Jurassic World (2015)
2015. június 11. írta: AldoWinnfield

Jurassic World (2015)

jurassic3.jpg

Úgy sejtem, mindenkinek élénken él az emlékezetében az a pillanat, amikor Spielberg 1993-as klasszikusában, a Jurassic Park széria első részében Dr. Grant és társai először látják meg teljes életnagyságban a dinoszauruszokat. Akárcsak ők, mi is elvarázsolva érezhettük magunkat: a filmezés egyik nagymestere lenyűgöző mozit készített soha nem látott látvánnyal. 'Megcsinálta... Ez az őrült kurafi megcsinálta!" - szól halkan Malcolm professzor az említett jelenetben, s valószínűleg a nézők többsége épp ilyen, vagy hasonlóan nagy szavakkal dicsérte Spielberget és művét. Az úttörő (s mind a mai napig működő) vizualitás, amely rendkívül okosan keverte a megépített robothüllők és a CGI használatát azonban kevés lehetett volna ahhoz, hogy ennyire emlékezetes darab kerekedjen ki a Jurassic Park-ból. Talán éppen ezért készült el egy rendkívül okos forgatókönyv (köszönjük, Michael Crichton!), amely nem elégedett meg annyival, hogy tizenkettő egy tucat karaktereket dobáljon a kiéhezett dinoszauruszok útjába. A Jurassic World előtt újranéztem a franchise indító részt, s most is lenyűgözött az az alaposság és gördülékeny mesélői stílus, amit Spielberg ebben a filmjében járatott a csúcsra. Az erős írott alapanyagra támaszkodva játszi könnyedséggel építette fel a figurákat, ráérősen, mégis feszes tempóban vezetett be minket, a mozi szerelmeseit az ő csodaországába. A dinoszaurusz megeszi az embert alapfelállást rétegelve nem félt érdekes gondolatokat közölni közönségével (Malcolm eszmefuttatásainak mindegyike a film csúcspontjai közé tartozik), s az újra a Földön járó állatok is többek voltak puszta szörnyeknél, cirkuszi látványosságnál. A Jurassic Park legnagyobb erőssége mégis a nagybetűs KALAND volt, amelyet átéltek a karakterek és általuk mi is. Ezt az élményt kellett volna reprodukálni, de legalábbis megközelíteni a két korábbi folytatásnak, s jelen cikk tárgyának is. Egyiknek sem sikerült.

jurassic1.jpg

Bő húsz év telt el az első rész eseményei óta. Az Isla Nubaron már tíz éve működik egy hasonlóan nagyszabású vállalkozás, mint amit  John Hammond megálmodott: körülbelül húszezer embert képes szórakoztatni egy időben a Jurassic Worldre keresztelt élménypark. Gyermekek és szülők, öregek és fiatalok egyaránt kíváncsiak a sok millió évvel ezelőtt kihalt lényekre.  Ahhoz azonban, hogy az érdeklődés ne lanyhuljon, a vezetésnek és a tudósoknak évről-évre elő kell állniuk valamilyen újdonsággal. Valami érdekessel, valami naggyal, valami veszélyessel, ami bekerül a médiába. Most éppen egy genetikailag módosított hibridet kotyvasztottak ki a boszorkánykonyhában, kihívva maguk ellen a sorsot: az ember soha nem tanul hibáiból. A szuperdinoszaurusz elszabadul, s a széles mosolyokat felváltják a félelembe forduló arckifejezések. Ahogy Malcolm is mondta: 'Mindig így kezdődik. Aztán jön a rohangászás... Meg a sikítozás..."

Ennél nem is kínál sokkal többet a film, talán csak egy kis jóleső nosztalgiát és hol ötletes, hol tolakodó fanservice-t. Aki pusztán ezekre vágyik, megkapja, amit akar. A második felvonás kiábrándító lélektelensége, illetve a harmadik rész ötlettelensége és visszafogottsága után a Jurassic World jelentősen emeli a téteket. Bár a fókuszban ismét egy kis csoport van, ennyi ember egyszerre talán még soha nem volt veszélyeztetve a dinoszauruszok által. A body count jelentős, a szükséges, bár meglehetősen unalmas bevezetés után erőteljesen felpörög a cselekmény és csak az utolsó jelenetre lassul le újfent. A rohanós tempó a játékidő erejéig elpalástolja a hibák egy részét, s hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szórakoztam jól a film középső harmadán. A fináléra azonban teljesen erejét veszti az alkotás, a felvezetett szálak hol didaktikusan (ember és raptor kapcsolata), hol röhejesen (a genetikailag módosított dinoszaurusz halála), hol szimplán csak amolyan elégséges (az emberi kapcsolatok) módon érnek véget, s nyoma sincs meg bennük azoknak a pillanatoknak, amelyek addig a lehető legklisésebb jelenetet, felállást is megmentették. A korántsem tökéletes, s éppen ezért valahol szerethető karakterek közötti interakciók, ügyesen elhelyezett, tényleg üdítő poénok elmaradnak, s hiába a jellemfejlődések, ha éppen ezek igazi lezárása nem veszi a fáradtságot a rendező. Az irány pedig jó volt, mintának egyértelműen Spielberg klasszikusa szolgált: ott sem voltak túlbonyolítottak a figurák, mégis sokkal emlékezetesebbre sikeredtek, mint utódjaik. Mindezek ellenére a fő karakterekkel meg voltam elégedve, a kevésbé fontosak, a mellékszereplők viszont a legkisebb mértékben sem lettek eredetiek, sőt igazából bosszantóan közhelyesre sikeredtek.

jurassic2.jpg

Ami a leginkább irritáló a filmben, hogy egy kis odafigyeléssel könnyedén emlékezetes darab lehetett volna. Bár szinte semmit nem ad hozzá az alapmű koncepciójához, s sok helyütt sajnos kifejezetten buta, a rendező némi stílusérzékkel és jóleső visszafogottsággal rengeteget javíthatott volna a végeredményen. Ott van például mindjárt a legszembetűnőbb példa: a CGI borzalmas túlhasználtsága sok helyütt kizökkentheti a nézőt a film világából. Félreértés ne essék, a látvány megfelel a 2015-ös elvárásoknak. Sok helyütt pazarul néz ki a Jurassic World. Valahogy mégis minden olyan puha. Nincs súlya a Tyrannosaurusnak, a raptorok szinte lebegnek a föld felett, s vannak olyan képek, amikor minden számítógéppel generált. Egyszerűen még mindig nem sikerül kellően realisztikussá faragni ezeket a lényeket, s ez főleg akkor domborodik ki, amikor nincsen semmi olyan a képkockában, ami a valós világban is ott volt. Ideje lenne újra felfedezni az épített díszletekben és a makettekben, működő robotokban rejlő erőt a filmeseknek, mert ezek, illetve a CGI megfelelő kombinálása képes szerintem arra, hogy egy blockbuster igazán kiváló vizualitással kerülhessen a mozivásznakra. Colin Trevorrow rendező egyébként többé-kevésbé jól eligazodik a poligonuniverzumban, sok helyütt jól építi a feszültséget és operatőrével együtt képes volt néhány igazán kreatív kameramozgással is feldobni munkáját.

jurassic-world1-700x467.jpgAz előzetesek alapján sokan temették már a filmet, s végül valamennyire igazuk is lett a károgóknak. A tanítható raptorok ötletét például tapasztalatom szerint sokan hülyeségnek tartották, a Jurassic World  viszont megmutatja, hogy működőképes ez az idea. Épp csak az a baj, hogy a biztató kezdés után látványosan nem tudnak mit kezdeni vele (pedig lehetne mit), s ugyanez igaz a hibrid dinoszaurusz vonalra is. Ha ehhez hozzáteszem, amit már írtam korábban is, hogy a karakterek jellemfejlődése is majdnem kielégítő, vagy azt, hogy kis rásegítéssel a látvány is minden igényt kiszolgáló lehetett volna, akkor azért azt hiszem, már tudjátok is, mit gondolok a filmről. Akár jó is lehetett volna. Sőt, remek folytatása lehetett volna egy klasszikusnak, amit utolérni, túlszárnyalni ugyan nem igazán lehet, de próbálkozni azért ennél erősebben is lehetne...

6/10

A Jurassic World teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr777530524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.06.12. 01:12:09

Nem tudok vitatkozni a leírtakkal. Én azért egyel feljebb pontoztam 7/10 mert azért mindent összevetve jó film.

De, SENKI SE NÉZZE MEG 3D-BEN, MERT BORZALMASAN EL LETT CSESZVE!!! Annyira sikerült elcseszni az átkonvertálást, hogy az már bűn...

Scorpion82 2015.06.12. 07:11:42

A rajongók, ha még nem tették, olvassák el a könyveket! Talán nem mindenki tudja, de a Jurassic Park, és az Elveszett világ is Michael Crichton azonos című REGÉNYEI alapján készültek. (Magyarországon Őslénypark, és Szörnyek szigete címen érhető el.)
Éppen ezért, az Elveszett világ film a filmvilág egyik legnagyobb tévedése volt. Ugyanis SPielberg itt eldobta -legalábbis nagyrészt- Crichton regényét, és egy tipikus agyatlan amerikai popcorn mozit készített belőle. Holott könyvben az Elveszett világ legalább annyira hangulatos és érdekes volt, mint a Jurassic Park, tele tudományos teóriákkal, fejtegetésekkel, és bizony MÉG TÖBB IZGALOMMAL.
A mai napig nem értem, miért kellett Crichton művét így meggyalázni, és ha már az első filmnél olyan szépen sikerült követni, ittm iért kellett olyan szarságokkal megpakolni, mint pl. a városi jelenet. Ez benne sincs a regényben.
Éppen ezért, én egy, a regényeket jobban követő rebootnak jobban örültem volna, mint ennek a negyedik folytatásnak.

Dr_utcai_arcos 2015.06.12. 10:36:45

@Nyílméregbéka: Nebasz...a bemutató alapján pont azt mondtam, hogy na ezt 3d-ben lenne érdemes :/.

AldoWinnfield 2015.06.12. 12:49:45

@Nyílméregbéka: Nálam nem billent át a jó film kategóriába. Talán ha az utolsó tíz nem ennyire gyenge...@Scorpion82: Tudjuk, mi alapján készült a film.:)@Dr_utcai_arcos: Nem tesz hozzá semmit a 3D...

Nyílméregbéka 2015.06.12. 14:19:31

@Dr_utcai_arcos: Én is ezért néztem 3D-ben, mert egyébként sose ezt választom ha lehet, de most azt gondoltam dínókat mégis csak érdemes lesz... Nem értek a technikai részéhez az ilyen konvertálásnak, de ez laikus szemnek is csapni való volt. Pont fordítva volt mint a valóságban, az előtérben voltak kisebbek, és a hátérben a nagyobbak a tárgyak és emberek. Ha az előtérben látszottak a raptorok, kutya nagyságúnak tűntek az emberekhez képest, ha meg mögöttük volt a térben, akkor meg nagyobbak mint az emberek. A majd kétméteres D'Onofrio néha egy fejjel alacsonyabbnak látszott Prattnél, ha előtte állt... Nem tudom hogy ez mozifüggő-e, valami beállitási kérdés, vagy a kópia volt ilyen, de a pécsi CC-ben borzasztó volt!

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.13. 21:18:59

@Scorpion82: Az első Jurassic Parkot elolvastam, az egyik legjobb kalandregény, és jóval komolyabb, mint Spielberg családbarát verziója (ami ettől függetlenül az egyik kedvencem). Most, hogy említetted, kedvem támadt elolvasni a második részt is.

borosnyuszi 2015.07.14. 11:56:33

Félve néztem meg a Jurassic World-öt annyian alázták meg ezért nem szaladtam neki nagy elvárásokkal és ehhez képest kellemesen csalódtam. Nem kiemelkedő film de nem is nézhetettlen sőt egyenesen szórakoztató. Rengeteg az utalás az első részre (kedvencem a Jurassic parkos pólót viselő vezérlőben dolgozó srác aki amúgy ontja a vicceket pl. pepsisaurus, az elmaradt csókjelenet a búcsúzáskor stb) ő az első részben szereplő Samuel Jackson megfelelője. De copy az elveszett gyerekek utáni kutatás ami szintén felbukkan az első részben ezzel azt akarom mondani, hogy nem volt sok eredeti ötlet a filmben de, gyanítom nem is ez volt a célja. Jogos a 6/10 de egy nyári szórakoztató mozinak simán Megéri az árát. Aki meg komolyabb filmet szeretne ajánlom a Slow West-et. Ami bizony 10/10
m.youtube.com/watch?v=c19MK05TZUc

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.12.26. 17:33:40

Olyan harmatgyenge, hogy még a torrentezést sem éri meg. A felétől már áttekerve néztem meg...
süti beállítások módosítása