Könyvkritika: Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna (2022)
2022. június 17. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna (2022)

Kacagtató krimi

finlay_donovan.jpg

Kacagtató krimi. Egészen pontosan a sírva nevetős kategória, ami ebben a műfajban lássuk be, hiánycikk. Ebben a könyvben semmi sem biztos és még annak az ellentéte sem, annyira összekeverednek a szálak és tökéletesen kiszámíthatatlanok a fordulatok, hogy egyetlen pillanatra sem lehet unatkozni, nagyon figyelni kell, nehogy lemaradjunk valamiről. Egy picit talán lassan indulnak be az események, de aztán olyan gyorsan kezdenek száguldani, hogy ember legyen a talpán, aki követni tudja, akkora tempót diktál a szerző. A főszereplő óriási utat jár be, egy teljesen reménytelennek látszó élethelyzetből kell felállnia és helytállnia a legváratlanabb és legextrémebb helyzetekben, nem egy hőstípus, ugyanúgy csetlik-botlik az élet sűrűjében, mint mi mindannyian, és pont ezért lehet neki nagyon szurkolni. Finlay egy teljesen átlagos családanya, akit az élet olyan helyzetbe sodor, hogy nincs választása, csak előre mehet, ezért tele kétségekkel ugyan, de nekimegy az akadályoknak és sorra legyőzi őket. Nem szuperhős, nem az élet császárnője, tele van problémákkal, mégsem csügged, hanem megpróbálja a legjobb képességei szerint megoldani az egyre bonyolultabbá váló helyzetet, amelybe belekeveredett. Egy hétköznapi ember, akiből kihozza a legjobbat az, hogy egy rettenetesen nehéz ügyet kell megoldania. Nagy tanulsága a történetnek, hogy sohasem tudhatjuk, mi szolgálja hosszú távon az érdekünket, ami a jelen pillanatban teljes összeomlásnak látszik, abból kitartással és türelemmel fordíthatunk a sorsunkon. Ne gondoljunk azonban drámára, ez egy szórakoztató történet, amelyen rengeteget lehet nevetni, ugyanakkor egy fejlődéstörténet is, amelyet teljes figyelemmel követhet végig az olvasó, miközben tökéletes kikapcsolódást nyújt a történet.

Finlay Donovan elvált, két kisgyermeket nevel, anyagi csődben van és még a könyvével sem halad. Miután a kiadója képviselőjével beszélget egy étteremben, különös találkozóra hívják, amelyen során felbérlik arra, hogy megöljön egy embert. Először felháborodottan utasítja vissza a lehetőséget, de szüksége van a pénzre, ezért elfogadja az előleget. Az események innentől kezdve felgyorsulnak...

Az olvasó Finlay szemén keresztül ismeri meg a történetet, együtt próbál kimászni vele abból a csávából, amelybe belekerült, együtt dilemmázik vele azon az erkölcsi problémán, hogy van-e az a pénz, amiért meg lehet ölni egy embert, illetve azon, hogy igazából ki is a gyilkos. Mert ez derül ki a legnehezebben, egyre több a gyanúsított, egyre bonyolultabbá válik a helyzet és egyre távolibbnak tűnik a megoldás. Aztán természetesen a legváratlanabb helyen és időben lassanként mégis elkezd kifelé kecmeregni a gödörből a főszereplő, hogy aztán rakétasebességgel változzon meg az élete, amit finoman szólva sem könnyű feldolgoznia. Mindeközben még mindig nem tudjuk, hogy ki a gyilkos, naná, hogy mindenkire gyanakszunk, csak arra nem, akiről a végén mégis kiderül, hogy ő követte el a gyilkosságot. Vagyis ez egy nagyon jó krimi, sokat lehet rajta agyalni, számba venni a lehetőségeket, kizárni és feltenni a listára embereket, hogy aztán a végén jól meglepődjünk.

Azonban a krimiszálon túl ez egy nagyon csajos történet. A nem kicsit lestrapált családanya a szemünk előtt nyílik ki, és lesz egy belevaló nő, aki megoldja a problémáit, tehetséges, és egyáltalán nem mellesleg több férfit is az ujja köré csavar. Természetesen nem megy ez egyik napról a másikra, sok mindennek kell történnie ahhoz, hogy hősnőnk formába hozza magát, és uralni tudja az életét. Kezdetben sajnáljuk a fiatal nőt, majd aggódunk érte, végül egyre jobban csodáljuk azért, hogy talpra tud állni egy tökéletesen reményvesztettnek tűnő helyzetből. Mert a történet kezdetén ott tartunk, hogy hegyben állnak a kifizetetlen számlák, a volt férj fizeti ki a legszükségesebbeket, hogy egyáltalán legyen villany a házban, Finlay-nek már attól kell tartania, hogy elveszíti a gyerekeit is. Aztán egy találkozás mindent megváltoztat, a kétségbeesés óriási erőt ad a fiatalasszonynak, hogy aztán egyre jobban belebonyolódjon egy gyilkossági ügybe, amely egyre extrémebbé válik. Miközben próbál úrrá lenni a gyorsvonati sebességgel száguldó eseményeken, egyszerre két férfival is közelebbi kapcsolatba kerül, ráadásul az exférje véleménye is megváltozik róla, vagyis alakulnak a szívügyek is a nagy nyomozás közepette.

Csavar csavart követ ebben a hihetetlenül vicces sztoriban, és természetesen a végére is marad egy olyan fordulat, amelytől leesik az állunk. Van itt minden egy okos és mindenre elszánt babyszittertől kezdve a rendőr nővéren át a volt férj rendkívül dekoratív menyasszonyáig, a maffiától kezdve egy fess nyomozón át egy dögös pultosig, az alkotói válságtól a sikeres íróvá válásig, az erkölcsi dilemmáktól a kiegyensúlyozott életig. Amikor már azt hisszük, hogy mindent értünk, jön egy újabb fordulat, és már megint nem tudjuk, hogy ki a gyilkos, mi lesz Finlay-vel, és egyáltalán, mi lesz a vége ennek az egész őrületnek, amibe vele együtt belekeveredtünk. Letehetetlen könyv, nagyon jól meg van írva a történet és a karakterek is, tökéletes választás a strandra vagy hétvégére. Kár lenne kihagyni az életünkből.

9/10

A könyvet a Libertine kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3017853853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása