Másodvélemény: Suicide Squad - Öngyilkos osztag / Suicide Squad (2016)
2016. augusztus 05. írta: FilmBaráth

Másodvélemény: Suicide Squad - Öngyilkos osztag / Suicide Squad (2016)

A DC öngyilkos módon kihagyta a ziccert

suicide_squad.jpg

Power kritikáját itt olvashatjátok.

Hihetetlen, hogy a DC képes volt elbaltázni ezt a filmet. Adva van egy rakat jó karakter, megtalálták hozzájuk a legjobb színészeket (még Jai Courtney is meggyőzőtt végre annyi év után, hogy van keresnivalója a filmvásznon!), felizgatták a népet néhány ki..vételesen jól sikerült trailerrel, aki betódul a moziba, és a végén ott ül teljes letargiában, mert csak egy teljesen átlagos képregényfilmet kapott, nem azt a dögös akció és poénorgiát, amelyről mélyen hitte, hogy majd könnyes szemekkel mesél az unokáknak sok év múlva is. Az év legnagyobb csalódását sikerült produkálnia az amúgy sem túlságosan fényesen muzsikáló DC-nek, és nagyon össze kell kapnia magát, mert ha a Wonder Woman is ilyen sz..emérmetlenül gyengére sikeredik, kezdhetik bontogatni a pezsgőt a Marvelnél, és ez nekünk, nézőknek nem jó hosszú távon, mert ha nincs verseny, be fog állni a piac a közepes minőségű alkotásokra, és szét fogjuk unni az agyunkat a moziban. Szóval ideje lenne szétrúgni néhány magasabb beosztáshoz tartozó hátsó fertályt a DC-nél, a közjó érdekében.

Egy laza világuralomra törő boszorkány okoz fejfájást az emberiségnek, akivel szemben hatástalanok az átlagos fegyverek, ezért minden jobb meggyőződésük ellenére kénytelenek bevetni a nehézsúlyú zsiványokból álló különleges osztagot, akik előtt az a két lehetőség áll,  hogy vagy meghalnak, vagy csökkentik a büntetésüket az eredményes bevetés után. Mivel az egészéges életösztön erősen működik nem éppen hétköznapi hőseinkben, ezért bedobják magukat, aztán persze minden rosszul sül el, és irgalmatlan nagy slamasztikában találják magukat...

Ha valaki, én aztán tényleg nem vagyok képregényfan, de azért Joker, Batman, Harley Quinn és Deadshot nevének hallatán még az én amúgy Enterprise-rajongó szívem is erősebben kezdett dobogni. Aztán amikor kiderült a szereposztás, még magasabbra csapott nálam az érdeklődés lángja, hogy aztán teljesen tűzbe jöjjön az előzetesektől. Aztán jöttek az aggasztó hírek, pótforgatás, a Batman vs Superman csúnya buktája, de nem tudtam elhinni, hogy ebből az alapanyagból és szereplőgárdából nem tudnak egy emlékezetes mozit gyártani. Pedig de. Padló, kész. Egy összefércelt CGI-orgia lett a végeredmény, egy nagyon mérsékelten vicces akciómozi, amelyet a színészi alakítások mentenek meg attól, hogy teljesen nézhetetlen legyen.

Tökéletesen érthető, hogy a DC is univerzumot akar építeni, ezért minél több karaktert akar belezsúfolni a filmbe, csak figyelni kellett volna arra, hogy meglegyen a megfelelő súlyuk a történetben. Aki van annyira ostoba, hogy Joker figuráját csak jelzésértékűen dobja be a közösbe két legendás film után, az tényleg magára vessen. Szégyenteljesen kevés jelenetben szerepel a Jared Leto alakította karakter, és akkor sem engedik szabadjára a benne rejlő őrületet, egyetlen cool mondat sem jutott neki, kis túlzással biodíszletként funckionál a filmben, és ezt a hatalmas luxust nem engedheti meg magának a stúdió (vélhetőleg időközben erre már ők is rájöttek), mert nagyon kellett volna egy valódi főgonosz ebbe a filmbe, mert azért lássuk be, egy hisztisen vonagló boszorkány és egy tüzes ősi lény nem igazán hiteti el velünk, hogy tényleg akkora gáz van, hogy ennyi szuper (anti)hős kellene a likvidálásukhoz.

suicide_squad1jpg.jpg

Rosszak vagyunk és szeretünk rosszalkodni, de mégiscsak megmentjük a világot, ha már ilyen szépen összejöttük. Nem volt rossz az alapötlet, sőt, de azért kellett volna egy jó forgatókönyv, amivel ki lehet tölteni a játékidőt, mert a fiúk a CGI-részlegen technikailag valóban tudnak varázsolni, de csak a hátteret tudják biztosítani, a hangsúlynak a karaktereken és a történeten kellett volna lennie. Nem látok bele a forgatás kulisszatitkaiba, de véleményem szerint ott ment félre teljesen a film, hogy mást akart a rendező, és mást a stúdió. Nem tudták igazán eldönteni, hogy a szórakoztatáson vagy inkább a sötét hangulaton legyen a hangsúly, ennek eredményeként jól indul a film, aztán viharsebesen elszürkül, az elején ellőtték a puskaport, próbáltak ugyan nagyon cool szövegeket adni a színészek szájába, de sokszor sajnos csak kínos poénokra futotta. Akcióban és látványban sem annyira lenyűgöző az összhatás, mint amennyire a marketinggépezetnek köszönhetően felfokozott várakozás miatt elvártuk volna, de a legnagyobb probléma az, hogy viharsebesen szétesik a történet, nincs gerince a filmnek, sablon sablon hátán, kiszámíható fordulatok tömege vár ránk, hogy aztán a végére teljesen belefásuljunk az egyre üresebb látványba. Előrehaladott Queen - fanságom miatt a zenéről nem biztos, hogy részrehajlás nélkül állítom azt, hogy tökéletesen érdektelenre sikeredett.

Ez a színészgárda ennél sokkal többet érdemelt volna, Margot Robbie arra született, hogy eljátssza Harley Quinn-t, simán lejátszott mindenkit a vászonról, még Jared Letot is, akitől én személy szerint többet vártam, sajnos nem érte el Jack Nicholson és Heath Ledger szintjét, bár ebben a forgatókönyv is ludas volt, de az igazi mélység akkor is hiányzott az alakításából. Will Smith végre ismét hozta saját magát, Jai Courtney végre jó volt, Viola Davis pedig remek. Kár, hogy a főgonoszt alakító Cara Delevigne a szépségén kívül semmit sem tudott hozzáadni a filmhez. Scott Eastwood sem váltotta meg a világot, de legalább jól nézett ki.

David Ayer-nek nem volt szerencséje, hiába jó rendező, a képregényfilmek világában még újonc, és nem tudta összefogni a sok karaktert mozgató történetet, a stúdió pedig valószínűleg elkezdett kapkodni és futni a pénze után, ennek a helyzetnek pedig sajnos a film látta a kárát. A végeredmény egy teljesen felejthető tucatmozi lett, amelynek vannak ugyan szép pillanatai, de összességében egy hatalmas kihagyott ziccer, amelyet nem lesz könnyű kihevernie a DC-nek, de nekünk sem. Kár érte, nagyon kár!

5/10

A Suicide Squad - Öngyilkos osztag teljes adatlapja a Mafab (Magyar Filmes Adatbázis) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr58945008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.08.06. 00:21:47

Delevigne kisasszony keresztneve Cara.

Szerintem a WW végre jó lesz. A DC-hez különösen illik a korszak, bár az első Amerika Kapitánynak is jót tett, hogy a múltban játszódott. Én egy rakás hard boiled krimit írnák át szuperhős történetté a helyükben, a dieselpunk stílus szerintem sikeres lehetne és megkülönböztetné őket a Marveltől.

agarik 2016.08.06. 07:43:12

@nemorino: Igazából Ms DeleviNgne világnézete nem ismert,csak annyira hogy családja NEM KERESZTÉNY, hanem zsidó. Tehát valószínűtlen hogy lenne keresztneve.
Persze az is valószínűtlen hogy ő maga zsidó lenne, lévén teletetovált, biszexuális.

AldoWinnfield 2016.08.06. 19:57:18

@agarik: És most tulajdonképpen mit akartál mondani? :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.16. 23:15:42

Ha ilyen, amikor a DC vicces és laza, akkor a Justice League nagy szarban van. Igazából az húz fel, hogy amíg a BvS akart valami lenni, csak totálisan félresikerült, addig ez már csak látványosan a 700 milliós box office felmarkolására megy rá, összecsapott kliséhalom, amit még utólag direkt jól össze-vissza is szabdaltak, csak hogy még zaklatottabb legyen. Ennyiben nem értek tehát egyet a kritikával, hogy ha Ayer és a stúdió között vita volt, akkor fogalmam sincs, hogy miről, mert nem hogy két koncepciót nem látok benne, de még egyet sem. Az én elméletem inkább az lenne, hogy Ayer kapott kb. 2 hetet, hogy megírja a forgatókönyvet, aztán ennyire futotta belőle. (És ha most azt hiszed, hogy túlzok, én hallottam Antal Nimród sztoriját arról, hogy a Predators forgatókönyvét 3 hét alatt hozták össze, mert premierdátum előbb volt, mint kész szkript, és csúszni semmiképpen nem volt szabad...)
süti beállítások módosítása