Könyvajánló: Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
2024. június 17. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Izgalmas történelmi krimi

leanyrablas_budapesten.jpg

Izgalmas történelmi krimi. Sokat hallottam már Ambrózy báró eseteiről, régen tervezem, hogy elkezdtem a sorozatot, mert bár nem vagyok oda a krimi műfajáért, annyian dicsérik a báró és Mili történetét, hogy nagyon kíváncsi lettem. Aztán megláttam, hogy a Könyvmolyképző újra kiadja az első részt, és azonnal tudtam, hogy most fogom szerét ejteni a történelmi bűnesetekkel való ismerkedésnek. Nem is húztam az időt, amint a kezembe kaparintottam a könyvet, már olvastam is, és nagyon hamar magába szippantott a történet. Ez egy nagyon jól vezetett, izgalmasan megírt történelmi krimi, amelyben adott egy érdekes bűneset, egy nem hétköznapi főszereplő hölgy és egy főúri detektív, és amikor ők ketten a gyilkos után indulnak, ott aztán nincs helye unalomnak. Együltő helyemben olvastam végig a könyvet, együtt nyomoztam a főszereplőkkel, lepődtem meg az újabb és újabb csavarokon, és döbbentem le a végén, hogy képes volt a mondat közepén abba hagyni a szerző a történetet. Alig várom, hogy olvassam a folytatást, szerintem nagyon jól működik a kémia a két főszereplő között - nem tudom, mi lesz a következő részekben, de tuti biztos, hogy Mili meghódítja a báró szívét, ennek a két embernek dolga van egymással - , és a következő bűnesetekre is nagyon kíváncsi vagyok. Vagyis kilóra megvett engem is ez a kötet, már értem, mi az óriási hype körülötte, ez tényleg egy jó könyv, amelyre érdemes rászánni az időt, mert nemcsak egy csavaros nyomozást kapunk, hanem egy tűpontos korrajzot is, és rengeteget tanulhatunk a korszakról. Egyáltalán nem a romantikával hódít a történet, hanem azzal, hogy egy jól megírt krimi, amit elsősorban a történelemrajongóknak ajánlok, de mindenkinek, aki egyszerűen csak jól akar szórakozni. 

1896-ban járunk, a Milleneum évében, amikor Budapestre érkezik Hangay Emma kisasszony, hogy megismerkedjen a nagyváros nyújtotta látnivalókkal. Azonban a rendezvények második napján nyoma vész. Négy évvel később a fővárosba érkezik a húga, Mili, hogy megtalálja nővérét. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek...

Tényleg hidegen hagynak a krimik, ha nem lenne egységesen magas az elégedettségi szint ezzel a sorozattal, soha nem vágtam volna bele, de győzött a kíváncsiság, és nem bántam meg, mert ez egy valóban jól megírt könyv, amelyben minden adott ahhoz, hogy a közönség kedvence legyen. Érdekes történelmi korszak - érezhetően alaposan utánajárt a szerző ennek az időszaknak, nem csak a miliő megteremtésében látszik ez, hanem a rengeteg szómagyarázaton, amelyet érdemes elolvasni, rengeteget lehet tanulni belőle -, többdimenziós karakterek, csavaros bűntény, jól vezetett történet, izgalmas nyomozás. Ambrózy báró különleges  személyiség, briliáns elméje van és kiváló nyomozó, azonban a hölgyeket nem becsüli sokra. Egészen addig, amíg nem találkozik Milivel, aki talpraesett, nem fél semmitől, és nem kevés színészi vénával van megáldva. Kettejük között szikrázik a levegő, egészen biztos vagyok benne, hogy a sorozat későbbi részeiben egyre közelebb kerülnek egymáshoz, miközben a szócsatáik erdeje nem fog veszíteni hőerejéből . Mert közel sem harmonikus kettejük viszonya, a báró kezdetben nem tartja sokra Milit, aki szintén nem epekedik a báróért, de aztán megtanulják tisztelni egymást. Jó párost alkotnak ők ketten.

A szerző kiválóan szövi a szavakat, gördülékenyen haladnak előre az események, épülnek a dimenziók a karakterekre, fokozódnak az izgalmak, miközben egy valódi békebeli történetet olvashatunk, egy olyan korszakba térhetünk vissza, ami már régen letűnt, mégis érdekes, és rengeteg dolgot megtudhatunk az akkori időkről. A hölgyek akkoriban még teljesen más életet éltek, mint manapság, Mili pedig nagyon is érdekes, hiszen művelt, olvasott - mivel az édesapjának könyvkereskedése van Marosvásárhelyen - , minden lében kanál személyiségét könnyű megkedvelni. A báró teljesen más karakter, egy igazi főnemes, aki elsősorban az eszét használja a bűntények megoldásánál, azonban a fizikai erőszaktól sem riad vissza, dacára testi fogyatékosságának. A két főszereplő nagyon jól ki lett találva, mind a ketten érdekes személyiségek, ők együtt abszolút nyerő párost alkotnak. Egyáltalán nem szürke karakterek, mindketten többszínűek, kíváncsiak leszünk rájuk, szurkolunk nekik, annak pedig pláne, hogy hosszú távon egymásra találjanak. A romantika meglepően hiányzik ebből a történetből, ez nem egy lányregény, de nem is erőszakos krimi - habár vérből nincs hiány-, hanem egy remek történelmi krimi, amelybe nagyon könnyen bele lehet feledkezni.

Izgalmakban bővelkedő krimiről van szó, amelyből nem hiányzik az akció, mégis elsősorban a két főszereplő személyiségével hódít ez a remek történet. A békebeli sztoriban minden adott a kiváló szórakozáshoz, ehhez kellett egy kiemelkedő szerző, aki érdekesen és értékesen írta meg Ambrózy báró és Mili közös bűnügyét, amely egy családi sorstragédia is egyben, mégsem teng túl a dráma ebben az alkotásban, amelyben meglepően sok a humor. Abszolút filmszerű a cselekmény, tévésorozat után kiált, remélem, egyszer megvalósul. Addig is itt van nekünk ez a kiváló könyv, amely nem véletlenül lett ekkora siker - már a sokadik utánnyomása jelent meg most a kötetnek - , tényleg remek, érdemes elolvasni, saját műfajában különleges olvasmányélményt kínál. Kiváló választás egy hétvégére, vagy ha valami könnyedet, de tartalmasat szeretnénk olvasni, ha rajongunk a krimiért és a történelemért, nem fogunk csalódni ebben a remek kötetben. Nagyon kíváncsian várom a folytatást!

9/10

A könyvet a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8518408477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása