Könyvkritika: Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent visz (2022)
2022. november 14. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent visz (2022)

Remek folytatás

finlay.jpg

Remek folytatás. Az első rész magasra tette a mércét, de az írónő megugrotta. Habár az újdonság varázsa tovalibbent, a szórakoztató faktor nem csökkent, Finlay Donovan újabb sztorija ugyanolyan csavaros, mint az előző. Miközben jókat nevetünk azon, hogy már megint mekkora slamasztikába került a főszereplő, és miként keveri meg még jobban a kártyákat, vele együtt nyomozunk, mert ez a könyv alapvetően egy izgalmas krimi. Van itt minden, ami egy jó kis könyvhöz kell, a siker receptje adott volt, "csak" meg kellett ismételni. Nyilván nagyon nehéz lehetett a szerzőnek fenntartani a tőle most már elvárt színvonalat, azonban nem kell félteni, ugyanúgy megmozgatja a kacagóizmainkat, mint korábban. A főszereplő ugyanolyan zűrös, mint korábban volt, egyre jobban belebonyolódik a nyomozásba, miközben a szerelmi élete sem hever éppen romokban, mi több, egyszerre több férfi is keresi a kegyeit, ő pedig nem siet választani közülük. Talán annyi a legnagyobb hiba, hogy nem sikerült elmélyíteni a főhős karakterét, az előző részben sokkal összetettebb jellem volt, most azonban kicsit egysíkúbb lett a figura. Most már nincs akkora jellemfejlődés, mint korábban, és ezzel egy kicsit eltűnik a történet sava-borsa, azonban még így is piszkosul szórakoztató az összhatás. Finlay Donovan kalandjai mostanra egy picit kiszámíthatóak lettek, azonban a csavarok még mindig működnek, az olvasó figyelmét szinte mindvégig sikerül fenntartani, ami nem kevés több, mint 400 oldalon keresztül. Profi munka ez a könyv, nem okoz csalódást a rajongóknak, de az első résznél nem jobb, folytatásnak viszont kiváló, hozza azt, amit elvárunk Finlay Donovan-től, tuti biztos, hogy együltő helyünkben olvassuk végig, annyira izgalmas. Mindezzel együtt azt gondolom, hogy nagyon nehéz lesz ugyanezen a színvonalon folytatni a történetet, hiszen a karakterekből már most kihozott szinte mindent a szerző, kérdés, hova lehet ezt még fokozni. Azért kíváncsi vagyok rá, hogy mi történik még Finlay-vel.

Finlay Donovan volt férjére vérdíjat tűznek ki, ő pedig aggódik gyermekei apjáért, miközben a gyermekeit is próbálja megóvni, melynek eredményeként elfajulnak az események a volt házasok között a láthatás kérdéskörében. Finlay nem bízik a rendőrségben, ő maga kezd nyomozni a saját szabályai szerint...

A szerző remek karaktert talált ki, hiszen mi lehetne viccesebb, mint egy olyan írónő, aki a saját gyilkossági ügyeiből írja a könyvét, amellyel óriási sikerre tesz szert. Ebben a folytatásban már egy sikeres nőről van szó, aki azonban ugyanolyan elánnal gyalogol bele a legnagyobb zűrbe, mint korábban. Mert hiába került rács mögé az orosz maffiózó, Finlay természetesen újra az útjába keveredik, ráadásul nem is akárhogyan, a szálak egyre bonyolultabbak lesznek, a nyomozás egyre nyakatekertebb, a  gyilkos kiléte pedig egyre nehezebb található el, noha jelölt akad szép számmal. Aztán persze a végső csavarnál jól leesik az állunk, de addig még nagyon sok minden történik, mindenki gyanús, és amikor már azt hisszük, mindent értünk, az írónő újra a feje tetejére állítja a történetet. Unalom kizárt, az események olyan gyorsan peregnek, hogy szegény olvasó pislogni sem mer, nehogy lemaradjon valamiről. 

A cím most nem olyan figyelemfelhívó, mint az előző résznél, de nem is kell, hiszen aki az év elején megismerte Finlay Donovan-t, az biztosan kíváncsi az újabb kalandokra, ezért ezúttal nincs szükség olyan ütős címre, mint korábban, de azért én egy picit csalódott vagyok ez ügyben. Az olvasó óriási elvárásokkal veszi a szeme ügyébe a könyvet, és gyorsan újra belerázódik az eseményekbe, és nem is csalódik, hiszen megkapja ugyanazt a pörgős, akciódús sztorit, amelyet olyannyira megszeretett az előző részben. Nem mondanám, hogy egy kaptafára készült a folytatás, hiszen rengeteg újdonság volt benne, miközben a főbb szereplők változatlanok maradtak, de azért a szerző nem változtatott a korábbi siker receptjén. Mely szerint vegyél egy belevaló csajt, aki tudtán és akaratán kívül hihetetlenül zűrös ügyekbe keveredik, egyre jobban bonyolódnak körülötte a dolgok, adj hozzá egy dögös zsarut, aki szintén nyomoz az ügyben és nem kevés szívzűrt, valamint fűszerezd meg rengeteg humorral. A szerző megőrizte a korábbi jó szokását, és remekül szórakoztatott bennünket. 

Fergeteges történet várja az olvasót, miközben bepillantást nyer egy finoman szólva sem átlagos család életébe. Mert nemcsak a volt férjhez van szerencsénk, hanem jobban megismerhetjük Finlay édesanyját, édesapját és nővérét, és akkor még Vero-ról nem is beszéltünk, aki igencsak tud meglepetéseket okozni. Az írónő már rutinosan osztja meg velünk az újabb kalandokat, még a kiszámítható fordulatokba is tud annyi érdekességet csempészni, hogy ne törjön meg a tökéletes szórakoztatás lendülete. Talán csak az a csipetnyi plusz hiányzott a regényből, ami az első részben megvolt, mostanra azonban egy cseppet elveszett a történetből. Mindezzel együtt ez még mindig egy remek könyv, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből, nem csak rajongóknak ajánlom, hanem mindenkinek, aki szeretne egy jó kis extrán vicces krimit olvasni.

8/10

A könyvet az Agave kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5417974548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása