Könyvajánló: Bácsatyai Dániel: Bulcsú (2024)
2024. június 10. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Bácsatyai Dániel: Bulcsú (2024)

Izgalmas történelmi nyomozás

bulcsu.jpg

Izgalmas történelmi nyomozás. És ki volna az alany? Nos, (Vér)Bulcsú harkáról van szó, aki a kalandozások korának neves hadvezére volt, aki felvette a bizánci kereszténységet, és akit meggyilkoltak a 955-ös augusburgi vereség után. Ennyi, vagyis nem tudunk róla túl sok mindent, a szerző azonban vette magának a fáradtságot, és utánanézett minden korabeli forrásnak, és leírta nekünk a kalandozások korának eseményeit (a kronológia nagyon szépen végigveszi a korszakot, érdemes elolvasni), amelyekről valljuk be, nem sokat tudunk. Nem is csoda, hiszen a 900-as évek nem mostanában voltak, kevés információval rendelkezünk arról a korszakról, hiszen az írásbeliség még nem volt annyira elterjedt, a szájhagyomány pedig ugye nem mindig megbízható. A történész szerző alaposan utánajárt a témának, és nagyon érdekesen meséli el nekünk, hogy milyen eredményre jutott. Nos, olyan túl sok mindent nem sikerült kiderítenie Bulcsúról, nagyon ellentmondásosak a források, még az sem biztos, hogy ki volt az apja (valószínűleg Kál, de lehet, hogy Bogát), azonban egy nagyon erős korrajzot kapunk, ami igazi csemege a história szerelmeseinek. Jól egyensúlyoz az író a tudományosság és közérthetőség között, bár időnként még így is kissé száraz a leírás, azonban ezt ellensúlyozza, hogy tényleg nagyon alapos áttekintést kapunk a kalandozások koráról. Érdekes, hogy erről a korszakról olyan keveset tudunk, hiszen egy nagyon érdekes időszak volt történelmünkben, mégis csak a 955-ös augusburgi vereség maradt meg a köztudatban (egyébként 910-ben győztünk is ugyanitt), pedig a kalandozások kora nagyon összetett, amelyről ebben a könyvben nagyon sok mindent megtudhatunk. Habár Bulcsúra van kihegyezve a nyomozás, a végkövetkeztetés mégis az, hogy a kalandozások korának leírásával szembesülünk, amelyről jó tudni, hiszen egy több évtizedes időszakról van szó, és amelyben kezdetben nagy sikereket értünk el, majd egyre inkább fölénybe kerültek ellenfeleink és Bulcsú halála lezárta ezt a korszakot. Elsősorban a történelem szerelmeseinek ajánlom ezt a sajnálatosan rövid kis könyvet, de mindenkinek, akit érdekel a kalandozások kora, mert nagyon alapos tudásra tehet szert róla, ha elolvassa ezt az alkotást.

Ki volt (Vér) Bulcsú? Jó kérdés, amelyre kimerítő választ kapunk a könyvből. A kalandozások utolsó korszakának egyik nagy vezére, aki a harka tisztséget viselte, felvette a bizánci kereszténységet, alapvetően jó hadvezéri tulajdonságai voltak, azonban a kalandozások végén a sorsa csak a bukás lehetett. Saját korának ismert alakja volt, akit mára már elfelejtettünk, itt a jó alkalom arra, hogy megismerjük.

Bulcsúról minden fellelhető forrást felkutatott a szerző, érdekes, hogy a legtöbbet nem a hazai nagy krónikások (Anonymus, Kézai Simon) leírásaiból tudunk meg, hanem bizánci dokumentumokból. Olyannyira nincs ismeretünk a főszereplőről, hogy még azt sem tudjuk biztosan, hogy az apját Kálnak vagy Bogátnak hívták, nagyon érdekes, ahogyan a szerző nyomoz ez ügyben, egyáltalán az nagyon izgalmas, ahogyan fokozatosan feltárul előttünk a múlt, és megismerünk egy csomó információt a kalandozások koráról, nemcsak leírások, hanem térképek segítségével. Nagyon könnyen követhető ennek az időszaknak a históriája, pedig nagyon sokrétű, felvetődik mindjárt az a kérdés, hogy egyáltalán milyen célt szolgáltak a kalandozások, az adóztatás volt a cél, vagy a zsold, vagy ami még érdekesebb, hogy vajon az egyes törzsfők saját szakállukra is vezettek-e hadjáratokat vagy egységes volt a magyar hadvezetés? Megannyi izgalmas téma, és akkor arról nem is beszéltem, hogy teljes áttekintést kapunk a korszakról, a kalandozások kezdetétől a végéig megismerhetjük a nagypolitikai folyamatokat, a nagyobb csatákat és a korszak kiemelkedő alakjait. Miközben Bulcsú után nyomoz a szerző, szép csöndben irgalmatlan mennyiségű tudást ad át nekünk (dacára annak, hogy nagyon rövid könyvről van szó), nem bulvár szinten, hanem tudományos alapossággal, mégis közérthetően, még akkor is, ha néha túlságosan száraz a leírás. Igazi kis gyöngyszem ez a könyv, régmúlt korba visz, szórakoztatva tanít.

Bevallom őszintén, nem ismerem a szerzőt (ezért jó, hogy a könyv végén van róla egy szakmai összefoglaló), engem a borító fogott meg, és az, hogy kíváncsi lettem arra, hogy ki is volt Bulcsú. Nem mondom, hogy teljes mértékben megtudtam, hiszen csak töredékeket ismerhettem meg az életéből, mégis mindvégig fenn tudta tartani az érdeklődésemet ez a jól megírt könyv. A kalandozások kora egy izgalmas időszak, hiszen keveset tudunk róla, jó volt így egyben látni mindazt, amit ismerni lehet róla, hiszen még jómagam is, aki sok történelmi könyvet olvas, csak néhány csatát tudtam felsorolni ezekből az időkből, a nagyobb összefüggéseket nem ismertem, ahogyan a korszak többi fontos alakját sem. Nagy kedvencem az Árpád-ház, sokat is olvasok róla, a kalandozások korából azonban nagyon hiányosak az ismereteim, nagyon örültem neki, hogy ennyi információval gazdagodtam erről az időszakról. Érdekes volt végigkísérni hogy a kezdeti sikerek után hogyan áldozott le a magyarok csillaga, fájdalmas volt szembesülni az augsburgi vereséggel, egy korszak akkor lezárult, és Bulcsú élete is véget ért.

A történelem szerelmeseként számomra nagyon izgalmas volt végigkövetni ezt a mindenre kiterjedő nyomozást Bulcsú után, akiről sajnos nem sikerült túl sok mindent biztosan kideríteni, azonban annál  többet megtudhattunk a kalandozások koráról. Elsősorban nem a nagy csatákon van a hangsúly, hanem az évtizedeken átívelő történeten, amelyben kezdetben óriási sikereket értek el a magyarok, tényleg tőlünk rettegtek az ellenfeleink, de aztán elteltek az évek, kiismertek bennünket, ott volt a kilenc éves fegyvernyugvás (egy magas rangú magyar nagyurat annak fejében engedtek el, hogy ennyi ideig nem támadják meg őket), ami alkalmat adott arra, hogy kitalálják ellenünk a taktikát. Ráadásul az idők is változtak, a kalandozások korának végül leáldozott. Bulcsú azonban sok csatát vívott, korának egyik ismert alakja volt, és a halála szimbolikusan lezárt egy korszakot. Jó volt, még ha csak sajnálatosan rövid időre is, elmerülni eleink történetében, egy nagyon izgalmas korszakról szerezhettünk rengeteg információt, tudományos igénnyel, mégis olvasóbarát formátumban megírva. Minden történelemrajongónak csak ajánlani tudom ezt a könyvet, egészen biztosan gyorsan bele fog veszni, és velem együtt mindent tudni akar Bulcsúról és koráról.

8/10

A könyvet a Corvina kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3218402771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása