Könyvajánló: Ludovic Slimak: Az utolsó Neander-völgyi (2024)
2024. május 15. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Ludovic Slimak: Az utolsó Neander-völgyi (2024)

Egy izgalmas tudományos nyomozás

az_utolso_neandervolgyi.jpg

Egy izgalmas tudományos nyomozás. Ki gondolta volna, hogy a régészet ilyen érdekes? Nem is gondolnánk, mibe csöppenünk, amikor belevágunk ebbe a könyvbe, amelyből nagyon sok érdekességet tudhatunk meg a Neander-völgyi kutatások legújabb fejleményeiről. 2015-ben a szerző egy tudományos felfedezést tesz a Neander-völgyiekkel kapcsolatban, és ebben a könyvben osztja meg gondolatait ezzel kapcsolatban. Amikor tudományos módszerekkel megvizsgálják a leleteket, kiderül, hogy az utolsó Neander-völgyiek sokkal tovább éltek, mint korábban gondolták, és sok mindent újra kell gondolni a tudományterületen. Megtudhatjuk, hogy milyen aprólékos munka egy lelet feldolgozása, milyen odafigyeléssel kell törődni a leletekkel - döbbenetes, de van olyan, hogy nem ecsettel, hanem csipesszel tisztítják meg a csontokat, még akkor is, ha ez hét (!) évig tart -, és mennyi tudományágnak kell együttműködnie ahhoz, hogy értelmezni tudják, mit is találtak. Nem gondoltam volna, hogy a régészet ilyen érdekes, ráadásul többször szépirodalmi és filozófiai magasságokba emelkedünk, miközben bepillantást nyerhetünk egy nagyon régen letűnt korba, amelyről megdöbbentően keveset tudunk, dacára annak, hogy viszonylag nagyszámú lelelttel rendelkezünk róla. Az időszakok hihetetlenül távoliak tőlünk, ugyanakkor mégis nagyon közeliek, hiszen az emberiség története nem is olyan hosszú, ha a Föld történetét vesszük számításba, emberi léptékkel mérve azonban nagyon messzinek tűnnek az évezredek, amelyek elválasztanak bennünket a Neander-völgyiektől. Elsősorban azoknak ajánlom ezt a könyvet, akit érdekel az őstörténet, illetve mindenkinek, aki nyitott a tudományra, hiszen nagyon sok érdekességet megtudhat ebből a nem mindennapi írásműből, ami a tudományos ismeretterjesztés egy különleges darabja.

Egy váratlan lelet 2015-ben nagyon érdekes helyzetet teremt, mert a korszak meghatározásakor kiderül, hogy jóval későbbi időpontban élt a kérdéses Neander-völgyi ember, mint ahogyan azt korábban gondolták, a kérdés az, hogy találkozhatott-e a homo sapienssel? 

Teljesen mást kaptam ettől a könyvtől, mint amit vártam, a történelem szerelmeseként a Neander-völgyiekről szerettem volna többet megtudni, erre kiderült, hogy valójában éppen most gondolja újra a tudomány a róluk szóló ismereteket, mert rengeteg új információ látott napvilágot róluk. Megdöbbentően részletes képet kaphatunk arról, hogyan dolgoznak a régészet, mennyi tudományágnak kell együtt munkálkodnia annak érdekében, hogy előre haladjanak a kutatások, és arról is tudomást szerezhetünk, hogy mennyire nemzetközi a leletek világa. Bejárjuk a világot a szerző segítségével, hiszen Afrikában is megfordul, ahogyan sok más részén a Földnek, széleskörű ismeretekre tesz szert, megosztja velünk a régészeti munka izgalmas folyamatát, bepillantást nyerhetünk a tudományág legfrissebb kutatási eredményeibe, közérthetően, mégis tudósi igénnyel.

A szerző szakmai ismerete megkérdőjelezhetetlen, sok területet érint, sokszor megdöbbentően erős filozófiai mondanivalója van, ki gondolta volna, hogy egy őstörténeti tudományos ismeretterjesztő műben ilyen magasságokba kerülünk. Nem csak azt osztja meg velünk, hogy saját tudományága hol tart jelen pillanatban a Neander-völgyiek kutatásában, hanem egyéb tudományos területekre is bepillantást nyerünk, hiszen a régészet nem önmagában dolgozza fel a leleteket, szüksége van más tudományágak együttműködésére is. Azonban a legérdekesebbek mégiscsak a filozófiai gondolatokra vonatkozó részek, valamint azok, amikor megtudjuk, milyen izgalmas tudományos nyomozás veszi kezdetét egy ilyen érdekes lelet felszínre kerülésekor. Tényleg mást kapunk, mint amint várunk, sokkal többet és szélesebb látókört, rengeteget lehet tanulni ebből a könyvből.

 A stílus közérthető, néha mégis nem kicsit csapongó, sokszor nehéz követni az időnként túlságosan szerteágazó gondolatokat, nagyon figyelni kell, hogy ne veszítsük el a fókuszt, de ennél több hibát nem tudok felróni ennek az alkotásnak, amely egy olyan világba visz el bennünket, ahol viszonylag ritkán fordulunk meg. Az őstörténet, a Neander-völgyiek kora egy nagyon érdekes téma, önmagában is kitöltött volna egy könyvet, száraz leírásnál azonban jóval többet kapunk, tudományos ismeretterjesztés ez a javából, amely nem fél merész következtetéseket levonni és gondolkodásra késztetni. Érdekes alkotás, nem hétköznapi mondanivalóval és témával, azonban a legjobb részek azok, amikor filozófiai magasságokba emelkedik az író, amelyen sokat lehet gondolkodni. Aki szereti a szellemi kalandot, és érdekli a tudomány, az megtalálja a számítását, biztosan nem fog unatkozni ezen a különleges könyvön.

8/10

A könyvet a Corvina kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4418368469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása