Könyvajánló: Pápay Eszter: Akinek egyszer szárnya nő (2024)
2024. május 13. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Pápay Eszter: Akinek egyszer szárnya nő (2024)

Remek lélektani regény

akinek_egyszer_szarnya_no.webp

Remek lélektani regény. Három nő, három sors, ami összefonódik, miközben zajlik az élet, amely nem könnyű habos-babos kaland, hanem nagyon is kemény tud lenni, mégis mindannyian újra tudnak kezdeni mindent, amihez természetesen hosszú, rögös út vezet. Nem éppen könnyű olvasmány ez, hiszen akad itt többek között transzgenerációs trauma, családon belüli erőszak, és akkor még csak néhányat emeltem ki a nem könnyű témák közül, összességében mégis nagyon olvastatja magát ez a gyönyörű kivitelű regény. A NIOK e havi közös könyvét elsősorban hölgyeknek ajánlom, de mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy ez nem egy lányregény, nagyon is sokrétű mondanivalóval bír, amelyek közül a legfontosabb talán az, hogy mindig újra lehet kezdeni. A három főszereplő életével felváltva ismerkedhetünk meg, egyetlen hibaként azt rónám fel a könyvnek, hogy néha nem lehet tudni, hogy pontosan kiről is van szó, sokáig tart, míg rádöbbenünk, hogy most éppen kiről is olvasunk, de ennél több rosszat nem tudok mondani erről a jól szerkesztett, szépen kivitelezett alkotásról. Szeretem a Libertine könyveket, mert egységesen magas minőséget képviselnek mind külsőleg, mind tartalmilag, mindig öröm a kezembe venni őket, és mindig kíváncsian várom, hogy újra elvarázsoljon a szerző. Ezúttal sem csalódtam, ismét egy jó könyvhöz volt szerencsém, amelyből sokat lehet tanulni, gyorsan lehet vele haladni, mégsem felületes alkotásról van szó. Érződik, hogy a szerző pszichológus, nagyon értőn mutatja meg nekünk a női lelket, amely színes, sokszínű, nincsenek nagy szavak, mégis sok az "aha"-élmény, döbbenetes erővel tudnak hatni az egyszerű mondatokban leírt gondolatok. Olyan az olvasmányélmény, mintha a pszichológusnál ülnénk, és részt vennénk egy terápián, a szereplők sorsán keresztül saját magunkról is rengeteget tanulunk, de egyáltalán nem szájba rágósan adagolja nekünk a szerző a mondanivalót, hanem egy érdekes történeten keresztül. Lehet szorítani a szereplőknek, hogy sikerüljön úrrá lenniük az életükben található elakadásukon, újra magukra találjanak, és szárnyra kapjanak. Könnyednek ható lélektani koktél, amely nagyon mélyre megy, magával ragad és sokat segít saját magunk problémáinak leküzdésében.

Flóra fiatal, gyermektelen nő, aki már lemondott a családról, Éva középkorú asszony, boldogtalan házasságban, Lídia energikus, válófélben lévő hölgy, akik megpróbálnak változtatni az életükön. A sorsuk különös módon összefonódik, vajon tudnak egymásnak segíteni abban, hogy új lendületet vegyenek?

Nem vagyok nagy rajongója a műfajnak, tapasztalatom szerint kevés a jól sikerült lélektani regény, de mivel ezúttal egy pszichológus írta meg ezt a történetet, akinek még jó tolla is van, ezért hamar magába rántott a sztori, nagyon drukkoltam a főszereplőknek, hogy sikerüljön rendbe tenniük az életüket. Pedig ez tényleg nem egy lányregény, nagyon súlyos terheket cipelnek a karakterek, mégsem a drámán van a hangsúly, hanem a lélektani eseményeken. Finom ceruzával rajzolja meg a szerző az alakokat, abszolút emberiek, lehetnénk akár mi is, a történetük hétköznapi, és pont azért egyetemes, mert bárkivel megtörténhet. Mindenki a saját élethelyzetére vonatkozóan találhat, ha nem is válaszokat, de fontos gondolatokat, amelyek miatt minden rövidsége és látszólagos könnyedsége ellenére sem érezzük úgy, hogy súlytalan történetet olvasunk. Ugyanakkor nem emelkedünk drámai szintre, egyszerű, hétköznapi szavakkal kerül megfogalmazásra a mondanivaló, amely nemes egyszerűséggel az, hogy mindig van remény, mindig újra lehet kezdeni, szárnyra lehet kapni, de ezért tenni kell, nem is keveset. Ki kell mozdulnunk a komfortzónánkból, ha kell, meg kell változtatni a hétköznapjainkat, nem kell nagy dolgokra gondolni, azok azokban annál fajsúlyosabbak lesznek, hiszen mindenkinek a saját problémája a legfontosabb, és bár adott a szakmai segítség, mégiscsak mindenkinek saját magának kell rendbe tennie az életét.

Nem mondanám, hogy különösen erős nőkről van szó a történetben, még Lívia sem különbözik egy átlagos asszonytól, tényleg olyanok a szereplők, mint mi magunk, és éppen ezért érezzük nagyon is magunkénak az ő történetüket. A férfiakról nem fest szép képet a szerző, csalnak, nyomást gyakorolnak (nem fizikai erőszakkal, hanem szavakkal), és ők sem irányítják biztos kézzel az életüket. Forog a sorskerék a történetben, viszonyok születnek és halnak el, életek fordulnak meg, zajlanak az események, és a három nő sorsa egyre inkább összefonódik. Nem is tudják, hogy valójában mennyire segítik egymást, szinte nem is találkoznak, nem személyes jelenlétükkel hatnak a másikra, hanem a sors szövetén keresztül, nagyon érdekes, hogy mennyire kicsi a világ, mennyire összefügg minden mindennel és mindenkivel. Tényleg nincsenek nagy szavak és nagy drámák, mégis nagyon sokféle fájdalommal kell megküzdeniük a szereplőknek, ahogyan nekünk is, ez nem több és nem kevesebb, mint három hétköznapi nő mindennapinak tűnő, de annál sokkal érdekesebb és mélyebb története. Nem lányregényt kapunk, hanem egy felnőtt sztorit, amelyben mindenkinek meg kell küzdenie azért, hogy jobb legyen az élete.

Nagyon gyorsan elolvasható ez a könyv, hamar a végére értem, és csak csodálkozva forgattam, hogy miért nem folytatódik, olvastam volna még. De hát csak 250 kisalakú oldal adatott nekünk, ennyivel kell beérnünk, mégsem érzi úgy az olvasó, hogy felületes élményt kapott, hiszen egy nagyon érdekes történethez van szerencséje, erős lélektani hatással, amelytől sokat tudunk kapni, ha a megfelelő időpontban találkozunk vele (bár ez minden könyvre igaz). Mivel lettem több ennek az alkotásnak a hatására? Talán azzal, hogy egyrészt nem szabad feladni, mindig van remény, másrészt pedig másnak sem könnyebb. Mert ez a történet tényleg mindenkihez közel tud kerülni, hiszen a szereplők úgy lettek megírva, hogy akár mi is lehettünk volna, olyan élethelyzetekben, ami bárkivel megtörténhet. Hiszen mindenkivel előfordul, hogy keresi a párját, elválik, vagy rossz házasságban él, akárki megtalálhatja a kapcsolódást a szereplőkkel. A borító nagyon kifejező, hűen adja vissza a regény hangulatát, csak ismételni tudom, hogy a Libertine kiadványok nagyon igényesek, a kiadónál adnak a minőségre. Ez egy jó könyv, amely gyorsan elfogy, de annál tovább marad velünk.

9/10

A könyvet a Libertine kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4818402419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása