Könyvajánló: Thomas Halliday: Más-világok - Kihalások és újjászületések a Föld történetében (2024)
2024. július 01. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Thomas Halliday: Más-világok - Kihalások és újjászületések a Föld történetében (2024)

Pillanatképek a Föld történetéből

mas-vilagok.jpg

Pillanatképek a Föld történetéből. Szeretnéd látni a dinoszauruszokat vagy a mamutokat vagy esetleg arra vagy kíváncsi, hogy milyen volt az élet a Földön az állatvilág megjelenése előtt? Akkor ez a te könyved. Ebben az alkotásban ugyanis időutazásra indulunk, a földtani közelmúltból egészen sok száz millió évvel ezelőttig, amikor megjelent az élet a Földön. Érdekes így visszafelé lépkedni az időben, ráadásul ennyire filmszerűen ábrázolva az egyes földtani korszakokat, pont olyan, mintha mi is ott sétálnánk a mamutokkal, a dinoszauruszokkal, illetve a tenger mélyén együtt fedezzük fel az első gerinces élőlényeket. Izgalmas utazásra hív a szerző, mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, miközben hihetetlen információáradatot oszt meg velünk a Földről, a különböző korszakokról és von le konzekvenciákat a múltból a jövőre vonatkozóan a végén. Abszolút tudományos igénnyel megfogalmazott adatokat kapunk, mégis szinte költői szépségű mondatokkal ajándékoz meg bennünket a szerző, élmény olvasni ezt a könyvet. Ugyanakkor egy kicsit csapongó a leírás, néha egy picit száraz, pedig az író megtesz mindent, hogy mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődésünket, de annyira tömény ez az információhalmaz, hogy csak kis részletekben lehet olvasni. Ugyanis hihetetlen mélységű kiképzést kapunk arra vonatkozóan, hogy az egyes időszakokban milyen extrém nevű állatok és növények éltek, egyszerűen túl sok az információt, ezt a könyvet nem lehet együltő helyünkben elolvasni, jómagam egy hétre osztottam be az olvasnivalót. Elsősorban azoknak ajánlom ezt a kötetet, akit érdekel a tudomány, és persze a Föld története, a flóra és a fauna, és egyáltalán, sok mindent szeretne tudni a földtörténeti korszakokról. Különleges olvasmányélmény, hiszen nem túl sokszor foglalkozunk ezzel a témakörrel.

Mi az a Rhamphorhynchus muensteri és mikor élt? Elárulom, hogy egy tengeri Pterosuria, és a jurában élt. Rengeteg eddig számomra ismeretlen állat és növényfajt ismerhettem meg ennek a könyvnek köszönhetően, minden földtörténi korszakban megtudhatjuk, hogy milyen különös nevű élőlények népesítették be akkoriban a bolygót. Mert nem csak a dinoszauruszok érdekesek, hanem megannyi más faj is, ami egykor élt a Földön...

A T-rex ezúttal kimaradt a szórásból, de egyáltalán nem hiányzott, hiszen a filmeknek köszönhetően őket már nagyon jól ismerjük, azonban rajtuk kívül is rengeteg érdekes dinoszaurusz taposta egykoron a Földet. Sokáig ők voltak az uralkodó faj, aztán jött a Chicxulub-becsapódás, és minden megváltozott. Az óriások kihaltak, helyettük azonban jöttek az emlősök, és szépen lassan új életre kapott a Föld a hatalmas pusztítás után. Érdekes, hogy több nagy kihalás is volt a Földön - egyszer az állatfajok 95%-a kipusztult! - , azonban ennek ellenére mégis mindig újjá tudott születni az állatvilág. Ugyanakkor a növényeket sem hanyagoljuk el, róluk is rengeteg minden kiderül, ki gondolta volna, hogy volt olyan időszak a földtörténetben, amikor még nem volt fű? Nagyon érdekes, ahogyan haladunk visszafelé az időben, úgy tűnik el az élet sokfélesége, az elején pedig szinte a semmiből sarjad ki az élet, amely, ahogyan a filmben mondták, igenis utat tört magának. Fokozatosan komorodik el a kép, ahogyan barangolunk térben és időben, egyre kevesebb lesz az állat és növény, hogy a végén - pontosabban az elején - már csak baktériumokról lehessen beszélni. Döbbenet, hogy mennyi ismerete van ma már a tudománynak ezekről az időkről, mennyi fosszília maradt fenn, amelyekből fel tudták térképezni a flórát és a faunát. 

Szinte szépirodalmi stílusban osztja meg velünk gondolatait és végtelen ismeretét a szerző, rengeteget lehet tanulni ebből a könyvből, tényleg hihetetlen, hogy mennyire feltérképezte a tudomány ezeknek a régmúlt koroknak a történetét. Állatok és növények sora vonul el előttünk, ahogyan telnek a százmillió évek, úgy változnak, a szemünk előtt alakul át a világ, többször is. A szinte közelmúltból indulva egészen az élet keletkezéséig tart az utunk, amelynek során rengeteg idő telik el, sok korszakot ölel fel ez a beláthatatlannak tűnő időszak, amelyről nagyon ritkán lehet ennyire összeszedett képet kapni. Hiszen kis információink eddig is voltak ezekről a régmúlt korokról, de egészen más élmény ott járni ezeken a változatos tájakon, álmélkodva szemlélni, ahogyan átalakul minden, ahogy sorban jön a pusztulás és a felvirágzás. A Föld mindig újraéledt, pedig tényleg komoly kataklizmák történtek vele, állatok és növények haltak ki és születtek újjá, rengetegszer változott meg minden, hogy aztán újrainduljon az élet körforgása. Borzalmas volt végignézni a pusztulásokat, de mindig újjáéledt a remény, az állat és növényvilág mindig újraépítette saját magát, a hatalmas drámák után újra benépesítették ezt a csodálatos bolygót.

A legutolsó fejezet volt talán a legizgalmasabb, hiszen a szerző megpróbált következtetéseket levonni a jövőre vonatkozóan a múlt tapasztalataira támaszkodva. Nos, nincsenek jó hírek, valószínűleg ismét egy kihalás kellős közepén vagyunk, és akkor a klímaváltozásról még nem is beszéltem. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a pusztulásba rohanunk, hiszen a Föld mindig regenerálta önmagát, az élet valószínűleg nem fog megszűnni, csak át fog alakulni, ahogyan régen is mindig. Fantasztikus utazás volt ez a könyv olyan régmúlt korokba, amelyeket ésszel szinte fel sem lehet fogni, hiába tudtuk eddig is, hogy milyen változatos volt az élet korábban, mégis teljesen más szinte a saját szemünkkel látni. Ez a könyv nem egynapos történet, sokáig kell emésztgetni, tényleg több részletben kell olvasni, különben elveszünk a részletekben és nem látjuk meg a Földet mozgató nagy egészet, ami nem más, mint maga az élet. Csodálatos adomány, amelyre túl keveset gondolunk, és túl keveset beszélünk róla, néha kell egy - egy ilyen időutazás a régmúltba, hogy tisztában legyünk azzal, hogy bolygónk milyen régi és milyen változatos életformákat hordozott már magán. Legyünk kíváncsiak, és végtelen tudás lesz a jussunk a Föld történetéről.

8/10

A könyvet a Corvina kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9318418049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása