Könyvajánló: Karen Swan: Karácsonyi képeslapok (2023)
2024. január 29. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Karen Swan: Karácsonyi képeslapok (2023)

Család születik

karacsonyi_kepeslapok.jpg

Család születik. Nem hétköznapi módon. Ez egy romantikus regény, de teljes mértékben hiányzik belőle a cukormáz, a saját műfajában egészen különleges darab, amely mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, jórészt hihető, bár van benne egy olyan csavar, ami enyhén szólva túlzás, mégis összességében meg tudja őrizni azt az illúziót, hogy ez akár velünk is megtörténhet. Két szálon futnak az események, amelyek természetesen a végén összefutnak, nagyon jól kanyarítja a szerző a történetet, viharsebesen elfogy a több, mint 400 oldal, miközben teljes szívünkből szurkolhatunk, hogy Natasha és Duffy megtalálja végre a boldogságot. Habár a vége felé már egy kicsit kiszámíthatóak a fordulatok, végülis ez egy romantikus regény, a cél az, hogy előbb-utóbb kitörjön a happy end, mégis jólesik belefeledkezni a történetbe. A karakterek érdekesek, a történetet jól szövi a szerző, mindvégig fenn tudja tartani az olvasó kíváncsiságát, hiszen egyre jobban bonyolódnak a szálak, egyre jobban lehet drukkolni, hogy a fennálló nehézségek ellenére mégiscsak összejöjjenek a fiatalok. Nagyon jól adagolja a múltbéli eseményeket az írónő, fokozatosan döbbennünk rá, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a főszereplők, innentől kezdve nem kérdés, hogy a közös múlt után itt az ideje, hogy közös jövőjük legyen. Ez azonban nem ennyire egyszerű, folyamatosan zajlanak az események, nagyon sok mindennek kell történnie, hogy a lehető legextrémebb helyen és időben mégis összetalálkozzanak és az utolsó oldalig lehet szurkolni nekik, hiszen eléggé bonyolult a helyzetük, de mivel ez egy romantikus regény, természetesen a végére minden megoldódik. Jómagam racionális közgazdászként nem igazán vagyok oda a romantikus regény műfajáért, de ez a történet mégis mindvégig fenn tudta tartani az érdeklődésemet, kár, hogy egy idő után kiszámíthatóvá váltak a fordulatok, összességében mégis egy jó olvasmányélménnyel lettem gazdagabb.

Natasha és Rob egy jól sikerült nyaralás után egy napot Bécsben töltenek, majd a reggeli rohanásban a szállásukon felejtik kislányuk játékát, amelyet megtalál az utánuk érkező vendég, Duffy, akinek megtetszik a játék, és elviszi magával. A kislány nem tud aludni kedvence nélkül, így az édesanya a közösségi médiát hívja segítségül, hogy megtalálja, ami sikerül is, eljutnak Duffyhoz, aki azonban éppen Nepálban van, így egy ideig nem tudja visszaszolgáltatni, viszont elkezd képeket és üzeneteket küldeni róla...

A két főszereplő nem is különbözhetne jobban, Natasha boldog feleség és édesanya, jólétben és biztonságban él, még művészi ambícióit is kiélheti, Duffy azonban igazi világcsavargó, akinek a hegymászás az élete, és nem veti meg az egyéjszakás kalandokat. Egy idő után kiderül, hogy a lány élete korántsem olyan tündérmese, mint aminek tűnik, nem érzi jól magát a férje mellett, hiába ad meg neki mindent, mégsem teljes az élete, valójában ugyanolyan magányos, mint a fiú. Közben a múltbeli visszatekintések után kiderül, hogy nekik bizony volt közös múltjuk, és habár látszólag mindketten tovább léptek már, valójában egyáltalán nem felejtették el egymást. Amikor a közösségi média összekapcsolja őket, nem jönnek rá, hogy ismerősök, ettől függetlenül egyre jobban elmélyül a kapcsolatuk. Aztán, amikor rájönnek az igazságra, minden megváltozik, mindkettejük látszólag boldog élete teljesen felborul, az események egyre inkább bonyolódnak, hogy aztán egy hatalmas drámában csúcsosodjanak ki, amelynek egyáltalán nem biztos, hogy jó vége lesz. Érdekes történet, jól megírt karakterekkel, a maga hétköznapiságában is izgalmas sztorijával, amelyből teljes mértékben hiányzik a rózsaszín köd, és még romantika sincs benne túl sok, senkinek sem fog megártani.

A borító egy picit becsapós, egyáltalán nem tucat romantikus regényt kapunk, a karácsony is csak olyan szinten jelenik meg benne, hogy abban az időszakban játszódik, de minden évszakban érdemes elolvasni, mert kiváló szórakozást nyújt, bekuckózáshoz tökéletes választás. Nem csak a főszereplők sorsa érdekes, hanem akadnak egyéb olyan szereplők, akik szintén figyelemreméltóak. Itt van mindjárt Rob, Natasha férje, aki gyanúsan tökéletes, meg sem lepődünk rajta, hogy egyre több minden derül ki róla, ami finoman szólva sem válik előnyére, de az én kedvencem Hels volt, Natasha fogorvos barátnője, aki hihetetlenül vagány, ugyanakkor mégis érző lélek, aki mindig a lány mellett áll, benne van minden kalandban, mégis tökéletesen rendben van a belső iránytűje, pontosan tudja, hogy mi a helyes és mi nem, és mikor van szükség arra, hogy Natasha segítségére siessen, miközben a saját életét is igazgatja.

Duffy miatt nagyon sok érdekességet megtudhatunk a hegymászásról, amelynek megvan a maga szépsége, miközben iszonyúan veszélyes. A fiú sok emberrel találkozik a hegyen, barátságokat köt, életre szóló élményeket szerez, miközben még arra is van ideje, hogy a játékot fotózza a kislánynak, és üzeneteket küldjön neki és az édesanyjának. Nagyon egzotikus helyszíneken járhatunk a segítségével, ami teljes kontrasztban áll Natasha békés otthonával, a két világ azonban mégis kiegyenlíti egymást, a két ember úgy kerül egyre közelebb egymáshoz, hogy igazából nem tudnak egymásról semmit. Aztán persze minden kiderül, és minden megváltozik, az események felgyorsulnak, hogy aztán viharos sebességgel haladjunk a végkifejlet felé. Letehetetlen a könyv, dacára annak, hogy nem lépi túl egy romantikus regény kereteit, mégis mindvégig érdekes tud maradni. Elsősorban azoknak ajánlom, aki szereti a nem átlagos szerelmi történeteket, de mindenkinek, aki egy jó könyvet akar olvasni.

8/10

A könyvet a 21. század kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3818292745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása