Könyvajánló: Ferenc K. Zoltán: A fekete kolostor (2023)
2024. május 03. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Ferenc K. Zoltán: A fekete kolostor (2023)

Remekbe szabott misztikus western horror

a_fekete_kolostor.jpg

Remekbe szabott misztikus western horror. A horrortól rosszul vagyok, a westernt viszont imádom, és mivel még csak nem is hallottam a két műfaj kereszteződéséről, ezért nagyon kíváncsi lettem erre a könyvre. Hívogatott a borító is, dacára annak, hogy nagyon baljós hangulata van, de hát a fantáziám már elindult, nem volt kétségem afelől, hogy nekem ez kell. Ezért nagy levegőt vettem, és bár rettegtem a horror részektől, mégis bátran belevágtam a kötetbe, ami aztán viharsebesen magával ragadott, együltő helyemben olvastam végig, annyira vitt magával a történet. Abszolút western kategória, van itt seriff, fejvadász, és mindenféle sötét alak, minden problémát pisztolypárbajjal akarnak eldönteni antihőseink, azonban végül ilyesmire nem érnek rá, mert sokkal fontosabb dolgaik is akadnak. Dübörög az akció, azonban gyorsan színre lép a misztika, horrorisztikus elemek is sűrűn előfordulnak (nekem egy kicsit túl sűrűn, de hát én ugye egyáltalán nem szeretem a műfajt), ez valami nagyon egyedi alkotás, talán dark western fantasyként lehetne meghatározni, de annyira elüt mindentől, amit eddig olvastam, hogy nem is tudom besorolni sehová, de ez nem is baj. Nem is a műfaj a lényeg, hanem a saját hang, egy üdítően eredeti alkotásról van szó, amely, miközben kiválóan szórakoztat (és időnként elborzaszt), el is gondolkodtat. Egy jól megírt könyv, amit nem lehet letenni, jól szőtt történet, remek karakterek, pont a megfelelő arányban kevert műfajok, úgy jó, ahogy van. Egyetlen hibája ennek a valóban kiváló alkotásnak az, hogy ráfért volna még egy utolsó szerkesztés, időnként nagyon zavaróak a vesszőhibák, de ennél nagyobb problémát nem tudok felróni neki. Elsősorban erősebb idegzetű olvasóknak ajánlom, ez nem egy habos-babos lányregény, nem való mindenkinek, de aki rászánja magát, nem fog csalódni, egy remek könyv lesz a jussa.

1866, Corpus Christi Texas. Egy volt jenki katona és társa arra készül, hogy kirabolja a település templomát, azonban egy brutális szektával  találják szemben magukat. Ez még csak a kezdet, mert nemsokára eltűnnek a ministránsfiúk, akiknek kiszabadítására indul a magyar származású seriff, Wratiszlaw Arisztid vezetésével egy nem mindennapi csapat...

Nagyon komfortzónán kívüli volt számomra ez a könyv, de végül úgy döntöttem, belevágok a szellemi kalandba, és elolvasom. És nem bántam meg, már az elején tudtam, hogy jól döntöttem, a western-feeling elvarázsolt, aztán ahogy érkezett a többi műfaji elem, egyre kíváncsibban olvastam tovább, tudni akartam, mi lesz ebből. Egy nagyon jó könyv lett a végeredmény, mondom ezt annak ellenére, hogy időnként olyan brutális jelentek voltak benne, hogy alig mertem továbbolvasni, de végül győzött a kíváncsiság, na és persze vitt magával a történet, ami egyre misztikusabb lett, de valami egészen dark módon, miközben a western hangulat mindvégig megmaradt. Többször is klasszikus westernfilmek jutottak eszembe, pont olyan volt a feeling, mint azokban, egy antihősökből álló csapat indult el egy közös kalandra, akik közül biztosan nem tér vissza mindenki. Mindvégig szurkoltam, hogy minél többen maradjanak életben a csapat tagjai közül, de hát ez nem egy lányregény, itt nem csak a rosszak hunytak el. De igazából nincs is jó és rossz, antihőseink mindenek, csak nem jó emberek, a seriff például alkohol és ópiumfüggő, a fejvadászok sem éppen hollywoodi hősszerelmesek, és akkor a roppant gyanús papokról még nem is beszéltem. Azonban amivel szembe találják magukat, az valóban gonosz dolog, el kell menniük a végsőkig, hogy szembe tudjanak szállni vele. Vajon képesek rá, vagy elbuknak?

A Schiszler Ádám tervezte borító nagyon kifejező, valóban ilyen hangulata van a könyvnek, fekete és misztikus, az indiánok sem barátságosak benne, kolostorban sincs hiány, ahogyan cowboyokban sem. Westernnek indul a történet, de nem a könnyedebb fajtából, és ahogy halad előre a történet, egyre baljósabb lesz a hangulat, amikor pedig megjelenik a két pap, akiket egyenesen a pápa küldött, már érezhető, hogy itt bizony nagyon misztikus dolgok fognak történni. Ebben nem is csalódunk, ahogyan haladunk a végkifejlet felé, egyre nagyobb lesz a tét, csak pislogunk, hogy mibe is keveredtek antihőseink. Még egyszer mondom, ez nem egy lányregény, itt bizony nagyon is brutális események történnek, tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlom ezt az alkotást, de aki ad egy esélyt a könyvnek, az egy nagyon különleges olvasmányélményt fog szerezni. A Vadnyugat legsötétebb bugyraiba kerülünk, elgondolkodhatunk azon, hogy mi a jó és mi a rossz, és szembetaláljuk magunkat a valódi gonosszal. Ugyanakkor ez egy izgalmas nyomozás, csavar csavart követ, fordulatos és akciódús alkotás, amelyet biztosan nem tudunk letenni.

Nagyon remélem, hogy lesz folytatás, én nagyon várom, mondom ezt annak dacára, hogy többször nagyon elborzadtam a horrorisztikus részeken, összességében mégis akkora élményt jelentett ez a könyv, hogy rettenetesen kíváncsi vagyok arra, hogy mi fog történni a főszereplővel. Tényleg kár a szerkesztésbeli hibákért, ez egy simán tökéletes alkotás lehetett volna, de remélem, a következő részben kijavítják ezt a gyerekbetegséget, és már semmi sem fogja zavarni az olvasmányélményt. Ez az első könyvem a szerzőtől, de biztosan nem az utolsó, nem bántam meg, hogy ilyen bátran kiléptem a komfortzónámból, örülök, hogy egy ilyen különleges alkotáshoz volt szerencsém. Tényleg nagyon várom a következő részt (vagy részeket), mert nagyon megkedveltem a főszereplőt, dacára annak, hogy nem egy jó ember, de annál érdekesebb személyiség, akinek rejtélyes karakterében még rengeteg lehetőség lakozik. Jó volt ez a misztikus western, jó, hogy megszületett ez az alkotás, epedve várom a folytatást!

9/10

A könyvet a Morningstar Publishing kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7418392227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása