Másodvélemény: Csillagok között / Interstellar (2014)
2014. november 11. írta: !Márk!

Másodvélemény: Csillagok között / Interstellar (2014)

interstellar-feat.jpegDani kritikája ide kattintva olvasható el.

Őszintén szólva, az én ízlésvilágom alapján az utóbbi évek után fel volt adva a lecke Christopher Nolannek. A kiváló alappal induló Eredet és a Batman-trlógia záródarabja is kisebb csalódást okozott. Lehet tudatos döntés volt a Denevérember kalandjait és az álomhajkurászást hanyagolni, ugyanis Nolan ezúttal kicsit visszakanyarodott régebbi önmagához, amikor nem a tősgyökeres blockbusterek gyártását tartotta szem előtt. Valószínűleg így is meglesz a Csillagok között maga közönsége, de olyan katartikus erejű drámát láttunk kibontakozni, amit még az eszméletlen látványvilág sem tudott elnyomni, ezzel pedig legújabb filmje már-már mementói magasságokba emelkedett.

Csillagok_kozott_3.jpgAz ilyen sokrétű produkciók elkészítése mindig rizikós vállalkozás, Nolan ugyanis nem csak egy látványorgiába ültetett űrexpedíciót kívánt a vászonra vinni, de emellett megkapjuk még az utóbbi évek egyik legszívhezszólóbb családi drámáját is. Sok film készült már arról, hogy milyen lesz egy lakhatatlan földi élet, de a legtöbbjük egy teljesen hiteltelen disztópiát mutat be nekünk. A Csillagok között alapkoncepciója viszont egy olyan jövőképet prezentál, amiről hajlamosak vagyunk elhinni, hogy tényleg bekövetkezik egyszer. Sikerült teljesen azonosulnom a helyzettel és a karakterekkel, ami magát az expedíciót elképesztően izgalmassá tette számomra. Azért nem csak a személyes impulzusoknak köszönhető ez: itt nincsenek legyőzhetetlen hősök és maga a küldetés sem egy leányálom. A javarészt hiteles asztrofizikai, biológiai, kvantumfizikai gondolatmeneteknek köszönhetően nem is lehet igazán kétségbe vonni a látottakat. Ettől függetlenül biztos elő fognak bukkanni az ilyenkor szokásos science fiction szakértők, akik a saját elméleteik mögé burkolózva fogják lehordani ezt a mesterművet.

A látványvilágnál is igyekeztek az alkotók a kevesebb több állítás alapján dolgozni és ez maximálisan meg is hozta az eredményt. Nincsenek fölösleges effektek, színes lézernyalábok, sőt a legtöbb kelléket valóban el is készítették. Gyönyörű és letisztult a képi világ, a hangkeveréssel, valamint Hans Zimmer, a szokásostól eltérőbb tételeivel olyan hangulatos egyveleget kapunk, aminek köszönhetően a székbe szögezve, tátott szájjal üljük végig a film közel három óráját. Matthew McConaughey-nek vannak Oscar-gyanús pillanatai, de minőségben a többiek sem maradnak el tőle. Igaz egy ilyen veretes névsornál borítékolható volt, hogy nem a színészi játékok fognak ingatag lábakon állni.

interstellar-christopher-nolan-s-interstellar-aliens-wormholes-or-what.jpegEgy roppant intelligens film lett a Csillagok között, aminek nem volt könnyű dolga az előzetes elvárásaimmal, de mindet maradéktalanul teljesítette. Érzelmekben gazdag, giccsmentes mozgóképes csodát alkotott Christopher Nolan. Vészjósló, de egyben gyönyörű film a Föld jövőjéről, az emberi kapcsolatokról és a túlélési ösztöneinkről, amit lehetőleg moziban tekintsen meg mindenki, aki még nem látta. Mert ez egy instant klasszikus, a 21. század Űrodüsszeiája, két éven belül a második sci-fi remekmű a Gravitáció mellett.

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr536884791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.11. 12:04:09

Jelenleg nem tudom azt mondani, hogy 10/10, de egy 9-est mindenképpen megérdemel. Jó lenne újrázni a filmet...

"Egy roppant intelligens film lett a Csillagok között," - Hát még én... 10 perc után levágtam, hogy mi lesz a film vége... :D

Danialves nem ért hozzá. Csak a kattintásra megy, azért húzta le, amúgy ő is imádta.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.11. 14:03:34

@REMY: Az intelligens jelzőt nem igazán a film végére szántam, hanem a tudományos gondolatkifejtésekre.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.11. 14:07:44

@REMY: Az hagyján, de volt valami fos blog is, ahol 6/10et adtak rá...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.11. 14:15:36

@danialves: Sokat fizettek, hogy kitegyem :D

@Powerful900: Értem. Pont ehhez kapcsolódik egy cikk az indexen, amit a napokban raktak ki. Érdekes. index.hu/tudomany/2014/11/09/mennyire_tudomanyos_a_csillagok_kozott/

FilmBaráth 2014.11.11. 14:23:44

@danialves: azért a 6/10 szerintem kicsit kevés, nálam 8/10:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.11. 14:24:47

@FilmBaráth: Jó, de te nem adtad el az autonómiádat a kattintásokért... Oh, wait...

b0risz · http://zahar.blog.hu 2014.11.11. 22:52:51

ez egy szirupos idióta film, tele olyan blődségekkel, hogy többször felröhögtünk, vagy épp szitkozódtunk a moziban.
nagy csalódás volt, főleg azért mert masszívan hülyének nézte a nézőket.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.11. 23:05:07

@REMY: Amúgy szar üzletet csináltál, mi 2 jegyet kaptunk a John Wickre, azzal a feltétellel, hogy kitaposok valamelyik kollégából egy nyálas ömlengést az Interstellarról. ;)

theus 2014.11.12. 09:18:36

Szerintem meg egy hitvány film. Logikátlan és drámaként sem működik.
Nagyon buta film, a nagy tudományos hitelleség is csupán duma, a Földről Atlas V szerű hordozórakétával lövik fel az űrhajót, a 130%os gravitációjú bolygóról meg repülő módjára száll fel az űrhajó. A vége pedig valóban már az elején tudható volt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.12. 11:12:57

@b0risz: Elmesélnéd a blődségeket? Tudományos tényekkel alátámasztva. Kíváncsi vagyok. :)

biododírium 2014.11.12. 13:03:38

1. Giccsmentesen is lehetett volna látványosabb. Bolygónál pl első esetben egy szimpla pocsolyát kaptunk. stb.
2. A lánya hozzáállása/gyűlölete kis korában még talán elmegy, de a film szerint még 40 évesen sem volt képes felfogni, hogy faternak meg kellett tenni, amit. Halálba idegesített és hiteltelen.
3. A dokumentumos bevezetőnél egyből a District9 jutott eszembe és csak reméltem, hogy nem ez lesz végig. Teljesen fölösleges és konkrétan szar volt ezt beletenni.
4. Teljesen logikus, hogy a szobában történtek még visszaköszönnek és már a film felénél sejteni lehetett, hogy apunk lesz az, hiszen egy ilyen filmben minek lenne kisértet szál pont abban a házban, meg ugye fekete lyukhoz tartottak.

Mindezek mellett nekem tetszett, bár nem hiszem, hogy megnézem még egyszer. 7/10

biododírium 2014.11.12. 13:05:38

A zenéje toppos, Hansban nem lehet csalódni :)

seahawks 2014.11.12. 14:36:51

ez nem scifi. giccsparádé kislányoknak...

egy scifi rajongó

Paslosz · http://csabitsel.hu 2014.11.12. 16:11:19

Hát tényleg elég hamar lehetett már tudni a film végét... Viszont az nekem egy plussz volt, hogy bizonyos elemekt (pl. feketelyuk) valós asztro fizikai egyenletek alapján renderelték :)

b0risz · http://zahar.blog.hu 2014.11.21. 18:57:27

@REMY: oké. ami eszembe jut, mert törölte ennek a fosnak a nagy részét az agyam:
1: az űrhajó a földről hordozórakétával tud csak felszállni, de a 30%-kal nagyobb gravitációjú vizes bolygóról, csak simán felröppen. (meg mindenhonnan máshonnan is aztán)
2: a meglátogatni kívánt bolygók irreálisan közel voltak egymáshoz,
3: a hatalmas átmérőjű fekete lyukat csak úgy pikk-pakk megkerülték szinten igen gyorsan
4: a matt damonos vonal, úgy ahogy van
5: a szeretet, mint az univerzális, mindent átható f@szom? ne már?
6: a végén egészen pontosan hova repóltek ezek évtizedekig azzal a hatalmas lakóhajóval (hajókkal) ha a szaturnusz csak néhány évnyire van?
7: miért nem volt fontos a főszereplőnek a saját fia? csak a lányéval foglalkozott.
8: hogyan mozgatta a üra mutatóit, amikor a csaj kivitte a szobából az órát?
9: mi volt a kombájnokkal? azok mi a pöcsömért hüjültek meg?
10: az mi már, hogy a hajó kapitánya a célállomásnál tudja meg mi a küldetés? hogy mi a b terv? miért nem volt tisztában az időtorzulással?
11: egy szaros penészt nem tudunk kiírtani?

kurva sok ilyen van még egyébként, utána káromkokdva bezsélgettünk róla mind az öten, amikor néztük, de mondom, törlődött. kb minr a prometheus baromságai.

b0risz · http://zahar.blog.hu 2014.12.05. 13:46:53

@b0risz: a 10-eshez: közben eszembe jutott, hogy tudott a b-tervről, bocs

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.23. 01:20:07

a 10-est azért nem adnám oda neki, de 9-et simán, nálam az Eredetet nem sikerült letaszítani a trónusról, de az tény, hogy egy csodálatos, hipnotikus alkotás

@b0risz: az influenzát nem tudjuk kiirtani,

haditengerészetnél mai napig bevett gyakorlat, hogy a leplombázott parancsot, csak akkor nyitja ki a kapitány, amikor már célon vannak,

a fia valszeg halott volt már, ha már a közel tíz évvel fiatalabb lánya is haldoklott,

a Mars, meg a Föld is közel van, és a Marson is elképzelhető az élet, pláne, ha egy ilyen Matt Damon geci kerül rá, és azt jelzi, hogy lehet ám rajta élni :D

amúgy miért nem inkább azt kérded, hogy élte túl a fekete lyukat? vagy hogy került oda a könyves szekrény,

b0risz · http://zahar.blog.hu 2015.01.27. 12:26:01

@scal: úgy értem az egész film folyamán le se szarta a fiát, végig a lányával foglalkozott.
igen közel van a mars, fél év odautazni. itt mennyi volt a két bolygó között? nem tudjuk.
a fekete lyukkal már nem foglalkozom, mert az fiction, (az sem zavar, hogy gandalf legyőzi a balrogot, ha értedmire gondolok) de a saját világában nem koherens, logikátlan dolgok kiborítóak.
mindegy, nekem nem tetszett, ez egy pátoszos, saját magába dőlő filmszerű izé.
süti beállítások módosítása