Spectral (2016)
2016. december 10. írta: danialves

Spectral (2016)

spectral.jpgNic Mathieu filmje pontosan az a fajta produkció, amely már a startpisztolynál bukásra lett kárhoztatva: se sztárokra, se egy népszerű brandre, se áradozó kritikákra nem számíthat, viszont kellően sokba került ahhoz, hogy ezekre mindenképpen szüksége legyen (elég csak megnézni a fentiek közül legalább egy-kettővel bíró Szövetségesek, Inferno, illetve a még témájában is hasonló Szellemirtók bukását). Nem csoda tehát, hogy az eredetileg nyári tentpole-nak szánt produkciót végül a Netflixre kellett "menekíteni", a baljós előjelek közé csatlakozott az is, hogy a gyártó Legendary Pictures neve újabban egybeforrt a kritikai és box office bukásokkal (Warcraft, Blackhat), harmadikként pedig előhozhatjuk az ARQ-ot annak bizonyítékául, hogy a Netflix kifejezetten mellé tud nyúlni, ha nem egy niche piacot céloz. Azt persze soha nem tudjuk meg, hogy a streamszolgáltató mennyit fizetett a Legendarynek a Spectralért, és hogy ez melyik félnek érte meg jobban (kiindulva abból, hogy előbbi 90 milliót sem sajnált a Brightra vagy 120 milliót a Get Down 8 epizódjára, valószínűleg kölcsönösen előnyös alku köttetett), mi nézők azonban biztosan jól jöttünk ki az üzletből.

Ne tévesszen meg senkit ugyanis az előzetesben még nem annyira látványos, de a fináléra abszolút csillogóvá varázsolt külső vagy a történet high-concept vonásai (szellemszerű lényekkel összecsapó katonák - ennyit bőven elég is tudni a sztoriról). A Spectral egy ízig-vérig B-film, amely szinte könyörög a sznobizmust árasztó kritikai közhelyekért, papírvékony karakterekkel, klisékből és áltudományos maszlagokból építkező párbeszédekkel, valamint művészetnek még csak látszatát sem keltő fogalmazásmóddal. Nic Mathieu minden erejével azon dolgozik, hogy minél szórakoztatóbb és lenyűgözőbb élményt adjon át nézőjének, és bár ez az ambíció nem különbözik a bevételi listák csúcsán üldögélő produkciókétól, ő ezt rendkívül fájdalommentesen és hatékonyan valósítja meg.

spectral2.jpgA forgatókönyv ugyanis nem akar szövevényes, több szálon futó történetet megvalósítani, figurái közül is csak 3-4-et kell megjegyeznünk, az eléjük helyezett akadályokat pedig rettentő banálisan, ugyanakkor céltudatosan és áramvonalasan alakítja ki. A rendre két és fél órára rugó CGI-eposzokkal szemben a Spectral 108 percében gyakorlatilag nem lehet felesleges vagy egyszerűbben is elmesélhető mozzanatot találni, az izgalmak pedig hibátlan ütemezésben követik egymást. Mathieu akciói között sincsenek évekig emlegethető beállítások, elemezhető kaszkadőrmutatványok, de megoldásai amennyire konvencionálisak, annyira elegánsak és stílusosak is.

Senki ne várjon tehát óriási mutatványokat vagy maradandó élményt az alkotástól, a Spectral az az egyszerű, erőlködésmentes szórakozás, amelyet a saját súlyuk alatt dülöngélő filmmonstrumok egyre kevésbé képesek megadni. Azaz lehet, hogy hamar elfelejthetjük, de legalább kellemes volt a vele eltöltött idő - ezt pedig a Batman v Supermantől a Suicide Squadig tartó blockbuster-csalódásrengeteg melyik darabjáról tudnánk elmondani?

7/10

A Spectral teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3612037439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dFMeieR 2016.12.10. 14:30:35

Nekem még plusz pozitívum volt a sok poszt-apokaliptikusan ábrázolt, budapesti forgatási helyszín és látkép.

Jossarian 2016.12.10. 15:59:26

Koszi, ma este megnezem!

OvisAries 2016.12.10. 16:05:05

Mondjuk egy 4/10 eleg lesz, ne tulozzunk... Ha tv filmkent nezem akkor legyen 6/10. De alapvetoen tenyleg nem jo film. Kotelezoen hozza a kliseket, tokos katonak, okos fohos, kis kakaskodas, no, gyerek, rejtely, menekules, macgyveres fegyverepites, eppen az utolso pillanatban mentjuk meg a vilagot etc...csak egy kiskutya hianyzott belole.

agarik 2016.12.10. 17:11:38

A Suicide Squad oké volt. Végre nem dülöngélt saját súlya alatt, sima B-film volt a Marvellel való versengés helyett. Hozta a karaktereket, koppintva a Bosszúállók forgatókönyvét ami egy pocsék film volt, a SQ-ban viszont tényleg sima hentelni való szörnyeket raktak be gonosznak amitől máris működött amin a Bosszúállók elhasalt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.10. 20:33:28

@dFMeieR: Jaja, én is imádtam a szétlőtt Várat meg az Erzsébet hidat :D

@agarik:

Nem dülöngélt a saját súlya alatt, csak annyi karakter volt, hogy a film első tíz perce az, hogy ledarálják, hogy kik is ők, meg beleraktak egy Jokert kb. negyed órára, ja meg persze kellett Batman cameo is, hogy jelezzük, hogy univerzumépítés van. És nem akart a Marvellel versenyezni, csak éppen pótforgattak meg újravágták azzal a céllal, hogy viccesebb legyen...

Bergyilkos Bohoc 2016.12.10. 20:46:41

A BvS az egyik legjobb szuperhős film, a kicsit uncsi Marvel filmek után mindenesetre felüdülés. Csak nem állandóan a mozis verziót kéne figyelembe venni, hanem extended változatot.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.06.24. 10:59:23

Közepes sci-fi(?) akciós, háborús netflix film amiben jó keresni pest utcáit, helyeit.
Nevesincs színészekkel van tele, és az is árulkodó lehet, hogy azóta is azok, hogy ezt bemutatták...
Bp oda jutott, hogy nem Berlin a filmekben, hanem Moldova. Ez szomorú, nem?
süti beállítások módosítása