A 10 legjobb Liam Neeson-film
2014. május 16. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Liam Neeson-film

A Világok harca musicalváltozatát nézve az Urániában döbbentem rá újra, hogy Liam Neeson milyen kiváló színész. Az utóbbi időben főleg akciófilmekben fordult elő a filmvásznon, vagy az aktuális blockbuster-ben tanítgatta az ifjú főhőst, mielőtt szépen fényképezve, hatásosan elhalálozott volna (pl. az általam rettenetesen utált Star Wars negyedik - azaz első - epizódja, vagy a Mennyei királyság, stb.), amiben természetesen nagyon jó volt, de azért nagyon nem kellett megerőltetnie magát. A színpadi alakítását nézve (mert szerintem a színházi színész az igazi színész,), azonnal eszembe jutott, hogy régebben milyen kiváló filmekben láttam, jobbnál jobb szerepekben. 

A Schindler listája tette igazán ismertté, rengeteg műfajban kipróbálta magát az évek során. Sok jó  - és persze kevésbé jó és közepes - filmben játszott, nagyon nehéz volt kiválasztani a 10 legjobbat. Fájó szívvel hagytam ki abszolút kedvencemet, a Felhők közül a napot, amit imádok, de be kell látnom, hogy csak egy közepes film Michael Douglas-szel és Melanie Griffith-szel, tehát nincs helye a top 10-ben, ami nem akadályoz meg abban, hogy ne nézzem meg századjára is. Ugyanígy maradt ki A nyomorultak is, amelyben Liam Neeson nagyon jó alakítást nyújtott, de maga a film teljesen átlagosra sikeredett, A szupercsapattal is ez a helyzet, az Igazából szerelem nagy kedvenc, a Nell, a remetelány szintén szép emlékeket idéz, de ez sajnos csak egy 10-es lista, ami teljesen szubjektív, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket.

10. Darkman (1990)

darkman_1.jpg

Korom okán először ebben a filmben láttam Liam Neesont, elsőre le lettem nyűgözve természetesen. Habár közel sem a filmművészet csúcsa ez a Sam Raimi-film, mégis maradandó élményt tud nyújtani, mert nagyon jól össze lett rakva, kiváló színészi alakítások láthatóak benne (Neeson mellett Frances McDormand) is nagyon jó), sokkal több, mint egy szimpla képregénymozi. Aki még nem látta, mindenképpen tegyen vele egy próbát, érdemes!

9. Excalibur (1981)

Excalibur.jpg

A kritika itt olvasható.

Szerintem máig ez a legjobb Arthur mondakör feldolgozás (a Sean Connery- Richard Gere főszereplésével készült Első lovag szép, de üres romkom, a Clive Owen - félét inkább hagyjuk, kíváncsian várom hogy Guy Rithcie mit hoz ki a témából), a klasszikus történet látványos, tartalmas bemutatása. Neeson csak egy epizódszerepet játszik benne, de emlékezetes alakítást nyújt.  Többször nézős klasszikus, vigyázat, függőséget okoz!

8. Rob Roy (1995)

rob roy.jpg

Romantikus alkat révén nagy kedvencem Walter Scott, a Rob Roy pedig etalon a számomra. Éppen ezért annak idején rohantam a moziba megnézni a filmet, ami nem véletlenül volt nagy siker anno: Neeson tökéletes volt a főszerepre, Tim Roth simán zseniálisan alakította Cunningham-et, Jessica Lange játékról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, Michael Caton - John filmje közel sem tökéletes, de méltó emléket állított benne a skótok egyik nemzeti hősének. 

7. Öt perc mennyország / Five Minutes of Heaven (2009)

5 perc a mennyországig.jpg

1975, Észak-Írország. Egy újabb epizód az angol-ír ellentétben, hogy a protestáns tini Alistair Little és csapata meggyilkolja a katolikus Jim Griffent. Az események szemtanúja az öccse, Joe. Alistair 12 évet tölt a tettéért  a börtönben, Sok évvel később találkozik a meggyilkolt fiú öccsével, aki bosszút esküdött ellene. Erős dráma, kiváló színészi alakításokkal, Neeson mellett James Nesbitt is maradandó pillanatokat szerez a nézőnek.

6. Fehér pokol/ The Grey (2011)

fehér pokol.jpeg

Neeson abszolút hős karakter, meg is lepődtem, mit keres ebben a filmben, amelynek a főszereplője teljesen átlagos, és elsőre  a történet sem nagy szám (adva van egy alaszkai vadász, nagyon izgalmas munkája van: meg kell védenie a munkásokat a vadállatoktól, egy repülőgép baleset miatt túl kell élniük a vadonban, a vérszomjas farkasok között), mégis kiváló thriller kerekedett ebből a Joe Carnahan moziból, érdemes megnézni!

5. Férjek és feleségek / Husbands and Wives (1992)

férjek és feleségek.jpg

Nem vagyok egy nagy Woody Allen - fan (pláne mostanában, hogy a mester csak ismétli önmagát), de ez a film nagy kedvencem.  A történet nagyon egyszerű és Woody-san bonyolult: egy ismerős pár szakítása miatt Gabe (Woody Allen) és Judy (Mia Farrow) rájönnek, hogy ők sem boldogok már együtt, ezért külön utakon kezdik el kezdeni a boldogságot. Zseniálisan jó film a párkapcsolatról, az érzelmek útvesztőjéről, természetesen kiváló színészi alakításokkal.

4. Batman: Kezdődik / Batman Begins (2005)

batman-begins-liam-neeson-christian-bale.jpg

Christopher Nolan új életet lehelt a  denevér - franchaise-ba, Christian Bale-lel közösen nagyon erős trilógiát tettek le az asztalra, nem irigylem az utódaikat ezen a területeken, nem lesz könnyű dolguk, hiszen mindenki ezt a szintet fogja elvárni tőlük. George Clooney-nak sikerült majdnem végeznie a karakterrel, ezért nagyon erős film kellett ahhoz, hogy a nézők újra kíváncsiak legyenek Batman-re. Sikerült, és ebben nagy szerepe volt Liam Neeson-nak is, aki tőle szokatlan módon negatív figurát játszott, természetesen kiválóan.

3. MIchael Collins (1996)

michael collins.jpg

Anlogmán lévén az angol történelem is kiemelten érdekel, sokat olvastam az 1916-os Húsvéti felkelésről és Michael Collins-ről. Ezért nagyon kíváncsian ültem be annak idején a moziba, és nem csalódtam: Neil Jordan fantasztikusan erős filmet rendezett, méltó emléket állított a történelmi eseményeknek. Liam Neeson-ra szinte ráöntötték Collins szerepét, Alan Rickman szokás szerint zseniális volt, Julia Roberts viszont nem sok vizet zavart. Aki még nem látta, sürgősen pótolja!

2. Kinsey - Mindenki másképp csinálja / Kinsey (2004)

kinsey2.jpg

Méltatlanul el lett felejtve ez a zseniális film, amelyben Neeson nem hétköznapi szerepet vállalt el: Alfred Kinsey úttörő volt annak idején az emberek szexuális szokásainak kutatása területén, 1948-ban publikált írása, a hírhedt Kinsey-jelentés nagy viharokat kavart. Bill Condon nagyszerű filmet rendezett, Neeson bevállalós volt (még az is megesik a hölgyek bálványával a filmben, hogy egy férfival csókolózik), mégsem lett igazi siker, pedig megérdemelte volna. Érdemes adni neki egy esélyt!

1. Schindler listája / Schindler's List (1993)

schindler listája_1.jpg

Nem kérdés szerintem, hogy ez a film a legjobb a Neeson-életműben, nem véletlenül jelölték Oscar-díjra az alakításáért, tökéletes jellemábrázolást mutatott be, ez volt élete szerepe. A 10 legjobb Steven Spielberg mozi élén is ez film szerepel nálam, Korszakos alkotás, máig a leghatásosabb film a  holokauszt borzalmairól, zseniális színészi alakításokkal (Ralph Fiennes, Ben Kingley..), katartikus erejű dráma!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr846128861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FilmBaráth 2014.05.16. 13:39:58

@FroG: Kihagytam az életemből:-)

nandras01 2014.05.16. 14:50:56

@FroG:
a taken előkelő helyen szerepelhetne mondjuk a "tíz legpocsékabb film, amiben szerepet vállaltam" c. listán :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.16. 15:16:09

@nandras01: ja, nyilván... XD De annak a pocsék Fehér pokolnak ott a helye, ráadásul a 6. helyen.

Nyílméregbéka 2014.05.16. 16:59:51

Ezekkel a listákkal mindig az a baj, hogy nem tudni az adott listára miért került fel a film. A legjobb film amiben LN szerepelt, vagy amiben LN a legjobb volt.

@FilmBaráth: Azonnal pótólni, és a második helyre utólag beszúrni! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.16. 17:01:06

@FroG: Az még csak hagyján, hogy a Taken kimaradt (hozzáteszem, nő ne írjon akciófilmről ;) ), de hogy az Igazából szerelem meg a Lego-kaland is...
@Boyzndahood: Jaj, az a film egy nagyon gyenge Bourne-nyúlás, akkor már inkább a The Next Three Days.

Nyílméregbéka 2014.05.16. 17:03:42

@REMY: A fehér pokol amúgy szerintem egész jó film, csak a Takennel annyira feltette a lécet, hogy mindenk többet várt...

FilmBaráth 2014.05.16. 17:13:26

@Nyílméregbéka: ha nem is azonnal, de pótolni fogom:-)

Nyílméregbéka 2014.05.16. 17:37:20

1. Schindler listája
2. Taken
3. Igazából szerelem
4. Michael Collois
5. Excalibur
6. Rob Roy
7. Batman - kezdődik
8. Non-Stop
9. Szupercsapat
10. Férjek és feleségek

Boyzndahood 2014.05.16. 18:31:59

@danialves: minden csak nem gyenge. :) de ugye ez megint ízlés kérdése...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.16. 18:57:55

@Boyzndahood: Az azért nem egészen ízlés kérdése, hogy csak azt nem nyúlták le a Bourne-ból, amit már nagyon nagy pofátlanság lett volna. ;)
Az már valóban inkább az, hogy még így is csak a külsőségeket sikerült ellopni, az igazi esszenciáját már nem, de szerintem már az azóta eltelt idő is megmutatta, hogy melyik sikerült emlékezetesebbre.

sage5 2014.05.17. 02:05:32

Kulon koszonet hogy a Taken-t nem raktad be ebbe a felsorolasba.

Denevér1971 2014.05.17. 02:05:55

A Taken (Elrabolva) a "kisember" elégtétele. Mint egy számítógépesjáték.
A Taken semmivel sem több mint egy akciómozi, de mégis.
Azzal, hogy a főszereplő visszavonult és éli kisember életét teszi annyira vonzóvá. Olyan, mint azok a facebook videók amiben megtámadnak valakit és az meg (bár ki nem nézné belőle az ember) legyakja az ellent. A taken tökéletes játék lehetne amiben egy feladatot el kell végezni. A legtöbb ilyen típusú film bár, lehet jobb azért nem lesz sikeres, mert túl kívülállóként kezeli a nézőt, itt viszont van azaz érzés, hogy "na jól elintézte meg kapta a g..ci.
Szóval az Taken kihasználja a kisember bosszúvágyát.

panerai 2014.05.17. 05:10:36

"Legjobb Arthur mondakör feldolgazás": Gyalog galopp:)!

Taxman 2014.05.17. 06:30:13

@Nyílméregbéka:
Na ez inkább. FilmBaráth monnyon le!

esefe 2014.05.17. 06:40:29

Jellemző mi lett az első.

SarahConnor 2014.05.17. 06:46:35

Annyira koncentráltam, hogy nehogy az Elrabolva benne legyen... nem csalódtam, jóvan :)

Leone_510 2014.05.17. 08:33:18

The Next Three Days egy fos

pat bateman 2014.05.17. 08:54:45

www.port.hu/az_idealis_gyanusitott_under_suspicion/pls/fi/films.film_page?i_film_id=39953&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_where=2&i_topic_id=2
ez a film (Az ideális gyanúsitott) kimaradt. legalábbis nekem ez az első emlékezetes Neeson mozi. anno gyerekként még talán úgy néztem meg hogy rendesen a film korhatáros besorolása alatt voltam. régen nem láttam, de akkor egyszer lehengerelt...

brian halála 2014.05.17. 09:49:01

Nagyon régen láttam, ezért nem tudom, hogy mennyire meghatározó Liam Neeson szerepe, de a Felhők közül a napban című filmből egyedül őrá emlékszem...

FilmBaráth 2014.05.17. 09:56:09

@brian halála: Neeson csak mellékszereplő (ő az a náci tiszt, akitől Melanie Griffith információkat akar szerezni, úgy, hogy nevelőnő lesz nála), de valóban nagyon erős az alakítása.

2014.05.17. 12:56:21

A The Other Man is jó film volt. Nem egy lövős-baszós film.

sage5 2014.05.17. 17:39:57

@Denevér1971: a Taken egy kalap szar, mar az is vicc hogy elemezgetni probalod.

Robur 2014.05.17. 22:14:21

A Takenhez hasonló szarokat Segg Al csinált a 90-es évek elején meg sok más Zs kategóriás sztár. Videotéka alja, nem értem az a rakás szar mitől lett siker.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.17. 22:20:56

emlékeim szerint rob roy egy borhalmas film

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.17. 23:58:54

@nyikk: jól emlékszem,csak mást jelent nekünk a film

Denevér1971 2014.05.18. 02:23:54

@sage5: Az, hogy a Taken nem egy kimagasló alkotás leírtam! Az, hogy te meg engem ekézel arra magasról fosok te trágyakupac!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.05.23. 23:17:19

Taken nélkül ez a lista egy vicc.

demobacsi 2014.06.06. 09:08:09

Mennyit összehablatyoltok,ez már röhej.Gyengék vagytok,mint papírzsákon a tuto lakat.
süti beállítások módosítása