Agymanók / Inside Out (2015)
2015. június 23. írta: !Márk!

Agymanók / Inside Out (2015)

inside-out-teaser-trailer-1-2015.jpgA Pixar stúdió még úgyis az animációs filmek zászlóshajójának számít, hogy néhány botlást láthattunk tőlük az elmúlt években. A lecke tehát fel volt adva a nem túl kecsegtető magyar címmel rendelkező Inside Out előtt. Viszont a Pixar ismét méltó lett régi nagy híréhez sőt, a Toy Story-trilógia után egyértelműen az Agymanókat mondanám az animációs fellegvár legerősebb darabjának.

A történet egy átlagos kislányról, illetve az ő fejében működő manókról szól, akik mind egy-egy érzelmet testesítenek meg, és a nevüket is innen kapták. Derű, Bánat, Majré, Undor és Harag egy irányítóközpontban élve, egy monitoron keresztül figyelik a kislány életének alakulását, az irányítókonzol segítségével pedig ki-ki a megfelelő pillanatban lép közbe. A gond azonban a túlzottan mohó és kíváncsi Bánat miatt adódik, akivel együtt Derű is kikerül a fejhadiszállásról. A teljes érzelemvilághoz azonban mindenképpen vissza kell térniük, azonban ez cseppet sem egyszerű dolog.

io1.jpgA Pixar-nál nem újdonság a kreativitás, de itt olyan szintű ötletáradat fogad minket, aminél fantáziadúsabbat el sem lehetne képzelni. Remekül be van mutatva, ahogy az érzelmek sokszor veszekednek, harcba szállnak egymással, hiszen velünk is sokszor megesik, hogy kavarognak bennünk az érzelmek, és most, az Agymanók révén láthatjuk azt, hogy ilyenkor mi is zajlik az ember fejében. Ami igazán bravúros, hogy a készítők egy pillanatra sem ütköztek logikátlanságba. Tökéletesen kijönnek az egydimenziós karakterek jellemrajzai, és a fejen belüli jelenetek egytől egyig úgy vannak ábrázolva, hogy az ember ne érjen tetten semmiféle bakit, ami egy ilyen történet esetében igazán dicséretes. En bloc elmondható a filmről, hogy nincsenek kilógó pontok, elvarratlan szálak vagy felesleges jelenetek. Egyszerűen itt minden a helyén van, tökéletesen passzol minden egy univerzális olvasztótégelybe.

 A film humorvilága rendkívül friss, nincsenek unalomig ismételt, elcsépelt poénok, viszont összességében nézve sem elsősorban a nevetésről szól az Agymanók, hanem a mögöttes tartalomról. Nem kevés olyan jelenet van, amikor pattanásig feszül a hangulat, van miért bőven izgulni. Emellett a látványvilág is kiváló, bár a Pixar esetében ezt már csak formalitás gyanánt említem meg. A színek rendkívül élénkek, a képkockák minden egyes apró szegmenséből árad valami hihetetlen alkotói készség, közben mégsem éreztem azt, hogy a készítők a vizualitással akartak volna lekenyerezni. Tökéletes harmóniában működik minden elem ahhoz, hogy egy remek családi filmet kapjunk.

Ha akarnék sem tudnék belekötni az idei év eddigi legjobb filmjébe. Változatos, izgalmas, helyenként nagyon vicces, és általánosságban elmondható, hogy semmi máshoz sem fogható. Kötelező néznivaló, nemtől és kortól függetlenül. Alighanem meg is van a jövő évi Oscar-díjas animációs film.

10/10

Az Agymanók teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr197565804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.06.24. 05:21:17

"helyenként nagyon vicces"

ezt most komolyan mondtad? Egy Pixar film, "helyenkent vicces"?? Szomoru egy krapek lehetsz :D

Kyria 2015.06.24. 10:32:04

10/10? Szuper:)! Éppen most olvastam egyébként az Index-en egy elemzést, mely szerint a 6-8 évesek valószínűleg nem fogják érteni: index.hu/kultur/cinematrix/2015/06/24/agymanok/.
Megjegyzem, én unokaöcsém esetében is mindig megnéztem, mire vigyem el, hogy korának és befogadóképességének megfeleljen, de sok szülő - bizonyára időhiány miatt - ezt nem teszi meg.

AldoWinnfield 2015.06.26. 20:22:14

Fantasztikus film, a Pixar legjobb darabjai között és az ez évi filmtermés krémjében bérelt helye van...

FilmBaráth 2015.06.28. 07:56:47

Zseniális film! 10/10:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.04. 17:21:37

Szerintem kicsit túl van hájpolva, az egyik bajom az volt vele, hogy az alapanyagban (mint azt a stáblista is mutatta) sokkal több volt, mint amennyit kihoztak belőle, szerintem ez az utazós-feladatmegoldós rész kicsit lapos lett és jelentősen feldobta volna, ha közben látjuk, a 3 másik hogyan küzd meg Riley irányításával.
Illetve valamennyire ehhez kapcsolódik, hogy akármennyire is intelligens és okos film, meglehetősen kiszámítható érzelmi húrokat pengetett, engem így a vége nem tudott igazán szíven ütni.

A humorát imádtam, a Pixar visszatért, és nagyon kerek és profi film, de azért szerintem nem ez a legjobbjuk.

Ja és ha belekötést szeretnél: Undort azért nem sokszor tudták elsütni, úgyhogy kénytelen voltak többnyire funkcióján kívül használni. :P

@Kyria: Az index filmes rovatát elvből nem olvasom, de lehet benne valami, nekem úgy tűnt, hogy elsősorban a korai pubertáskor van a középpontban, viszont szerintem alapvetően erre a problémára (költözés, érzelmek elfogadása) a fiatalabb korosztály is tud valamilyen szinten reagálni. De tény, hogy legjobb szívvel a 10-12 éveseknek ajánlanám.

Kyria 2015.07.06. 09:47:20

Pénteken megnéztük. Én az újszerű alapötlet és a finom, részletgazdag kidolgozás okán a 10-ből 9-et adnék a filmnek. Rendkívül meg lennék lepődve, ha a témát nem folytatnák, azaz nem lenne Agymanók 2., talán 3. is, mert bőven akadnak a témában tartalékok. Érdekes volt, mert a Kedvesem a képzeletbeli barát figuráját egyáltalán nem értette, kérdezte is, hogy ez mi (én viszont olvastam már arról, hogy sok gyerek kitalál magának ilyesmit, úgyhogy el tudtam magyarázni), a fejhadiszállást a szigetekkel, az emlékgombócokat, valamint a visszajutás során átéltek rendkívül ötletes megjelenítését viszont mindketten lenyűgözőnek találtuk. Ami még nekem feltűnt - de lehet, hogy tévedek, úgyhogy kíváncsi lennék mások véleményére is - hogy az egész filmben (a régi Pixar-hoz viszonyítva persze) mintha lágyabbak, amolyan Disney-sek lennének volna a vonalak. Nagyon érdekelne, hogy egy 12 éves gyerek ebből mit szűr le, de ahol mi voltunk - Aréna - ott konkrétan péntek délután egyetlen gyerkőcöt sem láttunk a vetítésen.

Flankerr 2015.08.19. 21:28:25

@Kyria: Ma néztem Arénában, fele gyerek volt a 2/3 teli (igaz, egy kisebb) teremben.
A film pedig 9/10, így volt jó, várom a folytatást. A legjobb a végén hokipályán a fiú volt, az 110% hiteles :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.22. 22:21:59

Szimplán a legfontosabb animáció az elmúlt évtizedekből. Kötelező kellene, hogy legyen már az általános iskolákban. Lehet nem teljesen pontos pszichológiailag, de a lényeg nagyon átjött. Az érzelmek, az emberi működés, a játszmák, a triggerek.
süti beállítások módosítása