Könyvajánló: Pető Zoltán: Végtelen sztyepp (2024)
2024. június 24. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Pető Zoltán: Végtelen sztyepp (2024)

Remek történelmi regény az avarokról

vegtelen_sztyepp.jpg

Remek történelmi regény az avarokról. Amikor megláttam ennek a könyvnek a borítóját, azonnal tudtam, hogy nekem ez kell. Történelemrajongó szívem azonnal megdobbant, amikor megláttam a sztyeppén száguldó lovasokat, amikor pedig megtudtam, hogy az avarokról lesz szó, akikről csak Baján kagán neve volt ismerős a számomra, azonnal kíváncsi lettem. Merthogy a kedvenc történelmi korszakom az Árpádok kora, nagyon érdekel a magyar őstörténet, ezért hallottam már az avarokról, de nem sok ismeretem volt róluk, amelyen változtatni szerettem volna, ezért nem volt kérdés, hogy ezt a szép küllemű könyvet én bizony el fogom olvasni. Nem csalódtam, egy remek alkotáshoz van szerencsém, amelynek egyetlen hibát tudok felróni, mégpedig azt, hogy ráfért volna egy utolsó szerkesztés, mert időnként zavaróak benne a vesszőhibák, de ettől eltekintve a maga műfajában egy kiváló alkotáshoz van szerencsénk. A cselekmény is izgalmas, azonban az igazi truváj az a rengeteg ismeret, amelyet erről az időszakról szerezhetünk, hiszen lássuk be, az avarokról nem tudunk túl sok mindent, ki gondolta volna, hogy egy ennyire érdekes és eseménydús időszakban éltek. Mert a sztyeppén zajlottak az események, birodalmak dőltek dugába és emelkedtek fel, miközben a háttérben Kína szövögette a terveit. Nem könnyű követni a történet fonalát, hiszen ugye itt vannak az avarok, de más népek is, és akkor Kínáról még nem is beszéltünk, eléggé bonyolultak az összefüggések, de egy kis odafigyeléssel zökkenőmentesen olvasható a könyv. Meglepően kevés csatában járunk, annál többet száguldozunk a sztyeppén a szereplőkkel, akik közül nekem a legjobban Baján tetszett, aki később egy birodalmat fog felépíteni, most azonban még csak egy fiatal fiú, aki ugyanúgy sodródik az eseményekkel, mint mindenki más. Egy másik nagyon érdekes szereplő Yicsen, a kínai nemes, akit fogságba vetnek az avarok, ő pedig próbálja túlélni, amit eléje vet a sors. Nagyon sok érdekességet tudhatunk meg a korszakról, a vallásról is, amelyben együtt él a buddhizmus Tengri hitével, ráadásul Baján is látó lesz, ami egy újabb plusz dimenziót ad a karakteréhez. Ez egy jó könyv, elsősorban a történelem szerelmeseinek ajánlom, de mindenkinek, akit érdekel az avarok története. Nagyon várom a folytatást!

552-ben Anagui  kagán a halált választja, amellyel véget ér a Rouran Birodalom. A régens Hyun-Jin tábornok lesz, akinek az a nem könnyű feladat adatott, hogy új utakra vezesse népét. Az ő legkisebb fia Baján, aki fiatal még, azonban hamarosan kiderül róla, hogy látói képességei vannak, azonban a harcokban is kitünteti magát. Röpke néhány év alatt birodalmak sorsa fordul meg a sztyeppén...

Schiszler Ádám nevét érdemes megjegyezni, ragyogó borítókat tervez, az én kíváncsiságomat is az ő munkája korbácsolta fel, és a könyv elolvasása után nyugodtan mondhatom, hogy tökéletesen eltalálta a hangulatot. A sztyeppe egy nagyon kemény hely, hihetetlen gyorsasággal születnek és esnek szét birodalmak, a végtelen pusztáért hatalmas harcokat vívnak egymással a népek. Mégsem a csatajelenetek a legérdekesebbek ebben a történetben, hanem egyrészt az, hogy pillantást nyerhetünk a nagypolitika boszorkánykonyhájába, másrészt pedig a mindennapokba, és ezáltal olyan érzésünk van, mintha egy igazi időutazáson vennénk részt. Egy eleddig tökéletesen ismeretlen időszakról szerezhetünk rengeteg tudást, hiszen az avarok történetéről még én sem tudtam túl sokat, dacára annak, hogy a történelem szerelmese vagyok. A szerző végtelen sok munkaórát ölhetett a kutatásba, hiszen nemcsak a nagypolitikai összefüggéseket ismerhetjük meg alaposan, hanem az avarok hétköznapjaiba, szokásaiba is bepillantást nyerhetünk. Ugyanakkor tényleg nehéz követni az eseményeket, nagyon sok néppel történik nagyon sok minden, de a végére összefutnak a szálak. Egy hosszabb regényciklus kezdő kötetéről van szó, a tervek szerint egészen az Árpád-korig fog tartani a cselekmény, amit én rettenetesen kíváncsian várok, ez egy jó hosszú időszak, ráadásul nagyon kevéssé ismert, ezért rengeteget fogok tanulni, mert természetesen el fogom olvasni a következő részeket is.

A sztyepp egy kemény hely, itt bizony hamar felnőnek a gyerekek, Baján is már tizenévesen megkezdi saját életét, a történet kezdetén még édesanyjával él egy jurtában, hogy aztán később a sajátjába költözzön. A szerelem sem kerüli el, azonban ezen a helyen a romantikának nem sok helye és ideje van, őt is várják a hadi kihívások, bátyja oldalán, aki a kagáni cím várományosa. A fiúról hamar kiderül, hogy látói képességekkel rendelkezik, ami megkülönbözteti testvéreitől, és különlegessé teszi. A szemünk előtt nő fel néhány év alatt, amely időszak alatt rengeteg minden történik, melynek eredményeként a végén menekülnie kell a népével együtt nyugat felé, és hogy mi történik velük, az már csak a folytatásban derül ki. Együltő helyemben olvastam végig a 400 oldalt, annyira érdekes volt a történet, amely rendkívül jól került megírásra, tényleg kár a szerkesztésbeli hibákért, remélem, a következő részekben erre jobban odafigyelnek az illetékesek. Egy nagyívű történet kezdetéhez van szerencsénk, ami megteszi, amit meg kell tennie, felkelti az érdeklődést, bemutatja a karaktereket és kiváló korrajzot ad. 

Nagyon érdekes szembesülni vele, hogy mennyi nép élt akkoriban a sztyeppén, bár tényleg nehéz követni, hogy most éppen melyik népcsoporttal történik az éppen aktuális cselekmény, nagyon kell figyelni, hogy ne veszítsük el a fonalat, de összességében nagyon is érdekesen zajlanak az események. Unalomnak helye nincs, a történelem kereke gyorsan fordul, mindenki a hatalmat akarja, miközben Kína a háttérben csendben a saját terveit szövögeti. A nagypolitika eseményein túl a mindennapok történeteit is megfigyelhetjük, több szálon futnak az események, amelyek a végén annak rendje és módja szerint egy mindent eldöntő csatában futnak össze. A folytatás nagyon izgalmasnak ígérkezik, hiszen Baján története igazából még csak most kezdődik, az avarok történelme pedig fordulópontjához érkezett, a következő részben is egy olyan időszakba érkezünk majd, amiről nem sokat tudunk, vagyis van mit várni. Egy nagyon jó történelmi regényhez volt szerencsém, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, mert egy teljesen ismeretlen korba visz el bennünket, érdekesen, jól megírva, remek történetvezetéssel.

9/10

A könyvet a Morningstar Publishing kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3718409151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása