Sherlock és én / Without a Clue (1988)
2013. december 26. írta: FilmBaráth

Sherlock és én / Without a Clue (1988)

sherlock és én.jpgMindenki tudja, hogy Sherlock Holmes egy lángész volt, Irene Adlert kivéve nem voltak nőügyei, és soha senki nem látta részegen (a drogot most hagyjuk..), kiválóan hegedült, és természetesen soha nem szorult Dr. Watson tényleges segítségére a bűnügyek megoldásában.

Vagy mégsem?

A film ugyanúgy kezdődik, mint minden klasszikus Holmes krimi: betörők beóvakodnak a múzeumba, elemelik, amiért jöttek, majd hirtelen elönti a fény a szobát, és látványosan megjelenik kedvenc detektívünk, szól néhány velős szót, majd végszóra megjelenik a Scotland Yard, és persze dr. Watson, egy kis csihi-puhi, majd betörök megtörten, rendőrök elégedetten el, elhangzik a híres zárszó: ügy lezárva. Aztán dr. Watson  (Ben Kingsley) csúnyán legorombítja Sherlock Holmest (Michael Caine), aki megsemmisülten somfordál ki a képből. A jó doktor kicsit hisztis kedvében van, ugyanis a valóság az, hogy ő maga a zseniális nyomozó, és kicsit rosszul viseli, hogy az általa szerződtetett színész, aki eljátssza Holmes-t (Steven  Moffat már megint lopott egy jó ötletet a Sherlockhoz a filmből, de nem baj!) a  szupersztár, vele pedig senki sem törődik. Felmond a levitézlett ripacsnak, és fel akarja építeni a saját imidzsét és világhírét. Természetesen pont ebben a lélektani pillanatban kell Moriarty professzornak megjelenni a színen, és veszélyeztetni az Angol Birodalmat. Kissé lehangolt doktorunknak nincs más választása, mint előkeríteni az egyik kocsmából a nem kicsit alkoholproblémákkal küszködő, szoknyapecér álzsenit, és már kezdődhet is a nyomozás, ami egyáltalán nem kíméli a nézők rekeszizmait...

Hatalmasakat nevettem a filmen, tele van nagyon jó poénokkal. Csak néhány: Holmes nekiáll hegedülni, majd leteszi a hangszert, ámde a zene tovább szól, majd kifejezéstelen arccal  lekapcsolja a gramofont. Watsonnal sétálnak: Mit keresek Watson? Lábnyomokat. És már találtam? Még nem. Jó, majd szóljon. Hihetetlen hisztit ad elő egy mező közepén (hogyan kerültek oda? a vészfékkel megállította a vonatot), miután megtudja, hogy Moriarty egy veszélyes gyilkos, aki őt üldözi. A doktor megnyugtatja, hogy szó sincs erről, a professzor őt üldözi, mivel Holmesról mindenki tudja, hogy teljesen hülye. A válasz: Tényleg? Akkor jó!

CaineSherlockHolmes.jpgAz alapötlet nagyon jó volt, rengeteg poén csattan el a filmben, mégsem sikerült túlságosan jól a forgatókönyv. A történet ugyanis elég gyengusra sikerült, minden fordulata előre látható, semmi meglepő nincs benne, pedig a jó poénok önmagukban semmit sem érnek, ha összességében nem vezetnek sehová. A karakterek természetesen direkt elnagyoltak, és bár nagyon bátran figurázták ki az írók a nagy nyomozó alakját, tele vannak helyzet és jellemkomikummal a jelenetek, a nagy páros kettőse is jól működik, azonban ez nem segít azon, hogy nincs igazi tétje a történetnek, Moriarty alakja teljesen szürke, mintha ott sem lenne, vagyis egy idő után a valóban humoros jelenetek ellenére kicsit elkezdjük unni a filmet.

A zseniális színészi alakítások azonban nagyrészt elfedik a történet hibáit, ezért összességében jól szórakozik a néző, habár elég sok az üresjárat, és a film második felében a poénok is kezdenek ellaposodni. De kit érdekel mindez, amikor premier plánban láthatjuk Michael Caine-t ripacskodni (lehet annál jobb szerep egy színésznek, ha egy csepűrágót játszhat egy filmben?), Ben Kingsley-t pedig zseniálisan nyomozni? Önfeledten komédiáznak, lubickolnak a szerepükben, sok szép pillanattal ajándékoznak meg bennünket.

Thom E. Eberhard a valójában közepes vígjátékból kihozta a legtöbbet, hagyta játszani a főszereplőket, egyáltalán nem vette komolyan a filmet, és ettől meglepő módon működött. A poénok megmaradtak, a többit pedig felejtsük el gyorsan.

Egy átlagos vígjáték, amit a humor és a két főszereplő osztályon felüli alakítása tesz emlékezetessé. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni, kár lenne kihagyni az életünkből!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr855622365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása