Harmadvélemény: Jurassic World (2015)
2015. június 21. írta: FilmBaráth

Harmadvélemény: Jurassic World (2015)

Aldo kritikáját is olvashatjátok.

Gaben kritikáját itt olvashatjátok.

chris-pratt-velociraptor-jurassic-world.jpgEszem ágában sem volt megnézni a 2015-ös dinókat. Miért is? Mert 20 évvel ezelőtt akkor élmény volt az első rész, hogy tudtam, nincs az a CGI parádé, ami a nyomába tudna érni. És a harmadik rész után szentül megfogadtam, hogy soha többet nem nézek meg egyetlen jelenetet sem ebből a franchise-ból, ne velem fizettesse ki Spielberg a számláit. Az első kritikák sem voltak biztatóak, ki is hagytam a premierhéten a mozit. Aztán mégis győzött a kíváncsiság, a nosztalgiafaktor, na és persze Chris Pratt kigyúrt teste, és nem utolsósorban meghatódtam attól, hogy egy kedves olvasó tőlem kérte a kritikát, dacára annak, hogy már két kolléga is kifejtette a véleményét az alkotásról. Vagyis szombat délutáni programként elmentem mozizni, őszintén mondom, hogy zéró elvárással, és én lepődtem meg a legjobban azon, hogy milyen jól szórakoztam a filmen. Ha nem a csodát várjuk, amit gyerekkorunkban kaptunk, hanem a helyén kezeljük a sorozat negyedik. részét (vagyis egy látványos családi moziként), akkor nem fogunk csalódni, a saját kategóriájához képest nagyon jól össze lett rakva, egyszeri megtekintésre tökéletesen alkalmas!

Hammond álma megvalósult, a feltámasztott őslények a családok szórakozását szolgálják. Mivel minden csoda három napig tart, a nézőknek mindig újabb látványosság kell. Meg is alkotnak egy hibrid dinoszauruszt, akinek természetesen sikerül meglépnie az amúgy tökéletesen biztonságosnak hitt lakóhelyéről, és naná, hogy elkezdi gyilkolászni a parkban lakozó fajtársait és nagyon erősen fenyegeti az ott békésen lazítgató 20 ezer embert is. Ideje segítségül hívni Owen-t (Chris Pratt), hogy tegyen már végre rendet...

Megdöbbentő, hogy mennyire hozzászoktunk a dinókhoz az elmúlt években, hiába tolják a pofinkba a film elején az eszméletlenül látványos parkot, valahogy nincs meg az a feeling, hogy valami csodásat látunk, még jó, hogy az alkotók is így gondolták, és elejtettek néhány poénos megjegyzést ezzel kapcsolatban, ezért nem érzi magát rémesen rosszul a néző azért, mert Disneyland jut eszébe a látottakról és nem gyerekkori kedvence. Ha túl tudunk ezen lépni, hátradőlünk és élvezzük a műsort, akkor jól fogunk szórakozni a filmen, ha nem, akkor viszont marad a dühöngés. Nekem szerencsém volt, gyerekekkel volt tele a mozi, és ők ugyanúgy ámuldoztak a dinókon, mint én sok évvel ezelőtt. Lehet, hogy ez az oka, de engem nagyon gyorsan magába szippantott a történet, szurkoltam a kölyköknek, Starlordnak és persze Claire néninek. Kár, hogy a vége teljesen súlytalan lett (azért a záró kép elég dögösre sikeredett), mert a kissé nyögvenyelős kezdet után szépen felpörögtek az események, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Spielbergtől ismét kaptunk egy jó kis családi mozit, amelyből azonban soha nem lesz igazi klasszikus, hiába a gigabevétel, ezen a filmen egyszer jól szórakoztunk, és simán el fogjuk felejteni. Mert a felmelegített káposzta jó ugyan, de soha nem lesz olyan, mint az eredeti.

A forgatókönyvre a korrekt minősítését használnám, hiszen a karakterek nagyon jól meg lettek írva, a történet nem volt unalmas, a kezdés lehetett volna pörgősebb, de annyi baj legyen. A CGI abszolút mértékben megfelelt a 2015-ös színvonalnak, a végső leszámolás egyszerűen pazar volt (nem tudom elmondani, mennyire drukkoltam a T-rex-nek, aki a szívem csücske már 20 éve, dacára annak, hogy amúgy egy gyilkológép). Igazából látványban semmi újat nem találtak ki az alkotók, a raptorokat ismerjük, a többi dinót is láttuk már, a két legnagyobb szörny (vízi és szárazföldi) nem egy nagy durranás. Nagyon hiányzik a jó öreg T-rex, de aztán a kedvenc jelenetemben (igen, tudom, hogy ezt a képet egyszer már láttuk az első részben, de annyira menő volt, ahogyan Claire odavitte az aktuális ocsmánysághoz, nem?) végre megjelenik, és tanúi lehetünk egy igazi ősvilági csatának. igen, rengeteg jelenetet áthoztak az első részből, és lehet puffogni azon, hogy lehettek volna kreatívabbak is az alkotók, de lássuk be, pontosan ezek azok a képek, amelyek nélkül nincs meg az igazi Jurassic Park feeling. 

Humorban nagyon erős az alkotás, a zene még mindig zseniális. Az akció-érzelem egyensúlya nagyjából egyensúlyban van (mínusz a film eleje, ott egy kicsit túl sok lett a szirup, de aztán szerencsére jön Chris Pratt és feledjük minden gondunk). Jó ötlet volt a munkamániás nagynéni alakja, aki természetesen azonnal rájön, hogy mi is a fontos az életben, amikor veszélyben látja az unokaöccseit. Azért pedig külön elismerést érdemel, hogy tűsarkúban tolta le az akciójeleneteket (legalábbis a távoli kamerabeállításokban, jaj ,de gonosz vagyok, fúj!). De Starlord persze elvitte a show-t, lenyűgözte és megvédte a nőt, akibe amúgy már régen bele volt zúgva, megmentette a kölyköket, hősködött egy jót, de megmutatta az érzelmes oldalát is, és alapjáraton is nagy raptorbarát. A srácok is rájöttek annak rendje és módja szerint, hogy mit jelent a testvéri szeretet, aztán volt itt látvány, akció, izgalom (vagy valami hasonló), minden adott volt a családi kikapcsolódáshoz. És ennél többet nem is lehet elvárni ettől a filmtől, hozza a kötelező szintet, és ráadásul jól. 

jurassic-world-super-bowl-trailer-1_1.jpgChris Pratt volt a film sztárja, hozta is, amit elvártak tőle, derekasan aprította a dinókat és jól bepancsolt a rosszfiúnak, és nem utolsósorban nagyon jól nézett ki (amúgy jól is játszott, de nagyon nem kellett megerőltetnie magát). Bryce Dallas Howard bájosan volt felejthető, a gyerekszereplők aranyosak voltak. Vincent D'Onofrio volt már jobb, Irrfan Khan szintén. A T-rex elvitte a show-t a nagy ronda dinó elől, és ez így van jól.

Abszolút nem maradandó alkotásról van szó (már most is csak pár kedvenc jelenetre emlékszem, pedig most jöttem haza a moziból), de ettől még jó emlékként marad meg, mert nagyon jól szórakoztam rajta. Blockbusternek jó, Jurassic Park-filmnek sem utolsó (a harmadik rész sokkal gyengébb volt ennél), de ettől még sokan fogják utálni azért, mert a "hűha" élmény elmarad. Tisztes iparosmunka, újra megjött a kedvem a dinókhoz, részemről jöhet a következő rész!

8/10

A Jurassic World teljes adatlapja Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr177559912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atcsi 2015.06.21. 16:25:27

Nagyon nem értek egyet. A tiéd volt az első olvasott kritikám az oldalról. Onnan, hogy kiderült, hogy a hibrid egy matekból frissen kitűnőre érettségizett diák intelligenciájával rendelkezik, számomra minden komolyságát elvesztette a film. A komplett történettel bajok vannak szerintem. Se füle se farka az egésznek. Mintha az író egy vasárnap délután elment volna strandolni, és két csobbanás között leírta volna ami az eszébe jutott. A humor is gyengécske. a mozi kuncogott ugyan egyik-másik bombán, nálam egyik sem ült. A 3D abszolút nem indokolt, semmint nem ad az élményhez. Egy szóval úgy jellemezném a filmet, hogy buta. Zéró feszültség, tudjuk ki fogja túlélni, ki fog beledögleni. Dínókat már húsz éve is láttunk, a látvány ide már kevés.

FilmBaráth 2015.06.21. 17:18:36

@Atcsi: Üdv. nálunk, remélem, nem ez lesz az utolsó kritika is, amit elolvastál tőlünk:-)
A film nagyon megosztó, van, akinek tetszik, van akinek nem. Én jól szórakoztam rajta, és sajnálom, hogy neked nem tetszett annyira, mint nekem:-) Köszönöm, hogy leírtad a véleményedet!:-)

Atcsi 2015.06.21. 19:32:18

Rosszul fogalmaztam, a dínós filmről volt ez az első kritika, amit itt olvastam. A két kollegáét csak a tiéd után. Az ő véleményükkel jobban tudtam azonosulni. :) Egyébként már követem egy ideje az oldalt, csak eddig többnyire csendben voltam. :) Általában csak azokról a filmekről olvasok, amik érdekelnek, vagy amiket láttam már.

Eleve nem vártam sokat a filmtől, így legalább nem csalódtam. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.21. 20:40:04

"Megdöbbentő, hogy mennyire hozzászoktunk a dinókhoz az elmúlt években, hiába tolják a pofinkba a film elején az eszméletlenül látványos parkot, valahogy nincs meg az a feeling, hogy valami csodásat látunk, még jó, hogy az alkotók is így gondolták, és elejtettek néhány poénos megjegyzést ezzel kapcsolatban"

Na ez szerintem egy hatalmas kamu, amivel a saját bizonyítványát próbálja magyarázni a film. Hogy "ja persze, bocsi, nem nyűgözlek le, de ez nem azért van, mert lustán megpróbálom újrahasznosítani az első filmet, hanem te vagy egy kielégíthetetlen, hisztis óvodás". Hát bocsi Colin, esetleg inkább meg kellett volna kérdezned George Millert, hogy mivel lehet lenyűgözni a mai gyerekeket...

Az összes horrorelem abból állt, hogy a dínó bedugja a pofáját a képbe, miközben a karakterek bujkálnak előle, majd aztán szétver mindent és futás van... És ezek után rá akarják tolni a nézőre, hogy nem ájul el...

Atcsi 2015.06.21. 21:03:25

Nem egyforma az ingerküszöbünk. Mellettem egy idősebb nő ült, aki minden bedugott dínópofás jelenetnél rendre a szeméhez kapott és összerezzent.

Bicepsz Elek 2015.06.22. 01:26:04

Erre a borzalomra 8/10?????
Legyen az csak 6/10
1, A zene olyan nyalas volt az elejen, hogy majdnem lefordultam
2, A sztori jo volt az utolso 15 percet leszamitva: az mar annyira nevetseges, hogy tonkreb..ta a tobbit
3, A helikoptereken messzirol latszott, hogy modell dronok voltak.
4, Egymassal kommunikalo dinoszauruszok? Na ne rohogtessenek leccives...

qtyasorsu 2015.06.22. 08:08:01

Tegnap megnéztem.Sablonfilm a jól bevált klisékkel.Izgalom nulla,meglepetés nulla.De amíg rekordokat döntögetnek az ilyen és ehhez hasonló-egy kaptafára készülő-filmek,ne is várjunk mást mert a készítők addig fogják csinálni amíg dől belőle a pénz!

Terézágyú 2015.06.22. 12:17:42

Szóval a főhős még mindig lefutja a naaaagy gyilkolódínót? :))))
Hogy tudnak ezek vadászni a sebes növényevőkre, ha egy ember mindig gyorsabban fut nála? :)))

Saar Jacques 2015.06.22. 12:49:16

@Atcsi:

Egyetértek soraiddal. / Beleértve későbbi hozzászólásaidat is/ .

Csak azért kerekedtek a szemeim a megtekintése alatt, hogy hogyan is jöhettek ki ennyire lapos történettel.

Kopi3.14 2015.06.30. 12:19:18

@danialves: "Az összes horrorelem abból állt, hogy a dínó bedugja a pofáját a képbe, miközben a karakterek bujkálnak előle, majd aztán szétver mindent és futás van... "

Hogy mondta Jebb Goldblumm a kettőben?
süti beállítások módosítása