Könyvkritika: Király Anikó: Mamusz, bejgli, szerelem (2023)
2023. december 11. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Király Anikó: Mamusz, bejgli, szerelem (2023)

Tökéletes hangolódás az ünnepekre

mamusz.jpg

Tökéletes hangolódás az ünnepekre. Mert nemsokára itt a karácsony, és bizony nem könnyű ráhangolódni, hiszen  a szürke hétköznapok bedarálják az embert, nagyon nehéz felmelegíteni a lelkünket, ehhez nyújt segítséget ez a remek könyv. Király Anikótól már olvastam egy könyvet, ami nagyon tetszett, ezért amikor megláttam ezt a hívogató borítót, azonnal tudtam, hogy bizalmat fogok szavazni neki. Nem csalódtam, istenien szórakoztam, és megjött a kedvem a karácsonyhoz is. Sokszor hangosan nevettem, nagyon drukkoltam Boginak, hogy révbe jusson az élete, és az őt körülvevő embereké is. A borító tökéletesen kifejezi a hangulatot, ez bizony egy remek lányregény, amelyen egyetlen percig sem lehet unatkozni, annyira szórakoztató, de ugyanakkor megvannak a maga mélységei is. A happy end nem kérdés, de az odáig vezető út rendkívül érdekes, a szerző meg tudta tölteni élettel és szerethető karakterekkel a történetet, amelynek a legfőbb üzenete mégiscsak az, hogy a karácsony jó dolog. Nem kell világmegváltást várni ettől a könyvtől, a cél a könnyed szórakoztatás, ami teljes mértékben meg is valósul, mégis fontos dolgokról beszél benne az írónő, hiszen a családnál nincs fontosabb, ahogyan a barátoknak is nagy szerepe van az életünkben. Mert legyenek bármennyire lököttek, mégiscsak ők tartanak meg bennünket, ők jelentik a fényt a hétköznapok szürkeségében, és a velük való kapcsolattól lesz olyan szép karácsony. Közhely talán, de mégis jó, hogy emlékeztet bennünket erre a szerző, hiszen a mindennapok rohanásában hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy melyek a valóban fontos dolgok az életünkben, kikre kell odafigyelni, kiket kell megőrizni és szeretni. Mert a család olyan, amilyen, de mégiscsak a családunk, ahogyan a barátaink is fontosak a számunkra, és ők teszik valódi ünnepé a karácsonyt. Mindezt egyáltalán nem szájbarágósan mutatja be nekünk az írónő, hanem rendkívül szórakoztató módon, az egyetlen hibája a könyvnek, hogy egy kicsit lassan indulnak be az események, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Ha egyetlen könyvet választunk karácsonyra, ez legyen az.

Iskolái befejeztével Bogi édesanyja utazási irodájában dolgozik. Szereti a munkáját, boldog párkapcsolatban él, az élete kerek. Aztán egy nap hirtelen talál egy gyűrűt, kiderül, hogy az édesanyja kezét nagyon régen megkérte egy bizonyos Vajk, aki nem azonos az édesapjával. Közben úgy alakul, hogy a decembert a Balatonon kell töltenie, egy híres írót  és annak nagyon undok fiát kell kísérnie. És a kalandok elkezdődnek...

Jó volt visszatérni a Vadkacsa kempingbe, amely teljesen megváltozott, mióta ott jártunk, hiszen évek teltek el, de a szereplők megmaradtak, nagyon érdekes volt megismerni a sorsukat. Bogi már nem kislány, hanem fiatal nő, akinek szembe kell néznie a felnőtt élet nehézségeivel, pontosan ugyanolyan, mint mi voltunk huszonegynéhány éves korunkban. Habár már 47 évesen kinőttem ezekből a történetekből, ezen a könyvön istenien szórakoztam, olyan vicces és hangulatos volt a sztori, hogy rengetegszer elnevettem magam. Kicsit döcögős volt az eleje, de aztán viharsebesen magával ragadják az olvasót az események, nincs idő unatkozni, nagyon pörög a történet. Ezzel együtt egyáltalán nem felületes a sztori, nagyon is hihető, huszonpárévesen megesnek ilyen események az ember lányával, mindenki könnyen magára ismerhet a főszereplőben, aki egyáltalán nem tökéletes, nem hajszálvékony és nincs szuperereje, mégis a hétköznapisága miatt nagyon szerethető. Jómagam nagyon drukkoltam neki, megérdemli a boldogságot, ahogyan a többiek is, akik mindannyian egyéniségek, jó volt olvasni a kalandjaikról.

A borítóba szerettem bele, és mivel pont egy karácsonyra hangoló könyvet kerestem, azonnal tudtam, hogy nekem ez kell, dacára annak, hogy ritkán olvasok ebben a műfajban. Mert ilyenkor karácsony környékén mindig kell egy kötet, ami megmelengeti az ember lelkét, amire szükség van ahhoz, hogy elkezdje átjárni a karácsony fénye. Erre tökéletesen megfelelt ez az alkotás, ami nem akart több lenni egy szórakoztató könyvnél, de jól van vezetve a történet, és bár néhány fordulat kitalálható, mégis mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést. A stílus rendkívül szórakoztató, olyan bolondos, ami egy huszonéves lányhoz illik, mégis a hozzám hasonló 40-esek is jókat tudnak nevetni rajta, mert egykori önmagukra emlékezteti őket a főszereplő. Mi sem voltunk jobbak, mi is megküzdöttünk a munkával, a felnőtt élettel, a családdal, jó volt visszagondolni ezekre az időkre. Ez egy habkönnyű történet, amelytől nem kell shakespeare-i mélységeket várni, azonban kiválóan lehet rajta szórakozni, és ez nem kevés.

Van benne mamusz, van benne bejgli és van benne szerelem, de főként van benne spiritusz, egyéniség és rendkívül jó szöveg. Vicces, hangulatos, szerethető és megszínesíti a szürke hétköznapokat. Mindenkinek ajánlom, aki karácsonyi hangulatba szeretne kerülni, garantáltan megjön a kedve az ünnepekhez, én már alig várom, hogy beszerezzem az ajándékokat, kitaláljam mit süssek-főzzek, és hogyan díszítsem fel a házat, megtelt a lelkem fénnyel és szeretettel. Mert a karácsony igenis szép és jó, jó, hogy van nekünk a család, meg kell élni az ünnepeket, ki kell lépni a mindennapokból, és ez nagyon nehéz, óriási segítség ez a kötet ahhoz, hogy ünnepi köntösbe öltöztessük a lelkünket. Ennél több nem is kell, kiválóan szórakozunk és karácsonyi hangulatba kerülünk, ez ennek a könyvnek a csodája. Nem kell mindig a dráma, egy ilyen könnyed történet is sokat tud adni, ha jókor talál el bennünket, karácsony előtt mindenképpen érdemes elolvasni, biztosan megjön a kedvünk az ünnepekhez.

9/10

A könyvet a Menő könyvek kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr218262345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása