101 kiskutya / One Hundred and One Dalmatians (1961)
2015. október 11. írta: FilmBaráth

101 kiskutya / One Hundred and One Dalmatians (1961)

101_kiskutya008.JPGAz alkonyi vonyítás (vagy ugatás, attól függ, melyik szinkronnal láttuk a filmet) igenis létezik, ahogyan a reggeli, a déli és a délutáni is. Az én kutyusom ugyanis pontosan úgy ül a teraszon és hallgatja a híreket, ahogyan a filmben a négylábú szereplők. És imád tévézni is, természetesen abban a pózban, ahogy az egyik kiskutya ült mindig a képernyő előtt. Teljesen más gazdiként nézni ezt a rajzfilmet, mint gyerekkoromban, máshová kerültek a hangsúlyok (nem vagyok agresszív alkat, de puszta kézzel meg tudnám fojtani Szörnyellát azért, mert bundát akar készíteni szegény kis kutyusokból, és még sorolhatnám), de a lényeg nem változott: az első jelenetnél magába szippantott a történet, és hiába láttam már ezerszer ezt a kedves alkotást, mégis betegre izgultam magam azon, hogy vajon haza tudja-e vinni Pongó a hangyányit kibővült családot? Imádni valóak a kutyusok, a film pedig egyszerűen tökéletes, nem fog rajta az idő, megunhatatlan klasszikus!

Pongo, a dalmata kutya nagyon beleunt már az agglegényéletbe, amelyet gazdájával, a zeneszerző Roger-rel folytat, ezért a tettek mezejére lép, annak érdekében, hogy mindketten boldog családi életet élhessenek. Fáradozásai eredményeként Roger megnősül, ő pedig 15 tündéri kiskutya apukája lesz. Az idill azonban nem tart sokáig, színre lép Szörnyella de Frász, aki nagyon sok pénzt kínál a fiatal párnak a kölykökért, mert bundát akar készíteni belőlük.Természetesen Roger megtagadja a kutyusok átadását, azonban Szörnyella nem hagyja annyiban a dolgot, elrabolja a kölyköket, és a szülők versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék őket...

Dodie Smith regénye 1956-ban jelent meg, és valós történeten alapult. Az ő kutyáját hívták Pongónak, valóban 15 kölyke született, amelyből egyet valóban visszahozott az életbe a férje. Minden idők (szerintem) legjobb Disney-gonoszát pedig egy rossz viccnek köszönhetjük. Egyszer látogatóban volt az írónőnél egy barátja, aki nem viselte jól a sok kutyát a közelében, és megjegyezte, hogy milyen jó bunda lenne belőlük. A többi ahogyan mondani szokták, már történelem, Walt Disney elolvasta a könyvet, belezúgott, és megvette a filmjogokat. Az írónővel folyamatosan egyeztettek a rajzfilm készítése során, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy ilyen kiváló karakterek kerültek filmvászonra, megfelelő volt az akció-érzelem arány, összességében egy bájos, de közel sem cukormázas rajzfilm született, amelyre máig nem tudunk ráunni.

Érdekes, hogy ez a történet közel sem olyan romantikus, ahogyan azt a korábbi Disney-filmektől megszokhattuk, a kutyusok megnyúzása nem igazán kompatibilis az egérbirodalom sablonjaival, de bejött a bátor stílusváltás, a nézők imádták, szépen csengett a kassza, nem lehetett oka panaszra senkinek. Hozzánk is hamar eljutott, az idősebb korosztály fülében nyilván az 1963-ban készült szinkron szólal meg, ha meglátja a filmet. Korom okán én az 1995-ös újraszinkronizálást fogtam ki, tehát nálam Szolnoki Tibor Pongó, Kautzky Armand Roger, Farkasinszky Edit Anita, Halász Aranka Szörnyella, stb. Természetesen megnéztem a klasszikus szinkronnal is, nekem mindkettő nagyon tetszett, de mivel először az újraszinkronnal láttam, nekem az maradt az etalon. A mai napig Kautzky Armand hangján cseng a fülemben a Szörnyella de Frász című dal, amely természetesen kiváló, és érdekes, hogy bár elhangzik néhány énekszám a filmben, mégsem minősíthető musical-nek, ami szintén nagy váltás a korábbi Disney-produkciókhoz képest.

101_kiskutya.JPGMeglepően sötét tónusú a film, mégis egy igazi szívhez szóló alkotásról van szó, amely tele van humorral, a cukiságfaktor sem hiányzik belőle, bájos a történet, de nem andalítóan giccses, hanem üdén egyedi (igen, még ennyi év után is az!). Ennek a kiváló szöveg is az oka, a jól megírt karakterek, amelyek az animátorok keze alatt hamar legendává lettek, a történet kifejezetten érdekes és izgalmas, ebben a filmben minden összejött, szemernyi hiányérzete sincs a nézőnek, ha attól eltekintünk, hogy néznék még Pongóék kalandjait. Jasper és Horace szállítják a humorfaktort, Roger és Anita a romantikát, a kutyusok a bájt, de mindannyiukat elhomályosítja Szörnyella de Frász, akinél gonoszabb Disney-gonosz szerintem azóta sem született. A démoni nőszemély már a külsejével is sokkol bennünket, a cigarettájából szinte kénköves füst száll (amiben van egy kis belsős poén: a Hófehérke királynőjét lengte körül egykoron), az autója is pokolian néz ki, a hangja tépi az idegeket (aki még nem hallgatta a mindig bájos Váradi Hédivel, nagyon sürgősen pótolja, meg fog lepődni!), ő maga a vegytiszta gonoszság. Zseniálisan jól sikerült megrajzolni és életre kelteni ezt a visszataszító karaktert!

1996-ban elkészült az élőszereplős változat is, amelyben Glenn Close szokásához híven zseniálisan alakította Szörnyellát, de ettől még a közelében sem volt a klasszikus rajzfilmnek a végeredmény. A Disney-gyár a legjobbját nyújtotta, melynek eredményeként még ma is dobunk el mindent, és ülünk a tévé elé, ha meglátjuk Pongóékat valamelyik matinéműsorban. Kiválóan össze lett rakva ez a kedves, de nem túlcukrozott mesefilm, amelyből gondolom, mindenkinek megvan a kedvenc jelenete és idézete (az enyém, amikor a kiskutyust újraélesztik, illetve amikor Tibs őrmester a következő örökbecsű jelszavakkal irányítja az kapitány patáját: jobb, tűz, bal tűz!). 

Tapasztalatból mondom, hogy egy házban időnként egy kutya is sok, nemhogy 101, mégis teljes szívemből dúdoltam sokadjára a záródalt és néztem mosolyogva az ebsereget, a labrador-korom alól előkerülő pöttyöket, amelyeket nem lehet túladagolni, kicsit és nagyot egyaránt elvarázsolnak még ma is, sok évtizeddel a születésük után a kutyusok, Szörnyellától pedig még mindig kitör bennünket a frász, és ez így van jól!

10/10

A 101 kiskutya teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr237889874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2015.10.11. 12:15:25

Minden szava igaz. Kivéve a szinkront, illetve lehet, hogy az is, de arra nem tudok mit mondani, mert szerintem én az újjal még nem láttam.
süti beállítások módosítása