Könyvkritika: Budai Lotti és Zubor Rozi: Micsoda "szajhák" voltak (2023)
2023. december 01. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Budai Lotti és Zubor Rozi: Micsoda "szajhák" voltak (2023)

Akik nem voltak szajhák

micsoda_szajhak_voltak.jpg

Akik nem voltak szajhák. Pedig mindenki annak tartja őket, köszönhetően a rengeteg pletykának és tévedésnek, ami körülvette őket. Akad közöttük történelmi személyiség, filmsztár, színésznő, biblai asszonyszemély, királyi szerető. Megannyi sors, megannyi nő, akik valójában teljesen mások voltak, mint amilyennek gondoljuk őket. Nem voltak angyalok sem, de olyan ördögi lények biztosan nem, mint amilyennek megőrizte őket az emlékezet. Budai Lotti és Zubor Rozi - akiknek Micsoda nők voltak! című podcast-je nagy személyes kedvencem - az előző könyvük sikere után ismét billentyűzetet ragadtak, és újabb olyan hölgyekről rántják le a leplet, akiket teljesen félreismertünk. A két szerző közül az egyik írónő, a másik blogger és újságíró, kettejük közös gyermeke a podcast, amelyek alapján megszülettek a könyvek is, jó stílusban írnak, nagyon érdekesen és közérthetően. Az eredmény egy újabb remek kötet, amelyet ajánlok mindenkinek, akit érdekelnek a különleges női sorsok, érdekes életutak és kíváncsiak a rágalmak mögött megbújó igazságra. Mert nagyon sok hölgyről kiderül, hogy valójában teljesen más történt az esetükben, mint amiről eddig tudtunk, a szerzők vették maguknak a fáradtságot, és utánajártak az igazi történetüknek. Nem kevés kutatómunka áll ezen kötet mögött, amelyből többek között kiderül, hogy milyen volt a valódi Boleyn Anna, Marilyn Monroe, vagy Marie Antoinette. Teljesen mások, mint amit eddig hittünk róluk, a tények teljesen más megvilágításba helyezik őket, és ráirányítja a figyelmet az olyan eddig kevésbé ismert hölgyekre, mint pl. Erdős Renée, aki az első nő volt, aki meg tudott élni az írásból. A gazdagon illusztrált kiadványból mindent megtudhatunk az eddig szajhának tartott személyiségekről, akikről minden esetben kiderül, hogy valójában egyáltalán nem voltak azok, csak a történelmi emlékezet vagy a pletyka eredményeképpen őrzünk róluk ilyen képet. Érdekes utazás ez a könyv a történelembe és a popkultúrába, nagyon sok új információra tehetünk szert általa és különleges sorsokat ismerhetünk meg.

Madame Pompadour, Maria Antoinette, Boleyn Anna, Marilyn Monroe, Nagy Katalin - számtalan legenda és pletyka kering körülöttük, amelyek voltaképpen egyáltalán nem igazak. Ebből a kötetből megtudhatjuk, mi is történt valójában, milyen volt az életük, milyen korban éltek és tételesen cáfolatra kerülnek a rájuk ragasztott rágalmak.

Aki hallgatja a két szerző podcast-jét, annak néhány történet nem fog sok újdonsággal szolgálni, hiszen Boleyn Annáról vagy Erdős Renée-ről önálló adás készült, amelyet érdemes meghallgatni, mert érdekfeszítően mesélnek az életükről. Történelemrajongóként számomra inkább az uralkodónőkről, illetve a római Messalináról szóló történetek voltak a legérdekesebbek, de kíváncsian olvastam Madách Imre feleségéről, Fráter Erzsébetről vagy Szendrey Júliáról is. Mata Hari sem maradt ki a kötetből természetesen, ahogyan Karády Katalin sem, de sok érdekességet megtudhatunk Lédáról, vagy Marie Curie-ről, akiről nem igazán köztudott, hogy férje halála után volt egy viszonya egy házas férfival. A bibliai személyiségekről is szó esik, úgymint Éva, Lilith és Mária Magdolna, de még egy olyan ikonikus nőalakról is új információkat tudhatunk meg, mint Szép Heléna.

Minden szereplőről tételesen cáfolatra kerülnek a róluk makacsul terjedő pletykák, ha nem is voltak mindnyájan feddhetetlenek, valójában egyikük sem volt szajha, még akkor sem, ha akad közöttük kurtizán is. A könyv elején található egy nagyon érdekes leírás arról, hogy ki minősül szajhának, és ennek alapján valóban nem tartoznak ebbe a kategóriába az itt szereplő hölgyek, akikről nagyon sok új információra tehetünk szert. Theodóra császárné például szociálisan nagyon érzékeny volt, köszönhetően egyáltalán nem arisztokrata múltjának, Coco Chanel az utolsó fillérig visszafizette az adósságait a neki pénzt adó férfiaknak, Nagy Katalinnak egyáltalán nem volt annyi szeretője, mint amennyire gondolnánk, Szendrey Júlia második házasságra iszonyúan boldogtalan volt, ahogyan Mata Hari házassága sem volt boldog. Marilyn Monroe-nak olyan borzalmas gyerekkora volt, hogy egyáltalán nem meglepő, hogy ilyen viharos volt a magánélete, és sohasem kapta meg azt a családot, amire olyan nagyon vágyott. Messalina nem volt szent, de nem is volt rosszabb, mint korának római nemesasszonyai. 

Érdekes történetek sorjáznak előttünk, remek stílusban megírva, jól szerkesztve, ha valaki szereti a két szerző podcast-jét, az ebben a könyvben sem fog csalódni. Színvonalas írások ezek, amelyek célja az, hogy megismerjük az igazságot a sokszor mindent elferdítő pletykák és rágalmak mögött, melynek érdekében alapos kutatásokat végeztek az alkotók. Főként a történelmi személyiségek esetében érhető tetten a komoly háttérmunka, de a bibliai személyiségekről szóló résznél is érződik, hogy mindennek igyekeztek utánajárni. Összességében egy szórakoztató, de tartalmas könyv született, amelyből rengeteg új információra tehetünk szert a szajhaként számon tartott hölgyekről, akik valójában egyáltalán nem voltak olyan rosszak, mint amilyen a hírük. Nagyon olvastatja magát a könyv, én együltő helyemben olvastam végig, mindvégig fenn tudta tartani az érdeklődésemet. Elsősorban hölgyeknek ajánlom, de mindenkinek, akit érdekelnek az érdekes női sorsok, és nem félnek szembenézni a valósággal.

8/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6318248233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása