Könyvajánló: Mészöly Ágnes: Színház a félhold árnyékában (2024)
2024. szeptember 02. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Mészöly Ágnes: Színház a félhold árnyékában (2024)

Izgalmas kalandok Sárospatakon

szinhaz_a_felhold_arnyekaban.jpg

Izgalmas kalandok Sárospatakon. Óriási kedvencem az Abszolút töri sorozat, mert szórakoztatva tanít, ráveszi a kamaszokat arra, hogy foglalkozzanak a történelemmel, a hozzám hasonló históriarajongóknak pedig óriási kalandokat ígér, vagyis ki nem hagynék belőle egyetlen részt sem. Ezúttal is nagyon kíváncsian vágtam bele az olvasásba, hiszen gyerekkoromban jártam Sárospatakon, sokat hallottam Lorántffy Zsuzsannáról, minden adott volt egy újabb izgalmas kalandhoz. Nem is csalódtam, ismét egy remek ifjúsági regény született, amely kiválóan játszik az időutazással, jól szövi a történetet a szerző, remek karaktereket alkotott, miközben hihetetlen mennyiségű információra tehetünk szert a korszakról. Ezúttal 1651-ben repít bennünket a sztori, a reformáció korába, de egyáltalán nem kell unalmas vallástörténeti leírásokra gondolni, ez elsősorban egy kalandregény, amelyből azonban rengeteget lehet tanulni. Szó szerint is, hiszen megtudhatjuk, hogy akkoriban hogyan zajlott az oktatás, megismerkedhetünk Comenius-szal, a híres pedagógussal és az ő nevelési elveivel, bepillantást nyerhetünk egy korabeli iskola mindennapjaiba, amelyből természetesen nem hiányozhatnak a gyerekcsínyek, amelyek időnként sajnos elfajulnak. Lorántffy Zsuzsannát is megismerhetjük, megtudhatjuk, milyen jól értett az orvosláshoz, milyen értékes ember volt, és tanúja lehetünk egy korabeli esküvőre való felkészülésnek is, és akkor a zenéről még nem is beszéltem. Miközben hihetetlen gyorsan zajlanak az események, megismerhetjük a korabeli történelmi korszakot, és miközben remekül szórakozunk, hihetetlen mennyiségű információra tehetünk szert. Egyáltalán nem szájbarágós a történet, mégis megtanít arra, hogy milyen fontos a barátság, a szerelem, és arra, hogy időnként nagyon fontos döntéseket kell hozni, amely kihat mások életére is. Ismét egy jó darab a sorozatból, mindenkinek csak ajánlani tudom az elolvasását.

Kende és Betti vissza akar térni Mátyás korába, azonban a dolgok természetesen rosszul sülnek el, köszönhetően Krisztinnek, a rendkívül népszerű influenszernek, így végül 1651-ben kötnek ki. Mindjárt azzal kezdődik a korabeli történet, hogy börtönbe kerülnek, ahonnan szerencsére kiszabadulnak, azonban a kalandok csak most kezdődnek...

Nem éppen habos-babos  a történet, itt azért elég komoly dolgok esnek meg a kamaszokkal, börtönbe kerülnek, rabszolgának adják el őket és akkor még csak néhány dolgot árultam el a sztoriból. Ezért elsősorban nagyobb kamaszoknak javallott az olvasás, a kisebbeket valószínűleg elriasztaná a történet, amely messze van a horrortól, de azért jóval sötétebb a tónus, mint a Mátyás korabeli darabban. Mindezzel együtt ez egy remek szórakoztató kalandregény, amelyben viharos gyorsasággal zajlanak az események, hőseinknek nagyon sokféle helyzetben kell megállniuk a helyüket, amelynek természetesen minden esetben eleget tesznek, korukat meghazudtolva egészen jól ellavíroznak az 1600-as években, habár egyáltalán nem oda készültek. Az idővel azonban nem lehet játszani, az időutazás veszélyes üzem, és a régmúltban történtek hatásai kisugároznak a mára is. Ezúttal ugyanis az egyik szereplő hoz egy olyan döntést, amely a történelem menetét ugyan nem, de a saját sorsát erősen befolyásolja, ezért jól el lehet gondolkodni azon, hogy vajon mi mit tettünk volna az ő helyében, és mikor jobb élni, a saját korunkban, vagy a régmúltban. Nem egyszerű a döntés, de mindenkinek joga van ahhoz, hogy a saját életét úgy élje és ott, ahol akarja.

Kende és Betti továbbra is kiváló párost alkotnak, a laza fiút remekül egészíti ki a komoly, történelemrajongó lány, akinek tárgybeli tudása sokszor kihúzza őket a slamasztikából. Krisztin közel sem ilyen népszerű karakter, nagyon ellenszenves az elején, egy beképzelt influenszernek tűnik, akit saját magán kívül senki sem érdekel. Aztán ahogy zajlanak az események, kiderül, hogy teljesen más személyiség, mint amilyennek tűnt, egyáltalán nem olyan nagyszerű az élete, mint amilyennek elsőre tűnik, sőt, rengeteg szenvedés áll a népszerűség mögött. Fokozatosan kedveljük meg a lányt, aki egyre jobban megtalálja a helyét a régmúltban, megtanulja, melyek a valós értékek az életben, és hogy a népszerűségnél sokkal fontosabb dolgok számítanak valójában. A jól megírt karakterek mellett a történetszövés is kiváló, én egy ültő helyemben olvastam végig a könyvet, nem tudtam letenni, annyira kíváncsi voltam, mi történik hőseinkkel. Talán csak a történet közepe ül le egy kicsit, de ennél több hibát nem tudok felróni ennek a kiváló könyvnek, amelyből rengeteg ismeretre tettem szert a korszakból.

A borító nagyon kifejező, hiszen látszik rajta, hogy Krisztin kezdetben mennyire nem tud átváltani egy másik korszakba, miközben Kende és Betti próbálják menteni, ami menthető. A hangulat tökéletesen lejön a képről, ahogyan a kalandok sodra is, ezt ismét nagyon jól eltalálták az alkotók. Szerintem nagyon fontos ez a sorozat, hiszen a kamaszok megkedvelhetik a segítségével a történelmet, mivel szórakoztatva okítja ezt a tárgyat, miközben a hozzám hasonló históriakedvelő felnőttek is kiválóan ki tudnak kapcsolódni általa, miközben hihetetlen mennyiségű információra tehetnek szert jelen esetben az 1651-es év korszakáról. Alig várom a következő részt, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezúttal hová fogunk eljutni, biztos vagyok benne, hogy a kiváló szerzőknek köszönhetően ismét egy remek darabbal fog gazdagodni a sorozat. Ezt a részt pedig mindenkinek ajánlom, aki egy kiváló kalandregényre vágyik, amelyen remekül szórakozhat, miközben sokat tanulhat a reformáció koráról. Jó könyv, érdemes elolvasni.

9/10

A könyvet a Pagony kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6518468725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása