ki, így természetesen ide is ide kell citálnom. Danny Elfman felejthetetlen dallamai, Jack Skellington nagyszerűen kitalált figurája, valamint a Tim Burton agyából kipattant, lenyűgözően sötét látványvilág nagy élményt jelenthet a kicsik számára is - már ha nem nagyon félősek.

Élőszereplős filmek:

addams_family.png

Addams Family 1-2 (1991 és 1993)

(kritikánk az első részről és a másodikról)

A "galád család" életét bemutató két vicces Barry Sonnenfeld-film ugyan nem nevezhető igazán horrornak, de kellemesen sejtetnek horrorisztikus karaktereket és hozzájuk kapcsolódó rettenetes eseményeket. Ezáltal mindkét alkotás jó alapot jelenthet a fiatalabbak számára a komolyabb horrorokhoz, pl. Izé figurája tökéletes bemelegítés a Gonosz halott 2 levágott és önálló életre kelt Ash-kezéhez; Lurch, az inas alakja pazar parafrázisa Frankenstein szörnyének; Morticia és Gomez pedig a legelvetemültebb gyilkosok imádni való karikatúrái, akik után a következő fokozatot már a Texasi Láncfűrészes Gyilkos famíliájához hasonló degenerált családok jelentik.

ghostbusters-logo.jpg

Szellemirtók / Ghostbusters 1-2 (1984 és 1989) és a remake (2016)

(kritikánk az első részről és a remake-ről)

A szellemekkel való küzdelmet vállalkozás szintjére emelő csapat történetét feldolgozó mindhárom film ajánlható gyerekeknek is, az ezekben szereplő horrorjeleneteket ugyanis rendre poénok lazítják fel mindegyik moziban. Nekem a szüleim kiskoromban nem engedték meg, hogy az első részt végignézzem, mondván hogy "túl félelmetes", meg hogy "késő van", és látjátok, mire felnőttem, csak horrorőrült lett belőlem... szóval ha ilyet akar nézni a gyerek, szerintem jobban jár mindenki, ha enged a szülő.

gremlins-2-the-new-batch.jpg

Szörnyecskék / Gremlins 1-2 (1984 és 1990)

(kritikánk az első részről)

Ha családi horrorfilm a téma, akkor a Szörnyecskék mindkét része kötelező alapműnek számít. Joe Dante jól ismert filmje, illetőleg annak folytatása kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassa, miért nem szabad a cuki élő plüssállatkáknak enni adni éjfél után... Ennek a tudásnak ugyan nem tudom, hogy milyen hasznát veszik a gyerekek, de a lényegen mindez nem változtat: ahogy annak idején, gyerekkorunkban nekünk is látnunk KELLETT ezeket a filmeket, úgy a mi lányainknak-fiainknak is meg KELL nézniük ezeket a parádésan sikerült alkotásokat!

michael-keaton-beetlejuice960x640.jpg

Beetlejuice (1988)

(kritikánk a filmről)

Tim Burton különleges látványvilágú alkotása a tökéletes belépőszintet jelenti a horror világába. Ez a leginkább a dark fantasy és a sötét komédia kategóriáiba besorolható, humoros és groteszk szellemtörténet úgy nyújt egyedi bepillantást a horror műfajába, hogy közben soha nem merészkedik túl "mélyre". Erősen ajánlott darab a sötétebb műfajok iránt érdeklődő gyerkőcöknek.

Kedves Olvasóink! A kommentek között jelezzétek bátran, ha úgy gondoljátok, hogy a felsorolásunkból kihagytunk valamilyen tipikus "gyerekkompatibilis horror" alkotást!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3414312335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2018.10.31. 12:19:56

Most komolyan azt a 2016-os trágya Szellemirtókat képes voltál beleírni? :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2018.10.31. 18:57:41

@REMY: Gyerekeknek jó :)

Egyébként danialves bírja azt a filmet, én csak éppen elviselem.

exterminador 2018.11.02. 12:16:51

Szerintem nyomassuk nekik nyugodtan A texasi láncfűrészest vagy Az élőhalottak éjszakáját, vagy a Cannibal Holocaustot... Egyfelől emberkísérletnek nem rossz, másfelől meg mégiscsak klasszikusok.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2018.11.03. 12:00:51

@exterminador: ha már klasszikusok, akkor én régebbre mennék, a Retroshock-féle filmekig, amik már inkább viccesek, mint félelmetesek, pl. Gyilkos cickányok :)

Serrin 2018.11.05. 11:35:49

@Werewolfrulez: Pont ilyeneket néztük a múlt héten pár napig esténként. A fekete laguna szörnye, Az elfeledett vidék, stb.
Persze az adott film Retroshock bemutatójával kezdtük. :)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2018.11.11. 21:07:21

Pont ma adták az Elvarázsolt kastélyt Eddie Murphyvel.
Aztán a Nickelodeon is csinált egy jó pár gyerek-horrort, én egy vérfarkasost láttam Brooke Shields-cel meg a V mint Viktóriás lánnyal.
Aztán ott a boszorkányok Anjelica Hustonnal.
süti beállítások módosítása