Thor: Sötét világ / Thor : The Dark World (2013)
2013. november 13. írta: danialves

Thor: Sötét világ / Thor : The Dark World (2013)

Thor-The-Dark-World.jpgMegvallom őszintén, enyhén elérzékenyültem ezen sorok papírra vetésekor, hiszen életem első kritikáját pont Thorról alkottam, és akkor talán még nem is gondoltam volna, hogy a folytatást már egy sajtóvetítésen nézhetem meg (egy sorral Szirmai Gergely mögött ülve, erre mondjatok valamit). De nem csak ez változott az elmúlt két év során, például a Marvel kalapácsos szuperhőse a második felvonásra már egy sokkal érettebb filmmel érkezett, amire (az elsővel ellentétben) már sok panaszom sem lehet.

Thor (Chris Hemsworth) éppen a 9 világban vág rendet, mivel a Bifrost megsemmisülése okozott egy kis zavart az Erőben. (Azt meg szemmel láthatólag senki nem igyekszik megmagyarázni, hogy ezt az apró problémát hogyan hidalták át ilyen gyorsan és egyszerűen.) Hősünk dolga végeztével a Földön felejtett Jane Foster (Natalie Portman) után kezd epekedni, aki (minő véletlen) pont ekkor botlik bele az egész világ megsemmisítésére képes ősi anyagba, amivel Malekith-nek (Christopher Eccleston), a sötét elfek TÜNDÉREK vezetőjének figyelmét is felkelti. Így aztán a viking isten újra akkora világmentésbe keveredik, hogy még kis időre Lokival (Tom Hiddleston) is ki kell békülnie.

Thor-2_2709663b.jpgA lehető legjobb döntés volt Alan Taylor kezébe adni a rendezést, Branagh-val ellentétben egy élettel teli Asgardot varázsol elénk, kreatív (és követhető!!!!!) akciókkal, kellemes és látványos jelenetekkel, valamint egy kis humorral. A furcsa helyzet pedig az, hogy a sorozatok világából importált rendező hozott magával ugyanonnan egy operatőrt, zeneszerzőnek pedig a nagyrészt videojátékokhoz komponáló Brian Tylert, ennek ellenére olyan természetesen teszik a dolgukat, mintha évek óta nagyszabású blockbustereket készítenének. Előzetes várakozásaim ellenére még a forgatókönyvre sem lehet panaszom, jól keveri a tragédiát és a komédiát, a sci-fit és a fantasy-t, a párbeszédekben sem hallani elképesztően klisés fordulatokat vagy baromságokat, az egyedüli gyenge pontja Jane comic relief karakterekké silányított tudóstársai. Hozzáteszem, nem szabad túlgondolni bizonyos motivációkat vagy plot device-okat, de ha néhol döcögősen is, azért tényleg működik a szkript. A pótforgatás pedig minden bizonnyal jót tett (mint ahogy az is, hogy Taylor megkérte Joss Whedont, ha már arra jár, írjon át pár jelenetet), így végül minden tekintetben profi munkáról számolhatok be.

Az egyetlen, amivel a film adós maradt, az egy igazán ütős ellenfél. Christopher Eccleston Malekith-jét mintha csak a hollywoodi főellenség-tárból húzták volna elő, ahogyan egy egzotikus (de nagyon sötétnek tűnő) nyelven elképesztően gonosz dolgokat mond, nehéz megölni és ebben nagyjából ki is merül a karaktere. Szerencsére viszont nem osztottak rá sok szerepet a történetben, így a helyén keletkező űrt a meglehetősen ambivalens érzelmeket kiváltó Loki többé-kevésbé be tudja tölteni. Egyébként is eleve mindenkit jobban érdekel Tom Hiddleston, mint a sötét tündérek (*facepalm*) vezére, így egy igazán karakteres ellenfél hiánya jobbára fel sem fog tűnni. (Annál inkább feltűnő Anthony Hopkins, aki mintha folyamatosan teljesen máshol járna és egészen indiszponált teljesítményt nyújt. )

Úgyhogy összességében egy tökéletes koktélt kaptunk, amely pontosan kiszámítva adagolja a szórakozás minden alkotóelemét, legyen szó drámáról, poénokról, látványos effektekről, vagy a női nézőknek szánt félmeztelen Chris Hemsworth-ről. Természetesen nincsenek mélyenszántó gondolatai, tartalmas üzenete, avagy semmi komolyabb ambíciója annál, hogy több legyen egy átlagos blockbusternél, de mint ilyen, egy csúcsra járatott, precízen kiszámított munka, amely minden tekintetben felülmúlja az elődjét.

8/10

(Ne tévesszen meg senkit, hogy a stáblista közepén van egy jelenet, lesz még egy a végén is.)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr605626681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.13. 10:18:50

Az azért elég nagy adósság ha pont az ellenfél hiányzik. :S

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.13. 10:44:42

@doggfather: Maga az ellenfél nem hiányzik, megmutatják őt szépen minden x. percben, csak kb. annyira karakteres, mint egy videojáték-főnogosz: kicsit többször kell belelőni, mint a többiekbe és ennyi. (Ráadásul jó ideig a nála erősebb sidekick-jével harcolnak.) Szerintem Thornak és Malekithnek összesen nincs 5-nél több mondata egymás felé.
De mondom, Loki ilyen szempontból elég jól helyettesíti.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.13. 12:50:30

@danialves: úgy gondoltam, hogy a karakteres nah. :)

Okés, hogy loki jó, de így 3 film után már kicsit sok, nem?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.13. 15:02:49

@doggfather: Egyáltalán nem, sőt, kifejezetten volt fantázia a dologban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.13. 15:21:10

@danialves: okés, akkor csak én unom, hogy thort csak lokival párban lehet nyomatni. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.13. 18:21:37

@doggfather: Ha a Marvelnek lenne egy feleennyire jó és komplex karaktere rajta kívül, akkor lehet, hogy én is unnám. Hozzáteszem, azért az Avengers 2-ben már nem őt kéne elővenni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.13. 18:42:28

@danialves: mármint loki a jó és komplex karakter?!

mert messze nem az. Illetve sokkal több komplexebb van a marvelnél.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.13. 20:12:48

Na, holnap meglátjuk mennyire jó is ez a film. Igazából nagy dolgokat nem várok, csak szórakozzak jól. Igaz az első rész nálam a leggyengébb film volt a Marvel projektben, de még így is adtam rá 7 pontot. Ezek alapján olyan 8 pont körülire várom majd a végeredményt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.25. 03:20:53

"(egy sorral Szirmai Gergely mögött ülve, erre mondjatok valamit)"

mondok: én a legutóbb Aeonflux mögött ültem, és erősen viszketett a tenyerem :D

@doggfather: tök igazad van és már rég csak Loki filmeket forgatnék, Thornak meg odaadnám a stáblista utána fél percet tombolja ki magát ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.25. 07:05:20

@scal: Mennének ők is a 444 mellé nálad? :D
süti beállítások módosítása