Transformers: Az utolsó lovag / Transformers: The Last Knight (2017)
2017. június 23. írta: danialves

Transformers: Az utolsó lovag / Transformers: The Last Knight (2017)

Alighanem keveseket fog meglepetésként érni, hogy a legújabb Transformers-darabról is sorra érkeznek a lehúzó kritikák, és éppen ezért olvasóim számára sem lesz könnyű megérteni, hogyan érhetett olyan döbbenetes trauma a moziban, amivel (kollégáimmal egyetemben) napok óta nem tudok kikecmeregni. Bár tény, hogy az ígéretes fejlődést mutató 4. rész után kézenfekvő volt a széria felemelkedését vizionálni, az ötödik felvonás azonban nemcsak ezeknek az elvárásoknak mond ellent, hanem egészen új dimenziókat nyit az egész filmgyártás mélységei számára. Felejts el mindent, amit Hollywood szuperprodukcióinak igénytelenségéről gondoltál, Az utolsó lovag teljesen újradefiniálja a „mozgóképes hulladék” fogalmát.lastknight.jpg

Ez ugyanis már nem egy film, hanem egy óriási reklám és egy monumentális videoklip ötvözete. Kisgyermekes szülők vagy a már kereskedelmi tévék korában felnőttek számára bizonyára ismerősek lehetnek azok a reklámszpotok, amelyek egy-egy Lego-szettet vagy akciófigurát promotálnak, többnyire egy 30 másodperces sztorikezdemény révén demonstrálva a lényeges funkciókat. Az utolsó lovag két és fél órája pedig pontosan 300 ilyen termékbemutatóval ér fel, egymást váltják a különböző robotok showreeljei (na meg az elmaradhatatlan termékmegjelenítések), láthatóan egy csomó figurát csak ennek okán emelve a történetbe. Mindenki villog egy kicsit, elmondja a maga catchphrase-ét, bemutatja a különleges képességét, majd le a színről.

A film koncepciója jóformán tehát abból áll, hogy ezeket a figurákat és szettjeiket egymás után pakolja, de amikor ebből valamennyire ki is törik, akkor sem tűnik fel benne komolyabb ambíció. Bayt lehetett cinkelni azért, mert túlságosan szerelmes a saját béna manírjaiba, a hadsereg szerepeltetésébe, a lassításokba vagy a rasszista és altesti poénokba, utólag azonban már azt mondom, azokat a szívből rossz filmeket még mindig jobb volt nézni, mint ezt a lélektelenül rosszat. Az 5. rész már semmit nem vállal, csak említés szintjén felhányja ugyanazt, ami elődjei, és ezzel letudottnak tekinti a feladatot. Persze ez pozitívum is lehetne abból a szempontból, hogy ezzel legalább a pisilő – fingó robotoktól is megkímél minket, de végeredményben az élmény ennek köszönhetően is redukálódik egy agyrohasztóan érdektelen villódzássá.

Logikai bakikkal azért nem is vádolható már ez a film, mert szó szerint nincsenek összefüggései, amelyekben hibát találhatnánk, a szkript csak dobálja egymás után a jeleneteket, minden momentumát szigorúan az azt megelőző 5 percben vezetve csak fel. Az alkotásban már tényleg csak annyi struktúra van, mint egy videoklipben, színes képek váltják egymást, amelyeket nem szükséges (de mellesleg eleve esélytelen is) felfogni, mert úgysem mutatnak túl a néhány perces tiszavirág-életükön. Ettől függetlenül a film jelentős része magyarázás, vagyis jobban mondva szájbarágás, tipikus módon ugyanis az írói butaság elképesztő mennyiségű háttérinformáció kommunikálásával párosul, amit didaktikussága eleve kétszeresére duzzaszt. transformers3-e1498052376279.jpg

Meglepő, de ettől függetlenül Az utolsó lovagban akad önirónia, azonban annyira gyerekes módon nyilvánul meg, hogy ez nem hogy nem finomít az összkép röhejességén, hanem még jobban tüzeli azt. Eleve kevés pillanata van a műnek, amelyen ne az érződne, hogy nyolcévesek értelmi és érzelmi színvonalára lőtték be (még a szexuális töltetű képsorok is „haha, nézzétek, szexről van szó” – stílusban vannak előadva), ami a korábbi részek fényében aligha újdonság, de még azokhoz képest is látványos a regresszió . A végeredmény minden ízében kínosan infantilis, ráadásul ez távolról sem jelenti azt, hogy legalább technikailag rendben lenne. A vágás például valószínűleg nem azért 6 ember munkája, mert ők együtt dolgoztak volna, hanem egymás ellen és egymás munkáját folyton átszabva, a végeredmény pedig még a Suicide Squadot is alulmúló mértékben vonultatja fel az amatőr hibákat, alig van jelenet, ahol ne lenne probléma a kontinuitással, de például a londoni autós üldözésbe sikerült néhány, látványosan amerikai utcákon forgatott snittet bevágni, és ha ez nem lenne elég, a finálé során már szinte képkockánként váltakoznak az IMAX- és a normál felvételek, frusztrálóan ugráltatva a képarányt. Ugyanakkor meg kell hagyni, legalább a látványelemek szépek, és amikor az utolsó percekre végre Jablonsky kellemes dallamai is felcsendülnek, kicsit megdobban a szív, összességében pedig a képi világ még mindig egy fokkal elegánsabb, mint az első két rész agyonvágott katyvasza.

Minden más tekintetben viszont nyugodtan számítsunk jóval rosszabbra, mint amit egyáltalán a Transformers-filmektől megszoktunk, de Az utolsó lovaghoz képest a Halálos iramban 8 vagy a Batman v Superman is egyenesen remekműveknek tűnnek. Az ötödik Transformerst még a legelvetemültebb filmes katasztrófaturistáknak sem tudom ajánlani, de még a óvodásokat és kisiskolásokat is inkább távol tartanám tőle, mert félek, hogy ilyen mértékű sötétséget látva megállnak a fejlődésben.

2/10

Az Transformers: Az utolsó lovag teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4012612617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.06.23. 09:42:13

@legitim puccsista: Ha ismernéd/olvasnád danialves többi kritikáját,tudnád,h azokra sok minden elmondható,csak az nem,h sablonosak. Nem a csorda után megy,általában utálja,amit mindenki imád és fordítva.
A Saul fia "kibaszott szar"? Gondolom nem filmes berkekben mozogsz... Egy kritikus nem azért isteníti (maradva a példádnál) a Saul fiát,mert a többi is azt teszi,hanem mert nem véletlenül kapta meg az Oscart és szerette a szakmán kívül a közönség is. Elképesztő alkotás,magasan kiemelkedik a többi magyar film közül a zsenialitása és újszerűsége miatt,másrészt a középpontjában álló témában is az első, mivel a Sonderkommandóról eddig nemigen készült film.
Btw más az, ha egy film egyszerű a történetét tekitve (mint a korábbi Transformersek) és megint más az,amiről ebben a kritiában szó van. Ne keverjük össze a kettőt; nyílván egy Halálos iramban filmtől sem várja az ember,h bármilyen értéket teremtsen,vagy ad absurdum életbölcsességeket dobáljon,de egy minimális cselekmény nem árt ahhoz,hogy valamit egyáltalán filmnek nevezhessünk.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.06.23. 09:47:11

@legitim puccsista: Imádom, hogy valahogy mindig az allergiás a sablonokra, aki mellesleg a legnagyobb sablonmarhaságokat nyögi be. :D Amúgy tévedsz, azért húztam le, mert lefizetett a Marvel. Meg a forgalmazó is, hogy írjak róla jót. Oh, wait...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.06.23. 11:52:12

@legitim puccsista: "Amúgy én meg azt bírom, hogy önjelölt megmondóembereknek betörik a fejük, ha valaki ellent mer nekik mondani. :D :D :D :D"
Ezt ugye saját magad kapcsán írtad? Csak mert én itt egyetlen nagypofájú parasztot látok, akit senki nem kérdezett, és az te vagy. ;)

Szóval tisztázzunk pár dolgot: egyelőre téged itt semmi nem jogosít fel, hogy számon kérj engem, úgy meg végképp nem, hogy te sem támasztottad alá semmivel, amit ideböfögtél. Kikérni magadnak bármit is meg majd akkor, ha képes leszel értelmesen, kulturáltan megnyilvánulni. Ha ez nem megy, akkor ajánlom, hogy adj bele mindent a következő kommentedbe, mert akkor egyben az az utolsó is lesz.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.06.23. 12:11:24

@legitim puccsista: Saját magad köpöd szembe,nem baj? :D Ha a film szubjektív műfaj,akkor milyen alapon is jössz ide hőbörögni,h mindenki lehúzza a filmet,ahogy ez a kritika is?
Messze nem az a közvélemény,hogy istenítse az ember. A közvélemény az,h jó a film. Térj csak rá ki nyugodtan a pontatlanságokra,szívesen elolvasom,mert nem hiszem,hogy tudsz akár egy pontot is mondani, ami logikailag/történelmileg nem helytálló,de nosza! :)))

AldoWinnfield 2017.06.23. 17:53:53

@legitim puccsista: Speciel a Fury Road tényleg szar. Mondjuk a Saul is, zsidó-Soros által pénzelt közhelyhalmaz, és még látni sem lehet belőle semmit. Az a képarány is... Mi van, 1925??? Vicc. A Transformers meg zseniális, mondjon akárki akármit. Azok a lassított felvételek, vááá.Azok nélkül csak másfél óra lenne a film, így meg el van nyújtva az élmény, audiovizuális orgazmus, yeah. És vannak pisilő robotok is, lehet, hogy ez a rendező fétise, tök menő szerintem. Alig várom az új részét, meg a többi tizennégyet is!!! Éljen Michael Bay, erős és büszke, amerikai rendező zseni!!!

Egyallampolgar 2017.06.23. 19:48:23

@legitim puccsista:
Egy Transformers kritika alatt is csak azt tudod demostrálni, hogy mennyire nem vagy képes befogadni Nemes Jeles kitűnő filmjét. Persze indoklással nem rabolod a sorokat, csak kétszer megírod hogy szar, meg pontatlan konkrétum nélkül.

Ócska, szánalmas, ostoba érved kicsit már nevetséges a képregényfilmről. Kit érdekel mi a forrás? Ha egy jó könyvől csinálnak szar filmet az jó? Az rossz?
Kit érdekel a film forrása? A látvány az mire magyarázat? Ha a film nem szól semmiről, ha valóságról nem referál, az emberről, az emberekről nem tud mondani semmit akkor üres. Akkor egy szar. Kár volt az időért. A kultúra több lenne nélküle.
Bunkóknak olcsó szórakozás még lehet mint a roncsderbi, a Halálos iramban, a Győzike show...

A te embered · bumerang19.blog.hu 2017.06.23. 20:21:19

@legitim puccsista: Nem érdemes komolyabb következtetéseket levonni a hozzászólásodból, hiszen nem is ismerlek, de akinek megállás nélkül ez a zsigeri, undorító gyűlölet jár az agyában minden pillanatban, az már valóban klinikai eset. Oké nem szeretted a Saul fiát! Unalmas volt? A Röhrig béna volt? Vagy túl humoros volt neked? Könyörgök, érvelj. Nem fogom kimondani, szerintem miért nem tetszett neked, de azért van egy halvány sejtésem.
Egyetlen pozitívumom, hogy ritka az olyan ember, aki néhány mondat leírása alapján egy egész társadalmi kórképet lefest.

szamaritánus 2017.06.23. 20:48:02

@legitim puccsista: adAptáció
@Kata SWL: a saul fia kibaszott szar. Nem attol lesz jo h egy magyar zsidogyerek csinalta.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.06.23. 21:01:29

@szamaritánus: Jézusom,ki beszélt itt arról,h attól jó? :D Ja,amúgy a Schindler listája is szar,meg a Saullal az a baj,hogy csak azért nyert,mert a holokauszt a témája... Tök lerágott csont,meg állítólag amúgy sem volt holokauszt...

dr. mesterséges színezék 2017.06.23. 21:19:28

Csak annyit kérdeznék azoktól, akik már mittoménhány részen keresztül sóhajtoznak, hogy hajdeszarvótezis, mégis mit vártak az első láttán, amely kb. arra épült, mint az ügyeskezű bűvész trükkje: hogy a szemed lassabb, mint a változások - jelen esetben a CGI-generált képkeretek változásai - és azt hiszed, hogy annak örülsz, amit látsz, pedig valójában annak, amit nem?

A vadásznak legalább ingyen volt az erdő és a medve, de moziba szopni járni egy kissé drága mulatság.

dr. mesterséges színezék 2017.06.23. 21:24:38

@legitim puccsista: "A Transformers mindig is a látványról szólt,"

Szerintem nem film kell a moziba, hanem kaleidoszkóp. Esetleg feljavítva pár kockával a Mandekbrot-/Julia-halmaz egy-egy izgalmasabb szegletéről és a Lófej-ködről.

Bobby Newmark 2017.06.23. 21:50:22

@legitim puccsista: És az hogyan ment egy szar filmet, hogy már a képregény is szar volt?
Ez kizárólag a rajongókat minősíti.
Továbbá a Transformers: The Movie (1986) meg nem volt szar.

Bobby Newmark 2017.06.23. 21:59:01

@dr. mesterséges színezék: Szerintem főállású és feltörekvő kritikusokon kívül ezeket a szarokat épeszű ember nem nézi moziban.
Én is majd egyszer letöltöm talán, de a legutóbbival úgy jártam, hogy egyszer megláttam a letöltések közt, megörültem neki, hogy yay, popkornmozi, pont ez kell most. Aztán kiderült, hogy már megnéztem. Csak annyira rohadtul érdektelen és fos volt, hogy konkrétan semmi emlékem nem maradt róla, csak valami halvány deja vu-szerű hatás.

Bobby Newmark 2017.06.23. 21:59:35

@dr. mesterséges színezék: Megfelelő tudatmódosító szerekkel egyébként azt el lehet bambulni, amíg a hatásuk tart...

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.06.23. 22:56:12

@Bobby Newmark: de csak azért,mert ingyen van! :D pénzt nem tudom ki ad ki ezért...

dr. mesterséges színezék 2017.06.23. 23:09:38

@Bobby Newmark: "Szerintem főállású és feltörekvő kritikusokon kívül ezeket a szarokat épeszű ember nem nézi moziban. "

Amióta az ncore-on játszhatok kocaszociológust, nem merem ezt feltételezni. És gyakran még a kora-kamaszkor se menti a helyzetet.

dr. mesterséges színezék 2017.06.23. 23:13:24

@Kata SWL: Tényleg, nézd meg a letöltőkön a hozzászólókat. Megdöbbentő, de akad, aki azért lopja le a filmet, hogy kikockázhassa azt, amin a moziban elélvezett, és olyan is, aki annyira elégedett az anyaggal, hogy muszáj ájmexben is látnia a csodát.

dr. mesterséges színezék 2017.06.23. 23:18:16

@Bobby Newmark: Egen, és jó sok tudatmódosító kijön egy marvelségből.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.06.25. 12:46:15

@kissruppert: Igazából nem tudom, hogy én mikor kérdeztem tőled bármit is, de örülök, hogy magadtól is rájöttél, hogy nem kell neked ide kommentelni, hogy telefosd az internetet a hülyeségeiddel, maradjon is ez így a jövőben. ;)

Veder1 2017.07.02. 23:09:01

@danialves: jajj, most látom, hogy ez a puccsista blogos kretén. Már egy másik hozzászólásban is feltűnt, ott is valami primitív hülyeséget írt be, amiről nem lehet tudni, hogy komolyan gondolja, vagy csak egy orbitális nagy troll szegény.
süti beállítások módosítása