A modoros filmblogger I.: A Modoros Bölcsész
2015. november 19. írta: danialves

A modoros filmblogger I.: A Modoros Bölcsész

Vigyázat! A poszt nyomokban rosszindulatot, irigységet és modorosságokat tartalmaz! Létező személyekkel, oldalakkal (különösen a miénkkel) és a valósággal való bármilyen hasonlatosság kizárólag a véletlen műve! (Kivéve, ha nagyon találó vagyok, mert akkor nem).

Ha valaki egy kicsit is nyitott szemmel jár az internet filmekkel foglalkozó szegletében, akkor bizonyos törvényszerűségek és ismétlődések nem kerülhetik el a figyelmét. A trendek azonban nemcsak a filmvilágra vonatkoznak, hanem az ezekkel foglalkozó felkent és önjelölt szakértőkre is, így aztán idővel az is előfordulhat, hogy e jellegzetességek alapján kiderül, a különböző filmes bloggerek nem is annyira különböznek egymástól. Olyannyira nem, hogy 5 kategóriába a nagy részük tökéletesen besorolható, ezt pedig azzal bizonyítom, hogy (modorosan) leírtam nektek ezeket a bloggertípusokat, egy-egy rövid példakritikával illusztrálva a jellegzetességeiket, ezt követhetitek majd hétről hétre. Persze sokan vannak, akik azt mondják, hogy filmekről blogolni, sőt, önmagában blogolni is már modorosság, de akkor minek olvasod, köcsög? ők akkor kezelhetik úgy ezeket a posztokat, mint egy nagy meta-modorosságot.

Következzen tehát az első a modoros bloggerek közül, a Modoros Bölcsész: 

A Modoros Bölcsész jellemzően éppen valamelyik büfészakot látogatja vagy nemrégiben végzett ott, és úgy gondolja, az ott megszerzett haszontalan irodalmi tudást kiválóan tudja használni filmek elemzésénél. Mivel filmes ízlést nem tanítottak neki, ezért ezt a rendszert többnyire az általa látott romantikus filmek vagy blockbusterek kivesézéséhez alkalmazza. Értékelésében teljesen kiszámíthatatlan, mivel nála nem a kritikán van a hangsúly, hanem hogy megcsillogtassa az egyetemen szerzett tudását és nyelvi leleményeit. Így aztán a "Transformers elemzése a mesterséges intelligencia emberi jogi helyzetének szempontjából" írás címe alapján nem feltétlenül tudjuk megmondani, hogy pozitív vagy negatív értékelésre számítsunk.

Stílusában tehát próbál minél költőibb lenni, saját szófordulatokat és hasonlatokat alkotva, így végül elképzelhető, hogy lényegi tartalma nincs is az írásának, csak rengeteg túlbonyolított és értelmetlen „költői képből” áll, a végeredmény pedig olyan, mint amikor Joey felfedezi a Thesaurust. A latin szavak előfordulásának mennyiségét a bölcsész-szakirány jellege határozza meg.friends-joey-thesaurus.png

Példa:

A Twilight, mint a vámpír-vérfarkas egyenjogúsági helyzet problematikájának metaforája

Modern társadalmunk virtuális csimborasszója egy olyan eklektikus entitást képez, amely a társadalmi, úgymond összeférhetetlenségnek atipikus melegágyát képezi. Indulataink, mint megvadult ártányok rohannak keresztül-kasul az éteren, és menthetetlenül célt érnek gyűlöletünk nyilai. A Twilight ezt a szociológiai disszonanciát kísérli meg bemutatni kérlelhetetlen ideológiai disszertációja tűpontos alkalmazásával. Ahogy Jacob meztelen felsőtestén a tökéletesen formált izzadtságcseppek, olyan erőlködésmentesen gördült Stephanie Meyer korszakalkotó értelmezése a képernyőre az északkelet-amerikai kisvárosokban manifesztálódó rasszizmusról. Az üzenet komplexitása és ereje olyan elemi erővel éri igazságérzetünk legszűkebb keresztmetszetét, mintha szárnyaló képzeletünk a Valhallából egészen földi pörhüvelyünkig zuhanna egy szempillantás alatt. És ez jó.

(És persze ez megy tovább még két oldalon keresztül.)

A továbbiakban is szeretném fenntartani az "Akasztják a hóhért" jelleget, úgyhogy a kommentek között kiegészítésként a modoros filmblog-kommentelők kategóriáit várnám, már csak azért is, mert a reményeim szerint az utolsó posztban majd ebből lenne egy gyűjtés. (Tehát még akár 5 perc hírnév is várhat rád, ha jót írsz.) Természetesen ha valamelyik kolléga magára ismert a fentiekben és meg akar sértődni, azt is szívesen fogadjuk, úgyhogy hajrá mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr78087862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donjon 2015.11.19. 14:59:56

Nem teljesen értem. Hol itt a rosszindulat? Szerintem reális képet fest.

A nép fia 2015.11.19. 15:28:17

Ez amolyan Így írtok ti-utánérzés.
Nem baj, bírom az ilyet! :-) Lássuk! :-)

Titeket amúgy is ezer éve olvaslak, de komolyan, már meg sem tudom mondani, mióta. De szerencsére hamarosan jön @doggfather, aki minden blogon ott van (ehhehe!) és megmondja, mióta kommentelünk ide meg máshová. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.19. 15:54:53

@Donjon: Ez még csak a bemelegítés, lesz még ennél durvább . (Legalábbis az én megítélésem szerint) ;)

@A nép fia: Alapvetően Modorosblog-utánérzés akart lenni, de akkor valami hiba csúszott bele. :D Doggfathert amúgy én is várom, biztos tudna egy-két modoros filmblog kommentelő típust is írni. :D

luftwaffe44 2015.11.19. 19:06:20

Az idézet nagyot üt :D :D

Kugli nem talált hasonlót, szóval szvsz ez danialves agyszüleménye. Üt, mint az ötemberes pálinka ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.19. 19:37:33

@luftwaffe44: Ahogy írtam, "Létező személyekkel, oldalakkal (különösen a miénkkel) és a valósággal való bármilyen hasonlatosság kizárólag a véletlen műve!" ;)

Bár egyébként pont a napokban olvastam egy kritikusokkal foglalkozó posztot, amelyben egy konkrét írásból került elő egy idézet, és ennek nyomán kb. a fél blogvilág megjelent alatta megsértődni - nem mondom, hogy nem csábít ez a lehetőség, de inkább kiélem a kreatív energiáimat, mint hogy ctrl+c, ctrl+v-zzek valahonnan.

luftwaffe44 2015.11.19. 20:52:45

@danialves: Egyszóval nálam a tus ;)

Az "idézet" egyébként igen cizellált, mélyen elgondolgoztató szösszenet ( :P ).

0citizen 2015.11.20. 15:44:10

Van még a "jobban tudom mindenkinél" blogger, aki alapból két szinttel feljebb helyezi magát a konkurenciájánál, és ezt pl. olyan filmek ismeretével igazolja, amit szerinte más korlátoltabb egyének - e korlátoltságul folytán - nem láthattak vagy ha látták is nem érthették meg. Ezt a feltevését igazolja az is, hogy ha körbenéz a neten, a két szinttel alatta lévők szánalmas módon gyakran olyan blockbusterekről írnak, ami neadjisten aktuális vagy akár az olvasókat is érdekelheti. Eleve igazolja a többség hülye mivoltát, hogy leszólnak zseniális filmeket, vagy épp a szart imádják, mert hát bloggerünk saját véleménye az ami mindenkor hiteles és irányadó, igazából a szakma origója, eltérő vélemény az csak valami fogyatékos tévedés eredménye lehet.
Ez a fajta kritikus ha nem éppen autentikus filmélményeknek hódol, akkor a többi blogger írását méricskéli, de nem azért, mert maga is bizonytalan lenne önnön munkásságában vagy irigyelné mások sikerét, hanem hogy megbotránkozzon azon a felszínességen, amit mások mutatnak. Stílusa mindig eredeti és szellemes, de ha véletlenül valaki más is hasonlókat ír egy film kapcsán, mint ő, akkor - bár nyilván őt majmolják - inkább témát változtat, mert nem akar a fősodor posványába belesüppedni. Egy meg nem értett zseni ő, aki kényszerűségből osztozkodik csak a műveletlen fajankókkal az internet filmes szegletén - akik mind pitiáner sablonok mentén próbálnak elevickélni valahogy -, de tudja, hogy az ő szintjét más úgysem képes elérni soha, akárki akármit is mond.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.20. 17:48:18

@0citizen: A stílusod alapján nem olyannak tűnsz, aki találva érezné magát, szóval mivel sikerült belegyalogolnom a kis lelkedbe? ;)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.11.20. 22:14:40

Mond hogy lesz horrorb#zi blogger, mond hogy lesz horrorb#zi blogger, MONDD MÁR! :D

0citizen 2015.11.20. 22:32:17

@danialves: Az én kis lelkembe sehogy, merthogy nekem tökmindegy, sőt jól szórakozom ezeken a paródiákon, csak a modoros blogger hívószó kapcsán nekem is eszembe jutott egy típus.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.23. 15:05:04

@0citizen: Akkor csak én éreztem úgy, hogy az alábbi szakasz a posztra irányuló szarkasztikus kritika akart lenni?
"Ez a fajta kritikus ha nem éppen autentikus filmélményeknek hódol, akkor a többi blogger írását méricskéli, de nem azért, mert maga is bizonytalan lenne önnön munkásságában vagy irigyelné mások sikerét, hanem hogy megbotránkozzon azon a felszínességen, amit mások mutatnak."

Egyébként az általad írtak egy részét még héten viszont fogod látni, szóval egyébként annyira nem lőttél mellé. :D

@Werewolfrulez: Ebben a sorozatban stiláris és nem tartalmi típusok lesznek. :D De ha esetleg össze tudsz állítani egy ilyet a horrorbuzi bloggerről, szívesen beveszem az összeállításba. :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.11.23. 16:21:03

@danialves: Szerintem a horrorrajongók személyiségtípusainál az önjelölt horrorkritikus sacc/kábé megfelel a horrorbuzi bloggernek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.23. 16:37:23

@Werewolfrulez: Na de abban hol van az irigység meg a rosszindulat? :P

0citizen 2015.11.24. 11:04:52

@danialves: Nem e poszt ellen, hanem azon mentalitás ellen, hogy egyik filmes blogger lenézi a másikat. De akinek nem inge...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.24. 11:55:17

@0citizen: Oké, akkor túltoltam a szarkazmus-detektort, elnézést miatta. :)

Egyébként mivel folyamatosan új dolgokat tudunk meg magunkról a kommentelőktől (a múltkor például a 26 éves kollégáról állította nagy bizonyossággal valaki, hogy valójában 14), viszonylag nehéz szelektálni, hogy pontosan mi az, amiben magunkra kéne ismernünk és mi az, amit a hozzászólók még nálunk is jobban tudnak rólunk. ;)

K.Leslee 2015.11.24. 21:20:34

Ha majd lesz olyan cikk hogy 'A kommentelo, aki sosem ert egyet', idezel majd tolem? :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.24. 21:38:09

@K.Leslee: Kommentelőkről részemről biztosan nem lesz cikk, egyrészt modoros kommentelőkről írni már lassan modorosabb, mint a kommentek (volt olyan, hogy kb. heti szinten volt egy ilyen cikk indexen), másrészt ilyenkor általában hamar kiderül, hogy a poszthoz az adta az ihletet, hogy a szerző vérig sértődött valami hozzászóláson. :D
Szóval a legkevésbé sem tartanám korrektnek, ha én most elkezdeném fikázni meg csoportosítani őket, bár az tény, hogy muníció lenne ennél bővebb posztokra is a fejemben ilyen témában. De ezért is írtam, hogy ha már én a saját "fajtámat" szedem darabokra, akkor a kommentelőknek adom meg a lehetőséget ugyanerre, úgyhogy ha vannak ötleteid, hajrá. ;)

RubiniM 2015.11.25. 09:05:14

Ismerek "modoros bölcsész" bloggert (nem ezen az oldalon), és azt vettem észre, hogy nem is a fogalmazással (az a legkevesebb) vagy a blockbusterek elemzésével lenne a gond, hanem azzal, hogy még egy irodalmi művet se tudna értékelhetően elemezni/értékelni, ugyanis a legegyszerűbb összefüggéseket/értékeket se látja, annak ellenére, hogy lenyomott "x" évet nappalin. A filmes írásai éppen ezért hiteltelenek, mert az adott filmeket - művész vagy populáris - se filmként értelmezi. Általában leragadnak az elbeszélés érthetőségi minőségén - persze a saját szinten - és arra reflektálnak végig (ezért gáz a könyvkritikájuk is), esetleg még rugóznak egyet-kettőt a látványon.
A következő posztban a kultúrsznob annyiban jobb, hogy érti legalább, hogy filmről ír (jobb esetben).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.25. 10:05:40

@RubiniM: Ez jogos, akármennyire is részben egymásból eredeztetem a két típust, a Kultúrsznobnak van annyi előnye, hogy ő általában valami filmes jellegű dologgal foglalkozott felnőttképzés szintjén.

Donjon 2015.11.25. 11:01:24

És akkor beszéljünk a modorosságról.... Ez itt a bollivúd hírügynökség, Bibei Gergő vagyok.

Most néztem bele a Spielberg/Hanks videóba. Régen minden jobb volt, több bölcsészet és kevesebb önreklám. :)
süti beállítások módosítása