Másodvélemény: Minyonok / Minions (2015)
2015. július 12. írta: danialves

Másodvélemény: Minyonok / Minions (2015)

AldoWinnfield kritikáját itt olvashatjátok

Az már szinte megszokott, hogy egy sikeresen filmből minden úton-módon franchise-t fognak faragni, azonban ez különösen igaz azokban az esetekben, ha egy olyan aranytojást tojó tyúkról van szó, mint a Gru-széria a Universal számára. Most ugyan a Jurassic World milliárdos bevételében úszva a legkevésbé sincsenek rászorulva egy bizonyos produkció sikerére, de 2010 és 2013 történetesen két olyan év volt, amely elég csúfosan nézett volna ki számukra a gonosztevő és sárga inasai osztatlan sikere nélkül. Ez pedig természetesen arra indította őket, hogy az utolsó centet is megpróbálják kisajtolni ebből a márkanévből, így mielőtt 2017-ben egy klasszikus trilógiává bővülne a széria, kaptunk még egy spin-off / előzményfilmet. Amely sajnos erősen magán hordozza a fent vázoltak nyomait, de ettől még egészen kellemes szórakozás.minions-mv-4.jpg

Alapesetben háttérbe szorított comic relief karakterekre felhúzni egy egész filmet veszélyes vállalkozás, és bár a címszereplők ezúttal tényleg sokkal nagyobb teret kapnak, alapvetően maguk az alkotók is ódzkodtak attól, hogy mindenféle mélységet nélkülöző, egymással pedig csak halandzsázva kommunikáló címszereplőiket állítsák maradéktalanul a középpontba. Ebből kifolyólag több mellékszereplő is megjelenik oldalukon, ezek közül pedig leghangsúlyosabbként Scarlett Overkill, akit egyértelműen Gru helyettesének szántak a történetben.

Amíg a szándék érthető és üdvözlendő, sajnos a megvalósítás már annál kevésbé: ami ebben a filmben nem a minyonokról szól, az bántóan fantáziátlan, élettel teli karakterek helyett látványosan kényelmetlen pótlékok sorakoznak előttünk, hogy a történet haladhasson A-ból B-be. Scarlett és társai jelenetei mintha csak azért szerepelnének, hogy ők is a vásznon legyenek, ezek a pillanatok pedig ennek megfelelően egy erőltetett "legyünk-már-túl-rajta" szagtól bűzlenek, és súlyosan nélkülözik azt a fantáziát, ami eddig a szériát jellemezte. Természetesen érezhető a kényszeredett dilemma: ha viszont túlságosan sok időt és energiát fordítanak az új szereplőkre, akkor gyakorlatilag egy Gru-filmet kapnánk Gru nélkül.

Így bizarr módon pont az történik, amit a készítők olyannyira próbáltak elkerülni: egyrészről a minyonokhoz társuló új arcok nem pótolják a hiányzó mélységet, ezzel párhuzamosan viszont a kis sárga lények viszik el a hátukon az alkotást. Ugyanis az ő szkeccseik - többé-kevésbé - hozzák az eddig megszokott színvonalat, tömény adagban pedig egyértelműen fenomenálisabbak, mint amikor csak másodpercekre kaptak lehetőséget. A jeleneteik tele vannak szinte észrevehetetlen humormorzsákkal, legyen szó vizuális részletekről vagy a spanyolos minyon-halandzsába kevert szófordulatokról. De ahogy azt sejteni lehetett, ők is csak akkor működnek igazán, amikor a forgatókönyv hagyja egy kicsit szabadon, már-már improvizatív módon ökörködni őket, és nincs szükség arra, hogy mozgassák a cselekményt.minions-2015-003-hugged-by-scarlet-overkill-original.jpg

Hiába féltem tőle, végül egy karakterívek, kidolgozott cselekmény nélküli alkotásként kezd el működni a Minyonok, és bár egyértelműen negatívumként élhető meg a Grukat jellemző érzelmi utazás és az ötletes mellékszereplők hiánya, cserébe egy kacagtató showt kapunk. Ebből a szempontból sokkal jobb választás is lett volna, ha eleve az első percekben villámléptekkel lezavart történelmi kitekintés (amelyből azért mondanivalót is ki lehetett volna csiholni) vagy a Gonoszbörze által felvillantott univerzum adta volna a történet ívét egy kiherélt retro-Gru helyett.

Persze utólag könnyű okosnak lenni, hogy végül is egy rakás agyatlan szkeccs összefűzése is jobb döntés lett volna, mint egy ötlettelen és az eddigi két részhez képest meglehetősen felszínes narratívára felhúzni a Minyonokat, de ettől még tény, hogy a mű csak humorában adja vissza azt, amiért a két Grut szerettük. Talán túl kényelmes is betudni ezt annak, hogy az eredeti forgatókönyvíró-rendező négyesből egyedül Pierre Coffin maradt már csak bábáskodni az alkotás felett, mintha a végeredményt eleve nem tervezték volna többre a franchise újabb megfejésénél. Ez azonban a nyilvánvaló csalódás ellenére is sokkal szórakoztatóbb annál, hogy tragédiaként kezeljük.

7,5/10

A Minyonok teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

Apropó retro: itt bizony jelentős mértékben nem gyerekfilmről van szó, és itt most nem a minden bizonnyal az erőszakos utalásoknak szóló 12-es karikára kell gondolni, hanem arra, hogy a film humora tele van olyan történelmi és kulturális utalásokkal, amelyek csak a felnőtteknél fognak betalálni. (Megkockázatatom, kétszer annyit nevettem, mint bármelyik kiskorú néző). Ráadásul a UIP egyáltalán nem volt olyan figyelmes, mint az Agymanók on screen feliratait következetesen lefordító Fórum Hungary, így egy-két apróbb vicchez az angoltudás sem árthat.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr657619194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklós Miklós 2015.07.14. 07:52:49

Miért kell idegen szavakat használni, mikor egyértelműen megvannak a gondolkodás módnak megfelelő magyar kifejezések?

regisz 2015.07.14. 08:38:26

Az indexes címet ki írta?

Más, másabb, legmásabb... :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.14. 12:47:09

@Miklós Miklós: Miért kell nyelvtannácinak lenni, amikor egyértelműen nem tudsz magyar szavakat helyesen leírni?

@regisz: Nem túl meglepő módon az Index szerkesztői. ;) Bár asszem én is valami hasonló szöveggel küldtem be.

ayo · http://jateknaplo.blog.hu 2015.07.14. 14:22:40

@regisz: egyszerű a válasz: http://smokingbarrels.blog.hu/search?searchterm=másabb&searchmode=or&submit=OK

Miklós Miklós 2015.07.15. 13:52:06

Nem nyelvtan. Aztata beszólásokat én se nem szeretem.
"felszínes narratívára felhúzni" - ne mond, hogy ez minden olvasónál elmegy.
A tieddel együtt már 3 hozzászólást kiérdemeltél...gratula

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.15. 14:01:05

@Miklós Miklós: A nyelvtannáci kifejezést valóban csak azért használtam, mert frappáns volt, ettől függetlenül továbbra is szórakoztat, hogy mindig a legnagyobb mélymagyarok nem tudnak magyarul írni...
Sajnos nem interjúvoltam meg mind a 2800 olvasót, úgyhogy ezügyben nem tudok nyilatkozni, de van egy olyan érzésem, hogy te sem, szóval szerintem kicsit nehézkesen fogunk dűlőre jutni ebben a témában. Mindenesetre nem teljesen egyértelmű, hogyan kapcsolódik ez az eddigi problémához.
A gratuláció lényegét sem feltétlenül látom, de azért köszönöm.

Miklós Miklós 2015.07.15. 16:37:33

Mi a baj a "magyar írásommal"? Bánt, hogy nem tömöm tele netes angollal?
Egyelőre nincs probléma, csak gerjeszteni akarsz egyet. Csupán megkérdeztem, miért nem használsz magyar, de legalább közérthető szavakat. A narratíva példaként legalább annyira frappáns mint a nyelvtannáci.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.15. 16:45:56

@Miklós Miklós: Nem bánt, mint mondtam, kifejezetten szórakoztató, hogy úgy tartasz kioktatást magyar nyelvből, hogy pl. a "gondolkodásmód" egybeírása még nem megy.
Egyébként tényleg nincs probléma, mert a kérdésed feltételezésével ellentétben én magyar és közérthető szavakat használok (a narratíva pl. tökéletesen ez), innentől kezdve már csak azt nem tudom, a te kötözködésed mire vonatkozik.

Miklós Miklós 2015.07.16. 07:49:37

a narratíva nem az
nem kötözködöm ha nem érted miért tettem fel a kérdést nem kell beszélnünk
új korszak új gyermeke vagy megértettem a másodvéleményt te vagy a nyelvtannáci
szép(?)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.16. 11:22:59

@Miklós Miklós: De az.
Viszont ha már annyira kritikus számodra az érthetőség, azt megkérdezhetem, hogy miért nem használsz központozást a mondataidban?

Miklós Miklós 2015.07.16. 14:21:54

@danialves:
Rendben, legyen a narratíva egy elfogadott kifejezés a magyar nyelvben.
Melyik mondatomat tudtad félreértelmezni a szerinted helytelen központosítás miatt?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.16. 15:31:29

@Miklós Miklós: Egyiket sem értelmeztem félre, de ha neked ez jött le, akkor szerintem itt sokkal kevésbé van probléma az én közérthetőségemmel, mint a te szövegértéseddel...
süti beállítások módosítása