Könyvajánló: Dr. Csernus Imre: A magyar (2024)
2024. június 12. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Dr. Csernus Imre: A magyar (2024)

Hogyan legyünk büszke magyarok?

a_magyar.jpg

Hogyan legyünk büszke magyarok? Felelősségvállalással. Ha felnőttként viselkedünk, akkor a nemzetünk felnőttként fog ránk tekinteni, mi pedig nem leszünk olyan búvalbéleltek, mint most vagyunk. Tényleg, miért vagyunk búvalbéleltek? Itt van a szép országunk, biztonságban élünk, miért nem élvezzük? Miért van ez a széthúzás, miért nem működünk együtt? Ilyen kérdéseknek járt utána ebben a könyvben Csernus doktor a tőle megszokott vehemenciával, azonban jóval higgadtabb hangvétellel, mint amit tőle megszoktunk. Jót tesznek a doktornak az évek, már nem a szabadszájúságával hódít, hanem a bölcs gondolataival. Mert nagyon okosakat mond, tényleg érdemes elgondolkodni azon, hogy miért vagyunk búvalbéleltek, mi ennek az oka, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez megváltozzon? Hová tűnt a magyar szilajság, szenvedély, miért vagyunk olyanok, amilyenek vagyunk? Igen, persze tudjuk, a történelem megtépázott bennünket rendesen, na de miért nem teszünk semmit annak érdekében, hogy a jövőnk szebb legyen? Nem üres szavak kopognak az oldalakon, nagyon is érdekes a téma, sok magvas gondolatot kapunk Csernustól, nem mondja meg a tutit, csak elgondolkodtat, ami nem kevés. Mert valóban sokat tehetünk azért, hogy felelősséget vállaljunk önmagunkért, legyünk felnőttek, működjünk együtt a többiekkel, nem olyan bonyolult ez, mégis roppant nehéz belevágni, mert változtatni kell  a szokásainkon. Pedig nem kerülne sokba, apróságokról van szó, olyasmiről, hogy kezdjük el tisztelni a hagyományainkat, gasztronómiánkat és tanuljunk meg felelősséget vállalni magunkért. Egy próbát megér, nem? Szerintem ez egy jó könyv, mert elgondolkodtat, nem magyarkodik a szerző, hanem a mindennapokból veszi a példákat, amelyekből tanulni lehet. Mindenkinek ajánlom, aki egy kicsi el akar gondolkodni a témáról.

A büszke magyar, a szavahihető magyar, a tudatos magyar, a találékony magyar, a boldog magyar, a himnuszéneklő magyar, a felelősségteljes magyar, a szenvedélyes magyar, a példamutató magyar - csak néhány cím a könyvből....

Hamarosan itt a foci eb, teljes gőzzel szurkolunk majd a csapatunknak, ami összehoz bennünket, magyarokat. Azonban érdekes módon nem marad meg hosszú távon ez az összetartozás, hamar elmúlik ez az érzés. Miért? Mert ilyenek vagyunk. Pedig lehetnénk másmilyenek is, de ahhoz változtatni kell a dolgokon. Csernus doktor szokásához híven nem finomkodik, rámutat arra, hogy a széthúzás mekkora probléma, de nem olyan nagy, mint a népességfogyás. Mert el fogunk fogyni, ha minden így folytatódik tovább, kevés gyerek születik, minden népszámlálásnál meglepődünk, hogy mennyivel kevesebben lettünk. Persze, ezzel tisztában vagyunk, mégsem teszünk semmit, hogy a tendencia megforduljon. Pedig nem lenne olyan bonyolult, csak változtatni kellene a hozzáállásunkon. Igen, gyereket nevelni macerás, elvész a kényelmünk, de hosszú távon mégis megéri, hiszen a gyerek a jövő. És ez csak egy a felvetett témák közül, vagy ott van a himnuszkérdés: miért ilyen szomorú, miért nem olyan szenvedélyes, mint egykoron a honfoglaló magyarok? Persze ez a nemzeti identitásunk része, ezért nem akarunk rajta alapvetően változtatni, de érdemes elgondolkodni rajta. Vagy ott van a kedvenc témám: a gasztronómia. Lehet, hogy öregszem, de én bizony egyre szívesebben fogyasztok olyan ikonikus ételeinkből, mint a pörkölt, a húsleves vagy megannyi más finomság. Pedig én igazán a nemzetközi konyha szerelmese vagyok, mégis egyre jobban esnek a magyar étkek. Ilyen hétköznapi témakörben is átadhatjuk a hagyományok tiszteletét az utódainknak, ami nagyon fontos a jövő szempontjából.  Vagy ott van a népzene, Kodály országában miért nem hallgatunk többet ebből a műfajból? Jómagam a musical-ek szerelmese vagyok, de ettől még nem gondolom, hogy a népzene unalmas és poros.

A könyv úgy kezdődik, hogy egy üres lapot látunk, amin az olvasható, hogy mielőtt elkezded olvasni a könyvet, megfogalmazhatod, hogy te mitől érzed magad magyarnak. És a legvégén is található egy üres lap, amelyen az áll, hogy az alábbiaktól érzem magam magyarnak, és ezeket gondolatokat hagyom az utódaimra. A kettő között 310 oldal található, amit gyakorlatilag együltő helyemben olvastam végig, annyira magával ragadott a doktor szenvedélye, amellyel a témáról értekezett. Sok mindenről szót ejtett, többek között arról is, hogy aki külföldre költözik, hogy sok pénzt keressen, azzal megesik, hogy visszatér és itt telepszik le. Mert honvágya van, hiányoznak neki a barátai és a családja. Fontos megjegyezni, hogy ebben a könyvben egyetlen hang politika sincsen, pusztán egy ember gondolkodik benne hangosan. Őszintén mondom, sokáig nem kedveltem Csernus doktort, nem tetszett a stílusa, de mostanában úgy látom, hogy nagyon is fontos dolgokról beszél, és egyre jobb metódusban, már nem arra figyel az olvasó, hogy hogyan mondja, hanem, hogy mit mond. Érdemes odafigyelni a szavaira.

Kicsit csapongó ez a könyv, sok témát érint, talán nem olyan mélyen, mint kéne, de ennél több hibát nem tudok felróni ennek a valóban elgondolkodtató alkotásnak. Csernus doktor nem éppen könnyű témát választott, de hát ő nem félős típus, belevágott bátran, és nagyon értelmesen magyaráz, távol minden politikától és magyarkodástól. A szokásos szenvedély megmaradt, de ő maga nagyon is lenyugodott, és ezzel a hozzáállással foglalja össze a gondolatait a magyarságról. Mindenkinek mást fog mondani és adni ez a könyv, függően attól, hogy milyen korban és élethelyzetben van, az viszont biztos, hogy mindenkit meg fog érinteni. A hangsúly a felelősségvállaláson, a felnőtté váláson van - ez a gondolat már nem először kerül középpontba a doktornál, azonban egyáltalán nem ismétli önmagát - , amit mindenkinek saját magának kell elérnie, ehhez kap segítséget ebből a könyvből. Nagyon elgondolkodtató alkotás, mindenkinek érdemes lenne végigolvasni, aki nem sajnálja az időt arra, hogy egyszer komolyan végiggondolja, hogy mitől érzi magyarnak magát. Nem váltja meg a világot ez a könyv, azonban mégis komoly mondanivalóval bír, nem okoskodik, hanem hangosan gondolkodik egy olyan témakörben, ami sokakat érdekelhet. Ne várjunk csodát ettől az alkotástól, inkább gondolkodjunk együtt a doktorral, nem fogunk csalódni.

9/10

A könyvet a Jaffa kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6018422231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása