Filmkritika: Black Adam (2022)
2022. október 22. írta: !Márk!

Filmkritika: Black Adam (2022)

black-adam-1024x587.jpg

A Black Adammel hiánypótló film született. Abból a szempontból legalábbis mindenképpen, hogy a népszerű DC-antihősről ez idáig nem láthattunk nagyszabású mozifilmet. Az pedig csak hab a tortán, hogy napjaink egyik legnépszerűbb és legjobban fizetett színészét, Dwayne Johnsont sikerült megszerezni a főszerepre.

A történet a mai kor előtt jó 5000 évvel kezdődik. Egy nagyhatalmú király rabszolgáival az eternium nevű, igen értékes anyagot keresteti. Az értékes ásványi anyag hajszolása mindenkiből a legrosszabbat hozza ki, a Johnson által alakított karakter pedig félelmetesen nagy erőre is szert tesz. Ezt az erőt megfékezendő, a férfit bebörtönzik, aki jóval a Krisztus utáni időkben támad fel, és rá kell jönnie, hogy az általa ismert világ mennyi változáson ment keresztül.

black_adam002-1.jpg

Kezdjük a legfontosabbal: a Black Adam egy vegytiszta képregényfilm. Hogy ez jó vagy rossz dolog, azt mindenki döntse el maga. Jaume Collet-Serra (a rendező) nem árul zsákbamacskát, így akit alapvetően sem mozgatnak meg a különféle szuperhős történetek, az a Black Adammel sem fog tudni sok mindent kezdeni. 

ezgif-5-84a574d0ff.jpg

A film rengeteg képregényes klisét felhalmoz, így tehát aki egy formabontóan újszerű élményre számít, jó eséllyel csalódni fog. Legyen szó akár az antihős hőssé válásáról, a humorosnak szánt mellékfigurákról, vagy az elnyomott, bajban lévő közösségnek a tagjairól, ezek a szegmensek mind ismerősnek fognak hatni. Azonban az, hogy valamit sokszor láttunk már, még nem jelenti automatikusan azt, hogy rossz is. Collet-Serra ugyanis határozott kézzel tartja a gyeplőt, és rutinból megoldja ezt a projektet, dacára annak, hogy a direktornak korábban nem volt köze a képregényes zsánerhez.

mv5bzjc4nmzingitotllys00mtdklwezotytnwyym2u2nwviyjhjxkeyxkfqcgdeqxvymteymjm2ndc2_v1.jpg

A költségvetés nem volt alacsony, és ez érződik is a végeredményen. Ugyan néha a szemnek igencsak kellemetlen zöld hátteres megoldásokat is láthatunk, alapvetően a film vizuális megvalósítására nem lehet panasz. Az akciójelenetek zöme követhető, monumentális hatást keltenek, és az effektek is hozzák azt a szintet, amit elvárhatunk egy ilyen nagy volumenű mozitól. 

doctor-fate.png

A legnagyobb pozitívuma a filmnek az, hogy jól adagolja az akciókat, ügyesen vannak ütemezve, így végeredményben egy pörgős élményt kapunk, mellyel egy szempillantás alatt elrepül a kétórás játékidő. Sok karaktert mozgat a film, közülük talán a Pierce Brosnan által hozott Dr. Fate a legérdekesebb, aki olyan komfortosan mozgott ebben a közegben, mintha csak arra született volna, hogy ezt a szerepet eljátszhassa.

Végszó: A Black Adam egy butácska, sablonos szuperhősfilm, de pont ebben rejlik az ereje, mert nem is akar ennél többnek mutatkozni. Roppant szórakoztató darab, amit ha nem is fogunk a DC legjobbjai között emlegetni, arra a két órára teljesen ki tud kapcsolni, amíg tart az élmény. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2917959764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.10.23. 18:43:34

Nem értem a fanyalgókat. Tök rendben volt a film, sőt. A dc megmutatta, hogy milyen lenne egy fasza Hulk film. Idén láttunk már szarabb képregényfilmet (Thor4 ugye). Közepes #Mcu nál nem rosszabb semmivel. Amanda jó, de ő a dc gyöngye ugye. És a stáblista is! A storyboard szerű beállások, pillanatnyi megállások voltak picit sokak nekem,de a nejemnek pl kifejezetten bejöttek azok is.
süti beállítások módosítása