Amerika Kapitány: Az első bosszúálló / Captain America: The First Avenger (2011)
2014. április 05. írta: danialves

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló / Captain America: The First Avenger (2011)

capamerica.jpgHa valaki kérdezné, miért csak most néztem meg a szóban forgó filmet, egész egyszerűen azért, mert úgy éreztem, semmit nem veszítek, ha kimarad az életemből. És bár az Amerika Kapitány nem tartozik a rossz produkciók közé, ezzel az egy mondattal tökéletesen lehet jellemezni.

Steve Rogers (Chris Evans) minden vágya, hogy a második világháborúban hazáját szolgálhassa. Szerencsétlenségére azonban 45 kilós testsúlya és alacsony termete mellett még legalább 10 különböző betegsége van, ami kizárja őt a besorozható újoncok közül. Viszont Abraham Erskine (Stanely Tucci) kísérletéhez pont Rogers attitűdjére van szükség: Erskine olyan emberből akar szuperkatonát faragni, aki sokkal inkább mentálisan felel meg a célnak, mint fizikailag. Így egy átalakító szérummal felpakolnak 40 kiló izmot Rogersre, és meg is van az új szuperhősünk: Amerika Kapitány. A probléma csak az, hogy főhősünket minden vágya ellenére mindössze kötvényreklámozásra használják fel ahelyett, hogy a nácikat gyilkolhatná. Amire szükség is lenne, mert Johann Schmidtnek (Hugo Weaving) köszönhetően természetfeletti erő került az USA legfőbb ellenségének kezébe.

captain-america-the-first-avenger.jpgValamilyen szinten már az is teljesítmény, hogy egy propagandaanyagból egy egészen értelmes és koherens történetet sikerült a vászonra vinni, tűrhetően kinéző akciójelenetekkel, illetve a hosszú expozíciót leszámítva még a film sztorija is egészen élvezhetőre sikerült. Természetesen a maga szintjén, ugyanis nem ússzuk meg a pre-Bosszúállók korszak alkotásainak sablonjait és kisszerűségét, pont ugyanúgy, mint a Thornál. A szerelmi szál vagy a főellenség kidolgozására az írás során nagyjából 1 percet fordíthattak (összesen), a mellékszereplők közül egyedül Tommy Lee Jones ér valamit néhány humoros megjegyzésével. Igaz, a többieknél legalább a casting során gondoltak arra, hogy meg tudjuk különböztetni őket.

Főhősünk viszont nagyon kevés ahhoz, hogy elvigye a hátán a történetet. Ha a Thorban az erőltetett karakterfejlődést kifogásoltam, itt pont ennek a hiánya okoz problémát (mármint nem az erőltetettségnek, hanem a karakterfejlődésnek): Amerika Kapitány annyira tökéletes a kezdetektől fogva, hogy ezzel simán kvalifikálja magát a világ legunalmasabb főszereplőinek versenyébe.

A látvány terén ugyan Joe Johnston egész korrekt munkát végzett az akciójelenetekkel, azonban tipikus módon semmi olyat nem rakott össze, amire akár csak két hét múlva is emlékezne az ember. (A túlhasznált greenscreeneket leszámítva.) Viszont a concept designnal bántóan keveset törődtek, szemmel láthatólag senkinek nem fordult meg a fejében, hogy Schmidt szuperfegyvereinek a futurisztikus jelleg helyet valami olyan dieselpunk stílust adjanak, ami inkább a 40-es évekre hajaz, mint 2011-re.

Ha pedig egyetlen dolgot kell mondanom, ami tökéletesen jellemzi egyben az egész filmet is, az pont ez: semmi eredetiség, gondosan kidolgozott részlet, hanem csak a rutin lelketlen megvalósítása. Bár kétségkívül egy korrekt és színvonalas rutiné, csak éppen ebből korrekt tucatfilmnél többre sem futja. De ha a folytatás már csak annyit fejlődik, mint a Thor esetében, én elégedett leszek.

6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr435911551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.05. 00:06:06

Pont most újráztam, hogy írhassak róla :D Amúgy 8/10. :)

Nyílméregbéka 2014.04.05. 03:12:45

Nálam is 8/10, a Marvel filmek közül csak az Avangers és az első Ironman ami jobb szerintem...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.05. 09:55:44

@Nyílméregbéka: szerintem is sokkal jobb az itt leírtaknál a film.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.05. 14:08:15

Borzasztóan gyenge film, már nagyon várom a folytatást, bízom benne, hogy az majd helyre állítja Kapi becsületét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.05. 14:43:34

@danialves: ilyen videó a TDK-ról (!!!) is van (ami a legjobb képregényfilm ever), szóval ez nem jelent semmit. :D Csak azt, hogy van 1-2 geek akinek naaaaaaaagyon sok ideje van.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.05. 14:56:18

@doggfather: Ja, van, egy 4 perces, 43 "bűnnel". Nem 12 perces, 103-mal. Ez viszont talán jelent valamit. ;) Azért ha nézegeted ezeket, a bűnök száma és a film színvonala között van egy elég erős függvényszerű kapcsolat.

De nem ezért hoztam, hanem mert fel van benne sorolva egyenként az összes klisé, amiről beszélek (kezdve a videó első 10 másodpercével, a szerelemi szálat vagy a német kémet is gyönyörűen darabokra szedi), az olyan hülyeségek, hogy a szuperfegyverekkel rohangáló katonák inkább verekednek, mint lőnek stb. Szóval azok a dolgok, ami miatt nem lehet igazán jó ez a film.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.05. 17:45:47

@danialves: persze, hogy kevesebb benne a hiba, csak azért említettem, hogy mindegyik képregényfilmnél vannak ilyen hibák, meg klisék. Ebben is persze.

Ettől függetlenül az egésznek olyan jó értelemben vett indiana jones hangulata van és ez jól i áll neki. Szóval én a marvel első fázisából nagyon kedvelem ezt a filmet.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.04.06. 12:43:01

Nekem bejött. Tetszett ez a post-Indiana Jones-os II. Vh-s kalandfilm a hangulat, persze nem ez volt a legjobb a Marvel Phase I-ból. A második filmet meg igen csak várom, egyrészt a kiemelkedően jó kritikai visszhang másrészt mert véleményem szerint a kapitányból akkor lehet igazán jó történetet csinálni, ha a régi idillikus, amerikai nézeteit ütköztetitek a XXI. század valóságával.

Ehhez képest meg ég és föld a különbség, ha ezt megnézitek akkor átértékelitek az összes képregényfilmet :D. De ne nézzétek meg: trashneveles.blog.hu/2014/04/01/amerika_kapitany_544

walter sobchak 2014.04.06. 15:20:35

Szerintem sem volt valami nagy szám az Amerika kapitány (talán az első generációs Marvel-filmek közül a leggyengébb), bár szerencsére Joe Johnston-jegyeket is felfedezhetünk a filmben. Az egyetlen igazán jó rész a kiállítás, ahol Howard Stark bemutatja az antigravitációs Cadillacet :D. Dominic Cooper abban az összesen 10 percben szerintem tök jó játszotta Starkot. Apró furcsaság, hogy ha Howard 1941-ben is már ennyi idős volt (kb. 30 éves), akkor Tony megszületésekor 60 körül kellett járnia, ami azért elég sok. Bár nem ez a film legnagyobb hibája, meg gondolom csak amiatt alakult így, mert a filmes Tony Starkot később mutatták be, mint a képregényest. Abban is egyetértek, hogy Amerika kapitány túlságosan egysíkú karakter, az a kézigránátos jelenet például nevetséges volt.

Viszont a greenscreen egyszerűen nevetséges volt, amikor a Vörös Koponya hatkerekű autójában hasítanak, az már-már az 50-es évek kormányrángatós-ventilátoros megoldását juttatta eszembe. Egyszerűen látszott, hogy valószínűleg az egész forgatás egy műteremben zajlott. Amivel még nem tudtam mit kezdeni, az a szerelmi szál, ami úgy ér véget, mint az M8-as autópálya. Remélem, az új részben (amit ennek ellenére moziban nézek meg) kezdenek vele valamit.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.07. 13:29:16

@walter sobchak: A konkrét szerelmi szállal egy cameo szintjén kezdtek valamit, egyébként pedig nincs új szerelmi szál benne.
süti beállítások módosítása