A gumiarcú komikus: Jim Carrey (1962-)
2014. július 05. írta: FilmBaráth

A gumiarcú komikus: Jim Carrey (1962-)

jim carrey.jpgHosszú idő után az Oscar-díjkiosztón láttam újra a kiváló komikust (aki kiválóan megállta a helyét komolyabb szerepekben is), és azonnal eszembe jutott, mennyit nevettem régebben a filmjein. Mostanában nem sokat lehetett hallani róla, de idén moziba kerül a Dumb és Dumber második része, kíváncsian várom, milyen lesz a film, remélem, sikerül a visszatérés a rivaldafénybe.

James Eugene Carrey Kanadában született (csak 2004-ben lett amerikai állampolgár), az Ontario állambeli Newmarket-ben. A négy gyermekes családnak komoly problémákkal kellett szembenéznie, amikor Jim 13 éves lett, édesapja elvesztette munkáját, elköltöztek Toronto egyik negyedébe, nem mentek túl jól a dolgaik, olyannyira nem, hogy volt olyan időszak, hogy egy furgonban vagy egy sátorban hajtották álomra a fejüket. Jim azért, hogy segítsen szüleinek, tanítást vállalt, majd 16 éves korában otthagyta az iskolát és egy gyár mosdójának takarításával keresett némi pénzt. 1979-ben Los Angeles-be költözött, ahol lassan, de biztosan elindult komikusi karrierje.

Korán megmutatkozott humorista énje, szívbajos sem volt, már 10 éves korában jelentkezett egy tévéshowba, a középiskolában ő volt az osztály tréfamestere, akkoriban még valószínűleg nem tudta, de itt alapozta meg a stand-up műfaján belül elért sikereit. Los Angelesben a The Comedy Store-ban dolgozott, ahová Rodney Dangerfield ajánlotta be, közben meghallgatásokra járt, mint mindenki más. Kisebb szerepekben tűnt fel a tévében és néhány mozifilmben. Ezek közül az én nagy kedvencem A földi lányok csábítók című örökbecsű opusz, ami olyan rossz, hogy az már jó, kettősük Damon Wayans-szal nagyon jól működött a filmben. 

Aztán 1994-ben jött Ace Ventura, az Állati nyomozó, és Jim Carrey élete teljesen megváltozott. Hatalmas siker lett ez a kiváló vígjáték, a mai napig betegre tudom nevetni magam rajta. Fergetegesre sikerült a magyar szinkron, hamar szállóige lett a nem kicsit kattant nyomozó több mondata (abszolút kedvenc: Hello Nemo kapitány, ez itt a víz alatti város?), és természetesen annak idején nekem is ki kellett próbálnom a Ace-féle autóvezetést. A közönség a szívébe zárta a rendkívül tehetséges komikust, a gigasiker következtében pedig sorra kapta a filmszerepeket.

ace ventura.jpgA maszk egy jól sikerült, de nem túl maradandó film (ebben debütált a filmvásznon Cameron Diaz), Carrey elvitte a hátán a filmet, inkább rá emlékszem, mint a látványos filmtrükkökre, valamint a fergeteges táncjelenetre. Aztán jött a Dilibogyók Jeff Daniels-szel, amelynek lökött humora nagyon fárasztó, de kár lenne kihagyni az életünkből ezt a jó kis vígjátékot, főleg a két színész játéka miatt érdemes megnézni.

Ezután minden idők legaljább Batman-filmje következett, amelyet még Jim Carrey sem tudott feldobni (kettősük Tommy Lee Jones-szal sajnos nem működött a vásznon), ráadásul az Ace Ventura 2. részének színvonala és sikere meg sem közelítette az elsőt. 

De szerencsére hamarosan megérkezett a mozikba A kábelbarát, ami hatalmas bevételt hozott. Carrey pedig elindult a komolyabb filmek felé. A Hanta boy még vígjáték, de alapvetően már nem Carrey gumiarcára épül, megmutathatta benne színészi képességeit is. Hatalmas minőségi váltás volt a karrierjében a Truman Show, Peter Weir filmje nem véletlenül kapott 3 Oscar-jelölést, szórakoztatóan, de nagyon elgondolkodtatóan mutatta be egy olyan fiú történetét, aki nem tudja, hogy nem a saját életét éli, hanem  egy valóságshow főszereplője. 

Az Ember a Holdon című filmben nyújtotta szerintem élete alakítását, Milos Forman filmjének főszerepéért megérdemelten nyert Golden Globe - díjat. szépen értek véget számára a sikerekben gazdag 90-es évek. A 2000-es évek azonban sajnos már nem róla szóltak, az Én és én meg az Irén erősen felejthető film, A Grincs egy bájos, de sajnos nem túl sikerült film (én személy szerint imádtam, mert nem az a szokásos karácsonyi film, Carrey nagyon jó benne, de tényleg nem az igazi), A minden6ó egy szórakoztató, de szintén nem maradandó film (Morgan Freeman zseniális benne!).

Man-on-the-Moon.jpgLassan kopni kezdett a dicsfény Carrey körül, de 2004-ben az Egy makulátlan elme örök ragyogásában ismét bizonyíthatott, Golden Globe-ra jelölték a szerepért. Ezután a különös hangvételű Lemony Snicket - A balszerencse áradása következett, ami nem lett igazi siker (ennek ellenére nemsokára valószínűleg elkészítik a folytatását). 

Carrey folyamatosan forgat, de nincs nagy visszhangja a filmjeinek (pedig Az igenember jó film), hosszú idő után tavaly a Ha/Ver 2. -vel kapcsolatban került újra reflektorfénybe az egykor szebb napokat látott kiváló komikus. Őszintén remélem, hogy a Dumb és Dumber folytatása sikeres lesz, ezáltal pedig újra minőségi filmekben játszhat, hiszen nem hétköznapi tehetségét kár lenne parlagon hevertetni. A grimaszolástól kemény munkával jutott addig, hogy komoly színészi alakításokat tegyen le az asztalra, remélem, minél előbb látjuk újra a moziban Jim Carreyt!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr446154892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Ádám Dida 2014.07.05. 15:01:40

Én és én meg az Irén a kedvenc tőle, meg persze a "MR Ventuuura" :)

walter sobchak 2014.07.05. 15:20:05

Nagyszerű színész, imádjuk :). A legjobb tőle a Maszk szerintem, utána szorosan az Ace Ventura-fimek, amelyikek közül szerintem mindkettő egyforma jó. A Mindenható az Én és én, a Dumb és Dumber, illetve a Truman show is ott vannak a legjobbak között. A Yes Man és a Lemony Snicket Carreyhez képest nem olyan jók, de azért nem is rosszak. Azért a Hantaboy még nagyban épített a gumiarcra, de abban a szöveg volt a legjobb, meg maga az, hogy tényleg milyen lenne az élet, ha nem tudnánk hazudni (ezt vitte tovább a pár éve bemutatott Ricky Gervais-film, az Invention of Lying). Egy rakat alig ismert, de idézhető szöveg van a Hantaboyban, ez a kedvencem:

"
-Tudja, mit csinálok most?
- Na mit?
- SEMMIT! Mert ha perre vinném az ügyet, az elvinné egy csomó időmet, maga meg úgyse jönne el, és ha megítélik nekem, akkor maga úgyse fizetne. Úgyhogy csak dühöngök, mint egy idióta barom, aztán nagy levegőt veszek, és lenyelem a békát!!" :DDD

attir9 2014.07.05. 16:18:33

sztem az Ace Ventura 2 jobb, mint az első rész.

"De szerencsére hamarosan megérkezett a mozikba A kábelbarát, ami hatalmas bevételt hozott." - ezt a filmet és a szerencsére hamarosan megérkezett a mozikba kifejezést soha nem merném leírni egy mondatban. A hatalmas bevételt honnan vetted?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.05. 19:08:33

Az Ace Ventura 1-2 olyan jó vígjátékok, hogy azóta is minden komédiát hozzájuk mérek. Nem öregszenek semmit.

A tavalyi nyáron elkezdtük kiabálni a "Passzolj! Passzolj már!" szöveget. Nem is tudtuk honnan van, aztán rájöttünk, hogy Ace mondja, amikor be akar kerülni a diliházba. Ugyanígy mindig, ha jelszóról van szó, beugrik a "New England-i kagylóleves". A második részből is hihetetlen idézeteink vannak, pl. a "Shikaka, síkfutás, si-ká-gó" máig közszájon forog. Imádom mindkét film minden percét.

Bocs az ömlengésért, takarodok vissza Halál művészetét nézni a barlangomba...

walter sobchak 2014.07.05. 19:35:42

@Werewolfrulez: Nekem abból a diliházas jelenetből a "készen állok, Mester, hadd menjek be!" a kedvencem :D. Meg a mindkét filmben ellőtt "ezt játsszuk le visszafelé is". Még szerencse, hogy nem Ratched nővér volt épp ügyeletben. :D

Nyílméregbéka 2014.07.06. 00:24:32

Ace Venturák, és az Igenember, nekem a kedvenc vígjátékaim tőle, de szerintem a legjobb filmjei Az ember a holdon, és az Egy csodálatos elme örök ragyogása. Mindkettő zseniális film, mindkettőben zseniálisat alakít, legalább egy oscar jelölést megért volna valamelyik, bármelyik.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.07.06. 19:45:25

Szerintem egy tehetségtelen ripacs ez az alak.
Nem tudom mit lehet a bugyuta, erőltetett "humorán" élvezni.
Egyszerűen borzalom amit művel.

sunblind 2014.07.06. 21:09:36

Mennyire kilóg ebből az 'életműből' az a két igazán jó darab.

Darth_Vader 2014.07.06. 21:28:51

A közelmúlt béli filmje: I love you Phillip Morris.
Nagyon jó. Kár volt kihagyni a cikkből.

Amúgy legjobb duma Carrey filmből:

Adj egy tik-tak-t.....ez az én tak-tik-ám....
Mindezt a seggével elmondva :-)

Darth_Vader 2014.07.06. 21:32:45

@álfirkász:

Azért ha a Milos Forman látott benne fantáziát - Ember a holdon - akkor engedtessék meg nekünk, hogy jót mosolyogjunk bugyuta hozzászólásodon.

haggyadaszt 2014.07.06. 21:51:52

A Kábelbarát sztem a leggyengébb főszerepe volt, az AV2 meg az Én és én meg az Irén viszont a legjobbak közé tartoznak.

Kíváncsi vagyok, milyen humort szeret az, aki Jim Carrey-ét nem. Mit néznek az ilyenek, Mikroszkóp Színpadot? Irigy Hónaljmirigyet? Folytassa... sorozatot? Jim Carrey humora némi intelligenciát is igényel.

verkli 2014.07.06. 22:08:54

@haggyadaszt:
Jim Carrey, mint az intelligens humor pápája, hahaha. Vajon mit jelenthet a "gumiarcú" jelző, biztos a finom humorára utal.
Az én matekom szerint hónaljmirigy=Jim Carrey=alpári gagyi

Proctor 2014.07.06. 22:50:37

@walter sobchak:

kommentelunk, kommentelunk, de a techstory meg áll?? :P

dukeekud 2014.07.07. 01:27:33

Amig nem lattam az "ember a holdont", addig nalam is az eszventura szamitott a legjobbnak. Persze bizonyos szempontbol az ember a holdon, az nem is az o filmje, mert egy komikusnak allit emleket, aki onmagaban is zsenialis humorista volt. De ezt olyan zsenialisan csinalja, hogy Andy Kauffman is orulne neki ha elne. (persze lehet el, csak meg kivar)

dukeekud 2014.07.07. 01:33:09

@verkli: ha netan nem lattad az Ember holdon-t, akkor nezd meg, nem csak Dzsim Karri miatt, hanem erdemes megismerni Andy Kaufman elsopro humorat is, amit rendkivul jol utanoz.

verkli 2014.07.07. 03:01:35

@dukeekud:

Nem a színészi kvalitásait akarom kisebbíteni.
Íme egy link a D és D 2 promójáról. Gondolom az lehetett az ötlet, hogy bemennek a műsorba, és majd lesz valahogy. Ez itt az igazi Jim Carrey, aki megint fullba nyomja a kretént.

www.youtube.com/watch?v=8imo7l-fq7I
süti beállítások módosítása